VII.21. Lumea arabă şi Orientul Apropiat


DUPĂ 1945

După ce îşi capătă independenţa faţă de stăpânirea colonială europeană, statele arabe consideră sprijinul Uniunii Sovietice şi pan-arabismul repere pentru construirea naţiunii. Însă în regiune se impun curând conducători autoritari După anii 1970, populaţia instruită, al cărei număr devine din ce în ce mai mare, neavând oportunităţi de angajare începe să se opună regimurilor, iar frustrarea lor începe să fie exploatată de grupurile islamiste radicale. În mod paradoxal, singurul guvern arab din regiune format în urma alegerilor libere este cel al palestinienilor, care nu au un stat propriu.

Palestina şi Iordania înainte de Septembrie negru, 1970

În 1948, mii de palestinieni fug din cauza conflictului arabo-israelit care se încheie cu înfiinţarea Israelului. Sosirea refugiaţilor destabilizează Iordania, dar regele Hussein II preia controlul.

Problema palestiniană este strâns legată de istoria Israelului. Decizia ONU din 29 noiembrie 1947 de a împărţi Palestina în două state, unul evreu şi celălalt arab, nu are succes. După înfiinţarea Israelului, palestinienii emigrează în masă spre Cisiordania şi Iordania, iar pământurile lor sunt expropriate de Israel. Iordania, subdezvoltată din punct de vedere structural, cu o populaţie restrânsă, care devine regat independent în mai 1946, abia ţine piept valului de refugiaţi. În 1956 anexează o parte din Cisiordania (acum Iordania de Vest). Izbucnesc conflicte între trupele de gherilă palestiniene şi forţele iordaniene. Dacă marele muftiu al Ierusalimului, Amin al-Husayni, liderul politic al palestinienilor, promovează un război de anihilare împotriva Israelului, regele Abdullah I al Iordaniei se orientează către o politică de apropiere faţă de statul evreu. La 20 iulie 1951, el este asasinat de un puşcaş palestinian în moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est.

Palestinienii din ce în ce mai radicali cer ajutor de la restul lumii arabe. În anii 1950 se apropie mai ales de Nasser, preşedintele Egiptului. În numele solidarităţii arabe, se implică şi alte ţări din regiune şi îi înarmează pe luptătorii palestinieni. Se organizează raiduri şi atacuri împotriva Israelului. Hussein II, nepotul lui Abdullah, conducea Iordania din 1952. În 1957, Marea Britanie îşi retrage ultimii soldaţi din fosta colonie. Sub presiunea palestinienilor, Hussein se aliază cu Nasser, însă menţine contactele şi cu Vestul. El supravieţuieşte tentativelor de asasinat şi loviturilor de stat. Fiul său, Abdullah II, îi urmează la tron în 1999.

În timpul Războiului Arabo-Israelian din 1967, forţele israeliene ocupă tot Ierusalimul şi Cisiordania, cauzând un nou flux de emigrări ale palestinienilor în Iordania. După înfrângerea arabilor, Yasser Arafat, conducătorul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, organizează atacuri de gherilă împotriva Israelului, operând din afara Iordaniei. Gruparea palestiniană ameninţa să preia controlul asupra capitalei Amman, până când, în 1970, după lupte îndelungate şi dure, regele Hussein anihilează prin forţa armatei puterea OEP, operaţiune care s-a numit Septembrie negru.

Drumul către statul palestinian

După ce ţine un discurs la ONU, liderul OEP, Arafat, începe să fie recunoscut pe plan internaţional pentru susţinerea cererilor palestinienilor de a avea un stat independent. În 1993, odată cu Procesul de Pace de la Oslo, au loc primele încercări de negociere directă între palestinieni şi arabi.

În 1971 are loc o reconciliere generală între Iordania şi palestinieni, dar şi între Iordania şi vecinii ei, Egipt şi Siria, care se alăturaseră palestinienilor în 1970. Începând din 1972, conducerea palestiniană începe o serie de atacuri dure şi deturnări de avioane, cum ar fi capturarea avionului companiei Lufthansa din 1977, cu scopul de a atrage atenţia internaţională asupra cauzei lor. După înfrângerea arabilor în războiul de Yom Kippur din 1973 şi împăcarea Egiptului cu Israelul, palestinienii cer din ce în ce mai insistent ajutorul celorlalte state arabe - mai ales al Siriei, Libiei şi Iraqului - în timp ce OEP înaintează către ONU obiectivul de a fonda un stat palestinian. SUA protejează Israelul de presiuni, însă încearcă să fie şi mediator, mai ales în cazul iniţiativei Carter. Arafat şi conducerea OEP îşi modifică politica şi încearcă tot mai mult calea negocierilor, însă acest proces întâmpină o piedică majoră în 1982, când, după ocuparea Beirutului de Vest, aliatul Israelului, Miliţia Creştină Falangistă, coordonează un masacru în taberele de refugiaţi palestinieni de la Sabra şi Shatila.

