VII.8. Irlanda


DUPĂ 1945

În 1949, Republica Irlanda (Eire) părăseşte Commonwealth-ul britanic. Cu toate acestea, relaţiile economice cu Regatul Unit rămân strânse, datorită legăturilor istorice şi vecinătăţii geografice. Irlanda are beneficii mai mari decât Marea Britanie după aderarea la Uniunea Europeană în 1973. Ţara se dezvoltă şi devine una dintre cele mai prospere naţiuni ale UE. Această creştere independentă facilitează încheierea unui acord în conflictul Irlandei de Nord.

Dezvoltarea economică

După anii 1960, economia irlandeză înregistrează o creştere constantă. Aceasta este influenţată şi de aderarea Irlandei la UE, în urma căreia se investeşte capital în economia naţională.

În Al Doilea Război Mondial, Irlanda rămâne neutră. Cu toate acestea, ţara este afectată de criza economică postbelică, ameliorată de finanţele acordate prin Planul Marshall. În anii 1950, Irlanda trece printr-o nouă criză economică. Balanţa de plăţi era negativă, gradul de inflaţie ridicat, iar numărul emigranţilor creştea constant. La sfârşitul deceniului se constată o îmbunătăţire. Partidul de guvernământ Fianna Fáil, condus de Seán F. Lemass, prim-ministru în 1959-1966, se foloseşte de creşterea economică ulterioară pentru a aplica măsuri economice liberale.

Marea Britanie rămâne partenerul de comerţ cel mai important. Într-un timp scurt, cele două naţiuni insulare încheie numeroase acorduri comerciale, iar relaţia tensionată dintre ele se relaxează datorită garantării de avantaje reciproce în schimburile economice. Însă politica economică irlandeză urmărea, de asemenea, cucerirea altor pieţe, mai ales industria turismului. Situaţia economică se îmbunătăţeşte, dar cu întreruperi; rata inflaţiei şi numărul de şomeri cresc în mod repetat. Aderarea la Comunitatea Europeană în 1973 are efecte pozitive pe termen lung asupra economiei Irlandei; sprijinul financiar acordat de comunitate este investit în sistemele de transport şi educaţie. Se dezvoltă şi industria, Irlanda devenind o destinaţie de vacanţă foarte căutată. Odată cu dezvoltarea economiei, rata şomajului se reduce, iar populaţia creşte de la 2,9 milioane în 1970, la 3,6 milioane în 1998.

Literatura irlandeză modernă

În sec. XX, literatura irlandeză trece printr-o fază de reînnoire şi înflorire, atât în limba engleză, cât şi în limba irlandeză. După independenţă, se constată un declin al temelor eroice şi o atracţie faţă de trezirea la realitate. P. O'Leary şi P.H. Pearse scriu nuvele în limba irlandeză. Printre autorii renumiţi la nivel internaţional se numără Liam O'Flaherty, Flann O'Brien şi Brendan Behan, care scrie în engleză şi în irlandeză. James Joyce capătă faimă mondială cu romanul Ulise, la fel ca prietenul său, dramaturgul şi poetul Samuel Beckett, care în 1969 primeşte Premiul Nobel pentru literatură. Piesa sa de teatru absurd, Aşteptându-l pe Godot, este una dintre lucrările care pun bazele teatrului modern. Irlanda a dat şi alt dramaturg important, în persoana lui Sean O'Casey.

Conflictul din Irlanda de Nord

După ieşirea din Commonwealth, tânăra republică devine membră a numeroase organizaţii internaţionale. Politica sa internă este umbrită de conflictul din Irlanda de Nord.

Separarea de Commonwealth-ul britanic şi proclamarea Republicii Irlanda în 1949 rupe ultimele legături constituţionale cu Regatul Unit. Însă cetăţenii irlandezi continuă să se bucure de intrare liberă şi de drept de vot în Marea Britanie. Se creează rapid noi legături în interiorul organizaţiilor internaţionale; în 1955, Irlanda devine membră ONU. Însă ţara, care fusese împărţită în 1921, cunoaşte în anii 1950 reaprinderea conflictului pentru Irlanda de Nord. Armata Republicană Irlandeză (IRA), interzisă, îşi face din nou simţită prezenţa prin atacurile asupra garnizoanelor de la frontiera, cu provincia britanică Irlanda de Nord. Guvernul irlandez încearcă să facă faţă acestor atacuri prin acţiuni comune cu autorităţile din nord, ceea ce duce la o criză guvernamentală în republica irlandeză.

În 1967, în Irlanda de Nord se înfiinţează Asociaţia pentru Drepturi Civile, ca mişcare care are obiectivul de a lupta pentru egalitatea catolicilor în nord. Însă protestelor la început paşnice li se răspunde prin violenţă. În Irlanda de Nord izbucneşte la sfârşitul anilor 1960 un război civil sângeros, cunoscut sub numele de Troubles, în care până în anii 1990 mor aproape 4000 de persoane. În Nord se întâlnesc două forţe antagonice: unioniştii protestanţi, care doreau păstrarea uniunii cu Marea Britanie, şi naţionaliştii catolici sau republicanii, care doreau unirea cu Irlanda. La 30 ianuarie 1972 se atinge punctul culminant al confruntării, Duminica Sângeroasă, când 13 catolici sunt împuşcaţi de armata britanică. În martie, guvernul britanic dizolvă parlamentul Irlandei de Nord, gest la care Armata Republicană Irlandeză răspunde cu numeroase atacuri cu bombe. Negocierile dintre Dublin, Belfast şi Londra eşuează.

Se reuşeşte o schimbare abia odată cu Acordul din Vinerea Mare, încheiat la 10 aprilie 1998 şi semnat de guvernele Regatului Unit şi Irlandei şi de liderii partidelor politice din Irlanda de Nord. Irlanda acceptă să renunţe la obiectivul constituţional al reunificării, se rezolvă problema colaborării între toate guvernele, iar unităţile paramilitare, în special IRA, acceptă să predea armele. Marea Britanie promite să reducă semnificativ trupele şi să întreprindă o reformă a poliţiei, dar şi să permită o participare mai mare în guvernul Irlandei de Nord pentru partidul catolic Sinn Féin. Referendumurile separate din ambele ţări contribuie la succesul acordului, iar viaţa din Irlanda de Nord începe treptat să iasă de sub spectrul violenţei.