III.7. Anglia medievală


CCA 450-1485

Între secolele V-VII, anglo-saxonii au înfiinţat mai multe regate pe teritoriul Marii Britanii de astăzi. În secolele VIII-IX, ei s-au unit în lupta împotriva vikingilor danezi. După o perioadă de dominaţie daneză, normanzii francezi au cucerit Anglia în anul 1066. Proprietăţile regilor englezi de pe continent şi pretenţiile la tronul francez au provocat Franţa şi au delanşat Războiul de 100 de Ani. În sec. XV, disputele privind succesiunea la tron au dus la Războiul Rozelor. Nobilii au profitat de slăbirea monarhiei pentru a-şi consolida dreptul de participare la luarea deciziilor, instituind Parlamentul, care pe la mijlocul sec. XVI s-a împărţit în Camera Lorzilor şi Camera Comunelor.

Colonizarea de către anglo-saxoni şi înfiinţarea regatelor

Anglo-saxonii, iar după ei vikingii danezi, au cucerit vaste regiuni din Insulele Britanice, i-au alungat pe localnicii britoni şi s-au stabilit pe teritoriile lor. Triburile britanice locale au fost împinse către nord şi vest înspre Scoţia şi Ţara Galilor.

Triburile germanice de pe ţărmurile Mării Nordului au venit pe coasta Marii Britanii în jurul anului 450. Fuseseră chemate de celţii britanici pentru a-i ajuta în calitate de mercenari să-i alunge pe picţii invadatori, care coborâseră din Scoţia. Anglii, saxonii şi iuţii conduşi de fraţii legendari Hengist şi Horsa s-au stabilit permanent pe teritoriul englez. Localnicii britoni au fost siliţi să se retragă spre regiunile periferice din Scoţia şi din Ţara Galilor, unde prinţii celtici şi-au putut păstra independenţa până în sec. XIII.

Ocuparea teritoriului şi stabilirea triburilor germanice, reunite sub numele de anglo-saxoni, au luat sfârşit în sec. VII. În acel moment existau şapte mari regate anglo-saxone, care formau o heptarhie: Mercia, Northumbria, Anglia de Est, Wessex, Essex, Sussex şi Kent. Northumbria a dominat în sec. VII, dar supremaţia a fost preluată de Mercia în veacul următor. Cu toate acestea, unificarea Angliei s-a făcut cu ajutorul Wessexului, care se confrunta cu atacurile vikingilor. Primul raid al vikingilor danezi în anul 793 a avut drept ţintă mănăstirea Lindisfarne în largul coastelor Northumbriei. Au urmat noi atacuri şi incursiuni până anglo-saxon, când în jurul anului 866 danezii s-au hotărât să cucerească Anglia. Pătrunzând prin estuarul Tamisei, ei au ocupat teritoriile de la nord de râu, formând Danelaw.

Vikingii norvegieni au cucerit şi ei în acelaşi timp zonele de coastă şi insulele Irlandei, Scoţiei şi Angliei, înfiinţând regatele Dublin şi Insula Man.

Creştinarea anglo-saxonilor

Sfântul Augustin a fost trimis de Papa Grigore I să îi convertească pe anglo-saxoni la creştinism şi şi-a început misiunea din Kent în anul 597. Regele Ethelbert era căsătorit cu o prinţesă creştină din neamul francilor, care l-a convins să treacă la creştinism. Augustin a devenit primul arhiepiscop de Canterbury, oraş unde se află şi în prezent cea mai importantă arhiepiscopie din Anglia. Ulterior, anglo-saxonii au devenit ei înşişi misionari, cum a fost cazul Sfântului Bonifaciu, mort în anul 754 şi cunoscut ca „Apostolul Germaniei".

Lupta anglo-saxonilor împotriva danezilor şi normanzilor

Danezii nu au reuşit să cucerească Regatul Wessex, care a devenit cu timpul nucleul unificării Angliei.

