VI.20. Reorganizarea Arabiei


1918-1945

Odată cu sfârşitul Primului Război Mondial şi cu dispariţia Imperiului Otoman, lumea arabă cunoaşte o perioadă de restructurări politice. Dorinţa de independenţă naţională şi de autoguvernare a ţărilor care făcuseră parte din Imperiul Otoman intră în conflict cu politica colonială a Marii Britanii, a Franţei, interesate de această regiune bogată în petrol. În Palestina, pretenţiile teritoriale arabe şi israelite se suprapuneau. Lua naştere actualul conflict din Orientul Mijlociu.

Reorganizarea politică postbelică în Siria, Liban şi Palestina

După Primul Război Mondial, Marea Britanie şi Franţa îşi împart teritoriile Imperiului Otoman înfrânt. În Palestina, Marea Britanie nu reuşeşte să medieze interesele arabilor şi evreilor şi să rezolve conflictul teritorial.

Pentru a slăbi Imperiul Otoman, inamicul său din Primul Război Mondial, guvernul britanic sprijină provinciile otomane Siria, Liban şi Iraq în încercarea lor de-a deveni state naţionale, promiţându-le independenţa în schimbul sprijinului armat. Ofiţerul şi arheologul britanic, căpitanul T.E. Lawrence, cunoscut mai târziu sub numele de Lawrence al Arabiei, organizează o răscoală victorioasă a arabilor împotriva turcilor, care contribuie semnificativ la prăbuşirea Imperiului Otoman. Cu toate acestea, la Conferinţa de la San Remo din 1920, puterile Antantei nu îşi respectă promisiunea făcută Arabiei, concentrându-se în schimb pe consolidarea influenţei proprii. Franţa primeşte de la Societatea Naţiunilor un mandat de conducere a Siriei şi Libanului, iar Marea Britanie preia controlul, tot ca putere mandatată, asupra Palestinei şi Iraqului. În acelaşi an, când Siria se declară Regat Unit independent, armata franceză intervine şi îl alungă pe regele Faisal. De asemenea, în alte zone coloniale, se amplifică rezistenţa împotriva europenilor. În Iraq, britanicii sunt nevoiţi să înăbuşe mai multe răscoale, iar în Palestina ocupaţia britanică nu reuşeşte să satisfacă cererile Societăţii Naţiunilor privind echilibrarea intereselor între arabi şi evrei.

Lawrence al Arabiei

Arheologul Thomas Edward Lawrence, din nordul Ţării Galilor, intră în legendă ca Lawrence al Arabiei datorită rolului său de lider în lupta pentru independenţa arabă. Între 1916 şi 1918, declanşează o răscoală a arabilor împotriva otomanilor. După război, consideră reorganizarea imperialistă a regiunii drept o trădare împotriva prietenilor săi arabi; refuză toate premiile şi trăieşte retras până la moartea sa în 1935.

Producţia de petrol din Orientul Mijlociu

Cererea de petrol a Marilor Puteri era în creştere încă de la începutul industrializării. În 1920, Bagdad, Mosul şi Basra, trei provincii bogate în petrol, sunt unite sub mandat britanic, întemeind Iraqul de astăzi. Britanicii împart împreună cu Franţa, SUA şi Olanda drepturile asupra resurselor de petrol. Plata primită de guvern pentru petrolul extras de pe teritoriul iraqian reprezenta doar un mic procent din profituri.

Palestina: izbucnirea conflictului politico-religios

După 1917, mişcările naţionale ale arabilor şi evreilor intră în conflict pentru Palestina, o regiune cu un trecut istoric controversat.

La sfârşitul sec. XIX, mişcarea naţionalistă arabă militează pentru o revitalizare a islamului şi începe se să apere din ce în ce mai mult împotriva laicizării promovate de stăpânirea otomană. În acelaşi timp, se dezvoltă naţionalismul evreu - sionismul - care încearcă să unească evreii din toată lumea pe pământul strămoşilor, Palestina controlată de otomani. Deoarece cauza sionistă era antiturcă, iar mulţi dintre tinerii evrei indigeni din Palestina se înrolează în forţele britanice şi furnizează sprijin militar. Marea Britanie promite evreilor un pământ naţional în Palestina prin Declaraţia le la Balfour din 1917. Astfel, se reează situaţii conflictuale între mişcările naţionale arabe şi cele evreieşti, ambele aşteptând ca doleanţele fiecăreia să fie îndeplinite în momentul în care Imperiul Otoman se prăbuşeşte, iar Marea Britanie cucereşte Palestina.

Negocierile dintre naţionaliştii evrei şi arabi se încheie prin Acordul Weizmann-Faisal din 1919, prin care arabii acceptă imigrarea evreilor atâta timp cât independenţa arabilor în Palestina rămânea neştirbită. Însă aceste declaraţii iniţiale ale ambelor părţi sunt date uitării atunci când încep conflictele teritoriale.

Opoziţia arabă împotriva colonizării sioniste în Palestina devine din ce în ce mai puternică. Ca răspuns, guvernul britanic delimitează Palestina la zona de vest a râului Iordan, iar în est creează Emiratul semiindependent al Transiordaniei. În cel de Al Doilea Război Mondial, Transiordania luptă alături de britanici, inclusiv în invazia din 1941 în Iraqul progerman.

Conflictul dintre evrei şi arabi se adânceşte când persecuţiile naziste împotriva evreilor conduc la o creştere a imigrării evreieşti în regiune în timpul anilor 1930. Răscoala palestinienilor arabi din 1936-1939 are ca obiectiv crearea unui stat independent şi sfârşitul imigraţiei evreieşti. Ca răspuns, la Conferinţa de la New York din 1942, evreii cer dreptul la imigrare nelimitată şi crearea unui stat evreu în Palestina.

Imigrarea evreilor în Palestina

Primul val de imigranţi evrei în Palestina are loc în 1881, după pogromurile din Rusia împotriva evreilor. Antisemitismul tot mai accentuat din Europa începutului de secol întăreşte mişcările sioniste, care cereau crearea unui stat naţional evreu, garantat prin lege în Palestina. În 1896, Theodor Herzl publică lucrarea programatică Statul evreu, în care menţionează condiţiile unei autoguvernări evreieşti, iar un an mai târziu organizează primul congres sionist. În ciuda protestelor arabe, numărul evreilor din Palestina creşte de la mai puţin de 10 procente la începutul secolului, la 30% la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.