VII.17. Grecia şi Turcia


DUPĂ 1945

Înainte ca în statele vecine Grecia şi Turcia să se instaureze democraţia, amândouă au fost supuse unor regimuri dictatoriale. După Al Doilea Război Mondial, ambele devin ţări industriale şi comerciale. Între cele două state persistă probleme conflictuale având ca subiect resursele minerale ale Mării Egee, teritoriul care se află între cele două ţări, revendicat de ambele, şi pretenţiile la insula Cipru. În timp ce Grecia a devenit membră a Uniunii Europene încă din anii 1980, Turcia rămâne doar o posibilă candidată la integrare.

Grecia: regat şi dictatură (1945-1974)

După războiul civil, Grecia se stabilizează sub guverne conservatoare. Armata organizează o lovitură de stat împotriva primului guvern de centru-stânga.

Armata nazistă ocupă Grecia în 1943, după ce forţele greceşti îi înfrânseseră pe aliaţii italieni ai lui Hitler. Deşi se luptau între ele, diversele mişcări partizane se opun ocupaţiei germane. După război, stânga radicală boicotează alegerile din 1946 facilitând victoria Alianţei conservatoare, ceea ce declanşează un război civil care va dura trei ani. În Tratatul de pace cu Italia din 1947, Grecia obţine arhipelagul Dodecanez. În 1952, Grecia devine membră NATO. Până în 1952, la conducere se succedaseră 20 de guverne de dreapta. Toate erau anticomuniste. Primul guvern stabil este format de mareşalul Alexandros Papagos şi partidul său, Adunarea Greacă. În 1956, acesta se transformă în Uniunea Naţională Radicală, condusă de Konstantin G. Karamanlis. După 20 de ani de stat poliţienesc, în 1963 grecii votează Partidul Unităţii de Centru, cu orientare de stânga, condus de Georgios Papandreu, care promite reforme considerabile pentru ţară. Însă, în aprilie 1967, ofiţerii conservatori ai colonelului Georgios Papadopoulos organizează un puci şi pun bazele unui regim dictatorial. Contralovitura regelui Constantin II din decembrie 1967 rămâne fără succes. La 1 iunie 1973, în Grecia se proclamă republica. Urmează arestări, deportări, torturi şi impunerea prin forţă a direcţiei de partid.

În 1973, Phaidon Gisikis devine noul preşedinte, după o lovitură de stat fără vărsare de sânge, iniţiată de generalul Demetrios Ioannides. Însă acesta intră în conflict cu guvernul turc pentru zăcămintele din Marea Egee. O încercare eşuată de răsturnare a preşedintelui Makarios al Ciprului, plănuită de la Atena în 1974, duce la căderea regimului militar nepopular din Grecia.

Independenţa Ciprului

Pentru a înlesni anexarea coloniei britanice a Ciprului la Grecia, mişcarea secretă EOKA, sub conducerea generalului Georgios Grivas, declanşează un război împotriva puterii coloniale în 1955, însoţit de lupte împotriva minorităţii turce. Însă, la 16 august 1960, insula obţine independenţa, garantată de Marea Britanie, Grecia şi Turcia. Primul preşedinte, arhiepiscopul Makarios III, modifică sistemul de guvernare în favoarea grecilor. După un conflict sângeros, turcii se retrag de la guvernare şi formează o administraţie provizorie. În 1964, Organizaţia Naţiunilor Unite trimite trupe pentru menţinerea păcii.

Republica greacă după 1974

Democraţia este restabilită în Grecia după sfârşitul dictaturii. Politica externă continuă să fie marcată de relaţia cu Turcia.

În 1974, generalul Gisikis este obligat să-i cedeze puterea lui Karamanlis, care devine prim-ministru. Grecia se întoarce la o formă de guvernământ parlamentară democratică. Karamanlis şi Partidul Noua Democraţie cer aderarea la Comunitatea Europeană, aprobată în 1981. În acelaşi an, Noua Democraţie pierde majoritatea în favoarea Partidului Social Democrat PASOK, care îl numeşte prim-ministru pe Andreas Papandreu.

Politica sa economică generează serioase tulburări sociale în 1985, el fiind obligat să demisioneze în 1989 în urma unei acuzaţii de corupţie.

