VI.22. Calea către independenţa Indiei


PÂNĂ ÎN 1947

Mohandas Gandhi (cunoscut şi sub numele de Mahatma) este personalitatea cea mai importantă din lupta pentru independenţă a Indiei. Programul său de rezistenţă pasivă şi necooperare este susţinut de popor şi devine o mişcare puternică de protest care obligă Marea Britanie să facă mai multe concesii, până când îi va fi garantată Indiei independenţa faţă de Imperiul Britanic în 1947. În acelaşi an, Pakistanul devine stat separat al minorităţii musulmane din India.

Lupta nonviolentă a lui Gandhi

Masacrul britanic în Amritsar din 1919 impulsionează mişcarea indiană pentru independenţă. Campania lui Gandhi de nesupunere civilă se transformă într-o forţă politică puternică.

În ciuda loialităţii militare faţă de britanici în Primul Război Mondial, speranţele mişcării indiene de independenţă de a dobândi egalitate politică nu se materializează la sfârşitul lui. Deşi rapoartele politice la nivel înalt propun un guvern mai reprezentativ, mai ales la nivel local, împreună cu admiterea indienilor în serviciile publice de la toate nivelurile, legile suplimentare de urgenţă restrâng şi mai mult drepturile lor de a lua parte la decizii, fapt care întăreşte partidul Congresul Naţional Indian condus de Gandhi şi de Jawaharlal Nehru.

După ce britanicii suprimă cu brutalitate o mişcare de protest din Amritsar în 1919, Gandhi coordonează prima campanie de nesupunere civilă şi necooperare. Aceasta se transformă rapid într-o mişcare de masă puternică, iar Gandhi devine liderul de necontestat al partidului dominant. Cere boicotarea organelor de stat britanice şi promovează revitalizarea industriei artizanale indiene de bază.

Succesul campaniei este întărit de alăturarea Ligii Musulmane conduse de Muhammad Ali Jinnah. Participarea britanică la distrugerea Imperiului Otoman sporeşte aversiunea faţă de forţele de ocupaţie. Gandhi încheie campania în 1922, când demonstranţii dezlănţuiţi încalcă acordul de nonviolenţă şi provoacă ciocniri cu forţele de ordine. Gandhi este condamnat la şase ani de închisoare, fiind eliberat în 1924. În 1930 revine pe scena politică a Indiei.

Necooperare şi rezistenţă pasivă

Metodele utilizate de Gandhi în lupta pentru drepturile minorităţii indiene din Africa de Sud erau necooperarea şi rezistenţa pasivă. Urmează aceeaşi cale şi în India, deoarece considera că dominaţia britanică era posibilă doar prin cooperarea poporului indian şi că această metodă va forţa schimbarea politică. Susţine că indienii trebuie să se apere urmând calea adevărului (satyagraha), o mai veche idee indiană. Dacă cineva face referire la un adevăr, atunci trebuie să-l dovedească şi să poarte singur povara acestei dovezi. De aceea, pentru Gandhi, calea adevărului însemna nonviolenţă.

Independenţă şi scindare

După cel de Al Doilea Război Mondial, britanicii cedează cu greu presiunii Congresului Naţional Indian şi garantează independenţa Indiei şi formarea statului musulman Pakistan.

Refuzul britanicilor de a satisface cererile de suveranitate ale Indiei din 1930 duce la a doua mişcare de masă. Pentru a protesta împotriva monopolului britanic asupra industriei sării, Gandhi conduce câteva mii de oameni într-un marş - demonstraţie pe câmpurile de sare de pe coastă. Urmează numeroase proteste nonviolente în toată ţara. Conferinţa constituţională de la Londra din 1931 aduce doar un succes parţial: monopolul asupra sării este ridicat prin Pactul Gandhi-Irwin, însă cererea de autodeterminare naţională este respinsă din nou.

Actul Guvernul Indiei, aprobat de Parlamentul britanic în 1935, permite indienilor să constituie guverne autonome la nivel provincial, însă menţine neschimbat guvernul central sub conducere britanică. Actul trebuia să satisfacă o diversitate mare de opinii şi, în acelaşi timp, să asigure protecţia minorităţilor indiene. În 1936, partidul iese învingător în alegerile din provincii, însă, în semn de protest împotriva legilor de urgenţă ale guvernului britanic, acesta preia doar parţial funcţiile ministeriale. Când viceregele, lordul Linlithgow declară intrarea Indiei în cel de Al Doilea Război Mondial în 1939 fără a-i garanta independenţa ulterioară, Congresul Naţional Indian refuză să-l sprijine şi cheamă la o nouă nesupunere civilă. Gandhi răspunde concesiei britanice din 1942 prin cererea de a părăsi India. Astfel, întreaga conducere a partidului este arestată. Însă războiul şi tensiunile interne crescânde din India presează Marea Britanie să găsească o soluţie de cooperare. La sfârşitul anilor 1930, Liga Musulmană se distanţează de Congresul cu orientare hindusă. După 1940, Muhammad Ali Jinnah, care considera că hinduşii şi musulmanii sunt două naţiuni diferite, cere din ce în ce mai insistent crearea unui stat separat în nordul subcontinentului. Pentru a evita un război civil sângeros între hinduşi şi musulmani, după cel de Al Doilea Război Mondial britanicii decid să împartă ţara în două. În 1947, Pakistanul (zonele musulmane) şi India (zonele hinduse) devin independente ca dominioane. Gandhi, care promovează pacea între musulmani şi hinduşi, este asasinat de un fanatic hindus în 1948.

Marşul sării

Marşul sării spre ocean provoacă mare vâlvă pe plan internaţional. Gandhi şi adepţii săi iau doar câţiva bulgări de sare, însă prin acest gest încalcă simbolic monopolul britanic asupra sării. Şaizeci de mii de participanţi sunt arestaţi, Gandhi numărându-se printre ei. Numărul deţinuţilor depăşea cu mult capacitatea închisorilor britanice.