VI.5. Germania nazistă


1933-1939

Odată cu preluarea puterii de către Hitler, în Germania începe un regim totalitar care va dura doisprezece ani. În 1939, aducea lumii războiul şi teroarea rasistă. Dictatura condusă de Führer încearcă să reformeze statul şi societatea conform ideologiei naţional-socialiste. În ciuda suprimării brutale a opoziţiei şi a eliminării făţişe a evreilor din societate de către nazişti, pe plan internaţional se subestima natura nefastă a regimului şi dispreţul acestuia pentru viaţa umană, ceea ce va duce la izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial.

Constituirea statului dictatorial al führerului

În scurt timp, Hitler controlează Partidul Nazist şi instituţiile de stat din Germania şi dizolvă structurile democratice ale Republicii de la Weimar.

Între 30 ianuarie 1933 şi 2 august 1934 are loc reorientarea statului german de la democraţie la dictatură. La finalul acestui proces Adolf Hitler deţinea toată puterea. Menţinând formal Constituţia de la Weimar, ideologia nazistă reuşeşte să domine statul şi societatea, deoarece se creaseră premise aparent legale pentru a desfiinţa constituţia democratică.

După incendierea clădirii Reichstagului la Berlin, la 27 februarie 1933, SA - trupele Partidului Nazist - încep primele acţiuni de persecuţie împotriva social-democraţilor şi a comuniştilor. Mai mult, printr-un decret de urgenţă, Hitler profită de această ocazie pentru a suspenda drepturile politice de bază. Acest decret legalizează persecuţia rivalilor politici, înlăturându-i din structurile de stat. În ultimele alegeri semilibere din 5 martie 1933, naziştii eşuează din nou în încercarea de a obţine majoritatea absolută, în ciuda intimidării masive a populaţiei. În prima sesiune parlamentară, toţi legislatorii - cu excepţia social-democraţilor şi a comuniştilor, care fuseseră deja arestaţi - aprobă o împuternicire care transferă toată puterea legislativă în mâinile guvernului condus de Hitler.

Guvernul nazist desfiinţează federalismul german şi instituie dominaţia unipartită. Până în 1934, toate parlamentele landurilor fuseseră dizolvate şi înlocuite de guvernatori ai Reichului din noul regim. După interzicerea Partidului Social-Democrat, în iulie 1933, toate celelalte partide politice de opoziţie se destramă rapid sau, ca în cazul partidului aliat DNVP, sunt obligate să se retragă. Partidul Nazist se proclamă partid de stat.

La scurt timp după aceasta, Hitler suprimă şi opoziţia internă din cadrul partidului său. Chiar şi trupele SA, care cer preluarea puterii militare a statului, sunt considerate ca o ameninţare. La 30 iulie 1934, sub pretextul prevenirii unui puci, conducătorii trupelor SA sunt asasinaţi cu ajutorul armatei germane. Această acţiune represivă se califica drept autoapărare naţională. După moartea lui Hindenburg, preşedintele Germaniei, la 2 august 1934, Hitler preia funcţia de şef al statului, autoproclamându-se führer şi cancelar al Reichului german. Armata germană este obligată să depună un jurământ în faţa lui Hitler. Incontestabil, Germania devenea un stat al führerului.

Controlul asupra societăţii

Instrumentele prin care naziştii controlau şi manipulau populaţia germană erau propaganda, persuasiunea ideologică şi violenţa.

Statul nazist se caracteriza mai degrabă prin juxtapunerea anarhică a sistemelor de partid, decât prin blocul de putere organizat ierarhic, aşa cum susţinea propaganda. Hitler rămâne singurul punct de referinţă pentru grupurile de putere rivale. Teroarea, succesul în afacerile externe şi măsurile sociale foarte bine coordonate, consolidează imaginea führerului în percepţia poporului german. Datorită locurilor de muncă create de guvern, în doi ani şomajul se reduce la jumătate. Până în 1939, programele masive de înarmare prin care se intenţiona dezvoltarea economiei pentru a susţine un război cauzaseră o criză a locurilor de muncă.

