VI.9. Marea Britanie între cele două războaie mondiale


1919-1939

După Primul Război Mondial, Imperiul Britanic avea cele mai multe colonii, însă pierdea acolo din putere din cauza slăbirii interne a regatului. Problemele economice şi politice nu au ameninţat niciodată tradiţiile democratice ale Marii Britanii, însă au împins-o către o politică defensivă de pace pentru a-şi proteja interesele cu orice preţ. Până în 1939, a fost nehotărâtă şi nesigură în faţa politicii agresive a regimului nazist german.

Slăbirea economică în ajunul Marelui Război

După ieşirea victorioasă din Primul Război Mondial, problemele structurale şi datoria imensă au împins Marea Britanie într-o criză care avea să dureze până la jumătatea anilor 1930.

Aparent, sfârşitul Primului Război Mondial a favorizat Regatul Unit. Reichul german era falimentar, flota acestuia aflându-se la cheremul Marii Britanii. Mai mult, aceasta obţinea majoritatea posesiunilor coloniale ale Germaniei şi teritorii din Imperiul Otoman, sub un mandat al Societăţii Naţiunilor. Însă aceste câştiguri teritoriale fuseseră plătite cu 900.000 de morţi şi două milioane de britanici răniţi, dar şi cu afectarea serioasă a economiei. Până în 1918 a crescut de zece ori datoria naţională. Marea Britanie având datorii mari faţă de Statele Unite ale Americii, şi-a pierdut poziţia de primă putere financiară mondială.

Dependenţa fiscală, tehnologia învechită în sectoarele esenţiale ale industriei, cum ar fi oţelul şi cărbunele, şi puterea slabă de cumpărare pe continent au dus la o criză economică pe termen lung. Situaţia devine critică în 1925, când cancelarul de Exchequer, Winston Churchill, stabilizează lira sterlină la standardul de aur, ceea ce duce la o creştere imensă a preţurilor pentru mărfurile britanice exportate. Şomajul este în continuă creştere printre muncitori. Începând cu 1919, grevele prelungite prin care se cereau îmbunătăţiri la nivel social - influenţate de Revoluţia Rusă - stopau procesul tehnologic în industriile de bază, afectând grav economia. Punctul culminant îl constituie Revolta minerilor din 1926, susţinută de greva generală a sindicatelor muncitoreşti. În final, efortul muncitorilor se termină cu o grea înfrângere pentru sindicatele unite. Guvernul aprobă Disputele comerciale şi Legea sindicatelor în 1927. Aceasta scotea în afara legii grevele de simpatizare şi pichetarea în masă, limitând sever posibilitatea colaborării organizate a muncitorilor din diferite sectoare.

Sentimentul antigerman

Sentimentul antigerman era atât de puternic în Marea Britanie în timpul Primului Război Mondial, încât în 1917 familia regală decide să-şi schimbe numele german de Saxa-Coburg-Gotha. De atunci, descendenţii reginei Victoria folosesc numele de familie Windsor, după Castelul Windsor, reşedinţa regală.

Un bastion de stabilitate democratică

Partidele tradiţionale, alături de Partidul Laburist în ascensiune, încearcă să rezolve problemele sociale şi economice cu care se confrunta Marea Britanie. Forţele radicale din monarhia parlamentară care se opuneau sistemului nu primesc sprijin.

Ordinea constituţională fundamentală parlamentar-democratică a Regatului Unit rămâne stabilă în perioada interbelică, în ciuda crizei economice şi sociale. Partidele revoluţionare ale maselor, spre deosebire de cele de pe continent, nu au nici o şansă. Partidul Naţional Fascist, înfiinţat în anii 1930 de către Sir Oswald Mosley, are la fel de puţin succes ca şi comuniştii. În 1918, legea parlamentară se democratizează în întregime. Toţi bărbaţii cu vârsta de peste 21 de ani şi toate femeile de peste 30 de ani au drept de vot. În 1928, femeilor li se acordă drept de vot egal cu al bărbaţilor.

