VI.28. Statele Unite ale Americii în perioada interbelică: euforie şi criză


1917-1945

După Primul Război Mondial, Statele Unite ale Americii revin la izolaţionismul lor tradiţional. Această perioadă cunoaşte o puternică dezvoltare economică, însă încrederea oarbă în progres determină o siguranţă exagerată şi euforică pe pieţele financiare. Când baloanele de săpun ale speculaţiilor explodează în 1929, determinând prăbuşirea bursei, economia lumii intră în declin. Politica de intervenţie a guvernului condus de Franklin Delano Roosevelt atenua multe dintre efectele Marii Crize. În 1939, Statele Unite ale Americii, oficial neutre, sprijină de facto Anglia în lupta împotriva Axei, iar în 1941 intră în război.

Izolaţionism şi prosperitate

După Primul Război Mondial Statele Unite ale Americii se retrag din Europa. Progresul tehnic şi ratele spectaculoase de dezvoltare din turbulenţii anii 1920 dădeau impresia că starea de prosperitate va creşte în permanenţă.

După o perioadă lungă de ezitare, Statele Unite ale Americii conduse de preşedintele Woodrow Wilson intră în 1917 în Primul Război Mondial, cu scopul de a instaura o pace de durată în Europa. După victoria asupra Puterilor Centrale, Wilson înfiinţează Societatea Naţiunilor, menită să contribuie la asigurarea păcii în lume, prevăzută în Tratatul de la Versailles. Senatul SUA era însă preocupat de potenţialele restricţii în politica externă americană. Wilson, care suferise un infarct în timpul campaniei din 1919 pentru adoptarea tratatului, nu poate evita în 1920 refuzul Senatului de a ratifica Tratatul de la Versailles şi, implicit, intrarea SUA în Societatea Naţiunilor. Succesorul său, Warren G. Harding, încheie acorduri de pace separate cu foştii inamici de război în 1921. Până spre sfârşitul anilor 1930, politica externă a SUA este definită de principiul de neintervenţie în conflictele europene.

Pe plan intern, modernizarea industrială rapidă contribuie la dezvoltarea economiei şi la creşterea bunăstării populaţiei. Industriile de construcţii şi de automobile s-au dezvoltat cel mai mult. Metodele eficiente, reducerea preţurilor şi veniturile mari permiteau pentru prima dată dezvoltarea unei societăţi de consum, cu noi forme de distracţie pentru mase, cum ar fi radioul, filmele şi sporturile. Petrecerile pline de fast, limuzinele şi nou-îmbogăţiţii conturau imaginea fascinantă a turbulenţilor ani 1920.

În opoziţie, climatul intelectual era definit de conservatorismul social şi xenofobie, îndeosebi în America rurală. Cea mai vizibilă expresie a acestui fapt o reprezintă Prohibiţia. Rasismul practicat de Ku Klux Klan câştigă popularitate, mai ales în Sud.

Prohibiţia

În 1920, Prohibiţia - interzicerea consumului şi vânzării de alcool - devine lege federală. În consecinţă, începe să se dezvolte contrabanda şi comerţul la negru cu alcool distilat în fabrici private. Băuturile alcoolice sunt vândute în baruri ilegale, denumite speakeasies, şi controlate de mafia italiană Cosa nostra. Legea este abrogată în 1933.

Criza economică mondială şi intrarea în război

Prăbuşirea bruscă a bursei americane în 1929 dă naştere unei crize economice fără precedent. Statele Unite ale Americii intră în cel de Al Doilea Război Mondial împotriva puterilor Axei sub conducerea preşedintelui Franklin Roosevelt.

Economia înfloritoare a anior 1920 determină investiţii şi speculaţii bursiere excesive. În octombrie 1929, preţurile de pe piaţa bursei din New York cunosc o scădere bruscă. Deprecierea ruinează aproape o treime din băncile americane. Creditele sunt stopate, iar fermierii dau faliment. Lipsa capitalului şi închiderea companiilor conduc la scăderea dramatică a producţiei industriale şi la destabilizarea pieţei interne. Produsul intern brut, veniturile private şi comerţul extern se restrâng la jumătate până în 1933. Consecinţa a fost şomajul fără precedent. Până în 1933, aproape 15 milioane de americani îşi pierduseră slujba.

Criza cuprinde rapid şi naţiunile europene, din cauza naturii globale a reţelei economice. Europa, care devenise după Primul Război Mondial datornicul principal al SUA, îşi finanţase creşterea economică postbelică cu ajutorul creditelor americane. Acest lucru nu mai era posibil după 1929, prin urmare Europa are de suferit pe plan social şi se confruntă cu şomajul masiv, îndeosebi în ţările industrializate precum Germania. Scăderea preţurilor şi a producţiei determină în final un colaps mondial care atinge apogeul în 1932.

În timp ce forţele antidemocratice profitau de criză, mai ales în Germania, preşedintele SUA Franklin Roosevelt începe să reconstruiască statul după alegerea sa în 1932. Politica New Deal include programe destinate combaterii şomajului şi a sărăciei şi pune bazele unui sistem de protecţie socială prin Actul de securitate socială. Însă criza a fost soluţionată în primul rând prin programul naţional de înarmare din 1938.

Deşi Statele Unite ale Americii îşi exprimaseră neutralitatea în 1935, ca răspuns la politica germană expansionistă Roosevelt vorbeşte, în 1937, despre o eventuală luptă pentru supravieţuire între democraţie şi dictatură. În 1938, bugetul de apărare creşte, iar în 1940 se schiţează un program de înarmare.

După izbucnirea războiului în Europa în 1939, Statele Unite ale Americii îşi reafirmă oficial neutralitatea, însă, începând cu 1940, sprijină Marea Britanie prin livrarea de arme împotriva puterilor Axei.

După atacul japonez asupra flotei americane de la baza navală Pearl Harbor, în decembrie 1941, SUA intră în război, preluând conducerea alianţei împotriva Axei. Imensele sale resurse umane şi materiale se dovedesc decisive pentru victoria din 1945 a Aliaţilor. Preşedintele Roosevelt, care în pofida tradiţiei politice americane este ales preşedinte pentru a treia oară, moare la 12 aprilie 1945, înainte ca războiul să fi luat sfârşit.