VII.3. Calea către unitatea europeană


Imediat după război, Europa trebuia reconstruită. În partea vestică a continentului, Statele Unite ale Americii supravegheau instituirea economiei de piaţă, în timp ce în răsărit Uniunea Sovietică urmărea instalarea economiilor cu planificare centralizată. Structurile politice se dezvoltă, de asemenea, în direcţii opuse, stabilindu-se două blocuri politice şi economice. Până la sfârşitul confruntării dintre aceste două blocuri, interesul european pentru integrare s-a limitat la spaţiul occidental. După 1989, extinderea uniunii către răsărit a făcut posibilă depăşirea divizării continentului.

Europa între despărţiri şi reconcilieri

Politicile economice diferite ale Aliaţilor împart Europa în două tabere divergente şi determină coeziune în cadrul blocurilor.

La 5 iunie 1947, George Marshall, secretarul de stat al SUA, anunţă un program de reconstrucţie pentru Europa. Planul Marshall a fost oferit iniţial tuturor statelor europene, dar Uniunea Sovietică refuză să participe şi interzice acceptarea planului în sfera sa de influenţă. Distribuirea ajutorului în cadrul Planului Marshall în Europa de Vest a fost preluată de un comitet supranaţional continuat în 1961 de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). În Europa de Est, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) supraveghea dezvoltarea economiilor planificate de la centru. Imediat după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, în Europa occidentală apar planuri pentru unitate europeană. Acestea sunt implementate iniţial la nivel economic şi militar. De exemplu, ministrul de externe francez Robert Schuman încurajează administrarea comună a producţiei de cărbune şi oţel, fapt ce urmărea creşterea dezvoltării economice şi prevenirea izbucnirii războaielor în Europa. Franţa, Germania, Statele Benelux şi Italia devin membre ale Uniunii Monetare în 1951. Urmează Tratatul de la Roma din 1957, care cuprindea un protocol pentru înfiinţarea unei Comunităţi Economice Europene (CEE), cu scopul de a stabili o piaţă comună şi o politică de unificare economică. Următorul pas a fost înfiinţarea Comunităţii Europene pentru Energie Atomică (Euratom), pentru cercetarea şi dezvoltarea paşnică a energiei nucleare.

Ţările vest-europene se apropie, de asemenea, şi la nivel militar. În 1948, Franţa, Marea Britanie şi Statele Benelux semnează tratatul Comunităţii de Apărare de la Bruxelles. Acesta este înlocuit de Tratatul Atlanticului de Nord, semnat în 1949 de zece state ale Europei de Vest, precum şi de SUA şi Canada, ducând la înfiinţarea alianţei militare şi de apărare NATO (Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord). În replică, Europa de Est pune bazele organizaţiei militare Pactul de la Varşovia, împărţirea continentului devenind astfel perfect evidentă.

De la Comunitatea Europeană la Uniunea Europeană

Comunitatea Europeană se înfiinţează în 1965. Restructurată ulterior în Uniunea Europeană, a cuprins cu timpul tot mai mulţi membri şi s-a extins geografic. Concomitent, s-a confruntat cu şi mai multe provocări economice şi politice.

Dezvoltarea Europei ca uniune politică a fost de la bun început un proces lent. Franţa a refuzat implicarea politică într-un cadru supranaţional. În schimb, a intensificat cooperarea cu Germania: la 22 ianuarie 1963, preşedintele Franţei Charles de Gaulle şi cancelarul german Konrad Adenauer semnează Tratatul de la Elysee, care prevedea consultarea reciprocă cu privire la toate deciziile importante din politica externă şi din zonele culturale. Cu toate acestea, procesul de integrare economică a Europei nu a putut fi oprit. În 1965, Comunitatea Cărbunelui şi Oţelului (CCO), Comunitatea Economică Europeană (EEC) şi Euratom formează Comunitatea Europeană (CE). Se înfiinţează un Consiliu European în care sunt reprezentate guverne individuale, precum şi o Comisie asociată care supraveghează interesele CE pe plan internaţional. Alte organe guvernamentale sunt Parlamentul European, ales direct de reprezentanţii statelor membre, şi Curtea Europeană de Justiţie. Un moment reprezentativ pentru procesul unificării Europei este Tratatul de la Maastricht, semnat pe 7 februarie 1992. Acesta pune bazele unei politici externe şi de securitate europeană comună, ale unei cooperări strânse în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne şi ale creării unei uniuni economice şi monetare. Pe 1 noiembrie 1993, Comunitatea Europeană devine Uniunea Europeană (UE). În 1999, euro înlocuieşte monedele locale din douăsprezece state UE. Din acest moment, Banca Centrală Europeană devine responsabilă de politica monetară a UE.

Mai multe state europene s-au străduit să participe la întărirea Uniunii Europene. Dacă înainte de destrămarea blocului estic în 1989, aderaseră doar statele vest-europene, de atunci multe dintre ţările est şi central-europene au candidat la aderare; zece au fost acceptate în Uniune în 2004 şi încă două în 2007.

Legile UE afectează acum vizibil modul de lucru al guvernelor naţionale, fapt ce a dus la critici pentru lipsa de transparenţă a structurilor de decizie şi pentru paternalismul birocraţiei de la Bruxelles. Fiecare stat are obiective diferite pentru viitor; se dezbate problema dacă UE ar trebui să se orienteze mai mult asupra direcţiilor politice sau a celor economice. Tratatul de la Nisa din 2001 a lăsat deschise ambele opţiuni.

Membrii CE / Uniunii Europene
Cu datele de aderare:

1958: Belgia, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Germania de Vest
1973: Danemarca, Irlanda, Marea Britanie
1981: Grecia 1986: Portugalia, Spania
1995: Austria, Finlanda, Suedia
2004: Cipru, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia
2007: România, Bulgaria