În 1987 începe intifada palestiniană (revoltă naţională) în Gaza şi în Cisiordania. La început paşnică, aceasta se transformă curând în lupte de stradă violente între civilii care aruncau cu pietre şi trupele israeliene. După ce recunoaşte dreptul la existenţă al Israelului în 1988, Arafat intensifică cererile pentru un stat palestinian autonom. Acordurile de la Oslo semnate în 1994 creează cadrul pentru negocierea păcii. În anul următor se pun bazele Autorităţii Palestiniene pentru administrarea Fâşiei Gaza şi a unor părţi din Cisiordania, iar în 1997 Hebronul este redat palestinienilor. Însă acest proces este subminat de violenţele permanente, care îi marginalizează pe moderaţii din ambele părţi. În 1995, prim-ministrul Israelului, Yitzhak Rabin, este asasinat de un extremist israelian de dreapta. Conflictul reîncepe în 1996, când la atacurile cu bombe sinucigaşe ale grupului terorist Hamas se răspunde prin bombardarea sudului Libanului de către Israel. A doua intifadă începe în 2000, când, după un val de bombardamente, armata israeliană reocupă teritoriile palestiniene autonome în aprilie 2001 şi atacă sediul lui Arafat. În aprilie 2003, SUA propune o Hartă a păcii, care prevedea un stat palestinian. În noiembrie 2004, Arafat moare, mulţi calificând alegerea lui Mahmud Abbas, succesorul său, ca pe o soluţie de ieşire din impas.

Extras din Carta de înfiinţare a OEP din 1964
(Articolul 26)

Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, reprezentantă a forţelor revoluţionare palestiniene, este responsabilă pentru mişcarea populară a palestinienilor arabi în eforturile acestora pământul natal de a-şi elibera şi de a se întoarce acolo pentru a-şi exercita dreptul la autodeterminare în toate domeniile - militar, politic şi financiar...

Egiptul sub conducerea lui Nasser şi Sadat, Libia sub Gaddafi

În timpul lui Nasser, Egiptul ajunge la o poziţie de supremaţie în lumea arabă. Sadat, succesorul său, pune capăt direcţiei anti-israeliene, în timp ce Libia sub Gaddafi continuă nasserismul.

În Egipt, regimul corupt al regelui Farouk I, deşi beneficia de sprijin britanic, este răsturnat la 23 iulie 1952 de către un grup numit Mişcarea Ofiţerilor Liberi, care proclamă republica la 18 iulie 1953. În 1954, Gamal Abdel Nasser devine premierul republicii; doi ani mai târziu preia şi funcţia de preşedinte, fiind singurul candidat la alegerile prezidenţiale. Nasser îi elimină pe comunişti şi Frăţia Musulmană şi promovează un proces de modernizare bazat pe socialism şi naţionalism. Devine cunoscut ca voce a panarabismului, iar din 1955, împreună cu premierul indian Nehru şi alţii, conduce Mişcarea de Nealiniere, opunându-se dominaţiei marilor puteri.

Odată cu naţionalizarea Canalului Suez în iulie 1956, Nasser provoacă criza internaţională a Suezului, care se sfârşeşte în octombrie. În ciuda înfrângerii militare a Egiptului de către Israel, Marea Britanie şi Franţa, Nasser reuşeşte să-şi menţină credibilitatea politică, construindu-şi un prestigiu imens în Lumea a Treia. În 1958, ca experiment al panarabismului, Siria şi Egipt fuzionează în Republica Arabă Unită; această uniune durează doar până în 1961, deşi există oficial până în 1971. În anii 1960, Nasser iniţiază proiecte mari de construcţie în Egipt, cum ar fi cel al Barajului de la Assuan şi centrale energetice.

Deşi slăbită de înfrângerea din Războiul de Şase Zile împotriva Israelului din 1967, doctrina de stat a lui Nasser devine un exemplu pentru ţările vecine, mai ales pentru Libia, unde Consiliul Comandamentului Revoluţionar condus de colonelul Muammar al-Gaddafi preia guvernarea prin forţă la 1 septembrie 1969. În revoluţia sa instituţionalizată, Gaddafi adoptă principiul lui Nasser de mobilizare a maselor şi cultul personalităţii şi îi elimină brutal pe toţi potenţialii oponenţi. El modernizează ţara, iar după 1969 ridică nivelul de trai cu ajutorul exporturilor de petrol naţionalizate. Politicile sale de multe ori imprevizibile şi susţinerea pe care o acordă grupărilor teroriste duc la izolarea Libiei în anii 1980 şi 1990, lucru pe care Gaddafi încearcă să-l schimbe din 2000 prin compromisuri internaţionale.

În Egipt, Anwar el-Sadat, succesorul lui Nasser după moartea acestuia în 1970, continuă la început politicile lui Nasser, însă la jumătatea anilor 1970 îşi schimbă orientarea şi se îndepărtează de socialism. La 26 martie 1979 semnează un tratat de pace cu Israelul, ceea ce duce la izolarea Egiptului în lumea arabă şi la dependenţa lui Sadat de Occident.

