VII.7. Marea Britanie: de la Commonwealth la Uniunea Europeană


DUPĂ 1945

Deşi îşi pierde poziţia de superputere, Regatul Unit al Marii Britanii participă după 1945 la reorganizarea globală. Ca aliat apropiat al Statelor Unite ale Americii, regatul s-a aflat pe plan politic în opoziţie faţă de Uniunea Sovietică în procesul împărţirii Europei şi a lumii. Marea Britanie se numără printre membrii fondatori ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi este membru permanent al Consiliului de Securitate. Procesul decolonizării a determinat modificări fundamentale ale ţării şi ale politicii sale externe. Din 1973, Marea Britanie este un membru critic, dar activ al Comunităţii Europene.

Transformarea în putere globală

După 1945, politica externă a Marii Britanii este marcată de confruntarea din perioada Războiului Rece şi de decolonizare.

Winston Churchill, premierul Marii Britanii până în iulie 1945, a avut un rol decisiv în conferinţele din timpul războiului ale Puterilor Aliate şi a menţinut o atitudine fermă faţă de partenerul de atunci, Iosif Stalin. La Conferinţa de la Potsdam de după război, Aliaţii ajung la un consens cu privire la împărţirea zonelor de ocupaţie, însă foarte curând începe politica de conflicte a Războiului Rece. Britanicii nu mai au aceeaşi putere de manevră în umbra noilor superputeri - SUA şi URSS. Datoriile provocate de război apropie ţara de SUA, faţă de care avea deja sentimentul unui angajament, datorită relaţiei speciale determinate istoric şi cultural. Ca membru fondator al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi aliat, Marii Britanii i se acordă o poziţie permanentă în Consiliul de Securitate al ONU.

În 1945, posesiunile britanice cuprindeau încă a patra parte din suprafaţa globului. Cu toate acestea, în 1947, India, bijuteria imperiului, primise deja independenţa, aproape toate coloniile britanice întrerup legăturile cu fosta ţară mamă în următorii 20 de ani. Ele rămân unite prin Commonwealth-ul Britanic al Naţiunilor, numit ulterior Commonwealth-ul Naţiunilor. Până astăzi, monarhul britanic conduce Commonwealth-ul, deşi poziţia sa nu implică nici o autoritate politică.

Gradul de limitare a influenţei internaţionale a Londrei s-a demonstrat îndeosebi în Criza din Suez din 1956. Împreună cu Franţa, Marea Britanie ocupă Canalul Suez după naţionalizarea acestuia de către preşedintele egiptean Nasser. Operaţiunea eşuează în urma împotrivirii hotărâte a sovieticilor şi americanilor. Politica nu mai era posibilă fără ambele superputeri.

Elisabeta II

Născută în 1926, prinţesa Elisabeta se căsătoreşte cu Philip Mountbatten, căruia i se acordase titlul de Duce de Edinburgh în 1947. Îşi urmează tatăl la tron, pe George VI, în 1952. Regina Elisabeta II se află de jumătate de secol în fruntea monarhiei britanice şi, prin urmare, a celor 53 de state membre ale Commonwealth-ului Naţiunilor. Regina este expresia continuităţii într-o perioadă în care Marea Britanie a cunoscut transformări fundamentale.

Dezvoltarea economică postbelică

După 1945, în Marea Britanie se înfăptuiesc reforme sociale şi economice extinse, în scopul de a remedia problemele provocate de război. Implicarea economică şi politică şi cooperarea cu Europa sunt în creştere.

După Al Doilea Război Mondial, în Marea Britanie apare un consens naţional pentru condiţii de viaţă mai bune, care permite restructurarea politică şi socială fundamentală a statului. În 1945, noul guvern laburist ales, condus de premierul Clement Attlee. instituie un program extins de reforme pentru prosperitatea statului, între care se numără introducerea unui serviciu de sănătate naţional gratuit şi a unei asigurări pentru şomeri. Banca Angliei se naţionalizează în 1946, apoi telecomunicaţiile, aviaţia civilă, sectoare majore ale energiei şi transporturilor, iar în 1949, industriile fierului şi oţelului. Are loc însă un recul în 1951, când Churchill revine pentru cel de-al doilea mandat de premier. Acesta şi succesorii săi conservatori se îndreaptă din nou către liberalismul economic, ceea ce a însemnat întreruperea temporară a reformelor pentru un stat al bunăstării sociale şi favorizarea reprivatizării.

