VI.6. Austria: de la Imperiul Habsburgic la provincia germană Ostmark


1918-1945

Imperiul multinaţional al Austro-Ungariei se prăbuşeşte chiar după Primul Război Mondial, când pierde aproximativ trei sferturi din teritoriu. Prin Tratatul de la Saint-Germain din 1919 a luat fiinţă Austria, o ţară mică, ameninţată de probleme de ordin economic şi de radicalismul politic. Instaurarea unui regim semifascist în 1933 nu poate împiedica încorporarea Austriei în Reichul german nazist în martie 1938.

Căderea monarhiei habsburgice

După destrămarea Imperiului Habsburgic în 1918, teritoriul central cu populaţie vorbitoare de limbă germană se reconstituie în Republica Austria, însă Aliaţii interzic unirea statului trunchiat cu Reichul german.

Primul Război Mondial, declanşat în urma atacului punitiv al Austriei asupra Serbiei pentru uciderea arhiducelui Franz Ferdinand în 1914, duce la prăbuşirea monarhiei dualiste a Habsburgilor. Din punct de vedere militar, Austro-Ungaria suferise pierderi foarte mari şi era dependentă de trupele germane. Când fronturile austriece cad în vara lui 1918, destrămarea imperiului devine inevitabilă. Blocarea proviziilor duce la revolte civile, armata şi flota se răscoală, iar diversele naţiuni ale imperiului luptă pentru independenţă. Încă din 1917, polonezii şi cehii formaseră guverne în exil, iar în octombrie 1918 Ungaria îşi declară independenţa faţă de Austria. Ultimul împărat Habsburg, Carol I, refuză să facă parte din noul guvern. Este destituit în 1918. În 1919, adunarea naţională austriacă anulează oficial dreptul de conducere al Habsburgilor şi le confiscă averile.

La 12 noiembrie 1918, este proclamată Republica Germano-Austriacă; cancelar devine social-democratul Karl Renner. De asemenea, statul se declară parte a Republicii Germane, însă prin Tratatul de la Saint-Germain din 1919, Aliaţii interzic anexarea Austriei de către Germania. Tratatul mai obligă Austria să cedeze şi alte teritorii: Tirolul de Sud este dat Italiei, iar teritoriile germane din Regiunea Sudetă revin Cehoslovaciei. Încă de la început, statul austriac micşorat s-a văzut nevoit să se confrunte cu mari probleme economice. În 1922, Societatea Naţiunilor oferă republicii un credit important pentru a revitaliza finanţele statului, făcând Austria dependentă şi dorind să împiedice definitiv o unire cu Reichul german. Republica începe să se consolideze treptat, odată cu introducerea şilingului drept monedă naţională în 1924.

Anexarea Austriei la Reichul german (Anschluss)

Radicalizarea politicii interne duce la instaurarea unui guvern autoritar în 1933. Austro-fasciştii sunt singurii capabili să întârzie posibila asimilare a Austriei de către Reichul german.

Polarizarea ideologică a partidelor politice naţionale ale Republicii Austriece, în creştin-socialişti şi social-democraţii, se intensifică după 1927. În acelaşi timp, naţiunea este zguduită de ciocniri între facţiunile fasciste şi socialiste. Deoarece guvernul fusese incapabil să facă faţă crizei economice accentuate şi tulburărilor sociale. În 1933 cancelarul Engelbert Dollfuss, printr-o lovitură de stat, suspendă parlamentul şi stabileşte printr-un decret de urgenţă o dictatură - austro-fascismul - inspirată de Italia fascistă. Investeşte cu autoritate poliţia, înfiinţează partidul Frontul Patriei, interzice activitatea celorlalte partide politice, reintroduce pedeapsa cu moartea şi creează lagăre de detenţie pentru a-i încarcera pe oponenţii regimului. În februarie 1934, puciul pus la cale de către social-democraţi este reprimat cu brutalitate.

În iulie 1934, Dollfuss este asasinat printr-o lovitură de stat a naţional-socialiştilor austrieci. Succesorul său, Kurt von Schuschnigg, se dedică efortului de menţinere a independenţei Austriei, mai ales în 1933, când unirea cu Germania, dorită de unii austrieci încă de la sfârşitul anilor 1920, devine o ameninţare, la putere fiind Hitler. Era evident că, dacă se întâmpla acest lucru, Austria trebuia să se subordoneze Partidului Nazist German. Schuschnigg îşi punea speranţele în relaţiile cu Italia, care se proclamase garant al suveranităţii Austriei şi desfăşurase trupe în trecătoarea Brenner la graniţa austriacă, în timpul unei încercări de invazie a naziştilor în 1934. Însă în 1936, Schuschnigg este forţat de Hitler să accepte Acordul din iulie care obliga Austria să adopte o politică externă mai orientată spre Germania şi să îi elibereze pe toţi naziştii din închisori. Doi ani mai târziu, este forţat să-l numească ministru de interne pe Arthur Seyss-Inquart, conducătorul naziştilor austrieci.


Ultima încercare a lui Schuschnigg de a împiedica asimilarea Austriei de către Reichul german este organizarea unui referendum pentru independenţa acesteia. Ziua votării era stabilită pentru 13 martie 1938, însă la 12 martie trupele germane intră în Austria; două zile mai târziu, Hitler ţine un discurs la Heldenplatz în Viena, în faţa maselor care-l aclamă cu entuziasm. Anschluss-ul este aprobat prin plebiscit, cu o majoritate covârşitoare. Chiar şi conducătorul socialist Karl Renner votează public pentru acesta, iar bisericile sunt împodobite cu panglici cu svastica. Austria este redenumită Ostmarkul German. În aprilie, se construieşte primul lagăr de concentrare la Mauthausen.