Panarabismul lui Gaddafi

După moartea lui Nasser, colonelul Gaddafi încearcă să devină conducătorul mişcării panarabe. Mişcarea urmărea unificarea tuturor statelor arabe. Ideologia lui Gaddafi centralizează poziţia islamului. Prin „Carta de la Tripoli" din decembrie 1969, încearcă să pună în discuţie fuziunea Libiei cu Egiptul, Siria şi Sudanul. În ianuarie 1974, anunţă uniunea iminentă a ţării sale cu Tunisia, însă şi acest proiect eşuează, în principal datorită pretenţiei lui Gaddafi de a fi conducător absolut.

Egiptul sub Mubarak, Siria după obţinerea independenţei

Mubarak continuă regimul prezidenţial din Egipt. În Siria, Partidul Baath, condus de preşedintele Assad, preia puterea după o perioadă iniţială de instabilitate.

Războiul lui Sadat împotriva fanatismului religios, poziţia sa reconciliantă faţă de Israel şi politica internă autoritară, dovedită prin interzicerea în 1978 a tuturor activităţilor politice, sunt motivele care au dus la asasinarea sa la 6 octombrie 1981, în timpul unei parade militare. Succesorul său, Hosni Mubarak, continuă direcţia lui Sadat, însă caută o cale de împăcare cu tabăra arabă. De asemenea, el deschide Egiptul pentru turiştii străini. În 1989, Egiptul redevine membru cu drepturi depline al Ligii Arabe. Regimul prezidenţial autoritar al lui Mubarak atenuează conflictul cu Frăţia Musulmană, însă este privit cu ochi critici de Occident, din cauza suprimării democraţiei. În februarie 2005, Mubarak promite acceptarea mai multor candidaţi la alegerile prezidenţiale.

Condiţiile din Siria şi din capitala Damasc, după obţinerea independenţei faţă de Franţa în 1946, sunt foarte instabile din cauza eterogenităţii religioase, etnice şi politice a populaţiei. După loviturile militare din 1949 şi 1951, Partidul Baath (Renaşterea), înfiinţat în 1943 şi legalizat în 1955, deţine puterea absolută în ţară. Acesta promovează naţionalismul şi socialismul panarab şi cooperează cu Egiptul lui Nasser. După unirea cu Egiptul, sub influenţa Partidului Baath, Siria se separă şi redevine republică la 30 septembrie 1961. În martie 1963, Partidul Baath preia guvernarea în urma unei lovituri de stat condusă de generalul Amin Hafis. Ulterior, Siria se distanţează de Nasser şi se orientează către Iraq şi palestinieni. În 1966, reorientarea spre stânga a conducerii Baath duce la o colaborare mai strânsă cu Uniunea Sovietică. În războiul arabo-israelian din 1967, Siria pierde înălţimile Golan în favoarea Israelului.

Sprijinul acordat de Siria palestinienilor în Septembrie negru din 1970 provoacă lupta pentru putere în interiorul Partidului Baath, care este câştigată de către ministrul apărării, Hafez al-Assad, de origine alaolită, în noiembrie 1970; el devine preşedinte la 11 martie 1971. Assad înăbuşă revoltele islamice, elimină rivalii posibili şi modernizează ţara după model socialist şi naţionalist. În 1976 intervine cu forţe militare în războiul civil din Liban. Distanţarea de Iraq începută în 1968 se intensifică în anii 1970, culminând cu intrarea Siriei în coaliţia anti-iraqiană în timpul Războiului din Golf din 1991. Între timp, Assad consolidase atât de bine poziţia dominantă a familiei sale, încât după moartea lui, în 2000, puterea revine fiului său, Bashar al-Assad. Din cauza dezaprobării crescânde a prezenţei Siriei în Liban, aceasta este nevoită să-şi retragă trupele. După alegerile din 2005 se formează un guvern liberal nou.

Liban

Tensiunile accentuate între diversele comunităţi religioase din Liban cauzează o serie de crize politice. Acestea culminează cu un război civil devastator în 1975-1990. Guvernul era prins între prezenţa militară a Israelului şi cea a Siriei.

După obţinerea independenţei faţă de Franţa la 1 ianuarie 1955, Libanul se confruntă cu numeroase probleme. Reprezentarea proporţională a creştinilor şi musulmanilor este fixată în Pactul Naţional din 1943, însă evoluţia ulterioară creează o polaritate a populaţiei între creştinii din nord, mai bogaţi şi orientaţi către Occident, şi musulmanii arabi mai săraci din sud. În mai-iunie 1958 are loc un război civil, declanşat după realegerea preşedintelui creştin Camille Chamoun, al cărui guvern îşi restabileşte autoritatea cu sprijinul militar al SUA. Instalarea refugiaţilor palestinieni în sudul Libanului amplifică tensiunile dogmatice. divizare violentă a ţării este împiedicată doar de instalarea unei administraţii militare în octombrie 1969. În războiul civil care începe în 1975, Siria intervine de partea musulmanilor, iar în 1976 începe perioada de 30 de ani de ocupare a unor zone extinse din Liban.

