VI.27. Ethiopia şi Egipt: între supunere şi independenţă


PÂNĂ ÎN 1945

Ethiopia şi Egiptul o deţin un loc special în istoria colonială a Africii. Egiptul fusese ocupat de britanici în 1882, fiind legat formal de Imperiul Otoman până în 1916. Cu toate acestea, nu a fost niciodată supus complet, reuşind să determine retragerea armatei britanice în 1936. Ethiopia (cunoscută drept Abisinia înainte de Primul Război Mondial) este cucerită de armata lui Mussolini după o campanie sângeroasă, dar devine independent în 1941.

Egiptul: între suveranitate şi custodia britanicilor

Egiptul a fost un câmp important de operaţiuni pentru armata britanică în ambele războaie mondiale. Chiar şi ca stat suveran, acesta era legat de Marea Britanie în cel de Al Doilea Război Mondial prin alianţă, deşi unii egipteni cereau ajutor puterilor Axei pentru a pune capăt influenţei britanice.

În 1882, trupele engleze ocupă Egiptul şi preiau controlul asupra ţării, însă fără a-i modifica statutul oficial de parte a Imperiului Otoman. Sub supravegherea lui Sir Evelyn Baring se înfăptuiesc reforme substanţiale. La începutul Primului Război Mondial, însă, Marea Britanie declară oficial Egiptul ca protectorat, impunând legea marţială şi rupând ultimele legături cu otomanii. În 1914, trupele britanice opresc o ofensivă otomano-germană împotriva Canalului Suez, apoi folosesc Egiptul drept bază pentru atacurile asupra Siriei şi Palestinei. În 1919, Marea Britanie interzice Partidului Naţional Egiptean Wafd să participe la conferinţele de la Versailles, determinând puternice greve şi tulburări, la care răspunde prin arestări şi execuţii. În replică, britanicii acordă ţării independenţa în 1922, însă nu-şi retrag armata şi se ocupă în continuare de politica externă a acesteia, pentru a-şi proteja interesele.

După moartea regelui Fuad în 1936, Marea Britanie reafirmă suveranitatea Egiptului printr-un tratat de alianţă şi îşi retrage trupele, cu excepţia celor din zona Canalului Suez. Cu toate acestea, insistă să îşi menţină dreptul de intervenţie în cazul unui război, astfel că Egiptul este din nou ocupat în cel de Al Doilea Război Mondial, când Marea Britanie îl foloseşte ca bază militară pentru lupta împotriva alianţei italo-germane. În 1942, armata britanică înfrânge forţele germane la El Alamein şi le obligă să se retragă în Libia. Regele Farouk I al Egiptului este obligat să îşi înlocuiască guvernul prohitlerist cu unul probritanic. Însă Egiptul declară oficial război Germaniei abia în 1945. Cu excepţia trupelor din jurul Canalului Suez, armata britanică se retrage din nou din ţară în 1946, păstrând însă în mod explicit controlul asupra Sudanului.

Ethiopia sub Haile Selassie I

Datorită structurii moderne a statului, Ethiopia reuşeşte să-şi menţină independenţa pentru un timp îndelungat. Este ocupată de Italia numai între 1936 şi 1941.

Tratatul de la Addis Abeba din octombrie 1896, în urma răscoalei conduse de împăratul Menelik de Shoa, asigură independenţa Ethiopiei - denumită pe atunci Abisinia - pentru 40 de ani, în timp ce Eritreea rămâne sub control italian. Ethiopia cunoaşte un proces rapid de modernizare şi după moartea lui Menelik II, în 1913. Nepotul său Lij Yasu este înlăturat printr-o declaraţie publică fiind urmat de fiica lui Menelik. În 1928 urcă pe tron Ras Tafari Makonnen, mai întâi ca rege, iar doi ani mai târziu ca împărat, sub numele de Haile Selassie I. Acesta adoptă o nouă constituţie, proclamând sufragiul şi drepturile civile, şi aduce ţara în Societatea Naţiunilor în 1930. Cu toate acestea, Ethiopia nu a beneficiat de sprijin internaţional după ce Mussolini a preluat controlul instituind dictatura fascistă. Fiindcă Ethiopia refuză condiţiile inacceptabile, în octombrie 1934 Italia înscenează un incident de frontieră pentru a justifica războiul. Din octombrie 1935 până în mai 1936, Italia desfaşoară o campanie militară cu avioane, tancuri şi arme chimice moderne împotriva cavaleriei ethiopiene, provocând un scandal internaţional.

La 5 mai 1936, trupele italiene cuceresc capitala Addis Abeba. Împăratul este obligat să plece în exil la Londra, iar Ethiopia este unită cu Eritreea şi cu Somalilandul italian, formând colonia Africa de Est italiană. Populaţia rezistă în faţa invadatorilor, într-un război de gherilă, iar în 1940, sprijină ofensiva britanicilor împotriva italienilor din Africa. Împăratul Haile Selassie revine din exil şi preia tronul, domnind până în 1974.

Rastafarienii

Rastafarienii sunt membri ai unei religii create după încoronarea lui Haile Selassie (Ras Tafari). Aceştia îl considerau un adevărat zeu. Membrii mişcării rastaf ariene, populară îndeosebi în regiunea caraibiană, se consideră descendenţii regilor ethiopieni din linia lui Solomon şi a reginei din Saba. Mişcarea combină obiective sociale cu aspiraţia de revenire în Africa. Adepţii săi urmează, se pare, un stil de viaţă tradiţional, purtând părul în codiţe împletite. Rastafarienii sunt cunoscuţi mai ales datorită muzicii reggae, care cunoaşte o mare dezvoltare în anii 1940 şi care ajunge să câştige popularitate pe tot globul.