VII.23. Asia de Sud-Est


DUPĂ 1945

După 1945, cea mai mare parte a Asiei de Sud-Est luptă pentru eliberarea de sub dominaţia colonială. Multe dintre ţările regiunii, inclusiv Malaysia şi Singapore - şi în special Indonezia, care avea cea mai mare populaţie musulmană din lume - se confruntă cu problema menţinerii unităţii între diversele grupuri etnice. Războiul Rece îşi extinsese arena şi în Pacific, mai ales în timpul Războiului din Vietnam. După 1989, regiunea tinde spre stabilitate, iar în cele mai multe state apar sisteme democratice.

Sri Lanka şi Indonezia

După obţinerea independenţei, Sri Lanka era preocupată de conflictul dintre majoritatea sinhaleză şi minoritatea tamil. După venirea la putere în 1966, Suharto conduce Indonezia în următorii 32 de ani. Începând din 1998, ţara are o democraţie funcţională.
Pe 4 februarie 1948, Sri Lanka (pe atunci colonia britanică Ceylon) obţine independenţa, devenind membru al Comunităţii Britanice de Naţiuni. Încă de la început, situaţia economică precară a ţării era afectată şi mai mult de relaţia tensionată dintre majoritatea sinhaleză şi minoritatea tamil. În aprilie 1956, Partidul Naţional Sinhalez de Eliberare, condus de Solomon Bandaranaike, câştigă alegerile naţionale. Acesta naţionalizează industriile-cheie, însă tentativa lui din 1958 de a acorda statut oficial limbii sinhaleze duce la tensiuni etnice. Este asasinat în 1959 de un călugăr budist. Văduva lui, Sirimavo Bandaranaike, continuă politica soţului. Fiica lor, Chandrika Kumaratunga, este preşedinte din 1994. Din pricina înrăutăţirii relaţiilor între comunităţi, în 1976 apare gruparea paramilitară tamil cunoscută sub numele de Tigrii tamili, iar în următoarele două decenii Sri Lanka trece printr-un război civil, deoarece tamilii din partea de nord luptă împotriva forţelor guvernamentale. Iniţiativa de pace a Norvegiei din 2002 duce la încetarea focului şi deschide perspectiva stabilizării.

După 1949, când Indonezia obţine independenţa totală, conflictele etnice şi religioase devastează ţara. Dacă cea mai mare parte a populaţiei de pe insula principală Java este musulmană, pe celelalte insule, cum ar fi Bali, predomină hinduismul sau religiile autohtone. Ahmed Sukarno devine preşedinte imediat după câştigarea independenţei; el caută să obţină sprijin de la Uniunea Sovietică şi de la comuniştii din ţară. În 1960, după o tentativă de lovitură de stat împotriva stăpânirii Javaneze, Sukarno dizolvă parlamentul. Urmează o politică din ce mai autoritară.

În 1965 izbucnesc violenţe împotriva minorităţii chineze procomuniste, în timpul cărora sunt ucişi sute de mii de oameni. Izolat şi sub presiune, în martie 1966, Sukarno cedează puterea generalului Suharto. În 1967, după ce devine preşedinte, Suharto dezvoltă legături cu Occidentul, menţinând totuşi un regim sprijinit militar. Guvernul reacţionează dur la mişcările separatiste, iar în 1976 anexează prin forţă noua regiune independentă a Timorului de Est. Problema reapare două decenii mai târziu, când acţiunile brutale prin care guvernul indonezian înăbuşă o răscoală timoreză atrag dezaprobarea internaţională. Timorul de Est devine stat autonom abia în 2002, după ce Indonezia îl eliberase în 1999. Revoltele populare de la începutul crizei economice asiatice din 1997 îl obligă pe preşedintele Suharto să abdice, în mai 1998. În 2001, este înlăturat din funcţie pentru corupţie preşedintele Abdurrahman Wahid. Megawati Sukarnoputri, fiica lui Sukarno, conducătorul mişcării pentru independenţa naţiunii, preia puterea şi conduce statul până în 2004.