Regele Alfred cel Mare al Wessexului a urcat pe tron în anul 871. A încheiat un acord de pace cu danezii, însă aceştia nu l-au respectat. În anul 878, Alfred i-a învins în bătălia de la Edington, iar în anul 886 a recucerit Londra. La moartea sa în anul 899, a eliberat mai multe teritorii spre nord. Alfred cel Mare a rămas în istorie ca un legislator de marcă şi ca traducător al unor opere istorice şi filozofice din limba latină.

Succesorii săi au continuat să lupte împotriva danezilor. Ethelstan, nepotul lui Alfred, a recucerit ultimele teritorii pierdute în anul 937, învingându-i pe danezi şi pe aliaţii lor galezi şi scoţieni. Deşi danezii fuseseră bătuţi în repetate rânduri pe teritoriul englez, ei nu au încetat să facă incursiuni. Regele Ethelred II a încercat în zadar să îi mituiască cu mari sume de bani, numite „tributul Danegeld". Regele danez Sweyn Barbă-despicată a invadat din nou Anglia şi l-a trimis în exil pe Ethelred, după ce coloniştii danezi rămaşi fuseseră masacraţi de englezi. Canut (Knud) cel Mare, fiul lui Svein, l-a înfrânt pe Edmund II fiul lui Ethelred, în 1016, în bătălia de la Assandun şi a fost recunoscut ca rege al Angliei. Canut s-a căsătorit cu Emma de Normandia, văduva lui Ethelred II, şi s-a convertit la creştinism. După ce a devenit şi monarh al Danemarcei şi al Norvegiei, regatul său se întindea pe coastele Mării Nordului, dar şi în nordul Germaniei.

La moartea lui Hardecanut, fiul lui Canut, în anul 1042, neexistând moştenitori, Godwin, conte de Wessex şi conducător al nobililor anglo-saxoni, l-a chemat pe Eduard Confesorul, fiul lui Ethelred II din exil din Normandia şi l-a numit rege. Eduard a câştigat în scurt timp antipatia tuturor, întrucât adusese cu sine consilieri normanzi, pe care îi prefera nobililor anglo-saxoni. După ce nu a avut nici un moştenitor din căsătoria sa cu fiica lui Godwin, el l-a numit pe vărul său, ducele Wilhelm II de Normandia ca succesor. Anglo-saxonii l-au ales însă pe tron pe Harold II, fiul lui Godwin, după moartea lui Edward în anul 1066. Harold a reuşit să respingă o invazie a vikingilor care doreau să refacă regatul lui Canut din jurul Mării Nordului. A pierdut în cele din urmă bătălia de la Hastings din anul 1066 în faţa trupelor lui William, duce de Normandia, care au debarcat în Anglia. Harold a murit în luptă şi William I Cuceritorul a fost încoronat rege al Angliei.

Anglia sub dominaţia normanzilor

William I Cuceritorul şi urmaşii lui au introdus un sistem de guvernare centralizat şi bine organizat, prin care puteau controla atât nobilimea cât şi Biserica.

Vikingii danezi, cunoscuţi şi sub numele de „normanzi" (oameni ai nordului), s-au stabilit permanent în jurul estuarului Senei în nordul Franţei spre sfârşitul sec. IX. În anul 911, regele francilor de vest, Carol III, a trebuit să-l accepte ca vasal pe conducătorul normand Rollo, care fusese creştinat şi primise titlul de Duce de Normandia. Prin căsătoriile lor, conţii şi ducii care i-au urmat au pătruns în casele regale franceze şi engleze şi au câştigat tot mai multă influenţă. Pretenţiile lor ca moştenitori au determinat invadarea Angliei de către ducele William, un urmaş al lui Rollo. Încoronarea sa în anul 1066 ca regele William I Cuceritorul a marcat începutul epocii normande în Anglia.