După o victorie strânsă în alegerile din 1990, Noua Democraţie sub Konstantinos Mitsotakis întreprinde programul de reformă, iar Karamanlis este ales preşedinte. Sindicatele declanşează greva generală în 1992, în semn de protest împotriva problemelor sociale. În 1993, PASOK câştigă din nou cu Papandreu, care este găsit nevinovat în acuzaţiile de corupţie. Însă în 1996 acesta se retrage din motive de sănătate, în favoarea lui Konstantinos Simitis, care conduce ţara până în 2004.

Istoria politică postbelică a Greciei este diversă şi plină de evenimente, însă creşterea economică a ţării a fost considerabilă. Fondurile Planului Marshall au jucat un rol important, la fel ca şi integrarea în Comunitatea Europeană. Mai mult, Grecia începe să beneficieze de un schimb cultural. Muncitorii care se întorceau acasă din străinătate aduceau cu ei nu doar noutăţi tehnice, ci şi un nou stil de viaţă. O migrare masivă către oraşe face ca o treime din locuitorii Greciei să trăiască azi în împrejurimile Atenei. Prin turismul de masă, stilul de viaţă occidental ajunge să fie prezent aici în permanenţă.

Neînţelegerile cu Turcia rămân problema dominantă în politica externă a republicii democratice. Discuţiile au ca subiect rezervele minerale din Marea Egee, traficul maritim şi dreptul la extracţia de petrol. Nici chiar apartenenţa la NATO a ambelor state nu a reuşit să împiedice conflictul militar declanşat de problema apartenenţei Ciprului.

Cele două state ale Ciprului

Administraţia provizorie înfiinţată de ciprioţii turci în 1961 era menită să înlesnească realizarea unei forme federale de guvernământ în insulă. Însă încercarea de lovitură de stat a grecilor din 1974 şi invazia ulterioară a forţelor armate turce întrerup această evoluţie. Se nasc două colonii, din care minorităţile respective sunt alungate. Turcii stabilesc un stat federal în 1975, sub Rauf Denktasch, care proclamă în 1983 Republica Turcă a Ciprului de Nord. Aceasta este recunoscută doar de Turcia, spre deosebire de guvernul greco-cipriot al lui Glafcos Clerides: Republica Greacă a Ciprului devine membră a Uniunii Europene în 2004.

Turcia: pe calea spre democraţie (1945-1970)

După Al Doilea Război Mondial, Turcia devine stat industrializat, însă calea spre democraţie a cunoscut numeroase piedici.

Garanţiile militare anglo-franceze date Turciei înainte de Al Doilea Război Mondial reuşesc să-i menţină neutralitatea în timpul războiului, în ciuda presiunii germane. După moartea lui Kemal Atatürk în 1938, Ismet Inonüt devine şef al statului. Începând cu 1945, ca preşedinte, caută sprijin în Occident, iar Turcia este acceptată în programul Planului Marshall. În 1952, urmează intrarea în NATO. Alocarea ajutoarelor din Vest era condiţionată de demararea reformelor democratice. Astfel, Turcia adoptă un sistem pluripartit, iar în 1950 opoziţia nou-formată, reprezentată de Partidul Democrat condus de Adnan Menderes, obţine majoritatea.

Creşterea economică de la începutul anilor 1950 este urmată de o criză căreia democraţii trebuie să-i facă faţă. În plus, elita laică aduce critici politicii proreligioase a partidului. Preşedintele Menderes reacţionează la critici prin măsuri drastice. În mai 1960, aşa-zisul Comitet al Unităţii Naţionale condus de generalul Kemal Gürsel organizează un puci împotriva guvernului lui Menderes. Gürsel interzice Partidul Democrat şi îi arestează pe conducătorii săi; Menderes este executat. Cu toate că noua Constituţie aprobată în 1961 avea caracteristici liberale, guvernele trebuiau să obţină validarea Consiliului de Securitate Naţională, dominat de comandanţii forţelor armate.