În 2004, insula indoneziană Simeulue a fost epicentrul unui tsunami cauzat de un cutremur subacvatic, care a devastat ţărmurile Indoneziei şi ţările din jur, fiind una dintre cele mai mari calamităţi naturale din istorie.

Ahmed Sukarno, iunie 1945 despre filozofia sa politică (Pancasila)

Poporul indonezian nu trebuie doar să creadă în Dumnezeu; mai mult decât atât, fiecare indonezian trebuie să ştie că are posibilitatea să se roage la propriul Dumnezeu. Creştinii trebuie să-l slujească pe Dumnezeu după învăţăturile lui Isus Hristos, musulmanii după învăţăturile profetului Mahomed. Budiştii trebuie să-şi cultive religia după cărţile lor. Indonezia trebuie să fie un stat în care fiecare să se poată ruga la Dumnezeul său fără vrajbă religioasă! Indonezia trebuie să fie un stat în care credinţa în Dumnezeu se manifestă... într-un mod civilizat pe calea respectului reciproc.

Malaysia şi Singapore

Ţările asiatice Malaysia şi Singapore au parte de stabilitate şi creştere economică sub regimuri guvernamentale autoritare.

În 1963, Peninsula Malaiysia, Singapore, Sarawak şi Sabah se unesc pentru a forma Federaţia Independentă a Malaysiei, alcătuită din nouă sultanate, cu statut de monarhie electivă.

Rivalităţile politice, tensiunea etnică şi interesele economice concurente duc la ieşirea Singaporelui din federaţie pe 9 august 1965. Sultanatul Bruneiului nu se alătură federaţiei, deoarece ţara dispune de imense rezerve de petrol, fiind una dintre cele mai bogate din lume. În 1963, în Sarawak începe o insurecţie comunistă care continuă până în 1990, când se stabileşte pacea.

Şeful statului malaysian este regele, ales o dată la cinci ani din grupul celor nouă sultanate malaysiene; celelalte patru state nu participă la alegerea lui. După răscoalele din 1969, cel dintâi prim-ministru, Abdul Rahman, încearcă să medieze între majoritatea malaysiană şi minoritatea chineză mai bogată, instituind o nouă politică economică prin care se redistribuia profitul; aceasta este cunoscută drept Noua Politică Economică. Sub mandatul prim-ministrului Mahathir bin Mohammed, aflat la conducere în 1981-2003, ţara a avut parte de o perioadă de stabilitate politică şi de creştere economică susţinută.

Lee Kwan Yew a fost cel dintâi prim-ministru al Singaporelui, conducând până în 1990. În timpul mandatului său, ţara se transformă dintr-o fostă colonie slab dezvoltată într-o putere tehnologică prosperă. Viaţa publică din Singapore este conservatoare şi se supune unor reglementări stricte din partea statului şi a sistemului juridic riguros. Goh Chok Tong, succesorul lui Lee, a condus ţara în timpul crizei economice asiatice din 1997-1998, semnând acorduri de liber schimb atât cu Japonia, cât şi cu Statele Unite ale Americii.

Filipine şi Myanmar

Primul sistem democratic în Filipine este introdus după căderea dictatorului Marcos, în 1986. După 1962, Myanmar (fosta Birmanie) a fost condus de o grupare militară şi a atras criticile internaţionale.

Formal, Filipinele obţin independenţa faţă de Statele Unite ale Americii la 4 iulie 1946, deşi acestea continuă să-şi exercite influenţa militară şi economică. În primele două decenii, populaţia - relativ săracă - este condusă de o oligarhie de orientare occidentală. Ferdinand Marcos este ales preşedinte în 1965, după ce promite reforme funciare, însă în 1975 declară legea marţială şi începe construirea unei dictaturi personale prin arestarea opoziţiei şi cenzura presei. Marea corupţie din timpul conducerii lui Marcos iese la iveală abia după înlăturarea acestuia prin proteste populare în 1986.