Până în anul 1071, William supusese toată Anglia instaurând rapid sistemul feudal. Jurământul de credinţă de la Salisbury din 1086 îi obliga pe vasali să rămână credincioşi seniorilor lor. Nobililor anglo-saxoni rebeli le-au fost confiscate proprietăţile, acestea fiind împărţite între invadatorii normanzi. William şi-a introdus oamenii în aproape toate posturile cheie din Biserică, de la curte şi din administraţie. Registrul Domesday Book din anul 1086 ne dezvăluie faptul că aproape toate proprietăţile private aparţineau deja la acea vreme normanzilor. La nivel local, împărţirea Angliei în comitate, conduse de un şerif în calitate de reprezentant al regelui, s-a păstrat de pe vremea anglo-saxonilor.

După moartea lui William în anul 1087, s-a declanşat o dispută între fiii săi pentru Anglia şi Normandia. Mezinul regelui, Henric Beauclerc, a fost cel care a câştigat coroana. În timpul domniei sale a avut loc şi Sinodul de la Westminster din 1107, care a rezolvat controversa investiturii clericilor de către laici. Arhiepiscopul Anselm de Canterbury, promotor de seamă al mişcării filozofice a scolasticismului timpuriu, s-a opus regelui în problema investiturii. Spre deosebire de ginerele său Henric V, împăratul Sfântului Imperiu Roman, Henric I şi-a revendicat dreptul de a numi clerici, în ciuda opoziţiei cu care s-a confruntat.

Domesday Book

În anul 1086, William I Cuceritorul a poruncit să se facă o înregistrare completă a tuturor proprietăţilor şi veniturilor din Anglia. Datele au fost scrise, împreună cu recensământul populaţiei în Domesday Book servind la calcularea dărilor. Nicăieri în Europa nu a existat o administrare atât de riguroasă, ca cea din Anglia din timpul normanzilor.

Casa Plantagenet

Familia Plantagenet a încercat să consolideze monarhia engleză şi să îşi extindă în acelaşi timp proprietăţile în Franţa.

După moartea prematură a singurului său fiu, Henric I i-a silit pe nobili să o recunoască pe fiica sa Matilda ca moştenitoare a tronului. Ea s-a recăsătorit cu francezul Geoffrey, conte de Anjou, numit şi Plantagenet pentru ramura de grozamă pe care o purta la coif în timpul turnirelor. La moartea lui Henric în anul 1135, nepotul său Ştefan, conte de Blois, a preluat tronul. După un lung război civil, în anul 1153 Ştefan a trebuit să îl numească succesor pe fiul Matildei şi al lui Geoffrey, Henric Plantagenet, conte de Anjou şi duce de Normandia, care a devenit rege al Angliei ca Henric II, după moartea lui Ştefan de Blois în anul 1154.

Disputele legate de succesiune, au slăbit puterea regală centrală, iar nobilimea şi Biserica au devenit tot mai influente. Pentru a-şi consolida poziţia, Henric a încercat să uniformizeze sistemul juridic. Reformele au scăzut însă autoritatea tribunalelor ecleziastice. Clerul era nevoit să recurgă la tribunalele regale laice, şi de aici a apărut un conflict cu Thomas Becket, arhiepiscopul de Canterbury.

În anul 1169, Henric a început cucerirea Irlandei. Cea mai inspirată mişcare politică a sa a constituit-o căsătoria cu Eleonora de Aquitania, fosta soţie a regelui francez Ludovic VII. Plantageneţii au unit Anjou, Normandia şi Aquitania cu Anglia, creând astfel Regatul Angevin, care submina autoritatea regelui francez, revendicându-i teritoriile.

Succesorul lui Henric, fiul său Richard I Inimă de Leu, a devenit rege în anul 1189 şi a pornit neîntârziat în a treia cruciadă către Ţara Sfântă.

Aflând despre situaţia din Anglia, el s-a decis să se întoarcă. Pe drumul spre casă, a fost luat prizonier lângă Viena, în anul 1192, de către Ducele Leopold V de Austria, cu care intrase în conflict în timpul cruciadei. Acesta l-a predat împăratului german Henric VI, care a cerut o recompensă enormă pentru a-l elibera, iar plata ei aproape că a falimentat Anglia. Creşterea dărilor şi guvernarea despotică a lui Ioan Fără-de-Ţară, care devenise regent în absenţa fratelui său Richard, au nemulţumit populaţia. În aceste circumstanţe a luat naştere legenda lui Robin Hood, care lua de la cei bogaţi şi împărţea din averea lor celor săraci.