Pentru a-i linişti pe muncitorii organizaţi prin constrângere în Frontul muncitorilor germani, acestora li se asigură salarii mari, protecţie împotriva şomajului şi concedii plătite. Organizaţia nazistă de partid Kraft durch Freude (Putere prin plăcere) organizează manifestări şi excursii necostisitoare. Astfel, regimul îi ţine sub observaţie pe camarazii naţionali, chiar şi în timpul liber. 1 mai, ziua europeană a muncii, este consemnată public fiind denumită Ziua muncii naţionale.

O mare atenţie se acordă îndoctrinării tineretului. Toate grupurile de tineret sunt absorbite de Tineretul hitlerist şi de Liga Fetelor Germane. Din 1936, toţi tinerii cu vârsta între zece şi optsprezece ani erau obligaţi să devină membri. Camera de Cultură a Reichului, sub egida lui Joseph Goebbels, ministrul propagandei, supraveghea viaţa culturală. Literatura care nu se conforma liniei partidului era distrusă prin arderea cărţilor în public.

Orientarea totalitară a naţional-socialismului se amplifică prin crearea unei reţele de agenţii naţionale de supraveghere. În 1934, după eliminarea trupelor SA, elita detaşamentelor de apărare - cunoscută ca SS - devine cel mai important instrument de luptă împotriva adversarilor politici, ţinând totodată sub control departamentele poliţiei şi serviciilor secrete. Forţele SS preiau administrarea lagărelor de concentrare, în 1939, fiind închise aproape 25.000 de persoane neloiale.

Arderea cărţilor în public în 1933

La 10 martie 1933, Asociaţia studenţilor nazişti iniţiază arderea cărţilor în public în oraşele universitare germane. După ce Joseph Goebbels ţine un discurs la Berlin împotriva literaturii negermane, lucrările lui Walter Benjamin, Erich Kăstner, Thomas Mann, Sigmund Freud şi Carl von Ossietzky sunt arse. Sute de scriitori, cum ar fii Bertolt Brecht şi Stefan Zweig, emigrează. În 1935, în timp ce se afla în închisoare, Ossietzky primeşte Premiul Nobel pentru pace; moare în 1938, după trei ani petrecuţi într-un lagăr de concentrare.

Persecutarea evreilor europeni

Treptat, până în 1939, evreii germani pierduseră deja toate drepturile, fiind deposedaţi de proprietăţi şi obligaţi să emigreze.

După ce naziştii preiau puterea, huligani din grupările SA, incitaţi de ziarul antisemit Der Stürmer, organizează atacuri violente împotriva evreilor. Ca răspuns la protestele din partea elitei vechi şi a oamenilor de afaceri, conducătorii nazişti încearcă să transforme persecuţia evreilor într-o activitate de stat, prin acţiuni direcţionate de la centru şi printr-o legislaţie falsă.

În aprilie 1933, Goebbels, ministrul propagandei, organizează un boicot naţional al afacerilor evreieşti. Legea restabilirii serviciului civil al carierelor din 7 aprilie 1933 lansează un val de decrete discriminatorii care-i obligă pe evrei să renunţe la profesie, izolându-i complet din punct de vedere social până în 1939. De asemenea, evreilor li se interzic profesiile din domeniul culturii şi practicarea medicinei sau a avocaturii. În acelaşi timp, le este interzis orice contact cu populaţia ariană.

Legile rasiale din 1935 anulează toate drepturile politice ale evreilor. Toţi cetăţenii Reichului trebuiau să dovedească faptul că au sânge german. Era considerat evreu cel care avea trei strămoşi de origine evreiască. Absurditatea ideologiei rasiste a naziştilor este demonstrată şi de criteriile conform cărora un evreu pursânge împărtăşea numaidecât iudaismul. În noiembrie 1938, conducătorii nazişti încearcă să asasineze un diplomat german, ca pretext pentru declanşarea unui pogrom la scară largă împotriva evreilor. În noaptea de 9-10 noiembrie 1938, în toată Germania se incendiază sinagogi şi se ard prăvălii evreieşti. O sută de persoane sunt ucise şi aproape 30.000 sunt trimise în lagăre de concentrare. Evreilor germani li se impune o taxă de răscumpărare de 1 miliard de mărci (400 milioane de dolari). Tot capitalul evreiesc este confiscat, iar proprietăţile, acţiunile şi bijuteriile sunt vândute prin constrângere. Urmează rapid lichidarea tuturor afacerilor şi întreprinderilor evreieşti. Astfel, economia se germanizează forţat.

