IV.19. Asia de Sud-Est


1500-1800

În secolele XVI-XVIII, Birmania şi Siamul erau regate importante. Portughezii, olandezii, francezii şi englezii încheiaseră aici relaţii şi acorduri comerciale, mai ales în Siam, înfiinţând pe litoral primele factorii. În timp ce francezii se impun în Annam în sec. XVIII, portughezii reuşesc să controleze la început Arhipelagul Malaysian şi astfel să monopolizeze comerţul de condimente, însă în sec. XVII pierd treptat din influenţă în favoarea olandezilor. Multe regate sud-asiatice cunosc o renaştere prin comerţul cu europenii.

Birmania şi Siam

Regatul Birmania îşi extinde temporar influenţa în Siam. Portughezii, mai târziu şi alte puteri europene, încheie acorduri comerciale avantajoase cu Siamul (Ayutthaya).

După căderea regatului Pagan în 1287, triburile Shan înfiinţează un alt regat în Birmania Superioară. În sud domnea familia Mon, care fondase principate în sec. IX-X, înainte de sosirea birmanilor. În 1531, dinastia Toungoo din Birmania Inferioară unifică ţara. Regele Tabinshwehti îi subjugă pe Moni şi, cu ajutorul armelor de foc portugheze, cucereşte Birmania Centrală, stabilind capitala la Pegu în 1559 şi la Ava în 1635. În 1559, succesorul său cucerise deja principatele din nord şi satele Shan. Se năştea un imperiu, în care se ridicau clădiri spectaculoase. În sec. XVII, companiile comerciale britanice şi olandeze încep să îşi stabilească bazele în acest imperiu. După atacuri din partea chinezilor şi a siamezilor, în 1752, dinastia Toungoo se prăbuşeşte.

Conducătorul birman Alaungpaya unifică Birmania (actualul Myanmar) în 1753. Hsinbyushin, fiul său, care aduce mulţi învăţaţi la curte, reconstruieşte capitala Ava în 1765, iar în 1764-1767 înaintează mult în Siam. În 1785, Birmania ocupase o mare parte din Siam, până când britanicii, atacând dinspre India, preiau controlul asupra Siamului după Primul Război Anglo-Birman (1824-1826).

Regatul Ayutthaya din Siam (actuala Thailanda), care existase încă din sec. XIV şi se întindea de la Peninsula Malaysiană până la Malacca, distruge Imperiul Khmer în 1431. În 1516, regele Ramathibodi II le permite portughezilor să înfiinţeze factorii. Succesorul săi îi respinge pe birmani şi asediază Ayutthaya în 1549. Încă din sec. XVI, regii utilizau împotriva birmanilor arme europene, în schimbul cărora le ofereau europenilor acorduri comerciale avantajoase cu Siamul - un centru comercial pentru produse chinezeşti şi japoneze. Toleranţa religioasă din Siam permitea, de asemenea, influenţa culturii europene. În 1662, Franţa trimite misionari iezuiţi în Siamul budist, iar Compania franceză a Indiilor Orientale intră în Ayutthaya în 1680. Însă intervenţia politică a francezilor se dovedeşte excesivă, iar în 1688 regele Phetracha îi izgoneşte. Doi ani mai târziu, olandezii îl obligă pe rege să le acorde monopolul în comerţul cu piei de animale, blocând râul Menam. După 1700, acest comerţ aduce Siamului o prosperitate considerabilă. Literatura şi arta thai ating apogeul în timpul domniei regelui Boromokot.

Începând cu 1770, generalul Phraya Taksin reconstituie regatul Siamului şi transformă Laosul şi Cambodgia în state vasale; după moartea lui, regatul era mai puternic ca oricând. În 1782, generalul Phraya Chakri urcă pe tron sub numele Rama I şi fondează dinastia Chakri, care domneşte şi astăzi în Thailanda.

Indochina şi Indonezia

Francezii îşi impun influenţa în Indochina, în timp ce portughezii şi olandezii se luptă pentru a-şi întemeia factorii în Arhipelagul Indonezian.

În 1428, Annamul din Indochina, sub împăratul Le Loi (Le-Thaito), fondatorul dinastiei Le, se desparte de China. Printr-o idministraţie eficientă sub împăratul Le-Thanh-Tong, în 1471, Annam ocupă restul Imperiului Champa. În sec. XVI, puterea entrală intră în declin, iar ţara este condusă până în sec. XVII de două mari familii, Trinh şi Nguyen, care resping pentru o lungă perioadă de timp încercările de debarcare ale europenilor. Franţa negociază în 1787, pentru prima dată drepturile de înfiinţare a unei baze în regiune cu Nguyen Anh din Indochina, care în 1802 se declară împăratul Gia Long în Vietnam.

Negustorii musulmani şi portughezii se luptă pentru influenţă în Indonezia şi Arhipelagul Malaysian. În 1511, portughezii cuceresc Malacca şi o transformă în bază principală; de aici, înfiinţează factorii în Java, Ambon, Banda, Ternate şi în alte zone şi monopolizează comerţul de condimente. În sec. XVI, o mare parte a teritoriului indonezian fost budist se converteşte la islamism.

În 1602, venirea Companiei olandeze a Indiilor Orientale duce la lupte aprige. Olandezii se stabilesc în Jakarta în 1610, iar în 1619 transformă Batavia în centrul lor administrativ. Preiau de la portughezi prin forţă Malacca în 1641, Sulawesi (Celebes) în 1666, şi Ternate în 1683, controlând astfel toată regiunea, însă în 1784 sunt obligaţi să accepte comerţul britanic în regiune. În 1798, Compania olandeză a Indiilor Orientale se declară falimentară şi este desfiinţată de Guvernul Olandei, care preia administrarea teritoriilor companiei.

Filipine

La sfârşitul sec. XV, islamul se răspândea din Borneo şi Sulawesi spre Filipine. În 1521, în timpul călătoriei sale în jurul lumii, Magellan ajunge într-un arhipelag, debarcă pe insule şi se luptă cu băştinaşii. În 1543, Spania revendică insulele şi le redenumeşte Filipine, după regele Filip II. Structurile de conducere ale triburilor locale erau considerate primitive, iar insulele din nord sunt creştinate şi dezvoltate economic de către preoţii catolici, după modelul sud-american. Insulele din sud au rămas islamice până în prezent.