VII.4. Germania


DUPĂ 1945

Chiar şi după înfrângerea regimului nazist, Germania era privită drept placa turnantă a Europei. Datorită potenţialului său economic şi poziţiei strategice, ea devine un spaţiu de competiţie intensă între Vest şi Est. Faptul determină împărţirea ţării în două. Centrul simbolic al Războiului Rece era Berlinul, un oraş controlat parţial de forţele vestice în mijlocul zonei de ocupaţie sovietică. În 1989, căderea Zidului Berlinului la Poarta Brandenburg devine simbolul sfârşitului sistemului de stat comunist.

Ora zero

După capitularea forţelor armate germane, dominaţia fascistă ia sfârşit. Consecinţele politicii de distrugere naziste, dar şi foametea şi exodul populaţiei, marchează primii ani de după război.

Reconstrucţia politică a Germaniei se afla în sarcina Aliaţilor. Aceştia fuseseră deja de acord să împartă teritoriul şi capitala în patru zone de ocupaţie, să creeze un Consiliu de Control al Aliaţilor şi să demilitarizeze şi denazifice ţara. Austria redevine republică separată, însă i se acordă suveranitate doar după zece ani, sub administraţia Aliaţilor. Saarland intră sub control francez, iar zona de la est de râurile Oder şi Neisse este transferată Poloniei, care intră sub control sovietic. În Regiunea Sudetă, anexată la Cehoslovacia, populaţia de origine germană care nu izbutise să emigreze este strămutată.

Două dintre componentele importante ale demilitarizării Germaniei sunt dizolvarea armatei şi a statului prusac. Denazificarea culminează cu procesele de la Nürnberg asupra naziştilor, pentru crimele comise sub Hitler. Foarte curând încep criticile la adresa practicilor diferite ale Aliaţilor. În spaţiul sovietic, denazificarea era legată de reforma politică. După 1946, fiecare neamţ din zonele vestice trebuia să completeze un formular de inspecţie politică. Numeroşi criminali de război reuşesc, cu ajutorul atestatelor de deculpabilizare sau al aşa-numitelor Certificate Persil (denumite astfel după un detergent de rufe german), să se spele de păcate.

Reconstituirea democratică a Germaniei de Vest începe la nivel regional. Se creează statele federale, iar în toamna anului 1946 au loc primele alegeri. În Est, armata de ocupaţie sovietică cerea în iunie 1945 formarea partidelor politice, dar sprijinea total Partidul Comunist German, care era condus de imigranţi nemţi din Uniunea Sovietică ai Grupului Ulbricht.

Consiliul de Control al Aliaţilor

După Declaraţia de la Berlin din 6 iunie 1945, cei patru comandanţi supremi ai Forţelor Aliate preiau responsabilitatea guvernului pentru întregirea Germaniei. Consiliul de Control nu deţinea puterea executivă, astfel că se baza pe cooperarea conducătorilor militari din fiecare regiune. Interesele divergente ale Aliaţilor împiedică ajungerea la un acord pentru aproape fiecare problemă legată de demilitarizare şi denazificare. În martie 1948, reprezentanţii sovietici se retrag din Consiliul de Control, care nu a mai fost convocat niciodată.

Înfiinţarea celor două republici germane

În Germania, cooperarea dintre economia planificată de la centru a spaţiului sovietic ocupat şi economia de piaţă a celorlalte zone nu a avut loc nici în situaţiile cele mai extreme.

În timpul iernii grele din 1945-1946, în Germania energia şi alimentele se epuizaseră. Perioada grea care urmează este remediată oarecum de pachetele CARE (Cooperarea pentru expedieri americane în Europa), trimise individual populaţiei germane începând din august 1946. După eşecul sovieticilor de a furniza suficiente alimente, Aliaţii din Vest blochează plata despăgubirilor Germaniei către Uniunea Sovietică. Propunerea din iulie 1946 a SUA de a unifica economic zonele ocupate este refuzată de Uniunea Sovietică, deoarece aceasta suspecta că interesul era de fapt imperialismul economic. Încă din 1945, reformele agrare şi exproprierile din spaţiul sovietic pregătiseră terenul pentru o economie planificată centralizată. În aprilie 1946, Partidul Social Democrat şi Partidul Comunist din Uniunea Sovietică formează Partidul pentru Unitate Socialistă; celelalte partide politice au fost apoi integrate cu forţa în acest partid unic.