În continuare, conducătorii nazişti derulează un program de emigrare forţată, iar în 1939 stabilesc un Birou al Emigrării Evreieşti. Însă lipsa banilor şi regulile restrictive pentru emigrare impuse de naţiunile străine făceau dificilă plecarea din ţară. În 1941, emigrarea este interzisă, după adoptarea noii strategii de exterminare a evreilor. Uciderea în masă a evreilor, alături de rromi, homosexuali şi alte minorităţi naţionale sau sexuale, începe în Polonia.

Emigrarea

După 1933, aproape un milion de oameni, majoritatea evrei, sunt obligaţi să plece benevol din Germania. În ciuda acestui fapt, nu a fost posibilă formarea unei opoziţii puternice. Scriitorul Thomas Mann descrie cealaltă Germanie în discursurile sale critice din Statele Unite ale Americii. Mulţi dintre cei exilaţi s-au alăturat armatelor ţărilor gazdă în cel de Al Doilea Război Mondial.

Politica externă nazistă până în 1939

Pentru revizuirea Tratatului de la Versailles, conducătorii nazişti şi-au demonstrat abilităţile de tacticieni, mascându-şi planurile de cucerire printr-o politică de pace.

Încă de la venirea sa la putere, Hitler plănuise un mare război. În februarie 1933, într-un discurs susţinut în faţa ofiţerilor germani, vorbeşte deschis despre obiectivul de a cuceri un nou spaţiu de locuit în Est şi de a-l germaniza fără cruţare. Ca să acumuleze puterea de care Germania avea nevoie pentru a îndeplini acest obiectiv, conducerea nazistă revizuieşte cu succes restricţiile impuse prin Tratatul de la Versailles. Pentru a-i linişti pe vecinii îngrijoraţi de posibilitatea unui război, naziştii şi-au învăluit scopurile într-o politică oficială de apropiere.

În ciuda faptului că părăseşte Societatea Naţiunilor în 1933, Hitler face cunoscută dorinţa de pace a Germaniei şi susţinerea patrimoniului cultural occidental. Acordul Reichului cu Vaticanul, care era menit să asigure drepturile Bisericii Catolice în Germania, pactele de neagresiune cu alte state şi găzduirea Jocurilor Olimpice în 1936 păreau să confirme această politică. În 1935, când Saarlandul votează clar printr-un plebiscit alăturarea la Reichul german, puterile aliate occidentale recunosc dreptul de autodeterminare al germanilor şi acceptă încălcarea ulterioară a Tratatului de la Versailles. În 1935, Hitler reintroduce recrutarea obligatorie, anunţă reînarmarea şi semnează un acord cu privire la flotă cu Marea Britanie. Un an mai târziu, ocupă regiunea demilitarizată a Rinului. Implicarea în Războiul Civil din Spania, Axa Berlin-Roma şi Pactul Anticomintern cu Japonia sunt coaliţii cu o clară orientare antisovietică ce prevestesc alianţele de război de mai târziu.

Cu toate că Puterile Occidentale acceptă anexarea Austriei (Anschluss) în 1938 şi unirea acesteia cu Germania şi chiar legalizează anexarea Regiunii Sudete prin Acordul de la München, acestea renunţă la politica de pace după împărţirea Cehoslovaciei în martie 1939 şi ameninţă cu războiul dacă Germania va încerca alte expansiuni teritoriale. La 1 septembrie 1939, Germania invadează Polonia sub un pretext înscenat, declanşând cel de Al Doilea Război Mondial.

Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936

În timpul Jocurilor Olimpice din 1936, Germania minţea întreaga lume printr-o demonstraţie de cultură cosmopolită. Jazzul era permis în baruri, iar persecutarea oponenţilor politici şi a evreilor încetase pentru moment. Filmul de propagandă olimpică, perfect coordonat de Leni Riefenstahl, impresiona lumea, fiind primit în general cu aprecieri pozitive.