VI.8. Franţa: insecuritate şi ocupaţie


1918-1945

În ciuda victoriei din Primul Război Mondial Franţa încă se simţea ameninţată de vecina sa, Germania. Cu o politică internă instabilă şi slăbită de război, Franţa îşi vedea securitatea asigurată doar printr-o politică dură faţă de vechiul inamic. Cu toate acestea, în anii 1930, în faţa politicii de agresivitate a lui Hitler, Franţa părea aproape paralizată. După Blitzkrieg-ul din 1940, armata germană ocupă nordul Franţei, iar regimul francez de la Vichy colaborează cu Germania.

Disensiuni în afacerile interne între cele două războaie

În ciuda numeroaselor schimbări de guvern şi a tensiunii economice, mişcările antidemocratice din cea de A Treia Republică nu reuşesc să preia puterea.

În perioada interbelică, Franţa trebuia să lupte pe plan intern împotriva consecinţelor de ordin economic, financiar şi social cauzate de Marea conflagraţie. Războiul a redus cu aproape 10% populaţia masculină adultă, la care se adăugau 4.270.000 de răniţi. Cu toate acestea, comparativ cu Marea Britanie şi Rusia, Franţa rămânea relativ stabilă din punct de vedere economic, continuând să fie o mare putere continentală. În anii 1920, producţia industrială a Franţei creşte semnificativ, fiind sprijinită de stat.

Efectele crizei economice postbelice la nivel mondial s-au resimţit şi în Franţa, dar mai târziu decât în statele complet industrializate, deoarece sectorul său agricol era încă foarte extins. În 1931, numărul şomerilor începe să crească, factor destabilizator pentru cea de A Treia Republică. Administraţiile se perindau în mare viteză - de 41 de ori până în 1940. Cei câţiva miniştri vechi care rămân în funcţie, cum ar fi Raymond Poincare şi Edouard Daladier, reprezentau singurele elemente de continuitate în guvern.

În 1924, Blocul Naţional de stânga guvernează întrunind majoritatea; apoi o coaliţie reformistă socialistă de stânga preia puterea pentru doi ani. Între timp, disensiunile dintre partidele moderate alimentau atât radicalismul de stânga, cât şi pe cel de dreapta. La alegeri comuniştii au câştigat detaşat zece procente din voturi, fără a prezenta cu adevărat o ameninţare la politica stabilită. Grupurile radicale antidemocratice de dreapta, cum ar fi Acţiunea Franceză şi Crucea de Foc, o organizaţie a veteranilor din Primul Război Mondial, devin influente în anii 1930; cea din urmă încearcă o lovitură de stat în februarie 1934, însă eşuează. În 1936, prim-ministrul socialist Leon Blum organizează şi conduce Frontul Popular de stânga - o coaliţie între socialişti, radicali socialişti şi comunişti - pentru a preveni instaurarea unui regim fascist, ca în Italia. Printre alte reforme populare, introduce săptămâna de lucru de 40 de ore şi dreptul la concediu plătit.

Politica externă a Franţei până la 1939: între răzbunare şi împăcare

Frica de o nouă agresiune germană influenţează hotărâtor politica externă a Franţei între războaie.

La negocierile de pace din 1919, Franţa credea că securitatea ei naţională putea fi realizată doar prin slăbirea maximă, din punct de vedere teritorial şi economic, a Germaniei. Conform Tratatului de la Versailles Franţa primea Alsacia şi Lorena, colonii germane cum ar fi Camerun, ocuparea şi exploatarea economică a Saarlandului şi foarte mari despăgubiri. În plus, la reducerea armatei germane până la 100.000 de oameni şi la desfiinţarea Statului-Major General, Franţa cere demilitarizarea completă a zonei Rinului, pentru a servi ca zonă tampon.

Din pricina diferenţelor crescânde între ceilalţi Aliaţi şi a lipsei garanţiei unei securităţi militare din partea Statelor Unite ale Americii, care se retrăseseră într-o izolare extremă, la începutul anilor 1920, Franţa a urmărit o politică intransigentă de despăgubiri - în ciuda faptului că Reichul german nu putea să-i satisfacă toate pretenţiile.

La 23 ianuarie 1923, preşedintele francez Poincare ordonă ocuparea Ruhrului, centrul industrial al Germaniei, pentru a forţa plata reparaţiilor de război, în ciuda împotrivirii Statelor Unite ale Americii şi a Marii Britanii. Însă noul guvern de stânga din 1924 adoptă o politică de reconciliere cu Germania. În 1925, datorită rezistenţei pasive a populaţiei, regiunea Ruhr este eliberată. În 1925, prin Pactul de la Locarno, Germania garantează inviolabilitatea graniţelor de vest cu Franţa şi Belgia.

Franţa încearcă să se împotrivească politicii agresive a Germaniei naziste, începută în 1933, printr-un sistem de alianţe internaţionale, inclusiv Pactul de ajutor reciproc din 1935 cu Uniunea Sovietică şi Alianţa militară anglo-franceză. Sub influenţa Marii Britanii şi din cauza disensiunilor din cadrul guvernului Frontului Popular, în 1938 Franţa adoptă o politică de conciliere cu Germania. Prim-ministrul Daladier şi ministrul de externe Bonnet acceptă anexarea Austriei şi semnează Acordul de la München. Politica franceză de conciliere, care reflectă atât dorinţa conducerii, cât şi a poporului, de a evita un alt război, continuă până în momentul invadării Poloniei.