La 1 ianuarie 1947, americanii şi britanicii unifică zonele ocupate. Se implementează o reformă monetară în zona unificată, ca parte a nou-creatului Plan Marshall, pentru a contribui la refacerea Europei distruse; pe 21 iunie 1948 se introduce noua marcă germană. Când statele din Vest introduc marca germană în sectoarele lor din Berlin, sovieticii răspund printr-o blocadă a oraşului. Timp de unsprezece luni, Berlinul este aprovizionat printr-un pod aerian; 277.000 de zboruri aduc 2,3 milioane de tone de mărfuri în oraş, înainte ca sovieticii să ridice blocada în mai 1949. Astfel, reformele monetare au fost urmate de înfiinţarea a două state germane. În iulie 1948, Aliaţii occidentali îi cer prim-ministrului statelor federale să organizeze alegeri pentru constituirea unei Adunări Naţionale. În schimb, miniştrii elaborează constituţia. Semnată la 8 mai 1948 de către Consiliul Parlamentului, constituit din parlamentele statului federal, aceasta este aprobată de Aliaţii din Vest şi proclamată la 23 mai 1949. În spaţiul sovietic, Camera Poporului dominată de Partidul Unităţii Socialiste semnează în mai 1949 o schiţă de constituţie care se pretinde aplicabilă întregii Germanii; pe 7 octombrie 1949, se înfiinţează oficial Republica Democrată Germană.

Prin înfiinţarea celor două state concurente, împărţirea Germaniei avea să rămână îngheţată pentru următorii 40 de ani, chiar dacă ambele tabere aveau pretenţia că vorbesc în numele Germaniei.

Ernst Reuter

Născut în 1889, Ernst Reuter a fost social-democrat din 1912 şi, pentru scurt timp, membru al Partidului Comunist German. După trimiterea sa într-un lagăr de concentrare în 1933, în 1935 pleacă în Turcia pe post de consilier. În 1947 este ales primar al Berlinului. Ca primar, din 1950 până la moartea sa în 1953, a condus rezistenţa împotriva Blocadei Berlinului dintre 1948 şi 1949: „Popoare ale lumii, ajutaţi acest oraş".

Germania de Est: Perioada Ulbricht  (1948-1971)

Guvernul stalinist al Germaniei de Est se confrunta cu rezistenţa populară. Consolidarea a fost posibilă doar prin constrângeri.

Walter Ulbricht (1893-1973), unul dintre fondatorii Partidului Comunist German, devine primul secretar al Partidului Unităţii Socialiste a Germaniei (PUSG) în iulie 1953., în acelaşi an în care Republica Democrată Germană este acceptată în Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER), replica sovietică a Planului Marshall. Partidul Unităţii Socialiste prezentase primul plan cincinal în 1951. În 1952, Aliaţii din Vest resping propunerea lui Stalin pentru o Germanie neutră, astfel că ţinta sovieticilor devine integrarea Germaniei de Est în blocul răsăritean. Instituirea armatei pune probleme economice tinerei republici. Acestea aveau să fie rezolvate în timp, prin micşorarea salariilor. Rezistenţa din partid şi societate era înlăturată prin epurări şi reprimări. Când partidul măreşte normele de lucru pentru întreprinderile industriale în mai 1953, pe 16-17 iunie au loc revolte la Berlin şi în aproape toate oraşele mari; este prima revoltă populară dintr-un stat al blocului estic. Tancurile sovietice reprimă răscoalele, iar guvernul apelează la Stasi, poliţia secretă proaspăt înfiinţată în cadrul Ministerului de apărare a statului, condusă de Erich Mielke.

Naţionalizarea agriculturii prin cooperativele de producţie şi a întreprinderilor sub formă de întreprinderi publice se desfăşoară sub o presiune uriaşă. Cu toate acestea, nivelul de producţie nu se îmbunătăţeşte, determinând opoziţia unei largi părţi a populaţiei faţă de guvern.