Luptele grele care distrug Beirutul şi alte oraşe libaneze încep să piardă din intensitate după octombrie 1976, graţie procesului de mediere iniţiat de Liga Arabă. În iunie 1982, după un atentat asupra unuia dintre ambasadorii săi, Israelul întreprinde o invazie masivă asupra ţării, operaţiune numită Pace pentru Galileea. Preşedintele nou-ales, Bashir al-Jumayyil, este asasinat în septembrie 1982, ca replică se comite un masacru coordonat de Miliţia Falangistă Creştină în taberele de refugiaţi palestinieni. În aceeaşi lună, Amin, fratele mai mare al lui Jumayyil, este ales succesor al acestuia. În anul următor Amin iniţiază la Geneva negocieri de pace care includ toate părţile implicate în războiul civil. Israelul acceptă să se retragă într-o zonă de securitate din sud.

În anul 1988 reizbucneşte conflictul între grupările creştine din nord şi grupul radical şiit Hezbollah. În 1989, generalul creştin Michel Aoun declară războiul de eliberare de sub ocupaţia Siriei. În 1991, Siria recunoaşte oficial independenţa Libanului, însă nu îşi retrage trupele, invocând pretextul că trebuie anihilate mai întâi diverse grupări. Astfel, Libanul rămâne ocupat de două puteri străine. Războiul civil din 1975-1990 a costat viaţa a peste 144.000 de oameni.

Situaţia începe să se stabilizeze câte puţin abia după 1992, datorită ajutorului acordat de trupele de menţinere a păcii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, însă grupările care nu au fost decât parţial dezarmate şi mişcările palestiniene radicale din ţară creează situaţii de conflict. În 2000, după căderea aliatului său, Armata Libaneză de Sud, Israelul îşi retrage în totalitate trupele din Liban. Ca reacţie la asasinarea fostului prim-ministru, Rafiq Hariri, în februarie 2005, au loc demonstraţii masive, în timpul cărora libanezii cer şi retragerea forţelor armate siriene. În aprilie, sub presiunea internaţională, Siria anunţă că se va conforma voinţei poporului libanez.

Arabia Saudită, şeicatele şi Yemenul

Arabia Saudită şi şeicatele producătoare de petrol îmbină formele monarhice de guvernământ cu puterea elitelor foarte bogate. După războiul civil, în 1967-1990, Yemenul este împărţit politic.

Datorită orientării wahabiste a ţării, Arabia Saudită este una dintre ţările islamice cele mai conservatoare din punct de vedere politic şi religios. Familia al-Saud şi clientela acesteia deţin toată puterea, fiind extraordinar de bogaţi. Structurile democratice lipsesc în totalitate. Conservatorismul contrastează puternic cu bogăţia enormă a elitei şi cu infrastructura modernă a ţării, finanţată prin exploatarea rezervelor de petrol, cele mai mari din lume.

Fondatorul regatului, Abd al-Aziz bin Abd al-Rahman bin Faysal bin Turki bin Abdallah bin Muhammad al-Saud sau Ibn Saud, moare în 1953. Îi vor succeda la tron, pe rând, fiii săi, Saud, Faysal, Khalid şi Fahd. În 1964, Saud este înlăturat de fratele său, prinţul moştenitor Faysal. Acesta înfăptuieşte reformele cu precauţie şi devine liderul conservatorilor care se opune nasserismului din lumea islamică. În 1975, Faysal este asasinat de un membru al familiei sale, fiind succedat la putere de fratele său Khalid. Pentru că avea temeri faţă de revoluţia islamică din Iran şi de dominaţia militară a Iraqului, în 1980 Khalid începe înarmarea Arabiei Saudite, mai ales cu ajutorul SUA. Arabia Saudită a fost aliatul cel mai puternic al SUA în regiune în timpul primului Război din Golf.

În ciuda cererilor tot mai insistente de a înfăptui reforme democratice, conducătorii saudiţi fac concesii puţine. Sisteme politice similare domină, într-o formă mai moderată, în Kuweit, sub conducerea familiei al-Sabah, dar şi în Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Qatar şi Oman.

Cucerirea unei moschei din Mecca de către extremiştii islamişti în noiembrie 1979, tratată cu multă severitate de prinţul moştenitor Fahd, reprezintă primul semn al războiului nedeclarat al radicalismului islamic. Astăzi regimul saudit se află sub presiune, deoarece mulţi dintre teroriştii internaţionali provin din Arabia Saudită.

Evoluţia deosebită a structurii politice teocratice din Yemenul de Nord se termină în septembrie 1962, odată cu înlăturarea conducerii absolute a imamilor Zaidi, care deţinuseră puterea în califat timp de un mileniu. După retragerea britanică din Yemenul de Sud în 1967, radicaliştii marxişti preiau puterea în regiune, iar în noiembrie 1967 ţara se împarte oficial conform liniilor trasate în 1849 de coloniştii britanici şi otomani. Yemenul de Sud devine republică populară laică după model sovietic, susţinută de URSS şi China; Yemenul de Nord rămâne republică arabă. În 1979, cele două părţi încep negocierile de reconciliere. La 22 mai 1990 se înfiinţează Republica Yemen unificată, sub conducerea preşedintelui Ali Abdullah Saleh.

