VI.7. Elveţia: insulă de stabilitate


1914-1945

Elveţia, republică federală parlamentară din 1848, rămâne neutră în timpul ambelor conflagraţii, în ciuda poziţionării sale în centrul continentului european. Nici problemele economice din Primul Război Mondial, nici încercuirea acesteia de către puterile Axei în cel de Al Doilea Război Mondial nu au pus în pericol tradiţia democratică a Elveţiei. Însă, pentru a evita ocuparea de către Germania, în ciuda neutralităţii oficiale, Elveţia duce o controversată politică de compromis cu naziştii, fiind privită astfel cu scepticism de către Puterile Aliate.

Neutralitatea strictă în Primul Război Mondial

Neutralitatea perpetuă a Elveţiei, garantată de Congresul de la Viena în 1815, a fost păstrată şi în timpul Primului Război Mondial. În ciuda dificultăţilor economice şi sociale, democraţia tradiţională rămânea stabilă.

Din sec. XVII, Elveţia joacă un rol excepţional în Europa. Ca naţiune independentă încă din Evul Mediu târziu, cu excepţia unei scurte perioade de timp după 1798, când se afla sub control francez, fără aspiraţii expansioniste, Elveţia fusese pentru o lungă perioadă locul cel mai potrivit pentru negocierile internaţionale. Congresul de la Viena garantase elveţienilor, în interesul întregii Europe, neutralitate perpetuă, ce nu a putut fi schimbată nici de Primul Război Mondial. Această naţiune mică nu se afla în obiectivele de război ale Marilor Puteri şi nu deţinea materii prime necesare războiului. În timpul războiului, armata elveţiană a fost mobilizată provizoriu, însă nu a luat parte niciodată la acţiuni militare. Populaţia a suferit o criză economică determinată de război, fiind introdusă, ca urmare, o taxă de război. Deoarece importurile erau dificile, s-a încercat redresarea economiei elveţiene. Se promova cultivarea cerealelor, iar calea ferată elveţiană a fost prima care a funcţionat pe bază de electricitate renunţându-se la motoarele cu cărbuni.

În 1916, pauperizarea accentuată a populaţiei duce la o revoltă de stânga. Însă marea grevă generală din 1918 era nu atât o revoluţie, cât o chemare la schimbări sociale; greva este oprită prin forţă militară, însă reformele sociale ale statului reuşesc să elimine tensiunile. Tradiţia democratică liberală a republicii federale, care exista începând cu 1848, rămâne neafectată de tulburarea de după război. Tratatul de la Versailles reafirmă neutralitatea Elveţiei, iar Geneva este aleasă sediul Societăţii Naţiunilor, înfiinţată de preşedintele SUA, Woodrow Wilson, la care Elveţia se alătură în 1920.

Mai târziu, puterile Axei au atentat şi mai grav la neutralitatea Elveţiei în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Liechtenstein

Micul principat Liechtenstein, situat între Austria şi Elveţia, este suveran începând cu 1806. După criza economică de la începutul Primului Război Mondial, Liechtenstein se baza, atât din punct de vedere economic cât şi politic, pe Elveţia, aceasta reprezentându-l în relaţiile externe. La fel ca vecina sa, rămâne neutru în timpul perioadei naziste. Până în prezent, prinţii Liechtensteinului au mai multe drepturi decât monarhii europeni.

Ameninţarea nazistă

În anii 1930, Elveţia liberală şi neutră devine primul loc de retragere pentru refugiaţii germani. În plină desfăşurare a celui de Al Doilea Război Mondial, elveţienii reuşesc să-şi menţină independenţa doar prin anumite compromisuri făcute Germaniei naziste.

Cu toate că problemele economice erau în creştere în Elveţia încă din 1927, influenţa forţelor care iveau legături strânse cu naziştii în anii 1930 rămâne marginală şi nu reuşeşte să destabilizeze republica federală parlamentară. După ce naziştii preiau puterea în Germania, mulţi refugiaţi au căutat adăpost în ţara vecină, Elveţia, fiind, de obicei, doar o ţară de tranzit. Sloganul utilizat frecvent pentru a limita imigrarea era: Barca este plină; spre sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, peste 20.000 de evrei au fost întorşi de la graniţă.

Ameninţarea externă latentă care plana asupra elveţienilor i-a încurajat să îşi unească forţele pe plan intern. În 1938, Elveţia este eliberată de obligaţia de a participa la sancţiunile Societăţii Naţiunilor. Expoziţia Naţională Elveţiană din 1939, de fapt un spectacol agricol şi industrial, se transformă într-o demonstraţie de independenţă, libertate şi dorinţă de a apăra aceste idealuri. Mobilizarea militară din cel de Al Doilea Război Mondial era în primul rând simbolică. Elveţia rămâne neocupată şi furnizează servicii umanitare. Însă Marcel Pilet-Golaz, membru al Consiliului Federal, începe o politică foarte controversată de compromisuri cu puterile Axei - în principiu, cu inamicul - care era avantajoasă din punct de vedere financiar pentru elveţieni. Prin tunelul de cale ferată din trecătoarea Saint Gotthard dintre Italia şi Germania se efectuau transporturi militare. În 1939 au fost impuse restricţii asupra libertăţii presei. Economia profită de pe urma exporturilor crescânde şi din livrarea de arme către Reichul german.

După anul 1945, tranzacţiile cu aur şi valută străină duc la o turnură negativă în ceea ce priveşte neutralitatea Elveţiei. Aurul jefuit de germani, - în mare parte confiscat de la evrei - este depozitat în băncile elveţiene. Colaborarea economică voluntară duce la o izolare internaţională pe termen scurt a Elveţiei după război.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR)

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), o organizaţie medicală şi de ajutorare a victimelor de război neutră, este o idee elveţiană propusă de omul de afaceri elveţian Jean-Henri Dunant şi înfiinţată în 1863. Era începutul unei mişcări mondiale care avea să se dezvolte în sec. XX într-o organizaţie de ajutorare care transcenda culturile şi naţiunile. Crucea Roşie a fost activă pe toate fronturile în ambele războaie mondiale şi permitea ca răniţilor să se recupereze în calitate de pacienţi în Elveţia neutră, oferindu-le asistenţă medicală gratuită. CICR a obţinut Premiul Nobel pentru pace în 1917 şi în 1944.