Linia Maginot

Pentru a se apăra împotriva unei noi invazii germane, francezii ridică între 1926 şi 1936 Linia Maginot, o barieră imensă de fortificaţii la graniţa de nord-est cu Germania. Purta numele ministrului de război francez şi consta în amplasamente de artilerie şi infanterie, complexe de comunicaţii şi de buncăre care valorau aproape trei miliarde de franci, fiind considerată impenetrabilă. Când începe războiul, Germania nazistă evită fortificaţiile, înaintând prin Belgia neutră, iar Franţa a fost nevoită să se predea în şase săptămâni.

Guvernul de la Vichy (1940-1944)

După ce în luna mai 1940, Germania ocupă jumătate din teritoriul Franţei, în oraşul Vichy se înfiinţează un guvern progerman pentru a administra regiunile neocupate.

Franţa declară război Germaniei după invazia lui Hitler în Polonia, la 3 septembrie 1939, însă se abţine de la participare militară, bazându-se pe fortificaţiile elaborate ale Liniei Maginot. Apoi, în mai 1940, trupele germane merg prin Belgia spre Franţa. Francezii sunt timoraţi de înaintarea rapidă cunoscută sub numele de Blitzkrieg (război fulger), iar rezistenţa cade după doar şase săptămâni; la 6 iunie 1940, mareşalul Henri-Philippe Petain cere încetarea focului. Pentru a umili Franţa, tratatul ulterior este semnat într-un vagon în pădurile de la Compiegne - acelaşi loc unde francezii forţaseră armistiţiul cu germanii în 1918, pentru a pune capăt Primului Război Mondial. Cea de A Treia Republică se destrămase.

În timp ce trupele germane ocupau nordul şi vestul Franţei, inclusiv Parisul, la Vichy, în zona de sud a Franţei, rămasă neocupată, se stabilea un stat francez. Acest guvern autoritar se considera partenerul regimului nazist german, dar era recunoscut şi de către Statele Unite ale Americii, şi de Uniunea Sovietică. Petain, în vârstă de 84 de ani, devine şef al statului, deţinând o putere considerabilă; asistentul său era Pierre Laval, pe care Petain îl arestase la sfârşitul lui 1940, deoarece susţinuse participarea la război alături de Germania. În ciuda marilor compromisuri, regimul de la Vichy continuă să se afle sub presiunea crescândă a Germaniei. În aprilie 1942, Laval este numit prim-ministru şi preia conducerea statului.

La momentul debarcării Aliaţilor în Africa de Nord, armata germană ocupă restul Franţei, transformând regimul de la Vichy într-un stat poliţienesc fascist. Începând cu vara lui 1942, poliţia franceză joacă un rol hotărâtor în deportarea evreilor francezi în lagărele de exterminare. La 6 iunie 1944, Aliaţii debarcă în Normandia şi pe coastele mediteraneene, ceea ce va duce la căderea regimului de la Vichy şi la eliberarea Parisului.

Rezistenţa franceză şi ascensiunea lui Charles de Gaulle

În 1943, generalul Charles de Gaulle, conducătorul francez în exil, uneşte grupurile mici de rezistenţă într-o forţă politică puternică. Astfel imediat după eliberarea Franţei de către Aliaţi în 1944, se formează un guvern francez provizoriu.

După ce armata germană ocupă Parisul, luptătorii francezi lin mişcarea Rezistenţei se organizează în grupuri mici şi duc război prin acte de sabotaj şi greve împotriva invadatorilor şi a colaboratorilor de la Vichy. De asemenea, aceştia îi ajută să se refugieze pe cei persecutaţi rasial sau politic. Germanii fac faţă cu greu insurgenţilor: 30.000 de luptători ai Rezistenţei sunt executaţi, iar 75.000 mor în lagărele de concentrare. În 1944, trupele SS germane distrug localitatea Oradour-sur-Glane, a măsură represivă contra atacurilor partizane.

Aflat în exil la Londra, generalul Charles de Gaulle formase deja, în 1940, mişcarea Francezii liberi, care se considera reprezentanta legitimă a Franţei, şi formează un guvern în exil - fiind condamnat de guvernul de la Vichy, în contumacie, la moarte pentru înaltă trădare. În mai 1943, de Gaulle uneşte facţiunile Rezistenţei, cum ar fi Combat şi Franc-Tireur, într-un Consiliu Naţional al Rezistenţei. În acelaşi timp, guvernul din exil se mută în Alger şi recrutează luptători pentru libertate din Africa de Nord. Rezistenţa a sprijinit înaintarea trupelor Aliate după debarcarea acestora în Normandia, în iunie 1944. La 18 august 1944, organizează o revoltă la Paris, la scurt timp după asedierea capitalei, de către Aliaţi. O săptămână mai târziu, de Gaulle intră în Paris. Consiliul Naţional al Rezistenţei este recunoscut ca guvern provizoriu de către Aliaţi. De Gaulle reuşeşte să unească membrii conservatori ai guvernului din exil cu mişcarea de rezistenţă de stânga, în mare parte comunistă.

Pierre Laval este executat în octombrie 1945; mareşalul Petain este condamnat la moarte, dar apoi graţiat şi trimis în exil pe insula Yeu. Erau frecvente actele de violenţă, cum ar fi linşajele, împotriva cetăţenilor suspectaţi de colaborare cu naziştii, mai ales împotriva femeilor acuzate de a fi fraternizat cu ocupanţii.

Generalul Charles de Gaulle prin radio în direct de la Londra, 18 iunie 1940

Îi invit pe ofiţerii şi pe soldaţii francezi care se află pe teritoriul britanic sau pe cei care vor veni aici... să mă contacteze. Indiferent de ce se întâmplă, flacăra rezistenţei franceze nu trebuie şi nu va fi stinsă. Mâine, la fel ca azi, voi vorbi la Radio Londra.