VI.19. Declinul şi prăbuşirea Imperiului Otoman


1914-1945

În 1878-1918, Imperiul Otoman pierde aproape trei sferturi din teritoriu. Părţile rămase sunt ocupate de Aliaţi după Primul Război Mondial. Prăbuşirea imperiului îi oferă lui Mustafa Kemal (mai târziu Atatürk) şi discipolilor săi posibilitatea de a întreprinde reforme. După o luptă de patru ani pentru independenţă, Turcia este declarată republică şi începe o perioadă de dezvoltare politică şi socială.

Sfârşitul Imperiului Otoman

În timpul Primului Război Mondial, Imperiul Otoman se destramă. Ocuparea de către trupele străine victorioase este urmată de o succesiune de războaie pentru independenţă.

La izbucnirea Primului Război Mondial, Imperiul Otoman, deja slăbit, caută la început să rămână neutru. Cu toate acestea, la provocarea tânărului ministru de război Enver Paşa, Turcia intră în război în noiembrie 1914 de partea Puterilor Centrale. Trei dintre cele cinci armate ale Turciei sunt plasate sub comanda generalului german Liman von Sanders. Flota turcească atacă navele britanice şi franceze din Marea Neagră. Consecinţele războiului sunt devastatoare pentru imperiu. Cu sprijinul Marii Britanii, Arabia se eliberează de sub controlul otoman; evreilor li se promite ca stat naţional o parte din Palestina prin Declaraţia de la Balfour; iar după înfrângerea Puterilor Centrale, Antanta ocupă ce mai rămăsese din imperiu. Prin Tratatul de la Sevres din 1920, statul turc îşi pierde suveranitatea.

Rezistenţa la regimul de ocupaţie se organizează în jurul lui Mustafa Kemal. Lupta pentru independenţă începe în 1919, când Kemal şi fostul ofiţer de marină Rauf Bey convoacă un congres naţional pe 23 iulie la Erzerum. Congresul înfiinţează Partidul Naţional, care îşi stabileşte sediul la Ankara după ce înlătură regimul de la Istanbul la 5 octombrie 1919 şi obţine o victorie copleşitoare în alegerile ce urmează. Primul său succes vine odată cu recunoaşterea graniţelor de est de către nou-înfiinţata Uniune Sovietică. De asemenea, Franţa este forţată să renunţe la pretenţiile teritoriale în 1921. Războiul împotriva Greciei, care avea ca obiectiv anexarea Constantinopolului şi a unor părţi mari din Anatolia, se sfârşeşte nu doar prin expulzarea armatei greceşti, ci şi a populaţiei civile de etnie greacă stabilită de mult timp în aceste teritorii.

Lupta pentru independenţă se termină cu distrugerea Izmirului. La 11 octombrie 1922, puterile ocupante încheie cu guvernul Pacea de la Mudanya. Un an mai târziu, prin Tratatul de la Lausanne, urmează recunoaşterea internaţională a statului turc.

Genocidul armenilor

La începutul sec. XX, în Turcia atacurile împotriva minorităţii creştine armene devin tot mai frecvente. În anul 1915, folosindu-se de pretextul trădării - armenii sunt acuzaţi de colaboraţionism cu Rusia - turcii încep o campanie care a costat viaţa a aproximativ 1,5 milioane de armeni. Mulţi au pierit în groaznicele marşuri ale morţii prin deşert. Turcia neagă până în prezent genocidul de atunci al armatelor, însă ONU şi Uniunea Europeană califică acest masacru anume astfel.

Înfiinţarea Republicii Turcia

După încheierea victorioasă a luptei pentru independenţă, în 1923 Mustafa Kemal proclamă Republica Turcia. Începe o etapă de modernizare intensivă.

Mehmet VI, ultimul sultan turc, avea o influenţă neînsemnată asupra evenimentelor politice, mişcarea de reformă a lui Kemal prevalând în politica internă. În timpul luptei pentru independenţă, Kemal formează un guvern de opoziţie faţă de curtea sultanului. În 1922 desfiinţează sultanatul, chiar înainte de a fi ales ca primul preşedinte, iar mai târziu elimină califatul şi alte curţi religioase. La 29 octombrie 1923, Kemal proclamă republica şi mută capitala la Ankara.

Următorii 15 ani ai guvernării lui Kemal aduc schimbări politice şi sociale radicale pentru Turcia. Reforma vestimentaţiei din 1925 permite femeilor să nu poarte vălul, iar bărbaţilor fesul. În acelaşi an, se adoptă calendarul gregorian şi sistemul metric, iar mai târziu se introduce alfabetul latin. Se implementează un sistem legislativ care este preluat parţial de la diverse naţiuni europene: codul civil elveţian, codul comercial german şi codul penal italian. Se introduc căsătoria monogamă şi egalitatea socială între bărbaţi şi femei, deşi de acestea ele se bucură doar parţial; în anul 1930, femeilor li se acordă drept de vot, iar patru ani mai târziu dreptul de a ocupa funcţii publice.

Kemal, onorat cu apelativul Atatürk (Părintele turcilor), moare în 1938. Cel care îl înlocuieşte este fostul camarad de arme Ismet Inönü, care urmăreşte să continue modernizarea Turciei.

Pe plan internaţional, Turcia face eforturi să îşi menţină suveranitatea. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial rămâne neutră. În 1934 semnează Antanta balcanică cu Grecia, România şi Iugoslavia. De asemenea, Turcia devine membru de drept al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Când Uniunea Sovietică încearcă să-şi impună controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, Turcia începe o politică de apropiere de Statele Unite ale Americii. Acest lucru era deosebit de important pentru politica SUA, care se concentra pe monitorizarea răspândirii comunismului în Europa. În 1952, Turcia este admisă în NATO, după ce luptă alături de SUA în Războiul din Coreea.

Kemalismul

Ideologia politică şi socială care poartă numele lui Kemal Atatürk se bazează pe cei Şase stâlpi, formulaţi în 1931 de către partidul său. Aceştia sunt: naţionalism, laicism, republicanism, etatism, modernism şi populism. Scopul acestei ideologii este construirea unei naţiuni moderne, cu vederi occidentale, a cărei dezvoltare economică şi socială este direcţională de stat. Deşi religia de stat este abolită şi clericii sunt excluşi din funcţiile de stat, islamul joacă încă un rol major în formarea conceptului naţional de identitate al Turciei. În 1925, partidele religioase de opoziţie sunt interzise.