VI.10. Irlanda: divizare şi independenţă


1914-1949

În 1921, în Irlanda mişcarea naţională obţine o victorie parţială în lupta pentru independenţă împotriva Marii Britanii; aceasta trebuie să accepte însă, în schimb, divizarea ţării. După ani de război civil în care s-a disputat problema unităţii, insula se divide oficial în anii 1940. În timp ce Irlanda de Nord rămâne în componenţa Regatului Unit, cea mai mare parte a Irlandei devine oficial republică independentă în 1949.

De la războiul pentru independenţă la Tratatul Anglo-Irlandez

În 1922, Irlanda obţine statutul de dominion autonom după un război sângeros pentru independenţă, în timp ce provincia de nord a ţării rămâne posesiune britanică.

Conflictul care mocnea între irlandezi şi britanici se reaprinde în 1914, când guvernul britanic aprobă Legea domestică (Home Rule Bill) care garanta Irlandei autonomie parţială, inclusiv în zonele protestante din nord. Decizia de a suspenda legea în momentul izbucnirii războiului este întâmpinată cu furie de către naţionalişti. La 24 aprilie 1916, voluntarii irlandezi militanţi ocupă clădirile publice din Dublin şi proclamă Republica Irlandeză în timpul Revoltei de Paşte. Armata britanică suprimă revolta cu brutalitate; sute de oameni sunt ucişi, iar conducătorii sunt arestaţi şi executaţi sau condamnaţi la ani grei de închisoare. Radicalizarea care a urmat de ambele părţi iniţiază o nouă fază a violenţelor.

Se formează un Parlament revoluţionar ilegal sub Eamon de Valera; cei mai mulţi dintre membrii săi proveneau din rândurile partidului politic Sinn Féin (Noi înşine). Un an mai târziu, se formează unitatea militară denumită Armata Republicană Irlandeză (Irish Republican Army - IRA) pentru a ataca autorităţile britanice. În 1921, guvernul britanic şi Sinn Féin cad de acord asupra încetării focului şi semnează Tratatul Anglo-lrlandez, prin care Irlandei i se conferea statutul oficial de stat liber. Din acest tratat sunt excluse şase ţinuturi ale provinciei protestante Ulster, care votaseră să rămână parte a Regatului Unit. În 1922, Statul Liber Irlandez obţine statut de dominion. Acceptarea acestei suveranităţi parţiale este aprobată de Parlamentul irlandez, Dail, printr-o majoritate de voturi, 64 pentru şi 57 împotrivă. La 6 decembrie 1922, intră în vigoare noua constituţie irlandeză.

Duminica însângerată din 1920

Duminica însângerată de la 21 noiembrie 1920 este reprezentativă pentru seria de violenţe din Irlanda: după execuţia a 14 ofiţeri britanici la ordinele lui Michael Collins - conducător irlandez naţionalist - o unitate de soldaţi britanici deschid focul asupra mulţimii irlandeze în timpul unui meci de fotbal irlandez la Dublin, omorând numeroşi spectatori civili.

De la război civil la independenţă

Divizarea Irlandei duce la ciocniri sângeroase în sânul mişcării de independenţă irlandeze pe marginea problemei unificării. În 1949, Irlanda de Sud obţine suveranitate totală şi părăseşte Commonwealth-ul.

Tratatul Anglo-Irlandez împarte nu doar ţara, ci şi mişcarea de independenţă Sinn Féin. Adepţii şi oponenţii tratatului încep să se certe între ei. Radicalii sub Eamon de Valera, partidul Fianna Fáil de mai târziu, acceptă excluderea Irlandei de Nord, dar luptă pentru reunificare. Mişcarea Fine Gael, sub prim-ministrul Thomas Cosgrave, urmăreşte stabilirea unei egalităţi cu Marea Britanie. Şi IRA se împărţise, o parte alăturându-se armatei irlandeze oficiile, în timp ce ilegaliştii radicali luptă în 1922-1923 împotriva guvernului Statului Liber Irlandez. Între timp, radicalii pierd din susţinere, iar de Valera ordonă încheierea ostilităţilor. În anii 1930 mai au loc acte de terorism izolate, după care IRA este interzisă. Noua constituţie introduce votul universal pentru bărbaţi şi femei şi reprezentare proporţională. Irlanda devine membră a Societăţii Naţiunilor. Constituţia impune limba irlandeză (denumită şi erse) drept limbă oficială naţională. În martie 1932, de Valera este ales prim-ministru şi refuză să depună jurământul de credinţă în faţa regelui britanic. De atunci, partidul său, Fianna Fáil, rămâne la putere aproape în permanenţă, însă dorita reunificare a ţării nu are loc, sciziunea adâncindu-se. În 1937, după modificarea constituţiei, Irlanda de Sud este redenumită Eire. Rămâne neutră în cel de Al Doilea Război Mondial, în timp ce Irlanda de Nord participă ca parte a Regatului Unit. La 1 aprilie 1949, Eire părăseşte Commonwealth-ul, iar la 18 aprilie se proclamă oficial Republica Irlanda.

Michael Collins şi Eamon de Valera

Michael Collins şi Eamon de Valera erau liderii mişcării Sinn Féin, reprezentând simbolic scindarea acesteia. Formaţi de Revolta de Paşte din 1916, amândoi erau membri ai guvernului ilegal, de Valera ca preşedinte al Sinn Féin şi Collins ca fondator al IRA. După acordul de pace cu Marea Britanie, drumurile lor se despart: Collins acceptă secesiunea Irlandei de Nord şi se alătură armatei irlandeze oficiale. De Valera luptă pentru unificare, la început violent, apoi pe cale paşnică. În timp ce Collins este împuşcat într-o ambuscadă în 1922, de Valera rămâne în vârful politicii irlandeze până în 1973.