Pe plan intern, puterea Partidului Laburist creşte în timpul războiului. Laburiştii se dezvoltă în defavoarea liberalilor, devenind cel mai puternic partid de opoziţie şi anulând sistemul bipartit liberal-conservator. În 1924, cu sprijinul liberalilor, vin la putere primii politicieni laburişti. Însă, atunci când primul ministru laburist Ramsay MacDonald recunoaşte Uniunea Sovietică, acesta este destituit la doar unsprezece luni de la ocuparea funcţiei, iar conservatorul Stanley Baldwin preia puterea. Totuşi, în 1929 laburiştii câştigă din nou, iar MacDonald îşi formează al doilea cabinet.

Doi ani mai târziu, când în plină criză economică, este stopată plata indemnizaţiei de şomaj, guvernul laburist se prăbuşeşte. Sub presiunea regelui George V, MacDonald aprobă un guvern naţional de coaliţie, cu un cabinet format doar din conservatori şi liberali, până în 1935. Guvernul unit încearcă în zadar să rezolve problemele economice prin restricţii şi creşteri ale taxelor. Abia în 1937, când încep măsurile guvernamentale de stabilizare şi reînarmarea, se observă o scădere vizibilă a şomajului.

În 1940, Partidul Laburist se alătură unui guvern de război, ce cuprindea toate partidele, sub conducerea lui Winston Churchill.

Edward VIII

După moartea tatălui său, George V, Edward VIII domneşte mai puţin de un an. Prim-ministrul Baldwin îl va obliga să abdice în 1936, după dezaprobarea explicită a cabinetului, deoarece regele insista să o ia în căsătorie pe americanca Wallis Simpson, divorţată de două ori. Edward este redus la titlul de duce de Windsor şi va trăi de acum încolo ca un aventurier bogat împreună cu soţia sa, mai ales în Franţa.

Politica externă a Marii Britanii în perioada interbelică

Regatul Unit urmărea să îşi asigure poziţia de putere mondială printr-o politică de păstrare a păcii la nivel internaţional. Mişcările de eliberare naţională din colonii au dus la prăbuşirea Imperiului Britanic.

Convingerea că Marea Britanie trebuie să menţină pacea cu orice preţ pentru a-şi păstra sferele mondiale de influenţă constituie esenţa politicii engleze de după 1919. Evitarea ulterioară a conflictelor, predilecţia pentru negocierile diplomatice şi efortul de a proteja comerţul imperial reprezentau principiile-cheie ale politicii externe de pace şi comerţ a britanicilor până în 1939. În cadrul Societăţii Naţiunilor, Marea Britanie cere să se accepte reglementarea producţiei de armament şi devine forţa principală în eforturile internaţionale de dezarmare după Primul Război Mondial. La Conferinţa de la Washington din 1920-1921, Marea Britanie, Belgia, China, Franţa, Italia, Japonia, Olanda, Portugalia şi SUA acceptă reducerea flotelor din Pacific; în acest proces, Marea Britanie permite SUA putere egală în ceea ce priveşte flota de război, renunţând astfel la superioritatea sa navală tradiţională. În Europa, Marea Britanie sprijină eforturile de pace ale fostelor state beligerante: în 1925, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Italia şi Germania semnează Tratatul de la Locarno, care includea o declaraţie de intenţie pentru rezolvarea tuturor conflictelor fără a recurge la forţa armată. Imperiul Britanic se confrunta cu mişcări de eliberare naţională în multe dintre coloniile sale. Eforturile de secole ale irlandezilor de a-şi câştiga independenţa culminează cu împărţirea insulei în 1921; Irlanda de Sud devine independentă. Marea Britanie, al cărei nume complet fusese încă din 1801 Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei, îl modifică în 1927 în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. De asemenea, imperiul îşi diminuează teritoriul şi în alte părţi ale lumii. În 1923, renunţă la protectoratul asupra Egiptului, iar în 1932 acceptă independenţa Iraqului. În 1926, Marea Britanie şi dominioanele autonome ale Imperiului Britanic fondează Comunitatea de Naţiuni (Commonwealth of Nations). La o scară mai largă, Marea Britanie nu reacţionează la invaziile Japoniei în Asia de Est şi ale Italiei în zona Mediteranei. Treptat, Hong Kong şi Singapore devin punctele centrale în Asia de Est. Însă mişcările puternice pentru independenţă din India sunt încă suprimate prin forţă.