Datorită legăturilor economice strânse cu naţiunile Commonwealth-ului şi intereselor sale internaţionale care se extindeau dincolo de Europa, Marea Britanie rămâne iniţial în afara nou-înfiinţatei Comunităţi Europene. Cu toate acestea, pentru a-şi extinde contactele economice şi comerţul pe continent, Marea Britanie devine membru fondator al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb în 1960, care nu putea concura însă cu succesul economic al întregului grup european, astfel că Marea Britanie alege în 1973 să intre în Comunitatea Europeană, după ce prima încercare din 1963 fusese respinsă de preşedintele francez de Gaulle. Legăturile militare şi politice cu Europa şi cu Statele Unite ale Americii erau garantate de apartenenţa la NATO.

Asociaţia Europeană a Liberului Schimb

Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS) se înfiinţează la Stockholm pe 4 ianuarie 1960, cu scopul de a promova dezvoltarea şi prosperitatea în ţările membre, relaţiile comerciale şi cooperarea economică în Europa de Vest şi în lume. Membrii săi fondatori sunt Austria, Danemarca, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Suedia şi Elveţia. Mai târziu li se alătură Finlanda, Islanda şi Liechtenstein. Deoarece Austria, Danemarca, Finlanda, Marea Britanie, Portugalia şi Suedia au aderat între timp la Uniunea Europeană, AELS cuprinde acum numai patru state. Cu excepţia Elveţiei, statele membre AELS au format Zona Economică Europeană în 1994, pentru a activa pe piaţa unică împreună cu statele membre UE.

Politica internă a Marii Britanii din anii 1960 până în prezent

În anii 1960, Marea Britanie cunoaşte o perioadă de relativă prosperitate economică. După aceea, ţara este marcată de o criză economică îndelungată.

Marea Britanie, locul de naştere al industrializării, îşi pierduse încă din 1900 rolul de lider în industrie şi tehnică în faţa competiţiei europene şi americane. Însă cum Londra era atunci centrul înfloritor al comerţului mondial, britanicii nu-şi ajustaseră politica economică în conformitate cu această dezvoltare. În anii 1960, când lira continuă să scadă, rădăcinile crizei economice devin tot mai vizibile: economia britanică era pe punctul de a se prăbuşi din cauza mijloacelor de producţie învechite, a pierderilor din producţie cauzate de greve numeroase şi a extinderii exagerate a bugetului determinată de creşterea constantă a cheltuielilor sociale.

Începând din 1979, noul premier conservator ales, Margaret Thatcher, iniţiază politici economice liberale stricte. Acestea includeau retragerea statului din economie, extinderea privatizării şi reducerea impozitelor, însă şi reducerea drepturilor muncitorilor şi a ajutoarelor sociale acordate de stat. În consecinţă, inflaţia se diminuează, iar rata investiţiilor creşte, însă foarte multe companii intră în faliment. Numărul de şomeri atinge recordul de trei milioane în august 1982, iar deosebirile dintre venituri devin tot mai pronunţate. Cu o popularitate în scădere în faţa electoratului, Partidul Conservator protestează vehement la începutul anilor 1990, când începe altă recesiune, iar Thatcher doreşte să introducă o taxă unică pe cap de locuitor, în pofida împotrivirii întregii populaţii. În 1990, partidul îl alege pe John Major ca succesor al acesteia în funcţia de premier, însă privatizarea sistemului feroviar, a serviciilor poştale şi a mineritului de cărbune implementate de acesta nu îi aduc mai multă popularitate. În 1992, valoarea lirei scade din nou dramatic, forţând Marea Britanie să iasă din Sistemul Monetar European, care controlează stabilitatea monetară în Europa.

