VII.12. Spania: de la dictatură militară la monarhie constituţională


DUPĂ 1945

Generalul Francisco Franco este ultimul dictator fascist al Europei. După terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, ţara era izolată politic şi economic, iar situaţia se îmbunătăţeşte doar după deschiderea Spaniei către economia mondială, în a doua jumătate a anilor 1950. Spania se industrializează şi îşi dezvoltă turismul care atrage vizitatori din Europa occidentală, însă rămâne sub dictatură până la moartea lui Franco în 1975. Succesorul său, regele Juan Carlos I, reorientează ţara spre democraţie, deschizând astfel drumul către acceptarea în Comunitatea Economică Europeană şi către o creştere rapidă a standardelor de viaţă.

Dictatura lui Franco

După război, Spania fascistă iese treptat din izolare, dar se întreprind doar reforme politice limitate.

Francisco Franco, dictatorul care ieşise victorios în Războiul Civil din Spania, restabileşte monarhia spaniolă în 1947 şi se proclamă preşedinte (presidente del gobierno). Însă Don Juan Carlos de Borbon refuză să primească de la el coroana, iar Spania devine regat fără rege. Se naşte o opoziţie monarhică, pe care Franco o suprimă cu aceeaşi brutalitate cu care îi tratase pe liberali. Exista o cenzură strictă a presei, iar sistemul de învăţământ era dominat de Biserica Catolică.

Politica Războiului Rece grăbeşte sfârşitul izolării internaţionale a Spaniei din 1953 printr-un acord care garanta SUA utilizarea bazelor militare. În acelaşi an se semnează o înţelegere cu Vaticanul, iar în 1955 Spania devine membră a ONU.

În timpul anilor 1960, alături de reformele economice şi de modificările superficiale ale constituţiei, au loc reforme politice limitate. Muncitorilor, care erau sprijiniţi de o parte din cler, li se acordă dreptul de constituire în sindicate independente şi dreptul la grevă. Mişcările de opoziţie din regiunea bască şi din Catalonia cer independenţa din ce în ce mai insistent.

Regimul învechit al dictatorului îşi pierdea stabilitatea. În 1969, Franco îl numeşte pe prinţul Juan Carlos moştenitor al tronului, iar doi ani mai târziu îl face adjunctul său. De asemenea, îl numeşte prim-ministru pe Luis Carrero Blanco, deşi el însuşi rămâne şef al statului. În decembrie 1973, Carrero Blanco este asasinat de mişcarea separatistă bască ETA, iar represiunea politică se accentuează din nou.

După 1974, franchiştii şi reformiştii nu se pot împăca sub prim-ministrul Carlos Arias Navarro. Bătrânul dictator Franco moare la 20 noiembrie 1975.

Regimul lui Franco

Generalul Franco îşi sprijină regimul printr-un partid de stat - partidul fascist naţionalist Movimiento Nacional - şi se bazează pe armată şi pe biserică. Sprijinul acestora întăreşte credibilitatea dictatorului. Cu toate acestea, Falanga - nucleul partidului - pierde puterea politică în 1977, odată cu primele alegeri libere din Spania.

Dezvoltarea economică până în 1975

Tranziţia Spaniei de la o ţară cu o economie agrară retrogradă la o naţiune industrializată şi o destinaţie turistică începe în anii 1960. Distribuţia averilor rămâne inegală.

Deoarece Spania este exclusă de la distribuirea ajutoarelor prin Planul Marshall, programul economic autarhic al partidului de stat, Falanga, continuă în forţă după 1945. Accentul pus pe reconstrucţie după 1939, împreună cu războiul civil, solicita industria grea, deşi abia în 1950 se atinge nivelul de producţie din 1929. Spania era încă o ţară agricolă, cu toate că nu a reuşit să-şi hrănească suficient populaţia în anii 1940 şi 1950. Patru cincimi din populaţie constituiau clasa de jos, foarte săracă.

Situaţia de criză începe să se îmbunătăţească după ce acordul din 1953 cu SUA privind bazele militare aduce ajutor economic american. Se introduce o reformă economică radicală, împreună cu anunţul unui plan de stabilizare care reprezenta premisa obligatorie a primirii Spaniei în Fondul Monetar Internaţional (FMI) în 1958. Deschiderea economică a ţării stimulează industria; la sfârşitul anilor 1960, 33 la sută din populaţie era angajată în acest sector.