Prim-ministrul britanic, Neville Chamberlain

De când mi-am asumat această funcţie, obiectivul meu principal a fost să contribui la pacificarea Europei, pentru eliminarea suspiciunilor şi animozităţilor care au otrăvit relaţiile atâta timp... Problema Cehoslovaciei este cea mai recentă şi, poate, cea mai periculoasă.

Tolerarea politicii Germaniei naziste

În încercarea de a evita izbucnirea unui nou război în Europa, Marea Britanie a tolerat la început politica revizionistă agresivă a regimului nazist. Însă invadarea Poloniei în 1939 a demonstrat că diplomaţia era inutilă, drept urmare guvernul britanic declară război Reichului german.

Marea Britanie îşi avertizase deja Aliaţii în legătură cu izolarea Reichului german în timpul negocierilor de pace din 1919 şi mai târziu critică pretenţiile imense de despăgubiri ale Franţei. În anii 1920, încurajează reabilitarea economică şi politică a Germaniei, urmărind pacificarea Europei Centrale şi extinderea pieţei pentru mărfurile britanice. Venirea la putere a lui Hitler nu a schimbat această politică, chiar dacă Marea Britanie începe treptat să se reînarmeze.

Conducătorii britanici credeau că războiul trebuie evitat prin negocieri şi acceptau pretenţiile revizioniste moderate ale Germaniei. În Acordul Naval Anglo-German din 1935, lui Hitler i se garanta o flotă egală cu 35 de procente din capacitatea Marinei Britanice şi paritate în flota submarină. Desfăşurarea trupelor germane în zona demilitarizată a Rinului în 1936 şi unirea cu Austria în 1938 erau tolerate, deşi ambele erau încălcări clare ale Tratatului de la Versailles. Neville Chamberlain, premierul britanic, acceptă până şi anexarea teritoriilor cu populaţie vorbitoare de limbă germană din Cehoslovacia, prin Acordul de la München din 1938, ceea ce se pare că a salvat pacea în ultimul moment.

Când Hitler încalcă din nou tratatul şi intră în Praga în martie 1939, Chamberlain recunoaşte eşecul politicii sale pacifiste şi începe pregătirile de război. Se decretează mobilizarea generală, iar Poloniei şi României li se promite sprijin militar în cazul unei invazii germane. După invazia lui Hitler în Polonia, Marea Britanie îşi îndeplineşte obligaţiile şi declară război Germaniei. Chamberlain, discreditat pentru eşecul tentativelor pacifiste, îşi anunţă demisia în 1940, fiind urmat la guvernare de Winston Churchill.

Acordul de la München

Prin Acordul de la München, Marea Britanie şi Franţa garantează regimului nazist controlul asupra teritoriilor sudete, cu populaţie vorbitoare de limbă germană, după ce Hitler le declarase drept ultimele pretenţii teritoriale. Cu toate că Marea Britanie şi Franţa semnaseră alianţe defensive cu Cehoslovacia, nici una nu se simţea pregătită pentru război, iar perspectiva unui alt conflict european stârnea disperare în rândul populaţiei ambelor ţări. Unii erau condescendenţi faţă de suferinţa Germaniei în urma pierderilor teritoriale impuse după Primul Război Mondial. Cehoslovacia, ale cărei teritorii erau în joc, era exclusă de la negocieri, iar acordul rezultat a fost numit de către cehii revoltaţi Dictatul de la München.