III.10. Spania şi Portugalia în Evul Mediu


SECOLELE VIII-XV

Încă din sec. VIII, regatele creştine din nordul Peninsulei Iberice s-au opus cuceririi arabe, iar începând cu sec. XI, ele au declanşat Reconquista. Musulmanii au fost alungaţi complet până în anul 1492. Spania modernă a luat naştere din unificarea Regatelor Castiliei şi Aragonului la sfârşitul sec. XV. Portugalia a devenit o mare putere maritimă în sec. XV.

Regatele Navarei, Castiliei, Aragonului şi Portugaliei

Începând cu sec. XI, regatele creştine din nordul Peninsulei Iberice i-au silit constant pe musulmani să se retragă tot mai la sud.

Între anii 711 şi 714, arabii musulmani au cucerit Imperiul Vizigot. Creştinii au putut supravieţui în munţii Pirinei. Acolo, vizigotul Pelayo, conducătorul luptei împotriva musulmanilor, a fost ales în anul 718 rege al Asturiei, care va deveni parte a Regatului Leon. Tot în acea perioadă, bascii s-au opus tendinţelor expansioniste ale lui Carol cel Mare, care înfiinţase pentru scurt timp o marca (graniţă) spaniolă în 812. În anul 824, bascii l-au numit pe Inigo Arista primul rege al Navarei. Ţinutul Barcelonei a luat fiinţă în sec. IX pe teritoriul fostei mărci, în jurul anului 1016, regatele creştine au avut doar de câştigat de pe urma războaielor civile ale musulmanilor, în timpul cărora, în 1031, a fost detronat ultimul calif Omeiad. I-au urmat mai mulţi conducători neimportanţi. Ei nu s-au putut uni împotriva Reconquistei (recucerire) începute de regii creştini. În prima jumătate a sec. XI, Sancho III Garces cel Mare a domnit peste un regat puternic în nordul Spaniei. După moartea sa în anul 1035, teritoriul a fost împărţit în trei regate independente: Castilia, Aragon şi Navara. În anul 1038, Ferdinand I cel Mare, conducătorul Castiliei, a dobândit prin căsătorie Regatul Leon. Aragon şi Barcelona au fost şi ele unificate în urma unui mariaj. Contele francez Henric de Burgundia s-a căsătorit cu nepoata lui Ferdinand de Castilia şi Leon, iar în 1097 a primit şi Portugalia, ca zestre a soţiei sale. Alfonso I, fiul lui Henric, şi-a stabilit reşedinţa în Castilia, a declarat independenţa şi a preluat titlul de rege în 1139. În sec. XII în Peninsula Iberică existau patru regate: Navara, Castilia-Leon, Aragon şi Portugalia.

Formarea Spaniei şi a Portugaliei ca state

În timpul Reconquistei, suveranii creştini au recucerit toate teritoriile musulmane din Peninsula Iberică.

În timpul Reconquistei au existat şi eşecuri. Dinastiile nord-africane ale Almoravizilor şi Almohazilor, care au domnit în sudul Spaniei din anul 1094 şi respectiv 1147 au reuşit să obţină câteva victorii asupra regilor creştini în sec.XII. Au existat şi unele coaliţii între creştini şi musulmani, cum a fost şi cazul Cidului. Ordinele cavalereşti spaniole, precum Calatrava, Alcantara sau Avis, care păstrau vie amintirea cruciadelor, au avut un rol important în Reconquista.

În acelaşi timp, regii portughezi şi-au lărgit teritoriile de-a lungul coastei Atlanticului. Lisabona, viitoarea capitală, a fost cucerită în anul 1147, iar Algarve în 1250-51. Ioan I de Avis a fost încoronat în anul 1385 şi a cucerit teritorii din nordul Africii în 1415. Atât el, cât şi fiul său, prinţul Henric Navigatorul, care a organizat expediţii maritime şi a înfiinţat un colegiu de comerţ naval, au marcat începutul ascensiunii Portugaliei ca putere maritimă.

În 1085, Alfonso VI de Castilia a cucerit vechea capitală vizigotă Toledo, care a devenit capitala castiliană şi spaniolă, până când curtea a fost mutată la Madrid în anul 1561. În timpul domniei lui Ferdinand III, expansiunea Castiliei a stagnat temporar, după ce acesta a cucerit Córdoba în anul 1236. A supravieţuit doar regatul musulman al Granadei din extremitatea sudică a peninsulei.

Aragon a început să-şi extindă influenţa în Marea Mediterană. În anul 1235, regele Iacob I a smuls din mâinile maurilor (musulmani spanioli) Insulele Baleare şi trei ani mai târziu portul Valencia. Petru III, fiul său, a ocupat Sicilia în 1282. După ce a supus şi Sardinia şi Napoli în 1326 şi în 1442, Aragon a devenit una dintre marile puteri din zona Mării Mediterane.

Căsătoria lui Ferdinand II de Aragon cu Isabela I de Castilia în anul 1469, cunoscuţi drept „monarhi catolici", a constituit baza necesară pentru unificarea Spaniei şi a garantat moştenirea ambelor coroane de către Habsburgi după moartea lui Ferdinand în anul 1516. Cei doi monarhi au încheiat Reconquista în 1492 prin recucerirea Granadei. Persecutarea şi alungarea musulmanilor, evreilor şi a aşa-numiţilor moriscos (mauri convertiţi la creştinism) au fost întreprinse în Spania şi Portugalia cu ajutorul Inchiziţiei.

Regatul Navarei nu a participat la Reconquista. Mai multe familii regale franceze s-au succedat pe tronul regatului încă din sec. XIII. În 1572, Navara a fost cucerită de Henric de Bourbon, care a devenit şi regele Franţei în anul 1589, sub numele de Henric IV şi a unificat cele două coroane. Ferdinand II de Aragon a cucerit teritorii întinse din sudul Navarei în anul 1512.

Cidul

Rodrigo Diaz de Vivar, cunoscut şi sub numele de „Cidul" (din cuvântul arab al-sid, stăpân) în timpul Reconquistei a luptat atât de partea creştinilor, cât şi a musulmanilor. A cucerit oraşul Valencia, apărându-l de musulmani până la moartea sa, care a survenit în anul 1099. Cidul a devenit astfel simbolul cavalerismului.