Emiratele Arabe Unite

În 1971, şapte emirate din Golful Persic, foste protectorate britanice, se unesc şi formează Emiratele Arabe Unite (EAU). Dintre acestea, cele mai importante sunt Dubai şi capitala sa, Abu Dhabi, care prosperă datorită producţiei de petrol şi impresionează prin porturile moderne, proiectele grandioase de construcţii şi hotelurile de lux. În 2004, şeicul Khalifa din Abu Dhabi îi urmează tatălui său ca preşedinte al EAU; şeicul Dubaiului este prim-ministru.

Iraqul până în 19790

După revoluţia din 1958, Iraqul a fost condus de o serie de regimuri prezidenţiale naţionaliste. În 1968, ajunge la putere partidul laic Baath.

După Al Doilea Război Mondial, în Iraq se amplifică tensiunile religioase (între sunniţi şi şiiţi) şi interetnice (între kurzi şi arabi); regele Faisal II era controlat de vărul său, regentul Abd al-Ilah, şi de prim-ministrul Nuri as-Said, ambii cu orientare probritanică. Marea Britanie controla o mare parte din economia ţării. Pe 14 iulie 1958, printr-un puci, monarhia a fost abolită, iar familia regală fiind executată. Generalul de brigadă Abd al-Karim Qasim, conducătorul puciului, devine prim-ministru al noii republici. Imediat după preluarea funcţiei, acesta întreprinde ample reforme administrative, sociale şi agrare, naţionalizează producţia de petrol, iar în 1959 iese de sub dominaţia britanică. În martie 1961 începe revolta kurzilor din nord, sub conducerea lui Mustafa Barsani, care proclamă statul kurd. Toate guvernele ulterioare sunt obligate să negocieze cu kurzii; în 1970, acestora li se promite autonomie culturală şi participare la guvernare. Începând din 1960, Qasim instituie o dictatură personală, iar în 1961 proclamă Kuweitul provincie a Iraqului. În februarie 1963, Qasim este înfrânt într-un conflict pentru putere de fostul său locţiitor, colonelul Abd as-Salim Mohammed Arif, care preia conducerea prin forţă cu ajutorul Partidului Socialist Arab Baath. Arif şi adepţii Baath îi reprimă cu brutalitate pe comunişti şi pe alţi oponenţi; în noiembrie 1963, Arif îi elimină pe baathiştii scindaţi, coalizând cu naţionaliştii laici. După moartea lui Arif într-un accident de elicopter în aprilie 1966, puterea este preluată de fratele său, Abd al-Rahman Arif, însă la 17 iulie 1968 acesta este înlăturat printr-o lovitură militară. Unul dintre organizatorii puciului, partidul Baath refăcut, condus de generalul Ahmed Hassan al-Bakr, îşi asigură controlul asupra armatei prin numeroase asasinate. În 1970, după semnarea unui acord de pace cu gruparea kurdă, guvernul începe construirea unui stat socialist centralizat şi iniţiază proiecte sociale ambiţioase. Programul accelerat de reformare a proprietăţilor şi proiectele de irigaţie aveau ca obiectiv transformarea unor zone noi în terenuri cultivabile. Proiectele agrare se dovedesc a fi ineficiente, în schimb naţionalizarea întregii industrii, care începuse în iunie 1972, garantează venituri de stat care un an mai târziu cresc spectaculos, datorită exploziei preţurilor. Conflictul cu Iran pentru regiunea Shatt al Arab din Golful Persic se aplanează în martie 1975. Iranul îşi retrage sprijinul financiar şi militar acordat kurzilor iraqieni care se revoltaseră în nord, obligându-i să accepte încetarea focului propusă de guvern. De teama unor noi represiuni, 250.000 de kurzi se refugiază în Iran.

Iraqul de la Saddam Hussein până în prezent

În 1979, Saddam începe să-şi consolideze puterea personală. După războiul cu Iranul, el ocupă Kuweitul în 1990, însă este înfrânt în 1991 şi înlăturat în 2003.

Generalul al-Bakr, preşedintele Iraqului în anii 1970, era originar din Tikrit. În 1968, Saddam Hussein, care aparţinea acestui clan, devine locţiitorul său, iar din 1972 domină politica într-o manieră obtuză şi brutală. Pe 16 iulie 1979 îi succede lui al-Bakr în funcţia de preşedinte şi şef al guvernului şi începe imediat represiunea împotriva potenţialilor rivali, prin numeroase execuţii.

Sub pretextul apărării de o eventuală invazie iraniană, Saddam înarmează cu şiretenie Iraqul, transformându-l în cea mai puternică forţa militară a lumii arabe, cu sprijinul Statelor Unite ale Americii. Îşi bazează puterea pe un cult al personalităţii, un sistem de spionaj construit cu abilitate şi pe nepotism, desemnându-i în funcţii importante pe fiii săi, Uday şi Qusay. În septembrie 1980, Saddam invadează Iranul, declanşând un război sângeros care durează până în 1988. În februarie 1988, trupele lui Saddam folosesc gaze toxice pentru a ucide mii de rebeli kurzi. Dând curs aspiraţiilor guvernelor anterioare, la 2 august 1990 trupele iraqiene ocupă Kuweitul, declarându-l a 19-a provincie a Iraqului. Nerespectarea cererii de retragere, formulată de ONU, duce la primul Război din Golf (16 ianuarie-3 martie 1991), care se termină prin alungarea iraqienilor din Kuweit de către o coaliţie condusă de SUA cu mandat de la ONU. Când şiiţii din sudul Iraqului şi kurzii din nord profită de această situaţie şi se răzvrătesc împotriva regimului, Saddam înăbuşă în sânge rebeliunile; imediat după aceea, Aliaţii stabilesc zone de protecţie pentru populaţia kurdă. Regimul iraqian îndeplineşte rezervat termenii angajamentelor impuse de inspecţia ONU şi condiţia eliminării armelor de distrugere în masă adoptată după Războiul din Golf. Embargoul comercial impus de ONU afectează mai mult populaţia iraqiană decât conducerea.