Scurtul dezgheţ politic de după 1956 nu ameliorează situaţia proastă. Cea mai vizibilă formă de rezistenţă a fost votul cu picioarele al cetăţenilor - metaforă a emigrării. Atunci se ia hotărârea de închidere a graniţelor pentru a salva Germania de Est de colapsul economic. Astfel, pe 13 august 1961, începe construcţia Zidului Berlinului. Mulţi cetăţeni şi-au pierdut viaţa încercând să treacă zidul. În anii care urmează, importul de alimente din Uniunea Sovietică în Germania de Est aduce o oarecare linişte. Sistemul politic se deschide încet, iar reformele economice duc pentru scurt timp către noi orizonturi.

Votul cu picioarele

În primul an de existenţă a Republicii Democrate Germane, 130.000 de cetăţeni fug în Vest; în 1953, după revolte, numărul lor ajunge la 330.000. În total, aproximativ 2,5 milioane de oameni - o şeptime din populaţie, dintre care 60 % erau angajaţi - părăsiseră Germania de Est înainte de construirea zidului.

Germania de Est: perioada Honecker (1971-1989)

Situaţia aprovizionării se îmbunătăţeşte, însă, din cauza datoriilor mari, Germania de Est devine dependentă de Germania de Vest. Refuzul reformelor duce la ruinarea statului.

Secretarul general al Germaniei de Est, Erich Honecker, care preia funcţia în 1976, după moartea lui Walter Ulbrich, proclamă socialismul realist - însemnând că populaţia nu trebuie să mai aştepte paradisul comunist, ci să încerce să-şi amelioreze pe cât posibil singură condiţiile de trai.

De fapt, produsul intern brut al ţării creşte spectaculos şi atinge punctul culminant în 1975, oferind Germaniei de Est cel mai înalt standard de trai din blocul estic. Se implementează reforma locuinţelor; în timp ce germanii din Vest cheltuiau 20 de procente din venit pe chirii, cei din Est cheltuiau doar cinci procente. Serviciile medicale erau gratuite, iar sprijinul acordat familiilor determină creşterea natalităţii. În 1974, Germania de Est şi Germania de Vest sunt primite în ONU, iar participarea egală a ambelor state la Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE) reprezintă un pas către recunoaşterea internaţională. În septembrie 1987, când Honecker este primit la Bonn de cancelarul vest-german Helmut Kohl, cu toate onorurile unui conducător de stat, recunoaşterea de facto deja se făcuse. Cu toate acestea, ţara nu putea finanţa dezvoltarea dorită a societăţii. Din cauza modernizării inadecvate, productivitatea stagnează. Golurile financiare au fost ameliorate prin credite obţinute din Germania de Vest. În 1983, prim-ministrul Bavariei, Franz Josef Strauss, acordă un împrumut de un miliard de mărci, aşa că germanii din Est pot răsufla uşuraţi. Salariile cresc din nou, dar în vânzare existau tot mai puţine mărfuri. Un cetăţean obişnuit trebuia să aştepte zece ani un automobil, iar singura opţiune era Trabantul produs local, de proastă calitate, cunoscut sub numele de Trabbi. Existau însă televizoarele în 90% din case şi multe dintre acestea prindeau posturi din Vest. Ca răspuns la nemulţumirile tot mai mari, guvernul accentuează propaganda şi dezvoltarea Ministerului securităţii statului (Stasi) Expatrierea din 1976 a cântăreţului Wolf Biermann, care aducea critici politice, atrage antipatia elitei culturale est-germane. Sub protecţia bisericii, apar mişcări ecologiste şi pacifiste. În 1984,32.000 de cetăţeni cer permisiunea să părăsească ţara; până în 1988, numărul creşte la 110.000. Refuzul lui Honecker de a implementa reformele cerute de Mihail Gorbaciov duce la dezastru. În numai câteva luni, regimul est-german devenise o ruină.

Coordonarea comercială

Începând cu anii 1960, ofiţerul Stasi Alexander Schalck-Golodkovski construise un imperiu economic din umbră, pentru a strânge valută cu scopul de a plăti datoria guvernului. Se importau obiecte lipsite de valoare şi se exportau antichităţi expropriate, arme şi sânge al cetăţenilor est-germani. Prizonierii politici puşi în libertate de statele din vest constituiau de asemenea o sursă de venit.

