VI.29. America Latină


1914-1945

Datorită economiei de export înfloritoare, America Latină cunoaşte după Primul Război Mondial o perioadă de relativă stabilitate internă. Cu toate acestea, tensiunile sociale rezultate în urma crizei economice din anii 1930 aduc la putere aproape peste tot regimuri autoritare susţinute de armată. Aceste regimuri câştigă popularitate graţie reformelor sociale. În politica externă, aproape toate statele Americii Latine îşi proclamă solidaritatea faţă de SUA şi declară război Germaniei şi Japoniei în cel de Al Doilea Război Mondial.

Panamericanismul şi puterea economică

În anii 1920, puterea economică şi stabilitatea internă a ţărilor Americii Latine era comparabilă cu cea din SUA.

După războaiele civile şi tentativele de lovitură de stat din prima etapă a luptei pentru independenţă, ţările Americii Latine reuşesc după anii 1880 să se consolideze pe plan intern. Din punct de vedere politic, după începutul Primului Război Mondial, influenţa europeană în America Latină devine tot mai redusă, în vreme ce supremaţia SUA creşte treptat. În 1889, se înfiinţează Uniunea Panamericană, o organizaţie a tuturor statelor Americii, pentru promovarea solidarităţii reciproce, dar foarte curând aceasta se transformă într-o pârghie cu ajutorul căreia SUA puteau influenţa economiile şi politicile naţiunilor din sud. Tensiunile interne - cum ar fi greva generală din Buenos Aires din 1919, răscoalele din Brazilia din 1924 şi scurtul intermezzo al dictaturii militare din Chile din 1924-1925 - constituie o excepţie în timpul păcii generale din perioada interbelică.

Deschiderea Americii către piaţa mondială joacă un rol esenţial în această stabilizare. Exportul înfloritor de materii prime generează rate puternice de dezvoltare până la sfârşitul anilor 1920, iar industria construcţiilor înfloreşte de asemenea. La fel ca peste tot, însă, criza economică mondială pune brusc capăt creşterii economice şi determină instabilitate politică. Succesele economice din anii 1920 permit statelor Americii Latine să câştige drepturi aproape egale cu cele ale SUA în Uniunea Panamericană. La o conferinţă din Santiago, Chile, reuşesc să obţină alegerea preşedintelui consiliului administrativ al Uniunii Panamericane; până atunci, acest post fusese deţinut de secretarul de stat american. În 1930, preşedintele Roosevelt adoptă politica Bunei vecinătăţi care urmăreşte să îmbine dorinţa SUA de a controla tot continentul cu respectul şi solidaritatea ambelor părţi. În 1933, SUA semnează o rezoluţie care interzice intervenţia în politica internă a altor naţiuni americane. Trupele SUA sunt retrase din Republica Dominicană, din Haiti şi din Nicaragua.

În 1939, după izbucnirea războiului în Europa, apărarea comună împotriva ameninţărilor străine a reprezentat prioritatea conferinţei Uniunii Panamericane de la Havana din 1940. După ce SUA declară război Japoniei şi Germaniei la 11 decembrie 1941, naţiunile Americii Centrale şi de Sud intră pe rând în război.

Situaţia Americii Latine în timpul crizei

În America Latină, ca urmare a crizei economice mondiale din anii 1930 tensiunile sociale aduc la putere dictaturi sprijinite de armată. Getulio Vargas instituie o dictatură personală care îmbina supunerea cu acte sociale de caritate.

Criza economică globală loveşte puternic economiile dependente de export ale Americii Latine şi provoacă un colaps economic. În consecinţă, peste tot izbucnesc răcoale politice. Se instaurează dictatura, în cea mai mare parte de sorginte militară, care promite să creeze locuri de muncă şi sa combată sărăcia.

Multe state latino-americane încearcă să-şi reducă dependenţa de comerţul şi investiţiile externe prin politici economice controlate de guvern. Bunurile de consum urmau să fie produse în ţară, prin urmare în scurt timp apar şi industriile corespunzătoare. Brazilia este un exemplu al acestui model. Getulio Vargas, unul dintre candidaţii care participaseră la alegerile din 1929, conduce o răscoală în 1930, în ajunul crizei economice mondiale. Acesta instituie ample reforme administrative. După înfrângerea insurecţiei de la São Paolo din 1932, statutul său este legitimat de alegerile din 1934, iar din 1937 guvernează cu autoritate dictatorială, sprijinit alternativ de comunişti şi de grupările fasciste. Încercările celor două tabere de a-l destitui au fost reprimate. După exemplul Portugaliei, Vargas întemeiază un stat autoritar denumit Estado Novo (Noul Stat), în care persoanele individuale şi grupurile minoritare erau subordonate naţiunii. Conflictele sociale urmau să fie remediate nu prin lupta de clasă, ci printr-o strânsă cooperare între instituţiile şi organizaţiile statului. În ciuda autoritarismului, reformele îl fac pe Vargas foarte popular, îndeosebi în rândurile populaţiei sărace. Este permisă înfiinţarea sindicatelor şi se iniţiază proiecte pentru pensii şi asigurări de sănătate. Statul garanta de asemenea un salariu minim.

Deşi la începutul celui de Al Doilea Război Mondial Vargas se declară aliat al Axei, după intrarea SUA în război, Brazilia trece în 1942 de partea coaliţiei antihitleriste, iar în 1944 trimite trupe în Europa - fiind de altfel singura ţară latino-americană care procedează astfel. Un corp expediţionar de peste 25.000 de militari luptă pe frontul italian până la sfârşitul războiului. Totuşi după înfrângerea lui Hitler şi victoria democraţiei în multe state, poziţia de dictator a lui Vargas este periclitată. Este înlăturat în 1945, fiind reales preşedinte în 1950. În 1954, în urma unui scandal politic, se sinucide.

Argentina

În anii 1930, în Argentina vin la putere mai mulţi generali şi politicieni conservatori, printre care se numără Uriburu şi Justo, susţinuţi de forţele armate. Cu toate acestea, ei nu reuşesc să rezolve problemele economice sau să controleze radicalismul intern în continuă creştere. Ţara se eschivează de la intrarea în război de partea Aliaţilor, sprijinind doar ocazional puterile Axei. Armata era însă în favoarea Germaniei şi se răscoală în 1943: colonelul Juan Domingo Peron, vicepreşedinte şi ministru de război din 1943, apoi preşedinte (1946-1955, 1973-1974), acordă dreptul la azil în Argentina agenţilor secreţi germani şi criminalilor de război.