VII.13. Portugalia


DUPĂ 1945

El Estado Novo, noul stat al dictatorului Salazar, a fost un sistem autoritar, clerical, fascist. Dictatura se încheie fără violenţă în 1974, după Revoluţia garoafelor. Apoi îşi câştigă independenţa coloniile portugheze. După alegerile prezidenţiale din 1976, Portugalia se orientează spre democraţia parlamentară. În 1986, Portugalia este acceptată în Comunitatea Europeană, eveniment care duce la îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării.

El Estado Novo

Regimul lui Salazar promova o politică economică strictă. În afacerile externe, în timpul Războiului Rece se orientează către tabăra occidentală şi poartă un război colonial dur în Africa.

După lovitura de stat din 1926 a armatei, Antonio de Oliveira Salazar vine la putere în 1932. Sub regimul său dictatorial, Portugalia rezistă pe aproape toată perioada celui de Al Doilea Război Mondial, dar spre sfârşitul războiului dictatorul permite Aliaţilor să stabilească baze militare în insulele Azore. Această aliniere în politica externă se menţine, iar Portugalia devine în 1949 unul dintre membrii fondatori ai NATO. Intrarea în Organizaţia Naţiunilor Unite are loc abia în 1955, iar aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCED) are loc în 1961.

Pe plan intern, sistemul guvernamental corporativ bazat pe privilegii continuă şi după 1945. În ciuda câtorva permisiuni, cenzura, poliţia secretă şi sistemul unipartit continuau să reprime populaţia. Deşi Salazar reuşeşte să reducă datoriile statului printr-o politică economică rigidă, el aplică prea puţine reforme în industrie, iar sectorul agricol rămâne în criză. Doar câţiva investitori străini puteau intra în ţară. În consecinţă, mulţi portughezi caută slujbe în străinătate. În 1951, Salazar declară coloniile portugheze provincii de peste mări, pentru a le împiedica să devină independente. În ciuda acestui lucru, armata Indiei ocupă în 1961 posesiunile portugheze, de pe subcontinent iar Angola, Mozambic şi Guineea pretind tot mai insistent independenţa. Urmează un război colonial dur şi sângeros, care îngreunează atât de mult bugetul naţional al Portugaliei, încât Salazar se vede nevoit să deschidă Portugalia pentru investitorii străini.

În septembrie 1968 Salazar suferă un infarct şi se retrage din funcţie. Succesorul său, Marcelo Caetano, diminuează legile de cenzură şi încearcă o liberalizare moderată în sfera politică, însă reformele au fost lipsite de entuziasm. În 1974 devenise tot mai clar că războiul colonial din Africa nu putea fi câştigat de armată, însă nu se întrevedea nici o soluţie politică. Sentimentul de criză a fost exacerbat de efectele crizei economice mondiale, care începuse în 1973, repercutându-se şi asupra economiei slăbite a Portugaliei. În această situaţie, forţele armate răstoarnă guvernul printr-o lovitură de stat sângeroasă, sprijinită de poporul portughez. Răscoala populară pacifistă a fost denumită Revoluţia garoafelor şi a marcat sfârşitul dictaturii şi al imperiului colonial portughez.

Revoluţia garoafelor şi consecinţele ei

După răsturnarea fără violenţă a dictaturii, liderii socialişti lansează un program de naţionalizare, însă acesta este anulat de guvernele următoare.

Lovitura militară de stat din 25 aprilie 1974 a fost condusă de un grup de ofiţeri care se autointitulase Mişcarea Forţelor Armate (MFA). Revoluţia garoafelor, care a urmat, desfăşurată timp de doi ani, reprezintă o perioadă de liberalizare şi democratizare. Numele acesteia provine de la florile pe care soldaţii le-au pus în ţeava puştii. În 1974, gruparea MFA îl instalează ca preşedinte pe generalul conservator Antonio de Spinola, însă acesta demisionează după numai patru luni, nefiind de acord cu orientarea de stânga a revoluţiei. În martie 1975, încearcă o contralovitură de stat cu sprijinul aripii de dreapta, însă nu are succes. Ofiţerii socialişti din MFA înfiinţează apoi un consiliu revoluţionar şi organizează alegerile pentru constituirea adunării naţionale, care orientează Portugalia pe calea socialismului. Cenzura este anulată, iar poliţia secretă dizolvată. Guvernul naţionalizează băncile, transportul, industria grea şi mass-media. Până în 1975, tuturor coloniilor li se acordă independenţa, dar acest pas aduce aproape un milion de colonişti în ţara-mamă, îngreunând economia ţării. Generalul moderat Antonio Ramalho Eanes îl învinge în primele alegeri prezidenţiale pe candidatul radical de stânga după adoptarea noii Constituţii din aprilie 1976. Preşedintele Partidului Socialist, Mário Soares, formează un guvern minoritar care supravieţuieşte numai doi ani. În 1979, un partid nesocialist câştigă pentru prima dată alegerile după Revoluţia garoafelor. Partidul de guvernământ ajunge la un acord cu opoziţia socialistă privind rectificarea Constituţiei, care intră în vigoare în 1982. Constituţia revocă unele elemente socialiste instituite în perioada Revoluţiei garoafelor. Consiliul revoluţionar este abolit, iar majoritatea industriilor naţionalizate sunt privatizate din nou. După un proces de reformă şi tranziţie, Portugalia intră oficial în Comunitatea Europeană la 1 ianuarie 1986 Deşi rămâne şi astăzi una dintre cele mai sărace state membre ale UE, Portugalia a avut totuşi rate de creştere economică impresionante în anii 1990, iar standardele de viaţă au crescut semnificativ. Din 2004, politicianul portughez conservator jose Manuel Durão Barroso a fost numit preşedintele Comisiei Europene.

Fado

Fado, însemnând soartă în portugheză, datează probabil din vremea când Portugalia era o putere navală majoră şi avea colonii la mari depărtări. Se spune că sclavii africani din Brazilia ar fi dezvoltat fado ca dans şi că acesta a fost cântat în Portugalia doar mai târziu. Poate că marinarii au fost cei care cântau aceste melodii, de dor de casă. În sec. XIX, fado era considerat încă indecent şi se auzea doar în zonele sărăcăcioase ale porturilor. Fado este acceptat de societate abia mai târziu, iar faimoşii factistas îi aduc recunoaşterea internaţională.