Sub influenţa noii elite aflate la putere - între alţii, membrii mişcării conservatoare de dreapta Opus Dei - se liberalizează taxele comerciale şi se fac împrumuturi monetare de la creditori străini. Anii 1960 reprezintă o perioadă de privatizare şi acceptare a investiţiilor străine. Se introduc planurile şi ghidurile economice. Primul plan pe patru ani din 1964 era centrat pe transport şi energie; al doilea, din 1971, promova învăţământul public şi agricultura. În 1970, Spania semnează un acord de comerţ liber cu Comunitatea Economică Europeană şi devine una dintre cele mai mari naţiuni industrializate ale Europei. În 1974, ratele de creştere depăşeau cinci procente.

Turismul joacă un rol semnificativ, iar Spania devine cea mai importantă destinaţie de vacanţă din Europa. O generaţie de muncitori englezi se bucură de primele vacanţe în străinătate prin pachete turistice pe coasta sudică a Spaniei. Banii trimişi în ţară de spaniolii muncitori invitaţi în ţări mai bogate, cum ar fi Germania şi Franţa, ajută la saltul economic şi furnizează regimului sume importante în valută.

Însă beneficiile creşterii economice nu se distribuie în mod egal. Turismul se limita la coasta mediteraneeană, iar profitul ajungea la câţiva afacerişti bogaţi sau la demnitari corupţi. Restul ţării începe să fie, de asemenea, dominat de industrie; afaceri noi apar în zona Madrid, Barcelona şi regiunea bască de nord, ducând la o migraţie în masă din zonele rurale către oraşe.

Opus Dei

Opus Dei (lucrarea lui Dumnezeu) reprezintă o mişcare conservatoare de dreapta, foarte influentă, din cadrul Bisericii Catolice. Este înfiinţată în 1928 de Jose-Marîa Escrivá de Balaguer y Albas, un preot spaniol, cu scopul de a impune principiile catolice în viaţa privată şi profesională. Mişcarea Opus Dei este aspru criticată pentru colaborarea cu Franco şi pentru metodele sectante de recrutare, dar şi pentru tratamentul dur aplicat oponenţilor din cadrul Bisericii.

Dezvoltarea monarhiei constituţionale după 1975

Regele Juan Carlos I contribuie la transformarea dictaturii lui Franco în democraţie. Această schimbare de sistem a avut loc în cea mai mare parte fără violenţă.

Juan Carlos I urcă pe tronul Spaniei la 22 noiembrie 1975. Împreună cu premierul Adolfo Suárez, numit în 1976, regele introduce sistemul democratic. Uniunea Democrată de centru a lui Suárez câştigă în 1977 alegerile Adunării Naţionale Constituante. Noua Constituţie, aprobată de populaţie cu o largă majoritate în 1978, transformă Spania în monarhie constituţională. Aceasta, precum şi dizolvarea fostului partid de stat Movimiento Naciotial în 1977, pun capăt sistemului fascist la scurt timp după moartea lui Franco. Însă această modificare nu a avut loc fără rezistenţă. La 23 februarie 1981, locotenent-colonelul Antonio Tejero ia cu asalt clădirea Parlamentului cu sprijinul membrilor organizaţiei paramilitare Garda Civilă şi sechestrează parlamentarii. Armata a adoptat o atitudine de expectativă în faţa evenimentelor, chiar aprobându-le parţial. Tentativa de lovitură de stat a fost blocată definitiv abia după declaraţia publică fermă a regelui, prin care şi-a exprimat credinţa în democraţie. Alegerile din 1982 duc la schimbarea guvernului. Partidul Socialist Muncitoresc iese câştigător. Prim-ministrul Felipe González Márquez se confruntă cu o armată nemulţumită şi cu creşterea şomajului. În acelaşi timp, Spania se apropie tot mai mult de Europa şi de Occident. În 1982, Spania devine membră NATO, iar la 1 ianuarie 1986 se alătură Comunităţii Europene. După pierderea alegerilor în 1996, González predă guvernarea Partidului Popular conservator. Cu acelaşi gen de probleme se confruntă şi noul premier al Spaniei, José Maria Aznar: concentrarea industriei în câteva centre, o clasă de mijloc slăbită, aflată în pragul sărăciei şi o rată mare a şomajului. În timpul unei singure generaţii, Spania a făcut saltul de la o ţară agrară la o naţiune industrială. Procesele sale politice se armonizau de asemenea cu cele ale restului Europei, în ciuda dictaturii precedente.