După 11 septembrie 2001, regimul lui Saddam Hussein revine în centrul atenţiei SUA, fiind considerat parte a unei axe a răului. Folosind ca argument ipoteticile arme secrete de distrugere în masă ale Iraqului, forţe armate predominant britanice şi americane invadează ţara la 20 martie 2003, pentru a înlătura regimul lui Saddam. Rezistenţa cedează rapid, iar în mai Iraqul este cucerit, chiar dacă nu se găsesc dovezi ale presupuselor arme. În mai 2004, conducerea politică a Iraqului este preluată de un consiliu guvernamental, urmat în iunie de un guvern de tranziţie condus de Ayad Allawi. Prezenţa militară a Coaliţiei şi luptele pentru putere dintre minoritatea sunnită, aflată la conducere până atunci, şi majoritatea şiită, sunt însoţite de atacuri zilnice şi atentate sinucigaşe.

Primele alegeri libere, desfăşurate la 30 ianuarie 2005 (boicotate de cea mai mare parte a sunniţilor), sunt câştigate de Alianţa Unită Iraqiană, o alianţă şiită condusă de Ibrahim Jaafari, care devine prim-ministru în februarie 2005. În primele luni de la alegerea noului guvern, numărul atacurilor rebele din Iraq este în creştere, ceea ce condiţionează o implicare militară prelungită.

Iranul până la detronarea şahului

Şahul Reza Pahlavi impune o viziune laică opresivă asupra societăţii şi stabileşte un regim autoritar şi corupt. Această opresiune, împreună cu resentimentul faţă de aşa-zisul imperialism al companiilor petroliere occidentale din Iran, stârneşte împotrivire în rândul clasei de mijloc şi al clerului şiit.

După 1945, Iranul este sprijinit de Statele Unite ale Americii şi de Marea Britanie, care în 1941 îl aduseseră la putere pe tânărul şah Muhammad Reza Pahlavi . Deoarece era o ţară loială Occidentului şi, la vremea aceea, principalul furnizor de petrol, SUA înarmează armata iraniană, în principal după conflictul din 1946 cu Uniunea Sovietică pentru Azerbaidjan. Muhammad Mossadeq, care preia funcţia de prim-ministru în aprilie 1951, se opune implicării masive a Marii Britanii în comerţul cu petrol şi naţionalizează Compania Petrolieră Anglo-Iraniană (CPAI). Şahul fuge din ţară din cauza luptelor pentru putere care au urmat, însă revine în august 1953 şi îl răstoarnă pe Mossadeq şi Frontul Naţional Tudeh cu ajutorul Agenţiei Centrale de Investigaţii a SUA. Se restabileşte CPAI şi, până în 1957, se instituie legea marţială. Începând din 1960, printr-un program de reforme, şahul încearcă să recâştige controlul asupra ţării şi să tempereze opoziţia crescândă. În ianuarie 1963, el instituie aşa-zisa Revoluţie albă; marii proprietari sunt deposedaţi de pământuri şi încep campanii pentru reducerea analfabetismului şi pentru emanciparea femeilor. De toate acestea beneficiază în primul rând populaţia urbană. Stilul occidental de trai al şahului, legăturile politice ale acestuia cu Vestul, corupţia şi neglijarea tradiţiilor islamice îl îndepărtează treptat pe conducător de poporul său. După anii 1960, când prim-ministru e Amir Abbas Hoveida, se adoptă o politică din ce în ce mai autoritară. Oponenţii regimului sunt torturaţi de către poliţia secretă, SAVAK, iar din 1975 se instituie sistemul unipartit. În 1978, şahul încearcă să modereze opoziţia masivă care se crease încă în 1977, promiţând reforme mai ample. Poziţia lui este însă subminată de valul de demonstraţii ale maselor, mai ales în oraşele sfinte şiite, care îl sprijină pe marele ayatollah Ruhollah Khomeini, în jurul căruia se consolidase opoziţia islamică în Iran. În septembrie 1978, Khomeini începe, din exil, să propovăduiască războiul fără compromisuri împotriva şahului şi Revoluţia islamică; evenimentele nu mai pot fi stăvilite. Clasa aristocrată din jurul şahului îşi expediază bunurile în străinătate, iar valul de greve ale muncitorilor duce la stagnarea producţiei de petrol. Guvernul militar format în noiembrie nu mai poate controla situaţia. La Paris, Khomeini se aliază cu Frontul Naţional moderat din opoziţie şi împreună proclamă obiectivul comun al republicii islamice. Pe 16 ianuarie 1979, şahul este silit să părăsească ţara, iar ayatollahul Khomeini se întoarce de la Paris, fiind întâmpinat la Teheran de mulţimile entuziaste. Aşa începe Revoluţia iraniană.