După revenirea în ţară din prizonierat în anul 1194, Richard I Inimă de Leu a fost nevoit să recucerească proprietăţile angevine din Franţa, pe care le ocupase regele francez Filip II August. A fost ucis în anul 1199 într-o luptă împotriva nobilimii răsculate din Aquitania. A intrat în legendă devenind un simbol al cavalerului medieval.

Thomas Becket

Prin decretul lui Henric II din anul 1164, clerul trebuia să se prezinte în tribunalele laice. Thomas Becket, arhiepiscopul de Canterbury, s-a opus. A fost asasinat în catedrala din Canterbury în anul 1170 de cavalerii care au răspuns întrebării retorice a lui Henric: „Chiar nu mă scapă nimeni de preotul ăsta sâcâitor?" Profund îndurerat de moartea lui, Henric a făcut penitenţă la mormântul lui Becket şi a anulat decretul.

Conflictul cu nobilimea şi formarea Parlamentului

Regii nu au reuşit să îi supună pe nobili şi au fost nevoiţi să le acorde dreptul de a participa în luarea de decizii politice.

În anul 1199, tronul a fost preluat de Ioan, fratele mai tânăr al lui Richard, care pierduse aproape toate proprietăţile Angliei în Franţa în urma unui conflict cu regele francez Filip II August. Al patrulea fiu în familia regală, Ioan era cunoscut sub numele „Fără-de-Ţară", întrucât nu moştenise nimic. După ce a fost înfrânt de către Filip în Bătălia de la Bouvines în anul 1214, nobilii englezi s-au răsculat şi l-au forţat să semneze în anul 1215 Magna Carta, prin care regele se obliga să recunoască drepturile şi libertăţile nobilimii şi ale Bisericii. Magna Carta reprezintă fundamentul sistemului legislativ englez.

Henric III, Fiul lui Ioan, a preluat puterea în anul 1216 cu planuri ambiţioase. Dorea să obţină tronul Sfântului Imperiu Roman pentru fratele său, Richard de Cornwall, precum şi coroana Siciliei. Presiunea dărilor şi numirea unor favoriţi ai regelui din sudul Franţei în posturi cheie în stat au declanşat în anul 1258 o revoltă a nobililor englezi conduşi de Simon de Montfort, numită Războiul Baronilor. Deşi Simon de Montfort fusese la început unul dintre favoriţii promovaţi de Henric şi nimeni nu se aştepta ca el să se situeze în fruntea unei revolte, conflictul dintre cei doi a apărut atunci când Montfort s-a căsătorit cu Eleonora, sora lui Henric, fără acordul regelui.

Henric a fost luat prizonier în timpul Bătăliei de la Lewes din anul 1264 şi a fost silit să convoace pentru prima dată Parlamentul care urma să includă nobilimea, trimişii din comitate şi reprezentanţii oraşelor. La început, toţi delegaţii nobililor, Bisericii şi restului populaţiei s-au întâlnit. Ulterior s-a realizat separarea în Camerele superioară şi cea inferioară. Deşi Eduard I, fiul lui Henric, l-a învins pe Simon de Montfort în bătălia de la Evesham din anul 1265, a fost silit să păstreze Parlamentul, întrucât avea nevoie de sprijinul financiar al nobilimii şi al oraşelor pentru campaniile sale militare. În anul 1297, a acordat Parlamentului prerogativa de a aproba dările. Cu toate acestea, Eduard a reuşit să reconsolideze autoritatea regală prin mai multe reforme. L-a învins de asemenea pe ultimul prinţ celt independent din Ţara Galilor în anul 1284, câştigând titlul de „Prinţ al Ţării Galilor" pentru sine şi pentru toţi urmaşii săi. Pe de altă parte însă, Eduard a reuşit doar pentru o scurtă vreme să pună stăpânire pe Scoţia.