Germania de Vest: de la Adenauer la Brandt (1949-1974)

Konrad Adenauer orientează Republica Federală către alianţa apuseană. Principala realizare a politicii externe a lui Willy Brandt este diminuarea tensiunilor cu statele din blocul răsăritean.

În timp ce Partidul Unităţii Socialiste era la putere ca partid unic în Germania de Est, Republica Federală îşi construise un sistem multipartit, dominat de Uniunea Creştin Democrată şi de Partidul Social Democrat. La 14 august 1949 au loc primele alegeri pentru Bundestag. Konrad Adenauer, reprezentantul creştin-democraţilor, este ales cancelar federal la diferenţă de un vot. Politica lui Adenauer urmărea să lege ţara de sistemul de alianţe occidental. Acesta a facilitat intrarea Germaniei de Vest în Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului în Euratom şi în Comunitatea Economică Europeană. În 1951, Tratatul de la Paris pregăteşte terenul pentru ca Republica Federală să devină stat suveran şi să intre în NATO în 1955. Adenauer urmărea reconcilierea cu Franţa, ceea ce a dus la Tratatul de la Elysee din 1963. Acesta prevedea cooperarea strânsă în politicile externe, de apărare şi de educaţie. În 1952, Adenauer semnează Acordurile de la Luxemburg cu ministrul de externe israelian Sharett, care devin bază pentru legislaţia despăgubirilor (Wiedergutmachung).

Adenauer susţinea că Republica Federală reprezenta întreaga populaţie germană. Această atitudine se reflectă în Doctrina Hallstein din 1955: Bonnul rupe relaţiile diplomatice cu orice stat - cu excepţia URSS - care recunoştea Germania de Est.

Succesorul lui Adenauer este fostul ministru al economiei, Ludwig Erhard, care a intrat în istorie drept părintele miracolului economic. La conducerea guvernului vine apoi o coaliţie formată din creştin-democraţi şi social-democraţi. Următorul cancelar, Kurt Georg Kiesinger, primeşte critici severe pentru fosta sa apartenenţă la partidul nazist. În condiţiile lipsei opoziţiei în Bundestag, se formează o opoziţie extraparlamentară ca protest împotriva structurilor solidificate, a Războiului din Vietnam şi a Decretelor de urgenţă din 1968. Această mişcare conturează climatul social din anii 1970.

În 1969 vine la putere o coaliţie social-liberală formată din social-democraţi şi Partidul Liber Democrat, condusă de Willy Brandt, care promitea să modernizeze ţara.

Realizarea esenţială a lui Brandt în domeniul politicii externe a fost politica de armistiţiu cu Estul, culminând cu semnarea Tratatelor de Est (1970-1973). Gestul său de a recunoaşte vechea graniţă Oder-Niesse ca frontieră între Polonia şi Germania de Est a fost criticat de creştin-democraţi.

Compensarea

Adenauer urmărea reconcilierea cu tânărul stat Israel. În Acordul de despăgubiri semnat cu Israelul la 10 septembrie 1952, Germania de Vest se angaja să plătească Israelului trei miliarde de mărci în valoare materială. Acordul a fost aprobat la 18 martie 1953, numai după cea de-a treia lectură; numeroşi delegaţi refuzaseră să aprobe, pe motiv că Republica Federală Germania este un stat care nu are legătură cu Al Treilea Reich. Voturile social-democraţilor au asigurat încheierea acordului.

Germania de Vest: de la Schmidt la Kohl (1974-1989)

La jumătatea anilor 1970, Germania de Vest trecea printr-o criză economică, însă a continuat procesul de integrare europeană şi deschiderea către Est.