Sub preşedinţia lui Corazon Aquino, care deţine funcţia în 1986-1992, se implementează structuri democratice mai puternice. Sub Gloria Macapagal Arroyo, actualul preşedinte, Filipine se confruntă cu datorii publice mari, scandalurile de corupţie rămânând frecvente. După anii 1970, au loc răscoale repetate ale separatiştilor musulmani care cer independenţa insulelor din sud. În 2000-2003 se organizează o nouă ofensivă a guvernului împotriva grupării teroriste separatiste Abu Sayyaf, care răpeşte turişti din Occident în Sipadan. După ce Birmania obţine independenţa în 1948, guvernele fac eforturi pentru aplanarea conflictelor dintre budişti şi musulmani şi dintre comunişti şi naţionalişti, în primul deceniu, prim-ministrul U Nu domină viaţa publică. Graţie lui Birmania devine membru fondator al Mişcării de Nealiniere evoluând ca un stat prosper. Îngrijorată de apariţia grupărilor separatiste, armata preia puterea în 1962, în urma unei lovituri de stat. Generalul U Ne Win, coordonatorul puciului, declară programul socialist birmanez, bazat pe naţionalizare extinsă. În decembrie 1973 se proclamă Uniunea Socialistă Birmania. În 1988, armata face o nouă mişcare, pentru a-l instala în funcţie pe U Saw Maung, care reneagă socialismul. La 26 mai 1989, Birmania îşi schimbă numele în Myanmar.

Alegerile libere din 1990 sunt câştigate de coaliţia democratică de opoziţie, însă gruparea militară refuză să cedeze puterea. Liderul grupării, generalul Than Shwe, continuă să conducă guvernul. Comunitatea internaţională acuză regimul acestuia de grave încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi folosirea muncii silnice.

Aung San Suu Kyi, conducătoarea mişcării prodemocratice şi laureată a Premiului Nobel pentru pace în 1991, petrece o mare parte din ultimii zece ani în arest la domiciliu.

Sithu U Thant

Al treilea secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost politicianul birmanez Sithu U Thant. Între 1947 şi 1957 este ministru al informaţiilor în Birmania şi reprezintă ţara la ONU din 1957 până la alegerea sa ca secretar general în 1962. În 1967 încearcă fără succes să medieze conflictul arabo-israelian. În 1974 izbucnesc proteste de masă, deoarece guvernul birman refuză să-i organizeze funeralii de stat din cauza criticilor aduse de ONU la adresa regimului.

Thailanda şi Laos

Regatul Thailandei trece prin perioade repetate de stăpânire militară, însă după 1992 guvernul civil triumfa. După 1975, în Laos este instaurat un regim socialist monopartit.

După asasinarea regelui Rama VIII în 1946, fratele său, Rama IX, urcă pe tronul Thailandei. Este şi acum în funcţie, fiind cel mai longeviv monarh din lume. La scurt timp după urcarea lui Rama IX pe tron, Pibul Songahram pune bazele unei dictaturi militare cu ajutorul forţelor armate. El conduce ţara pe făgaşul occidental, înainte de a fi demis de către ofiţeri în urma unei conspiraţii, în septembrie 1975. Noul prim-ministru, Sarit Thanarat, şi succesorii acestuia continuă să conducă prin forţa armatei, ignorând nevoile poporului. În timpul Războiului din Vietnam, trupelor Statelor Unite ale Americii li se permite să staţioneze în Thailanda, decizie care aduce ţării ajutoare financiare. După 1972, populaţia cere tot mai mult libertăţi democratice, iar în 1973 revoltele studenţeşti răstoarnă regimul thailandez.

De atunci, sistemul de conducere oscilează între guverne civile instabile şi de scurtă durată şi perioade de guvernare militară. După alegerile parlamentare din 1975, armata preia puterea prin forţă în 1977-1978. În 1986-1991 se perindă diverse guverne de coaliţie care încep să deschidă economia ţării către comerţul internaţional. Actualul prim-ministru al Thailandei, popularul om de afaceri Thaksin Shinawatra, câştigă alegerile a doua oară consecutiv în 2005. În ultimul deceniu, deşi sectoarele industrial şi financiar cunosc o dezvoltare rapidă, agricultura şi turismul rămân principalele surse de venit.