În anul 1307, fiul şi succesorul său, Eduard II, s-a văzut nevoit să renunţe la planurile tatălui său de a supune Scoţia. S-a confruntat cu o rezistenţă puternică din partea nobililor faţă de favoriţii săi şi de pretenţiile sale exagerate. Soţia sa Isabela, fiica regelui Filip IV, l-a uzurpat în anul 1327 cu ajutorul amantului ei, baronul exilat Roger Mortimer şi se presupune că l-ar fi ucis.

Războiul de 100 de Ani şi Războiul Rozelor

Anglia şi-a investit ultimele forţe în Războiul de 100 de Ani. Casele de Lancaster şi York rivalizau pentru obţinerea tronului şi a moştenirii Plantageneţilor.

Când în anul 1330 Eduard III a devenit major, şi-a exilat mama şi a ordonat execuţia amantului acesteia. Ca nepot al regelui Filip IV, a revendicat tronul Franţei când ultimul moştenitor din dinastia Capetingilor a murit în anul 1328, declanşând astfel Războiul de 100 de Ani. La începutul războiului s-a făcut remarcat în fruntea armatei cel mai mare fiu al regelui, Eduard, cunoscut şi sub numele de Prinţul Negru datorită armurii pe care o purta. A murit cu un an înainte de tatăl său, în 1376, astfel încât în 1377, mezinul regelui în vârstă de zece ani a devenit regele Richard II. După ce a înăbuşit răscoala ţăranilor din anul 1381, domnia sa a devenit tot mai autoritară, în special în privinţa Parlamentului, care susţinea deschis revolta condusă de vărul lui Richard, ducele de Lancaster. Regele a fost detronat în anul 1399 şi probabil ucis, iar ducele de Lancaster s-a urcat pe tron ca Henric IV.

Războiul din Franţa a reizbucnit în anul 1415, în timpul domniei fiului său, Henric V. După moartea prematură a regelui în anul 1422, soarta s-a întors împotriva englezilor. Până în 1453, în timpul domniei lui Henric VI, Anglia pierduse toate proprietăţile continentale, mai puţin portul Calais. Situaţia s-a înrăutăţit când regele a căzut pradă nebuniei. Mai mulţi nobili au început să se lupte pentru regenţă. O facţiune era condusă de un văr al regelui, Richard, duce de York, care avea şanse de a obţine tronul, întrucât ambii părinţi erau descendenţi direcţi ai regelui Eduard III. Războiul civil a izbucnit în 1455. Întrucât Casa de Lancaster avea un trandafir roşu pe blazon, iar cea de York unul alb, conflictul dintre ele a intrat în istorie cu numele de Războiul Rozelor.

Eduard IV, fiul lui Richard de York, a preluat tronul cu ajutorul lui Richard Neville, conte de Warwick, cunoscut sub numele de „Făuritorul de regi". Când Neville nu l-a mai susţinut, Eduard a fost nevoit să fugă din ţară în anul 1470. S-a întors cu trupe şi i-a înfrânt pe Neville şi pe Eduard, fiul lui Henric VI, amândoi fiind ucişi în luptă. Henric VI a fost executat în Turnul Londrei în anul 1471, iar Eduard a domnit în linişte până la moartea sa în anul 1483.

Fratele său, Richard III, i-a urmat la tron. El a reuşit să îi elimine de la succesiune pe fiii minori ai lui Eduard. Henric Tudor, un nepot al lui Henric VI, a venit în Anglia ca moştenitor al Casei de Lancaster şi descendent al unei vechi familii regale galeze. Richard III a fost ucis în bătălia de la Bosworth din anul 1485. Noul rege, Henric VII, a unificat Casele de Lancaster şi York, căsătorindu-se cu Elisabeth de York, fiica şi moştenitoarea lui Eduard IV şi a devenit astfel primul monarh din familia Tudorilor.