Iranul după Revoluţia islamică de la 1979

Sub ayatollahul Khomeini, forţele islamice dure conduceau revoluţia şi ţara. O oarecare liberalizare începe abia după moartea sa. Reformiştii tradiţionalişti şi cei moderaţi continuă să se confrunte pentru a determina viitorul ţării.

Pe 1 aprilie 1979, Khomeini proclamă Republica Islamică Iran, însă nu se impune imediat ca lider politic al acesteia. La început, în funcţia de preşedinte sunt aleşi politicienii moderaţi din opoziţie, dar revoluţia atinge apogeul în noiembrie, odată cu ocuparea ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Teheran de către studenţi şi cu victoria Partidului Republican Islamic, strict religios, în alegerile parlamentare din mai 1980. Viaţă publică este din nou islamizată, odată cu introducerea unor aspecte ale legii islamice (sharia) - portul obligatoriu al vălului pe cap de către femei, revendicat de tradiţionalişti - şi opoziţie faţă de Statele Unite ale Americii. Khomeini şi capii clerului radical (mollahii) obligă treptat forţele moderate scindate să părăsească guvernul sau să se exileze. Războiul iraniano-iraqian, început de Iraq în septembrie 1980, aduce victoria finală pentru mollahi. Chiar şi oponenţii acestora participă la apărarea ţării, pe care Khomeini o organizează cu ajutorul fanaticilor Păzitori ai Credinţei. În 1988, Iranul acceptă încetarea focului, mediată de ONU. Între timp, exemplul revoluţiei islamice inspiră grupările din alte ţări, mai ales gruparea Hezbollah din Liban.

Abia după moartea ayatollahului Khomeini la 3 iunie 1989 începe o scădere a tensiunii interne. Lider spiritual devine ayatollahul Ali Khamenei, care a fost şi preşedinte în 1981-1989 şi continuă să reprezinte puterea conservatoare a mollahilor. Însă funcţia de preşedinte este preluată de pragmaticul Ali Akbar Rafsanjani, care diminuează tensiunile şi reînnoieşte colaborarea economică cu Occidentul. Mohammed Khatami, reprezentantul Islamului moderat, care devine preşedinte în 1997, este considerat de mulţi reformişti ca speranţă a ţării, deşi duce o luptă continuă pentru putere cu instituţiile dominate de conservatori. Legea împotriva torturii aprobată de parlament este respinsă în iunie 2002 de către Consiliul Protector. După 2004, Statele Unite ale Americii fac presiuni diplomatice asupra Iranului, din cauza politicii nucleare a acestuia; guvernul Statelor Unite ale Americii insistă să obţină garanţii că Iranul nu va dezvolta arme nucleare.

Ayatollahul Ruhollah Khomeini, descriind programul pentru instituirea unui guvern islamic

Datoria noastră este să muncim pentru a instaura un guvern islamic. Prima noastră activitate pentru acest lucru este propovăduirea cauzei; aşa trebuie să înceapă. Întotdeauna a fost anume aşa, în toată lumea. Un grup de oameni se adună, discută, ia decizii, apoi începe să-şi promoveze ideile. Treptat, numărul oamenilor care gândesc la fel va creşte, până când, în final, aceştia devin suficient de puternici încât să influenţeze un stat mare, chiar să-l înfrunte şi să-l învingă.

Afghanistanul până la războiul civil

Guvernarea centrală eficientă în Afghanistan a fost împiedicată, pentru o lungă perioadă de timp, de o cultură tribală puternică. Monarhia este abolită în 1973. În 1979, Uniunea Sovietică invadează ţara pentru a sprijini regimul de stânga, fapt ce a dus la o ocupaţie sângeroasă şi la război civil.

Din 1933, Afghanistanul, o ţară cu structuri tribale tradiţionale şi autonome, a fost condus de Mohammad Zahir Shah, cu toate că puterea aparţinea de fapt celor trei unchi ai săi, fraţi ai şahului Nadir, care fusese asasinat în 1933. Eforturile lor de a centraliza puterea eşuează din cauza rezistenţei triburilor. Însă, din 1953, prim-ministrul Sardar Mohammad Daud-Han, cumnatul şahului, reuşeşte să introducă reforme sociale cu sprijinul Uniunii Sovietice. După ce Daud este eliminat, în 1963, forţele politice moderate instaurează monarhia constituţională în 1964, iar în 1965 au loc pentru prima dată alegeri parlamentare libere.

Pe 17 iulie 1973, Daud îl destituie pe rege printr-o lovitură de stat şi proclamă republica. Ca prim-ministru, el promovează un program prudent de reformare a agriculturii şi de naţionalizare a băncilor. Îşi asigură sprijinul lumii arabe, iar în februarie 1977 instituie un regim prezidenţial autoritar. Apoi, în aprilie 1978, Partidul Popular Democrat de orientare comunistă organizează o lovitură de stat cu ajutorul armatei, îl asasinează pe Daud şi proclamă Republica Democrată Afghanistan sub conducerea prim-ministrului Nur Mohammad Taraki. Noua republică are legături strânse cu Uniunea Sovietică.