În 1946, autoritatea colonială franceză îl înscăunează rege al Laosului pe Sisavang Vong, dizolvând guvernul de stânga al lui Lao Issara (Mişcarea Laosul Liber); în 1954 ţara obţine independenţa totală ca monarhie constituţională. Laosul este împărţit între regaliştii de dreapta conduşi de prinţul Souvanna Phouma şi mişcarea de stânga Pathet Lao (Partidul Popular Revoluţionar), condusă de prinţul Souphanouvong, care în 1950 luptă de partea comuniştilor în Vietnamul de Nord. În 1953, Pathet Lao începe să cucerească mari regiuni din ţară, iar în 1956 intră în guvern. După ce câştigă alegerile din 1958, printr-o lovitură de stat a regaliştilor şi a armatei, cu sprijinul din umbră al SUA, începe un război civil îndelungat şi sângeros. În 1962, Souvanna Phouma preia puterea în sud, în timp ce zona de nord-est rămâne în mâinile comuniştilor şi este bombardată de aviaţia Statelor Unite ale Americii. Negocierile din 1973 duc la formarea unui guvern de unitate naţională. După victoria comunistă din Vietnam, forţele de stânga îl răstoarnă pe rege şi proclamă Republica Democratică Socialistă Laos. În 1991 se impune o nouă constituţie, iar Pathet Lao este declarat unicul partid politic. Khamtai Siphandon este preşedinte din 1998.

Cambodgia

În 1955, regele cambodgian Sihanouk instaurează regimul socialist. Comunismul promovat între 1976-1979 de khmerii roşii este însoţit de teroare şi genocid.

La 12 martie 1945, regele Norodom Sihanouk declară Cambodgia (denumită şi Kampucia) stat independent, însă francezii, stăpânii coloniali ai Cambodgiei după 1863, duc un război sângeros împotriva insurgenţilor comunişti înainte de a recunoaşte independenţa statului la sfârşitul Războiului din Indochina din 1954. Sihanouk abdică în 1955 în favoarea tatălui său şi după o victorie electorală răsunătoare devine prim-ministru. Ca socialist, se aliniază Chinei, determinând puterile occidentale să-l sprijine pe Khmer Serai, care avea orientare de dreapta. În 1965, când aviaţia SUA începe bombardarea satelor de graniţă pentru a distruge bazele vietnameze şi căile de aprovizionare, situaţia se agravează.

În 1970 vine la putere grupul prooccidental condus de prim-ministrul Lon Noi, iar facţiunile de stânga şi formează în ilegalitate Partidul Comunist al Khmerilor Roşii. Împreună cu susţinătorii lui Sihanouk, care fugise în China, aceştia duc un război civil violent împotriva guvernului lui Lon Noi. După retragerea trupelor americane din Vietnam, khmerii roşii avansează rapid, iar în aprilie 1975 cuceresc capitala Phnom Penh.

Conducătorul khmerilor roşii, Pol Pot, împreună cu preşedintele Khieu Samphan vin la putere în aprilie 1976. Aceştia supun ţara unui proces radical de reformă, care avea ca scop crearea unei societăţi comuniste pur agrare. Locuitorii oraşelor sunt trimişi la sate, unde se alătură populaţiei locale şi sunt supuşi la muncă silnică. Aproape două milioane de cambodgieni mor în urma unor măsuri criminale, torturi şi înfometare îndreptate în primul rând împotriva elitei intelectuale. Pături întregi ale populaţiei sunt anihilate metodic. Teroarea încetează când trupele vietnameze cuceresc capitala Phnom Penh în 1979, însă khmerii roşii continuă să lupte ca trupe de gherilă. În 1982, prinţul Sihanouk în alianţă cu khmerii roşii formează un guvern în exil orientat împotriva ocupaţiei vietnameze. În aprilie 1989, noua constituţie declară Cambodgia ţară neutră din punct de vedere politic, având ca religie de stat budismul şi un monarh constituţional, puterea executivă fiindu-i atribuită prim-ministrului. În 1991, Sihanouk devine din nou şef al statului. În 1997, liderul Partidului Popular de Stânga, Hun Sen, organizează o lovitură de stat, iar după alegerile parlamentare din 1998 devine prim-ministru.

