VI.23. China între imperiu şi comunism


1911-1949

Mai bine de un secol, între 1811 şi 1949, China este marcată de lupta o împotriva aspiraţiilor expansioniste ale japonezilor, de eforturile de realizare a unităţii naţionale şi de dispute ideologice interne sângeroase. Lupta pentru putere dintre republicani şi comunişti scade în intensitate în timpul invaziei japoneze. După cel de Al Doilea Război Mondial, comunismul iese învingător cu ajutorul sovieticilor, restructurând ţara pe plan politic şi economic.

Războiul Civil şi agresiunea japoneză

Sfârşitul imperiului provoacă haos pe plan politic şi scindare teritorială. Urmând scopul instaurării unui imperiu în Asia, Japonia profită de situaţie şi invadează China.

La sfârşitul anului 1911, revoluţionarii republicani conduşi de Sun Yat-Sen şi de generalul Yuan Shikai îl obligă pe ultimul împărat al dinastiei Qing, Pu Yi, să abdice. În 1912 se proclamă republica. Încercarea lui Yuan de a instaura o nouă dinastie eşuează în 1915, în urma rezistenţei provinciilor. Guvernul se dizolvă după moartea sa în 1916. Până în 1928, războaiele civile se succed în permanenţă. La conducere se aflau dictatori militari, îndeosebi în nordul ţării. Japonia urmărea să beneficieze de această instabilitate pentru a-şi îndeplini obiectivele. Cele 21 de cereri ale sale din 1915 căutau să colonizeze întreaga ţară.

În 1917, China intră în Primul Război Mondial în speranţa de a-şi găsi aliaţi în lupta de apărare împotriva imperialismului japonez. Când aşteptările sale se dovedesc deşarte, în 1919, mişcarea naţională ia amploare. Sun Yat-Sen începe în 1923 militarizarea Partidului Naţional Republican (Gomindan), cu scopul de a unifica ţara. După moartea lui Sun, în 1925, Chiang Kai-Şi preia conducerea partidului. În 1928, cucereşte Beijingul apoi reuşeşte să-i subordoneze pe dictatorii militari din nord şi să devină preşedintele republicii. În 1937, Chiang restabilise deja unitatea Chinei, însă guvernul său cade în urma conflictelor interne cu comuniştii.

În 1931, Japonia ocupase deja Manciuria chinezească şi proclamase statul Manchukuo. În momentul atacului asupra Beijingului din 1937, Chiang Kai-Şi nu are altă opţiune decât să formeze un front comun cu comuniştii pentru a apăra ţara. Însă armata japoneză continuă să înainteze. După cucerirea violentă a Nanjingului, eveniment cunoscut în China drept violarea Nanjingului, guvernul este obligat să se retragă spre vest.

Când Statele Unite ale Americii declară război Japoniei în 1942, China primeşte sprijin material şi militar din partea americanilor. După capitularea Japoniei în faţa Aliaţilor, japonezii părăsesc Nanjingul, iar statul-marionetă Manchukuo dispare.

Pu Yi, ultimul împărat

Pu Yi, ultimul împărat al Chinei, tocmai împlinise cinci ani când a fost obligat să abdice, în 1912. În 1924, trece sub protecţia japonezilor, care îl proclamă împăratul statului-marionetă Manchukuo în 1934. La sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, Pu Yi este luat prizonier de către sovietici şi ţinut în custodie pentru reeducare până în 1950.

Dezvoltarea comunismului sub Mao Zedong

Influenţa Partidului Comunist condus de Mao Zedong cunoaşte o creştere puternică în anii 1920 şi 1930. În ciuda persecutării brutale de către guvern, comuniştii câştigă în lupta republicanii după cel de Al Doilea Război Mondial.

Odată cu intrarea Chinei în Primul Război Mondial şi cu victoria bolşevicilor în Rusia, ideile revoluţionare din Vest ajung şi m China, materializându-se în mişcarea 4 mai. Partidul Comunist chinez (PCC) se înfiinţează în 1921 din grupurile de studiu marxiste ale mişcării. Cu ajutorul sovieticilor, grupurile devin putere importantă în ţară. În 1922, în debutul luptei pentru unificare naţională, Partidul Comunist Chinez se aliază la început cu Partidul Republican. Influenţa comuniştilor devine însă tot mai puternică, culminând cu scindarea partidelor în 1927.

În consecinţă, forţele lui Chiang Kai-Şi îi persecută pe comunişti. În timpul celui mai dur atac, la Shanghai, la 12 aprilie 1927, sunt masacraţi 7000 de comunişti şi membri ai uniunii. Apoi, Partidul Comunist Chinez îşi retrage Armata de Eliberare a Poporului în zona rurală şi instaurează un guvern local. După înfăptuirea unei revoluţii agrare, acesta formează o republică după model sovietic în provincia Yiangxi din sud-estul Chinei.

Pentru a scăpa de campaniile de exterminare ale guvernului republican, comuniştii sunt nevoiţi să se mute în nordul ţării împreună cu trupele lor. Sub conducerea lui Mao Zedong, ei reuşesc în 1934-1935, să se retragă şi să-şi regrupeze forţele în timpul Marşului cel Lung trecând prin China de Vest către Yen-an, pe care îl transformă în baza lor.

Comuniştii chinezi îşi extind ferm controlul în timpul războiului cu Japonia. Când Uniunea Sovietică ocupă Manciuria în 1945, vin la putere în această regiune. În 1949, controlau deja tot teritoriul chinez. Mao proclamă Republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949.

Mişcarea 4 mai

Denumită după data demonstraţiei studenţilor de la Beijing împotriva guvernului projaponez, 4 mai devine în 1919 o mişcare naţională de emancipare politică a intelectualilor, studenţilor şi muncitorilor. Pe lângă independenţa naţională, obiectivele sale cuprindeau respingerea confucianismului tradiţional, mai multe drepturi civile şi reforma socială a statului.

Marşul cel Lung


Marşul comuniştilor către nordul Chinei are loc între 1934 şi 1935 pe o distanţă de zece mii de kilometri. Mulţi soldaţi au renunţat pe drum, alţii au murit din cauza bolilor, de epuizare sau în luptă. Dintre 90.000 de oameni, la Yen-an ajung doar 8000. Mai târziu, comuniştii se folosesc de Marşul cel Lung pentru a ilustra lupta socialistă din China.