În 1974, când s-a aflat că Günter Guillaume, unul dintre asistenţii personali ai cancelarului Brandt, era agent est-german, acesta demisionează. Succesorul său este Helmut Schmidt. În timpul guvernării sale începe prima criză economică profundă din Republica Federală Germania. Climatul intern era dominat de actele de terorism ale grupării Armata Roşie şi de măsurile de anihilare a ei luate de stat. În politica externă, Helmut Schmidt ia direcţia compromisului: vizitează Germania de Est şi participă la întâlnirile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Unitatea europeană este realizată împreună cu preşedintele francez Valery Giscard d'Estaing; în 1975, cei doi şefi de guvern iniţiază cooperarea economică şi politică în grupul celor mai industrializate 6 state ale lumii (astăzi G-8). Către 1980, politica este dominată din nou de tensiuni. Schmidt pleda pentru staţionarea de rachete nucleare intermediare în Europa, idee respinsă de noua mişcare pacifistă şi de câţiva dintre membrii propriului său partid. Această iniţiativă, precum şi grija pentru mediu, conduc la înfiinţarea Mişcării Verzilor, care reuşeşte rapid să intre în parlament ca al patrulea partid politic.

În 1982, perioada social-liberală se încheie odată cu retragerea Partidului Liber Democrat din coaliţia de guvernare. Acesta formează o alianţă cu creştin-democraţii. Helmut Kohl devine noul cancelar, iar Hans-Dietrich Genscher noul ministru de externe. Guvernul lui Helmut Kohl reuşeşte să stabilizeze finanţele statului, să micşoreze impozitele pe afaceri şi pe veniturile private şi să stopeze inflaţia. Nu rezolvă însă problema şomajului, iar multe alte reforme necesare nu sunt realizate. În rândul populaţiei creşte tot mai mult nemulţumirea faţă de politicieni, exprimată printr-o participare din ce în ce mai slabă la vot.

Pe plan extern, guvernul lui Helmut Kohl continuă politica predecesorilor săi: se leagă tot mai multe contacte cu Estul şi se promovează unitatea europeană prin parteneriatul cu Franţa.

Gruparea Armata Roşie

În anii 1970, climatul politic al Germaniei de Vest este conturat de terorismul de stânga al grupării Armata Roşie. Aceasta recurgea la metode cum ar fi atacuri, răpiri, asasinări şi şantaje, toate utilizate în scopul destabilizării statului. Peste 45 de persoane cad victime atacurilor, inclusiv preşedintele Asociaţiei Angajatorilor Germani, Hanns-Martin Schleyer. Majoritatea teroriştilor au fost arestaţi. Gruparea Armata Roşie a încetat luptele în 1992 şi s-a dizolvat în 1998.

Reunificarea Germaniei (1989-1990)

Prăbuşirea rapidă a guvernului est-german accelerează procesul de reunificare. Guvernul Kohl-Genscher câştigă sprijinul celor patru Aliaţi pentru reunificarea Germaniei.

După deschiderea graniţei de vest a Ungariei în urma politicii gorbacioviste numită perestroika, pe 11 septembrie 1989, zeci de mii de cetăţeni est-germani îşi părăsesc ţara fugind în Vest prin Varşovia şi Praga, cu sprijinul ambasadelor vest-germane.

În acea lună încep proteste pacifiste împotriva reticenţei guvernului est-german faţă de reformă, iar numărul de participanţi la Demonstraţiile de luni creşte spectaculos. La 23 octombrie, 300.000 de persoane defilează prin centrul Leipzigului cu sloganul Noi suntem poporul. La 4 noiembrie 1989, un milion de cetăţeni se strâng pe Alexanderplatz din Berlin şi cer libertate de exprimare, libertate de deplasare şi alegeri libere. Partidul Unităţii Socialiste deschide în final graniţele către Republica Federală Germania pe 9 noiembrie 1989, dar în acel moment obiectivul era ceva mai mult decât simpla reformare a Republicii Democrate Germane. Se cerea tot mai insistent reunificarea celor două state germane. Primele alegeri libere pentru Volkskammer în RDG au loc pe 18 martie 1990, iar succesorul Partidului Unităţii Socialiste - Partidul Socialismului Democratic - câştigă numai 16 procente din voturi. Alianţa conservatoare pentru Germania, condusă de preşedintele-ministru Lothar de Maiziere, preia puterea şi începe negocierea unui tratat de reunificare cu guvernul Germaniei de Vest. Situaţia economică tot mai gravă din RDG şi valul continuu de emigranţi conduce la formarea unei uniuni economice, monetare şi sociale între cele două state, care începe să acţioneze de la 1 iulie 1990 şi reprezintă un prim pas important către reunificare. Fuziunea reală dintre Est şi Vest într-o Germanie unică se putea realiza însă numai cu acordul puterilor victorioase din cel de Al Doilea Război Mondial, astfel că începe negocierea Acordului Doi Plus Patru între guvernele ambelor Germanii şi miniştrii de externe ai Forţelor Aliate, redând Germaniei unificate suveranitatea totală, la 45 de ani după sfârşitul războiului. Reunificarea a fost proclamată la 3 octombrie 1990.

