VI.21. Iran şi Afghanistan: lupta pentru independenţă


CCA 1900-1945

În prima jumătate a sec. XX, Afghanistanul şi Persia (Iran după 1935) sunt nevoite să se opună intereselor imperialiste ale Marilor Puteri, ambele ieşind mai mult sau mai puţin victorioase din lupta pentru independenţa faţă de Marea Britanie. Pe plan intern, conducătorii încercau modernizarea după modelul turc, care are mai mult succes în Persia decât în Afghanistan. În timpul celor două războaie mondiale, puterile Antantei, apoi ale Aliaţilor, folosesc Iranul, împotriva voinţei sale, ca bază militară pentru armate.

Persia/Iran: modernizare în umbra Marilor Puteri

În 1905, Persia era împărţită între sfera de influenţă britanică şi cea rusă, cu o zonă neutră între ele. Apoi, în timpul Primului Război Mondial, este ocupată de Rusia, Marea Britanie şi Turcia.

În 1917, după ce bolşevicii vin la putere, Rusia se retrage din Persia şi îi recunoaşte suveranitatea. Ca răspuns, Marea Britanie ocupă ţara în 1919, dar nu reuşeşte să impună Persiei un tratat de protectorat şi se retrage. De teama expansiunii sovietice, britanicii solicită constituirea unui guvern persan stabil.

În 1921, colonelul Reza Khan, ministrul de război, preia puterea printr-o lovitură de stat şi consolidează autoritatea centrală a Persiei. În 1925, obligă Parlamentul să îl înlăture pe ultimul dintre Kajari şi să-l aleagă şah. Ca Reza Shah Pahlavi începe un proces autoritar de occidentalizare a ţării, urmând exemplul lui Atatürk. Construieşte calea ferată transiraniană şi introduce sistemele legislative europene aprobând coduri civile şi penale. Începând cu 1929, bărbaţilor li se cere să se îmbrace după moda occidentală, iar femeilor li se permite să nu poarte văl, se construiesc spitale şi drumuri noi, iar în 1935 se deschide la Teheran prima universitate modernă. Însă ţara progresează foarte puţin, pentru că sistemul era menit să-l servească doar pe şah.

Prin reforma pământului, şahul îi obligă pe nomazi să se stabilească în sate special amenajate. Revoltele împotriva măsurilor lui sunt reprimate cu brutalitate, iar căpeteniile triburilor oponente sunt ucise. Pe plan internaţional, Persia face eforturi să-şi păstreze autonomia. În 1933, cere companiei petroliere anglo-persane un acord nou, condiţii mai avantajoase pentru Persia, iar în 1935 schimbă numele oficial al statului în Iran. Cu toate acestea, încercarea ţării de a rămâne neutră în cel de al Doilea Război Mondial eşuează, deoarece în 1941 trupele britanice şi cele sovietice ocupă ţara, urmate mai târziu de cele americane, pentru a ţine marile rezerve de petrol departe de Germania. Prezenţa unui număr mare de agenţi germani în Persia reprezenta un motiv de nelinişte pentru Marea Britanie. Şahul, care simpatiza cu Puterile Axei, este obligat să abdice şi este trimis în exil. Fiul său, Mohammad Reza Pahlavi, devine succesor la tron şi cooperează cu Aliaţii. La Conferinţa de la Teheran din 1943, Roosevelt, Stalin şi Churchill dau din nou asigurări că Iranul îşi va păstra independenţa după război şi vorbesc chiar despre acordarea unui ajutor economic. Astfel, SUA şi Marea Britanie părăsesc ţara în 1945, iar sovieticii un an mai târziu.

Afghanistan: eliberarea de sub influenţa britanică

În 1919, Afghanistan reuşeşte în sfârşit să obţină independenţa faţă de Marea Britanie. Din cauza opoziţiei conservatoare, reformele statului după model turc reuşesc doar într-o mică măsură.

Sub Amir Habibullah, Afghanistanul reuşeşte să-şi menţină neutralitatea în Primul Război Mondial. La început, nu opune rezistenţă când India britanică ocupă anumite părţi din Afghanistanul de Sud-Est, dincolo de linia Durand. Însă în 1919, Amanullah - fiul şi succesorul lui Habibullah, are fusese asasinat în acelaşi an - începe al Treilea Război Anglo-Afghan trecând frontiera în India în mai 1919 şi obţinând unele victorii asupra britanicilor. Prin Tratatul de la Rawalpindi din 8 august 1919, Marea Britanie eliberează Afghanistanul şi îl declară stat independent, recunoscând Durandul ca frontieră.

Amanullah Shah simpatizează cu mişcarea Junii afghani, adepţi ai laicizării şi introduce un program avansat de reforme după modelul Turciei. Trimite tineri în străinătate la studii şi planifică un program extins, aproape nerealist, de lucrări publice. Însă intenţiile lui de a acorda drepturi egale femeilor, de a laiciza sistemul legal şi de a instituţionaliza protecţia minorităţilor religioase sunt împiedicate de opoziţia forţelor conservatoare din ţară, adânc înrădăcinate în tradiţiile tribale, şi de fanatismul religios. În 1929, răscoalele duc la abdicarea lui Amanullah.

După domnia sângeroasă a lui Habibullah II, care durează nouă luni, Mohammad Nadir Khan preia Kabulul prin forţă în octombrie şi vine la putere ca Nadir Shah. Luând în considerare opiniile politice ale conservatorilor, continuă cu prudenţă politicile de reformă ale predecesorului său. Reinstituie legea islamică Sharia drept bază legală şi declară islamismul sunnit ca religie de stat.

Sub succesorul său, Zahir Shah, Afghanistanul reuşeşte să-şi menţină neutralitatea în cel de Al Doilea Război Mondial. În 1926, semnase deja un pact de neagresiune cu Uniunea Sovietică. Aliaţii acceptă poziţia neutră a Afghanistanului, deşi insistă ca Zahir Shah să-i expulzeze din ţară pe reprezentanţii diplomatici ai Axei.

Mişcarea Junii afghani

Mişcarea Junii afghani se formează în momentul retragerii dominaţiei britanice la începutul sec. XX. Influenţaţi de iluminiştii panislamici ai sec. XIX şi de ideile politicianului turc Atatürk, reprezentanţii acestei mişcări doreau reînnoirea naţiunii.