Pol Pot

Pol Pot (organizatorul) se numea în realitate Saloth Sar. Nu se cunoaşte aproape nimic despre viaţa sa personală. În 1949-1953 a studiat ingineria electrică la Paris, apoi a fost profesor în Phnom Penh. Aici îşi începe ascensiunea rapidă în rândurile Partidului Comunist. În 1975-1979, într-un experiment de opresiune socială care avea ca obiectiv crearea unei societăţi în întregime comuniste, omoară peste două milioane de cambodgieni. Este acuzat de genocid şi condamnat la moarte în contumacie. După arestarea sa în 1997, un tribunal popular îl condamnă la închisoare pe viaţă. În urma unei încercări de evadare într-o pădure cambodgiană, Pol Pot moare pe 15 martie 1998 şi este incinerat doar în prezenţa apropiaţilor săi.

Războiul din Vietnam

În 1946-1976 are loc războiul pentru unitatea şi independenţa Vietnamului. Prin intervenţia militară a SUA în 1964, războiul devine unul dintre conflictele cele mai sângeroase ale perioadei postbelice.

După ce, în 1945, comuniştii proclamă Republica Democratică Vietnam în oraşul Hanoi din Vietnamul de Nord, peste un an izbucneşte Războiul din Indochina (1946-1954). Deşi în 1946 Franţa garantează independenţa statului în cadrul Uniunii Franceze, sub preşedinţia lui Ho Şi Min, aceasta încearcă să-şi restabilească stăpânirea colonială din Saigon în Vietnamul de Sud. Astfel, Franţa provoacă un conflict militar luptând cu puterea comunistă din nord, care se opune armatelor străine mai ales cu ajutorul trupelor de gherilă Viet Min. Prin mediere internaţională, în 1954 se încheie Acordurile de la Geneva pentru încetarea focului, care prevedeau şi o împărţire a ţării; comuniştii controlau Vietnamul de Nord, iar în sud este fondată Republica Vietnam, cu orientare occidentală, sub liderul catolic Ngo Dinh Diem. După retragerea francezilor din Indochina, Vietnamul de Sud primeşte sprijin financiar şi militar din partea Statelor Unite ale Americii. Corupţia şi opresiunea regimului Diem avantajează principalul partid de opoziţie, Frontul de Eliberare Naţională din Vietnamul de Sud, de orientare comunistă, iar în 1956, aripa militară a acestuia, Vietcong, începe războiul de gherilă. Pentru a împiedica răspândirea comunismului în Asia, în 1964 SUA intervin direct cu forţele armate.

Războiul din Vietnam începe sub pretextul atacului asupra a două distrugătoare americane din Golful Tonkin la 2 august 1964. Din februarie 1965, oraşele din Vietnamul de Nord şi căile de aprovizionare sunt bombardate sistematic de avioanele americane. În sud, bombardamentele permanente aveau ca scop demoralizarea comuniştilor, iar defoliantele cu napalm şi cele chimice sunt folosite pentru a împiedica trupele Vietcong să se ascundă. În ciuda superiorităţii militare, forţele SUA nu reuşesc să-şi înfrângă adversarul. Luptele care implicau adesea incidente de o violenţă excesivă din partea trupelor SUA, cum ar fi masacrul a sute de femei şi copii neînarmaţi de la My Lai, sunt dezaprobate de opinia internaţională, inclusiv în SUA. După ofensiva Tet a comuniştilor împotriva Saigonului din ianuarie 1968, SUA începe să limiteze operaţiunile militare, transferându-le în Vietnamul de Sud. În ianuarie 1973 se ajunge la un acord privind încetarea focului, însă trupele din Vietnamul de Nord intră în Saigon în aprilie 1975; pe 2 iulie 1976, Vietnamul se reuneşte ca republică socialistă.

După implicarea Vietnamului în Cambodgia în 1978, urmează dispute violente privind frontiera cu China, care nu încetează până în 1984. În 1986, regimul comunist implementează reforme economice menite să creeze o economie de piaţă capitalistă, fără a slăbi însă monopolul asupra puterii. În 1995, Vietnamul şi SUA reiau relaţiile diplomatice.