IV.12. Ascensiunea Rusiei ca mare putere


1613-1801

Dinastia Romanovilor a început odată cu alegerea ca ţar a lui Mihail Romanov în 1613. Instaurarea sa a temperat starea de frământare politică în Rusia, încheind aşa-numita perioadă Timpurile de restrişte. Sprijinindu-se pe autoritatea sa absolută, ţarul Petru cel Mare a putut conduce imperiul spre modernizare în toate domeniile şi extinderea teritoriului. Succesorii săi au continuat acest proces, mai ales sub domnia Ecaterinei cea Mare, care a dus politici de expansiune agresivă, în special împotriva Poloniei şi a Imperiului Otoman. Ecaterina a domnit ca unul dintre cei mai puternici monarhi luminaţi ai sec. XVIII.

Rusia sub Dinastia Romanov

Sub dinastia Romanov a fost reintrodusă autocraţia ţarilor ruşi şi a început recucerirea teritoriilor pierdute de predecesorii lor în favoarea Poloniei şi Suediei.

Alegerea lui Mihail Romanov ca ţar în 1613 a încheiat perioada Timpurilor de restrişte (Smuta). În spatele acestor alegeri a stat tatăl său Feodor, patriarhul ortodox al Moscovei. O altă rudă a sa, patriarhul Filaret, a condus Rusia împreună cu ţarul până în 1633.

Ţarul Mihail I a încheiat tratate de pace cu Suedia şi Polonia în 1617-1618, fapt ce a permis realipirea Novgorodului la imperiu. Reformele Bisericii au condus spre Marea Schismă. Aleksei, fiul lui Mihail, a redus drepturile aristocraţiei şi mai ales ale Bisericii. Iobăgia ţăranilor a fost prevăzută în lege. Ca urmare a sprijinului acordat de atamanul cazac Bogdan Hmelniţki, Rusia a recâştigat părţi din Ucraina, împreună cu Kievul, vechea capitală între 1654-1667, ceea ce a dus la conflicte cu Poarta Otomană şi hanii din Crimeea.

După moartea lui Aleksei în 1676, cei doi fii ai săi proveniţi din căsătorii diferite au luptat pentru succesiune. Fiul său Feodor III a devenit ţar, dar a decedat şase ani mai târziu. Sofia, sora lui Feodor, a domnit ca regent pentru fratele ei Ivan V, bolnav mintal, şi pentru fratele vitreg Petru I, care nu împlinise vârsta legală de domnie; în 1686 s-a aliat cu Polonia şi s-a alăturat Ligii Sfinte împotriva otomanilor. Când Petru a atins maturitatea, Sofia a încercat să păstreze conducerea şi să se debaraseze de acesta. Totuşi Petru a rezistat şi a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 1689, exilând-o pe Sofia la mănăstirea Novodevicy. În acel an, Petru, ca unic conducător după moartea lui Ivan, a reprimat în sânge răscoala streleţilor, cu ajutorul unei unităţi militare credincioase lui.

De la Petru cel Mare la Ecaterina cea Mare

Reformele iniţiate de Petru cel Mare au modernizat Rusia, transformând-o într-o mare putere europeană. Succesorii săi, în special Ecaterina cea Mare, au continuat expansiunea imperiului.

Fascinat de Occident, Petru I cel Mare a întreprins în 1697-1698 o călătorie în Prusia, Anglia şi Olanda, unde a fost instruit în tehnicile de artilerie şi construcţia de nave. A desăvârşit extinderea armatei şi a flotei, apoi, în Războiul Nordului, a cucerit teritoriile suedeze din sud-vestul Finlandei şi din regiunea baltică, deschizând astfel accesul Rusiei la Marea Baltică. Aici, în estuarul râului Neva, şi-a întemeiat noua capitală, Sankt Petersburg, proiectată după model european. Pe plan intern, Petru a iniţiat modernizări multilaterale. A slăbit puterea Bisericii prin desfiinţarea patriarhiei şi a numit un sfânt sinod după modelul luteran. A instituit reforme economice şi sociale prin înfiinţarea de bresle, a dezvoltat infrastructura, a recrutat artişti şi muncitori străini, a înfiinţat instituţii de învăţământ şi a regularizat aristocraţia şi administraţia.

Fiindcă Petru îşi omorâse fiul, văduva lui, Ecaterina I, l-a succedat la tron în 1725. În 1741, Elisabeta, fiica lui cea mai mică, a ajuns la domnie. Aceasta s-a aliat în 1756 cu Maria Tereza a Austriei în Războiul de 7 Ani împotriva Prusiei, forţele lor aducând Prusia la marginea colapsului în 1762, când moare Elisabeta. Acest fapt l-a salvat pe Frederic cel Mare, căci Petru III, succesorul Elisabetei, fiind un mare admirator al regelui prusac, a oprit imediat războiul. Ca să-l poată controla pe Petru, Frederic a negociat în 1745 mariajul acestuia cu Sofia von Anhalt-Zerbst, fiica unui general prusac. Domnia lui Petru a fost una scurtă totuşi, acesta fiind înlăturat printr-un puci militar de soţia sa, care urcă pe tron în acelaşi an sub numele Ecaterina II.

Influenţată de conceptele iluministe, Ecaterina II cea Mare a comunicat cu mulţi dintre gânditorii importanţi ai Europei, fapt ce nu a împiedicat-o să ofere mii de şerbi şi sate întregi în dar numeroşilor săi amanţi şi favoriţi şi să participe la acţiuni armate împotriva Revoluţiei Franceze.

Ecaterina a urmat politicile imperialiste ale predecesorilor săi, transformând Rusia într-o mare putere. Rusia a distrus în 1770 flota turcă, cucerind apoi nordul Caucazului şi asigurând accesul la mult râvnita Mare Neagră. Crimeea, care era independentă de mai puţin de un deceniu, a fost anexată. În cele trei împărţiri ale Poloniei din 1772,1793 şi 1795, imperiul şi-a extins treptat graniţele către vest.

Rusia sub domnia lui Pavel I fiul Ecaterinei, a făcut parte din cea de-a Doua Coaliţie Antinapoleoniană, devenind, în urma Congresului de la Viena (1814-1815), unul dintre promotorii Sfintei Alianţe, stâlp al conservatorismului şi „jandarmul" Europei.

Cneazul Potëmkin

Potëmkin era favoritul şi totodată consilierul Ecaterinei cea Mare. Administrator iscusit, a iniţiat proiecte ambiţioase în sudul Rusiei, pentru construcţia de noi oraşe. Rivalii săi îl ridiculizau, spunând că punea la cale falsuri - Satele Potëmkin care mimau traiul îmbelşugat al ţăranilor pentru a o impresiona pe împărăteasă în timpul inspecţiilor acesteia prin Rusia.