VII.16. Iugoslavia


DUPĂ 1945

Iugoslavia, aflată sub ocupaţia armatei germane în Al Doilea Război Mondial, este eliberată de armata partizană condusă de Tito, fără a fi ocupată de Armata Roşie. Astfel, Tito poate să oprească intervenţia lui Stalin de după 1945. El dezvoltă propria sa cale spre comunism şi este lider devotat al Mişcării de nealiniere. După moartea sa, structura de stat pe care o menţinuse unită se destramă. Celelalte părţi ale republicii îşi promovează propriile aspiraţii naţionale împotriva dominaţiei Serbiei. Urmează un război de reconstrucţie a naţiunii, caracterizat printr-o violenţă înfricoşătoare.

Iugoslavia sub Tito (1945-1980)

Tito practică o formă de comunism independentă de Uniunea Sovietică. Ţara era o federaţie de republici şi provincii, însă forţa militară era dominată de Serbia.

Armata partizană comunistă condusă de Iosip Broz, cunoscut sub numele de Tito, iese victorioasă din războiul împotriva trupelor italiene şi germane care ocupaseră Iugoslavia în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Cu Tito în fruntea Consiliului de Eliberare Naţională şi, după 1945, a guvernului, Iugoslavia adoptă comunismul în interiorul unui sistem federal, care capătă un grad ridicat de unitate. Tuturor naţionalităţilor de pe teritoriul Iugoslaviei li se promit drepturi egale. La început, guvernul lui Tito se îndreaptă spre Uniunea Sovietică, însă încercările lui Stalin de a prelua controlul şi influenţa ideologică asupra Partidului Comunist al Iugoslaviei întâmpină rezistenţă din partea lui Tito, ducând la o separare în 1948. Cu ajutorul Occidentului, Iugoslavia face faţă unui embargo impus de Stalin, dar anul 1955 aduce o apropiere între cele două ţări. În 1961, Iugoslavia este membru fondator al Mişcării de Nealiniere, o organizaţie de state care nu aparţineau nici unui bloc militar şi care rămân neutre în timpul Războiului Rece; astfel, titoismul practicat în Iugoslavia reprezintă o formă independentă de comunism, cu muncitori autonomi şi elemente federale. În acelaşi timp se menţin relaţii bune cu statele nesocialiste. Pentru a integra diversele naţionalităţi, Iugoslavia era împărţită în şase republici, plus cele două provincii autonome Voivodina şi Kosovo-Metohia. În 1952, Partidul Comunist se restructurează şi devine Federaţia Comunistă a Iugoslaviei, iar în 1966 poliţia capătă o organizare federală. Doar armata rămâne sub puterea statului central, care era dominat de Serbia. În ciuda structurii federale a ţării, încep demonstraţiile pentru obţinerea independenţei, cum ar fi Primăvara croată, din 1969-1971, acestea fiind suprimate violent de către regimul lui Tito. Autonomia republicilor creşte odată cu Constituţia din 1974. După moartea lui Tito în 1980, conducerea Comitetului Federaţiei şi a partidului este schimbată anual prin rotaţie între republici - deşi situaţia era diferită în interiorul fiecăreia. Disoluţia statului federal devine iminentă, demonstrând în acest fel că, de fapt, numai Tito fusese cel care păstrase Iugoslavia unită şi că tensiunile deveniseră insurmontabile.

Dezmembrarea Iugoslaviei, din 1980 până în prezent

Majoritatea republicilor iugoslave îşi declară independenţa după căderea statului comunist central, acţiune însoţită de expulzarea nemiloasă a minorităţilor.

După 1945, minoritatea albaneză din Kosovo creşte la o majoritate de 90%. În 1981, în regiune încep tulburările. Slobodan Miloşevici, care mai târziu devine preşedinte al Iugoslaviei, este purtătorul de cuvânt al minorităţii sârbe. În 1986, devine prim-secretar al Partidului Comunist al Iugoslaviei, care mai târziu îşi schimbă denumirea în Partidul Socialist Sârb. În 1989, Miloşevici anulează autonomia provinciei Kosovo şi înlocuieşte conducerea albaneză cu una sârbă. La sfârşitul anilor 1980, adepţii independenţei preiau puterea în toate republicile. La 26 iunie 1991, Croaţia şi Slovenia îşi declară independenţa. Armata iugoslavă intră în ambele ţări, dar se retrage curând din Slovenia. treime din Croaţia rămâne ocupată, minoritatea sârbă de acolo proclamând Republica Krajna. Alegerile din noiembrie 1990 din Bosnia sunt câştigate de Partidul Musulman al Acţiunii Democratice, condus de Alia Izetbegovici, care în 1991 declară independenţa statului. Reacţia minorităţii sârbilor bosniaci este proclamarea republicii sârbe sub Radovan Karadjici. Cu ajutorul armatei iugoslave, sârbii ocupă două treimi din Bosnia. Se declanşează o epurare etnică sângeroasă prin expulzări şi genocid. Violenţele încetează doar la intervenţia NATO, în 1995. Până în acel moment, 2,2 milioane de oameni se refugiaseră şi 200.000 fuseseră ucişi cu cruzime. Ţara era împărţită, sub supravegherea Organizaţiei Naţiunilor Unite, într-o federaţie bosniaco-croată şi o republică sârbă, care împreună constituiau un stat comun. În 1995, forţele croate recuceresc Krajna. Populaţia sârbă fuge sau este expulzată, mai ales în Kosovo. În 1992, albanezii proclamaseră acolo Republica Kosovo, sub Ibrahim Rugova. Ciocnirile tot mai numeroase dintre Armata de Eliberare din Kosovo şi poliţia sârbă duc la declanşarea unei ofensive sârbe puternice. NATO intervine cu atacuri aeriene împotriva Serbiei, ocupând provincia Kosovo. În 1991, şi Macedonia îşi declară independenţa. Minoritatea albaneză din Macedonia proclamă Republica Iliria, iar în 2000 înfiinţează o armată de eliberare. Aproape 250.000 de refugiaţi din Kosovo amplifică tensiunile. Prezenţa NATO şi a trupelor ONU împiedică izbucnirea unui nou război.

Tribunalul pentru crime de război de la Haga

În 1993 se înfiinţează Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie, ca un corp auxiliar al Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Acesta avea ca scop judecarea crimelor de război din fosta Iugoslavie. În februarie 2002 începe procesul liderului sârb Miloşevici, urmat de cel intentat liderului sârbilor bosniaci Radovan Karadjici. Începând din 2000, s-au dat 14 sentinţe de pedeapsă cu închisoarea.