VII.20. Israel


Politica statului Israel este determinată până în prezent de lupta acestuia pentru existenţă. Între cele două războaie şi mai ales după 1945, mulţi evrei se stabilesc în Palestina, construindu-şi ţara cu mult entuziasm, abnegaţie şi consecvenţă. Cu toate acestea, încă de la început, nu se găseşte o soluţie politică satisfăcătoare pentru palestinienii care locuiau deja în zonă. Relaţiile Israelului cu vecinii arabi susţinuţi de sovietici sunt pe punctul de a exploda. Alianţa Israelului cu SUA devine crucială pentru politica externă a ambelor ţări, contribuind la asigurarea supremaţiei sale în Orientul Mijlociu. După o serie de înfrângeri militare, cele mai multe ţări arabe ajung la un acord cu Israelul, izolându-i pe palestinieni în eforturile de a-şi forma propriul stat.

Israelul înaintea Războiului de Şase Zile din 1967

În 1948, sioniştii luptă împotriva autorităţilor coloniale britanice, a locuitorilor palestinieni şi a statelor arabe vecine, pentru crearea unui stat evreiesc. Cu ajutorul SUA, încercarea reuşeşte din punct de vedere economic, militar şi politic.

Statul Israel se constituie prin conflict. În 1939, pentru a evita tensiunile cu palestinienii, autorităţile mandatare britanice reduc cota de imigrare a evreilor la 75.000 de persoane. Însă după Holocaustul din Europa, începând cu 1945, mii de evrei intră în ţară - cei mai mulţi în mod ilegal, sprijiniţi de refugiaţii sau organizaţiile evreieşti. Locuiesc în comune şi kibuţuri şi sunt hotărâţi să lupte pentru supravieţuire. Până în 1948, Marea Britanie încearcă numeroase măsuri de represiune pentru a opri fluxul imigrărilor, însă organizaţiile evreieşti ilegale răspund prin atacuri violente.

La 14 mai 1948, David Ben-Gurion, conducătorul Partidului Muncitoresc (Mapai), proclamă statul independent Israel. În 1949, Knessetul se întruneşte pentru prima dată ca parlament unicameral şi îşi începe activitatea alegându-l pe Chaim Weizmann preşedinte şi pe Ben-Gurion prim-ministru. Până în 1954, numărul imigranţilor evrei se dublase ajungând la 576.000; aceştia ocupă 3500 km2 din teritoriile arabe, pe care le valorifică rapid. Conflictul cu palestinienii rămâne nerezolvat, iar Ierusalimul devine un oraş împărţit între israelieni şi arabi. Până în 1948, cca 500.000 de palestinieni fugiseră în ţările vecine, mai ales în Iordania; alţi 300.000 se refugiază în următorii ani.

Cu sprijinul masiv al SUA, Israelul cunoaşte o creştere economică rapidă şi pune bazele unei apărări militare moderne şi puternice. Israelul iese învingător din războiul arabo-israelian din mai-noiembrie 1948, iar în octombrie 1956 ocupă Gaza şi Peninsula Sinai împreună cu Franţa şi Marea Britanie. În timpul Războiului de Şase Zile (5-10 iunie 1967), Israelul zdrobeşte coaliţia statelor arabe condusă de Egipt, în acţiunea de ocupare a Golanului sirian, a Ierusalimului de Est şi a unor părţi din teritoriile palestiniene.

Israelul din 1967 până în prezent

Acordurile de pace cu Egiptul şi Iordania reprezintă momente determinante în politica externă a Israelului. Se fac numeroase încercări de mediere pentru soluţionarea cererilor palestinienilor, însă procesul rămâne conflictual.

În 1972, sub prim-ministrul Golda Meir, armata israelienă ocupă sudul Libanului, de unde trupele de gherilă palestiniene conduceau atacuri în nordul Israelului. Israelienii resping atacurile prin surprindere ale Egiptului şi Siriei în războiul de Yom Kippur din 6-26 octombrie 1973. După Conferinţa de Pace pentru Orientul Mijlociu de la Geneva din decembrie 1973, prin medierea ONU, a SUA şi a altor naţiuni. În Egipt, mai târziu în Iordania şi temporar în Siria are loc o colonizare treptată desfăşurată cu precauţie. Atacurile teroriste şi atitudinea intransigentă a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi a altor grupuri palestiniene rămân o chestiune la ordinea zilei care necesită iniţiative diplomatice.

În 1974, Israel se afla în pragul unei crize financiare şi economice serioase. În acelaşi timp apare o disensiune în interiorul partidelor israeliene de la conducere, privind acordul cu palestinienii. În 1979, după mari eforturi, se încheie pacea cu Egiptul. Cabinetul prim-ministrului oscilează între radicali şi moderaţii care urmăresc o conciliere permanentă cu palestinienii. Vocile ortodocşilor evrei radicali şi ale grupurilor radicale de colonişti se amplifică.

Presiunea crescândă din partea SUA şi discuţiile secrete pentru sporirea încrederii duc la acceptarea OEP de către Israel ca partener de negociere în discuţiile de pace de la Camp David din 1992-1993. Procesul de pace suferă o piedică serioasă în momentul în care prim-ministrul Israelului, Yitzhak Rabin, este asasinat de un fundamentalist evreu la 4 noiembrie 1995. În ciuda faptului ca radicalul de dreapta Benjamin Netanyahu câştigă alegerile, în 1997 în unele comunităţi se instituie autoguvernarea palestiniană. În 2000, guvernarea laburistă a lui Ehud Barak pare mai dispusă să ofere concesii palestinienilor - inclusiv posibilităţii de a forma un stat palestinian - decât oricare alt lider israelian, însă nu se ajunge la nici un acord. La declanşarea Intifadei din 2000 şi la bombardamentele sinucigaşe, prim-ministrul Ariei Sharon răspunde prin acţiuni militare represive şi tentative de asasinat asupra liderilor militanţi. În 2002 începe construirea unui controversat zid de securitate, iar reformele democratice palestiniene au fost urmate de retragerea Israelului din Gaza.

Yitzhak Rabin

Comandant de armată pentru o perioadă lungă de timp şi strateg al victoriei din 1973, Yitzhak Rabin îşi transformă politica radicală în una de conciliere. Ca prim-ministru, în 1992 interzice înfiinţarea altor colonii evreieşti în zonele palestiniene ocupate şi iniţiază discuţii cu OER. La 13 septembrie 1993 are loc o strângere de mână istorică între Yitzhak Rabin şi preşedintele OEP Yasser Arafat, în prezenţa lui Bill Clinton, preşedintele SUA, gest pentru care cei doi lideri primesc Premiul Nobel pentru pace. Pe 4 noiembrie 1995, Rabin este asasinat la Tel Aviv de către un fanatic evreu de dreapta.