VII.5. Austria


Austria îşi recapătă independenţa la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. În 1955 primeşte suveranitate completă prin Tratatul Statului Austriac, încheiat cu Aliaţii, cu condiţia neutralităţii sale perpetue. Acesta avea să ajute Austria mai târziu să menţină relaţii cu statele ambelor blocuri. Odată cu sfârşitul Războiului Rece şi cu intrarea Austriei în Uniunea Europeană, politica de neutralitate a devenit din nou un subiect de discuţie. Pe plan intern, republica a fost marcată vreme de câteva decenii de partidele politice mari care au format o coaliţie de guvernământ pentru un echilibru stabil al intereselor.

Independenţă şi neutralitate

După sfârşitul războiului, Austria îşi recapătă independenţa şi se obligă să respecte o neutralitate strictă. Aici îşi stabilesc sediile mai multe organizaţii internaţionale.

Cu aprobarea unei mari părţi din populaţie, Austria se autoanexează la Reichul german în 1938. Restabilirea unei Austrii independente după război este plănuită de Aliaţi încă în 1943. Ei cad de acord să împartă ţara după aceeaşi metodă ca şi în cazul Germaniei. Austria şi capitala Viena sunt împărţite în patru zone de ocupaţie şi se instaurează un consiliu de control comun. Partidul Social Democrat, Partidul Comunist şi Partidul Popular Austriac, aflat la putere, reuşesc să facă în 1945 o declaraţie de independenţă şi să numească un guvern provizoriu condus de liderul Partidului Social Democrat, Karl Renner. Intră în vigoare o formă modificată a Constituţiei din 1929 şi se anulează toate legile naţional-socialiste emise în perioada anexării la Germania. La primele alegeri din 25 noiembrie 1945 iese câştigător Partidul Popular, care formează un guvern de coaliţie cu social-democraţii şi comuniştii.

După negocieri prelungite între guvernul austriac şi Aliaţi, se redactează un Tratat de stat în 1955, semnat la Viena la 15 mai, prin care se restabileşte suveranitatea naţiunii. Condiţia impusă ferm de Aliaţi a fost asigurarea unei neutralităţi perpetue, care a fost stabilită în Legea Constituţională Federală a statului austriac, la 26 octombrie. Această zi este declarată sărbătoare naţională din 1965.

În 1960, asemenea celorlalte state neutre, Austria intră în Asociaţia Europeană de Comerţ. Ea dezvoltă relaţii economice strânse îndeosebi cu statele vecine din blocul estic. Este membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 1955, iar Viena devine în 1979 unul dintre cele patru sedii oficiale ale sale. În plus, datorită statutului său de neutralitate, Austria găzduieşte mai multe organizaţii internaţionale importante, între care Agenţia de Energie Atomică (IAEA), Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Dezvoltarea economică şi criza neutralităţii

Austria s-a transformat într-o ţară bazată pe industria serviciilor, cu un sector turistic bine dezvoltat. Din anii 1990, pe lângă partidele mari se bucură de simpatia electoratului şi Partidul Liberal, populist de dreapta.

Planul Marshall furnizează Austriei mijloacele economice prin care şi-a dezvoltat o nouă economie în primii ani de după război. Industria grea şi băncile au fost naţionalizate în 1946. De asemenea, recuperarea a fost sprijinită de parteneriatul social, cooperarea strânsă dintre interesele economice majore şi guvern, care se practică şi astăzi. Intervenţia sovieticilor în zona lor de ocupaţie din Austria inferioară a dus la revenirea industriei în Vestul care tradiţional era exclusiv agrar, modificând definitiv structura economică şi socială a ţării. Din anii 1970, sectorul de servicii le-a întrecut pe toate celelalte. Până astăzi, importanţa Austriei în lume se datorează în primul rând turismului, - mai ales în regiunile din Alpi şi statutului Vienei de centru al sediilor şi congreselor.

Partidul Popular şi Partidul Social Democrat formează guverne de coaliţie predominante din 1947, deşi uneori Partidul Popular a guvernat singur. Pentru un timp îndelungat, opoziţia a fost reprezentată numai de Partidul Liberal. Înfiinţat în 1949, Partidul Liberal s-a născut din alianţa electorală a independenţilor, un fel de adunare a foştilor naţional-socialişti mai puţin implicaţi. După 1990, partidul a câştigat rapid simpatie sub conducerea preşedintelui populist de dreapta Jorg Heider. În alegerile Consiliului Naţional din 3 octombrie 1999, acesta a devenit al doilea partid după Partidul Popular şi a format împreună cu el guvernul în funcţiune din 2000. Verzii s-au înfiinţat în 1986, ca al doilea partid de opoziţie.

Austria şi-a folosit neutralitatea ca politică activă de pace după mandatul cancelarului Bruno Kreisky (1970-1983). Printre altele, ţara a furnizat contingente militare pentru activităţile de menţinere a păcii ale ONU din înălţimile Golan şi Cipru, precum şi în Bosnia, Herţegovina şi Kosovo. În plus, Austria participă la programul Parteneriatului NATO pentru pace.

Poziţia de neutralitate a Austriei reprezintă însă un subiect de discuţie pe plan intern încă din anii 1980, când i s-a propus apartenenţa la Comunitatea Europeană pentru a face parte din Piaţa Europeană Comună. În 1989, guvernul lui Franz Vranitzky a făcut o solicitare formală care a avut ca rezultat aderarea Austriei la UE în 1995 şi introducerea sistemului monetar euro în 1999. Cu toate acestea, Austria nu a renunţat niciodată oficial la neutralitatea sa.

Afacerea Waldheim

Alegerea lui Kurt Waldheim ca preşedinte federal al Austriei în iunie 1986 a provocat controverse pe plan intern şi extern, deoarece se descoperise că acesta fusese ofiţer în armata germană nazistă. Din 1912 până în 1981 Waldheim fusese secretar general ONU şi candidase în alegeri din partea Partidului Popular. A vorbit despre trecutul său astfel: „Nu am făcut nimic altceva în război decât alte sute de mii de austrieci, adică mi-am îndeplinit datoria ca soldat". Cu toate că nu i-a fost dovedită vinovăţia de crime de război, Waldheim s-a pomenit într-o izolaţie internaţională.