În 1979, tendinţa laică a stângii guvernamentale duce la o revoltă a triburilor şi facţiunilor armatei, provocând anarhie în multe regiuni ale ţării. În aceste condiţii, noul prim-ministru, Hafizullah Amin cere ajutorul Uniunii Sovietice. Trupele sovietice intră în Afghanistan pe 27 decembrie 1979 şi contribuie la accederea lui Babrak Karmal, politicianul loial exilat, la funcţiile de şef al statului şi al guvernului. Cu toate că noul guvern respectă în general tradiţiile islamice şi afghane, se formează imediat grupuri islamice şi naţionaliste care se opun ocupaţiei sovietice. Cunoscute sub numele de mujahedini, aceste grupări încep un război de gherilă împotriva regimului de la Kabul şi a trupelor sovietice. Luptătorii de gherilă erau sprijiniţi financiar şi militar de SUA şi de multe ţări arabe.

Aghanistanul din 1979 până în prezent

După retragerea cu pierderi mari a trupelor sovietice, grupările islamice se luptă între ele. La început, mujahedinii domină ţara, fiind urmaţi apoi de talibani. Aceştia sunt înlăturaţi de la putere în 2001-2002.

Consiliul triburilor afghane se dovedeşte a fi inapt de a conduce, ca şi guvernul, iar regiunile muntoase devin centrul rezistenţei islamice radicale, care avea legături strânse cu Pakistanul şi cu grupările fundamentaliste clandestine. Până în 1983, 20% din populaţie fuge în ţările vecine, mai ales în Pakistan; iniţiativele de pace ale Organizaţiei Naţiunilor Unite nu reuşesc să stopeze aceste conflicte. Atrocităţile comise de ambele tabere distrug perspectivele unui acord de pace. Ca răspuns la presiunea sovietică, în 1986 Babrak Karmal este înlocuit cu Sayid Mohammad Najibuilah ca secretar general al Partidului Popular Democrat, iar în 1987 acesta devine preşedinte şi încearcă o politică de reconciliere naţională. Ţinând cont de creşterea rapidă a puterii mujahedinilor, islamici radicali, Uniunea Sovietică, care se afla deja sub conducerea lui Mihail Gorbaciov, îşi retrage trupele în 1988-1989, conform unui tratat de pace negociat la Geneva.

Odată cu plecarea trupelor sovietice, puterea lui Najibuilah se prăbuşeşte. După o încercare de lovitură de stat în 1990, este izgonit din Kabul de mujahedini în aprilie 1992. Noul guvern mujahedin, cu Sebghatullah Mujaddedi ca şef al statului şi Gulbuddin Hekmatyar ca prim-ministru, nu este însă recunoscut de către grupările de rezistenţă din cea mai mare parte a ţării, iar războiul civil continuă. În septembrie 1996, gruparea islamistă talibană cucereşte Kabulul şi instituie un regim de teroare care impune prin forţă o formă fundamentalistă de islamism, şi permite fabricarea opiului în Afghanistan, ajungând la 75% din producţia totală a lumii. Războinicii din nord, cunoscuţi drept Alianţa Nordului, se opun încercărilor talibane de a cuceri restul ţării. În 1997-1998, talibanii conduşi de mollahul Omar expulzează organizaţiile occidentale de caritate şi declară sprijin făţiş teroriştilor islamişti, mai ales lui Osama bin Laden. În august 1998, după un atac al talibanilor asupra ambasadelor Statelor Unite ale Americii de la Nairobi şi Dar es Salaam, SUA lansează atacuri aeriene împotriva taberelor teroriste din Afghanistan. După 11 septembrie 2001, când talibanii refuză să se supună cererii de extrădare a lui Osama bin Laden înaintate de SUA, trupele americane şi cele britanice, împreună cu armata Alianţei Nordului, sub conducerea generalului uzbec Abdul Rashid Dostum, lansează o contraofensivă puternică. Kabulul este astfel recucerit pe 13 noiembrie 2001, iar talibanii sunt forţaţi să se retragă spre graniţa cu Pakistanul.

Trupele NATO rămân în ţară pentru a sprijini guvernul preşedintelui Hamid Karzai, care încearcă să împace toate părţile aflate în conflict.

Hamid Karzai

Hamid Karzai a studiat relaţiile internaţionale în India. În anii 1990, a fost ministru adjunct de externe în două guverne mujahedine. Ca şef al statului, el promite să oprească producţia de opiu şi să asigure drepturi femeilor. Guvernul său nu s-a impus încă în principalele oraşe şi depinde de prezenţa militară internaţională. Adjunctul său, Hadji Abul Kadir, a fost asasinat la Kabul în iulie 2002, el însuşi supravieţuind unui atentat în septembrie a aceluiaşi an. Numit întâi preşedinte interimar, câştigă alegerile din noiembrie 2004 şi obţine un nou mandat.