Alegerile parlamentare din 1997 se încheie cu victoria răsunătoare a Partidului Laburist condus de Tony Blair. Noul premier aflat în fruntea partidului, pe care îl numeşte Noii Laburişti, încearcă să găsească o a treia cale pentru a conduce ţara, una care să ţină cont în mod egal de libertatea sistemului de afaceri şi de necesităţile sociale. Tony Blair este reales în 2001 cu o majoritate covârşitoare. În mai 2005, el devine cel dintâi prim-ministru din istorie care câştigă un al treilea mandat.

Margaret Thatcher

Chimista şi avocata Margaret Thatcher a fost membru conservator în Camera Comunelor din Parlament în 1959-1992. Devine lider al opoziţiei în 1975, apoi premier în 1979-1990; din 1992 a intrat în Camera Lorzilor ca Baroneasa Thatcher de Kesteven. Datorită politicii şi hotărârilor sale inflexibile, a fost numită Doamna de Fier. Termenul thatcherism desemnează reducerea implicării economice şi sociale a statului şi cedarea puterii liberilor întreprinzători în bătălia împotriva inflaţiei.

Politica externă a Marii Britanii din anii 1960 până în prezent

Scepticismul Marii Britanii faţă de Comunitatea Europeană a persistat şi după aderare. Politica externă este marcată de relaţiile cu Statele Unite ale Americii.

Încă din 1960, la scurt timp după înfiinţarea Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, Marea Britanie solicită aderarea la Comunitatea Economică Europeană (CEE). Cererea a fost respinsă de două ori din cauza votului negativ al Franţei, Marea Britanie devenind membră abia în 1973. În acel moment însă, dezvoltarea cunoscută de membrii CEE în urma introducerii pieţei libere deja stagnase. În schimb, explozia din 1973 a preţului petrolului şi criza economică rezultată pun frâne dezvoltării economice. În consecinţă, apartenenţa la CEE a avut foarte puţine efecte pozitive pentru Marea Britanie. În 1984, premierul Thatcher reuşeşte să obţină o reducere considerabilă a contribuţiilor de membru ale Marii Britanii către comunitate.

Relaţiile dintre Marea Britanie şi Comunitatea Europeană rămân conflictuale şi în perioada următoare. Criticile ating punctul maxim după ce Uniunea Europeană interzice importul de carne de vită din Marea Britanie în 1996, din cauza numărului mare de animale infestate cu ESB de pe insulă. Respingerea ideii de a primi ordine de la Bruxelles este în general motivul scepticismului faţă de Uniune. Cu toate acestea, stabilirea de relaţii strânse cu Europa continuă. O dovadă a acestui fapt este Eurostar, tunelul feroviar de sub Canalul Mânecii, care leagă Marea Britanie de Franţa, terminat în 1994. Guvernul britanic a renunţat la finanţarea proiectului, însă un consorţiu internaţional a garantat terminarea acestuia.

Pe lângă implicarea europeană, relaţia istorică pe care o are cu Statele Unite ale Americii este o altă caracteristică a politicii externe britanice. Informaţiile transmise de americani prin satelit i-au ajutat pe britanici să câştige în 1982 războiul cu Argentina pentru Insulele Falkland, o colonie britanică. Ca aliat principal, Marea Britanie a sprijinit Statele Unite ale Americii în acţiunile militare împotriva Iraqului.

ESB

Encefalopatia spongiformă bovină (ESB), denumită de obicei boala vacii nebune, este o maladie care determină modificări în creier. Folosirea cadavrelor de oi infestate pentru alimentarea animalelor a permis transmiterea maladiei la bovine şi, în final, şi la oameni. Boala a apărut pentru prima dată în Marea Britanie în 1986. Interzicerea importului de carne de vită din Marea Britanie de către Uniunea Europeană a determinat o criză acută a creşterii vitelor. Până acum, numai controlul asupra hranei pentru animale, adică interzicerea în 2000 a folosirii cadavrelor de oi, s-a dovedit eficient în lupta împotriva ESB.