Juan Carlos I

Juan Carlos, născut în 1938, studiază la mai multe academii militare şi la Universitatea din Madrid. În 1969 acceptă să devină succesorul lui Franco, preluând funcţia la 22 noiembrie 1975. Cu ajutorul programului de reforme pe care îl introduce şi datorită autorităţii sale personale, el reuşeşte să transforme dictatura din Spania în democraţie, fără o răsturnare politică de proporţii. Afirmarea decisivă ca om politic a lui Juan Carlos are loc în timpul tentativei de lovitură de stat din 1981. Apărând la televizor în calitate de comandant suprem al armatei şi ţinând un discurs clar în sprijinul noii forme de guvernământ, el reuşeşte să-i pună în umbră pe ceilalţi lideri, să-şi atragă armata de partea sa şi să apere noul sistem democrat.

Regiunile Spaniei

Regiunile spaniole câştigă mai multe drepturi după democratizare. În prezent, Spania este în perioada de tranziţie către statul federal.

În 1975, ţinând cont de aspiraţiile politice şi culturale ale regiunilor ţării, regele Juan Carlos declară basca, galiciana şi catalana limbi oficiale de stat ale regiunilor respective. Acest fapt nu a fost însă suficient pentru cei care luptau pentru autonomie. În septembrie 1977, Catalonia cere dreptul de autoguvernare pe care îl mai primise o dată în 1931. Au urmat demonstraţii în alte regiuni. Se formează partide noi care cer tot mai insistent autonomia. Soluţia pentru naţiune a fost formulată în Constituţia din 1978. Conform Articolului 2, Spania era împărţită în 17 regiuni autonome. Întregul parlament naţional, denumit Cortes, cuprinde de atunci un Senat format din camere regionale. Autoritatea regiunilor, diferită de funcţiile statului central, este exprimată în textul Constituţiei. De exemplu, regiunile au drept de autoguvernare în ceea ce priveşte lucrările publice, protecţia mediului şi dezvoltarea economică; guvernul naţional reglementează, printre altele, politica de apărare şi cea externă. Specificul puterii variază de la o regiune la alta, dar Catalonia, Galicia şi Regiunea Bască au avut un grad sporit de autonomie chiar de la început.

Populaţia din regiuni nu a reacţionat întotdeauna adecvat la această evoluţie. Procesul democratizării a fost ameninţat încă de la început de acte de violenţă şi de atacuri teroriste. Forţele armate au respins în repetate rânduri eforturile de descentralizare, astfel că au avut loc foarte multe atacuri din partea extremei drepte, care a cerut în mod repetat preluarea guvernării de către armată. Pe de altă paite, organizaţia teroristă separatistă bască ETA continua să lupte pentru suveranitatea absolută a Regiunii Basce, prin asasinate şi sechestrări.

Din 2002, în Spania a început să se discute intens despre instituirea unei noi forme de împărţire a puterii între regiuni - şi statul central. În plus, pentru că Senatul s-a dovedit a fi destul de amorf până acum, din ce în ce mai multe regiuni spaniole continuă să pretindă să li se acorde un grad sporit de independenţă.

ETA

ETA (Euzkadi ta Askatasuna - Ţara Bascilor şi libertatea) reprezintă o mişcare ilegală care a apărut în 1953, în mediul unui grup de studenţi din Partidul Naţional Basc (PNB), şi s-a transformat în ETA în momentul în care PNV a fost considerat prea moderat. Obiectivul lor este să formeze un stat unind regiunile basce din Spania şi Franţa. Numărul atacurilor teroriste a sporit după moartea lui Franco. Din 1968, ETA a fost acuzată de moartea a 800 de persoane. În 2000, mii de oameni au demonstrat împotriva terorii ETA. Guvernul refuză să negocieze cu ETA, pentru că aceasta nu este de acord să predea armele.