Partidul Dreptăţii, succesorul democraţilor, câştigă alegerile din 1965. Noul şef al guvernului, Süleyman Demirel, se confruntă cu probleme sociale şi economice din ce în ce mai mari şi cu radicalismul în ascensiune. Demirel îşi orientează politica economică spre Occident şi urmează sfaturile Băncii Mondiale. Ulterior, industria depăşeşte sectorul agricol, deşi numai o parte a populaţiei profită de această dezvoltare. Foarte mulţi turci emigrează. Muncitorii se organizează în sindicate, iar facţiunile extremiste care apar, unele islamiste, se apropie tot mai mult de cele două partide mari. În câteva decenii, atacurile teroriste ale acestor grupări contribuie la destabilizarea politică a ţării.

Minoritatea kurdă

Populaţia kurdă trăieşte în zona graniţelor dintre Turcia, Iran şi Iraq. Kurzii se simt asupriţi de către guvernul turc. Gruparea separatistă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PMK) se transformă în purtătorul de cuvânt al kurzilor pentru obţinerea autonomiei, cerere exprimată prin violenţe din ce în ce mai mari după 1984. Până în 1999, 37.000 de oameni muriseră în luptele dintre PMK şi forţele turceşti. Kurzii sunt recunoscuţi oficial ca minoritate abia în 1991. Violenţele scad odată cu arestarea liderului PMK, Abdullah Ocalan, în 1999. După 2002, Turcia slăbeşte restricţiile privind folosirea limbii kurde în educaţie şi în emisiuni radio-tv.

Rolul armatei în Turcia după 1970

Turcia trece prin două lovituri de stat militare. În acelaşi timp, se transformă dintr-o ţară în curs de dezvoltare într-una aflată în pragul ascensiunii economice.

În 1971, preşedintele Demirel este îndepărtat şi armata preia puterea. Prin suspendarea drepturilor civile, se duce o luptă aprigă, dar eficientă, împotriva facţiunilor radicale şi teroriste timp de doi ani. Sistemul politic rămâne neatins. În 1973, Partidul Republican Popular Social Democrat condus de Bulent Ecevit preia guvernarea. Ecevit formează o coaliţie cu Partidul Islamist de Salvare Naţională al lui Necmettin Erbakan. Lui Ecevit i se încredinţează invadarea Ciprului, care are loc după încercarea de lovitură de stat din Grecia din 1974. În anii care urmează, Ecevit şi Demirel sunt pe rând conducători ai statului, însă nu reuşesc să rezolve problemele ţării: crizele economice, terorismul islamist şi separatist. În 1975, 34 de persoane au căzut victime ale violenţelor, iar până în 1980, numărul acestora s-a ridicat la 1500. La 12 septembrie 1980, are loc a treia lovitură de stat. Generalul Kenan EvrŢen dizolvă parlamentul şi desfiinţează partidele şi asociaţiile politice. Mii de oameni sunt închişi, torturaţi şi executaţi. Evren reuşeşte totuşi să reducă numărul actelor teroriste. În 1982, după acceptarea prin referendum a noii constituţii, armata se retrage de la putere. Guvernul încă centralizat permite o oarecare autonomie provinciilor ţării.

Partidul Patriei, cu orientare de centru, câştigă alegerile din 1983. Prim-ministrul Turgut Özal promovează democraţia şi reforma pieţei, reducând influenţa armatei. În 1991, acesta garantează kurzilor o anumită autonomie culturală. Özal se orientează politic şi economic spre Vest, iar în 1987 cere aderarea la Comunitatea Europeană. În 1989, Özal este ales preşedinte, iar Demirel devine prim-ministru după alegerile din 1991, ca şef al partidului Calea Dreaptă. Demirel devine preşedinte după moartea lui Özal în 1993, iar fosta sa funcţie de prim-ministru este ocupată pentru prima dată de o femeie, Tansu Ciller. După anii 1980, tendinţele islamiste din Turcia sunt în creştere. Partidul Bunăstării Islamice câştigă pentru prima dată majoritatea în alegerile din 1995, însă în 1998 este interzis. Succesul electoral al nou-înfiinţatului partid islamic conservator AK în 2002 este tot un răspuns al populaţiei la criza economică ce sugruma ţara.

Prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan reuşeşte să asigure deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, care încep în a doua jumătate a lui 2005. Aderarea este însă condiţionată de continuarea reformelor politice şi economice şi de respectarea în totalitate a drepturilor omului. Legăturile dintre Comunitatea Europeană şi Turcia începuseră în 1963 printr-un acord de asociere, iar din 1995 ţara formează cu Uniunea Europeană o uniune vamală.