Willy Brandt despre reunificarea Germaniei, noiembrie 1990

Ceea ce aparţine întregului creşte şi se dezvoltă acum împreună.

Integrarea

La 22 iulie 1990, pe teritoriul Germaniei de Est sunt recreate landurile est-germane Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania de Vest, Anhaltul Saxon şi Statele Libere ale Saxoniei, Thuringia. Aceste cinci noi state se alătură Republicii Federale Germane la 3 octombrie 1990, iar Republica Democrată Germană se desfiinţează. La o zi după aceea, Bundestagul are prima şedinţă la Berlin. Cinci foşti politicieni est-germani depun jurământul ca miniştri ai noului stat.

Germania în prezent

Deşi se confruntă cu probleme economice şi social-politice, Germania unificată participă activ la proiectul de integrare europeană.

Mişcarea de protest din Germania de Est a dat naştere la numeroase partide şi organizaţii de opoziţie, care erau atât de mari, încât aparatul represiv de stat nu le mai putea ţine sub control. În 1990, grupurile est-germane pentru drepturi civile se alătură Verzilor vest-germani şi formează Alianţa 90-Verzii. Reprezentanţii acestor mişcări pentru drepturi civile au jucat un rol decisiv în dizolvarea Ministerului Securităţii Statului al RDG şi în deconspirarea documentelor serviciilor secrete.

Primele alegeri în Bundestagul german aduc o victorie clară coaliţiei de guvernare condusă de cancelarul Helmut Kohl, arătând sprijinul publicului larg pentru procesul de unificare. Totuşi, procesul unificării s-a dovedit a fi o provocare economică şi politică uriaşă. Industriile bolnave din Est se prăbuşesc aproape complet, în contextul structurilor industriale competitive din Germania de Vest, iar şomajul rezultat şi lipsurile conduc la proteste în masă în multe oraşe din estul Germaniei. La aproape un an după unificare, statul a fost zguduit de numeroase atacuri ale radicalilor de stânga asupra străinilor şi emigranţilor. Excesele au fost supravegheate cu teamă atât în ţară, cât şi în străinătate, îndeosebi din cauza precedentului fascist şi xenofob din istoria Germaniei. La sfârşitul anului 1992, 100.000 de persoane au demonstrat împotriva rasismului şi intoleranţei.

Astăzi, Germania este ţara cea mai populată a Europei şi are o economie puternică. După succesul reunificării, ea a pledat în mod activ pentru unificarea Europei: uniunea monetară şi extinderea Uniunii Europene în Est s-au realizat în urma iniţiativelor Germaniei. În timpul Războiului Rece, Germania s-a implicat în problemele mondiale, iar după prăbuşirea blocului estic îşi asumă tot mai multe responsabilităţi globale. O expresie grăitoare a acestui fapt o reprezintă participarea militarilor germani la operaţiunea ONU din 1999 pentru menţinerea păcii în Kosovo, aprobată de coaliţia Roşu-Verzilor condusă de Gerhard Schroder, care câştigase alegerile pentru Bundestag în 1998.

Tratatul din 1990 privitor la reaşezarea definită a Germaniei
Articolul 1.1

Germania unită va cuprinde teritoriul Republicii Federale Germania, Republicii Democrate Germane şi întregul Berlin. Graniţele sale externe vor fi cele ale Republicii Federale Germania şi ale Republicii Democrate Germane şi vor fi definitive de la data la care intră în vigoare prezentul tratat. Confirmarea naturii definitive a graniţelor Germaniei unite este un element esenţial al ordinii paşnice din Europa.