VI.17. Uniunea Sovietică


1917-1939

În 1917, chiar înainte de Primul Război Mondial, ţarul rus este silit să abdice. Bolşevicii radicali de stânga ies victorioşi din confruntarea dintre guvernul democratic de tranziţie şi Sovietul Deputaţilor Muncitorilor, Soldaţilor şi Ţăranilor. Aceştia vin la putere după Revoluţia din Octombrie, sub conducerea lui Vladimir Lenin, opresc războiul, suprimă răscoalele contrarevoluţionare printr-un război civil şi instituie primul stat comunist din lume: Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). După moartea lui Lenin în 1924, în anii 1930 Uniunea Sovietică devine o dictatură personală centralizată sub conducerea lui Iosif Stalin. Acesta coordonează un program de industrializare în masă şi colectivizează forţat agricultura, milioane de oameni căzând victime ale represiunii regimului său.

Sfârşitul Imperiului Ţarist

Înlăturarea lui Nicolae II în 1917 duce la o coaliţie tensionată între guvernul liberal şi Sovietul Deputaţilor Muncitorilor, Soldaţilor şi Ţăranilor.

Numărul mare de morţi, criza de produse şi corupţia din timpul Primului Război Mondial au ca urmare nemulţumirea crescândă a poporului rus faţă de autocraţia ţaristă. Cererile de încetare a războiului devin tot mai frecvente nu numai din partea populaţiei civile, ci şi a armatei. Soldaţii încep chiar să fraternizeze cu inamicul.

Situaţia atinge apogeul în martie 1917, când unităţile militare din St. Petersburg refuză ordinul ţarului Nicolae II de a suprima greva muncitorilor prin forţă. Armata se aliază cu muncitorii, iar la 15 martie 1917 îl obligă pe ţar să abdice, în timpul Revoluţiei din Februarie. Nicolae şi familia sa sunt executaţi peste un an la 17 iulie 1918 de Sovietul din Ekaterinburg, pentru a evita eliberarea lor de Garda Albă care se apropia de oraş.

După abdicarea ţarului fusese creat un guvern provizoriu sub conducerea cneazului Lvov, care proclamase dreptul la libertate politică, fiind susţinut de menşevici, social-democraţii moderaţi. În paralel, în multe oraşe, muncitorii şi soldaţii se organizează în soviete, cerând schimbări sociale şi considerându-se adversarii puterii guvernului provizoriu.

În aprilie 1917, Vladimir Ilici Ulianov, liderul revoluţionar comunist al bolşevicilor, cunoscut sub numele de Lenin, se întoarce la St. Petersburg din exilul său, din Elveţia. Prin Tezele din Aprilie, el cere declararea imediată necondiţionată a păcii şi redistribuirea pământului ţăranilor. De asemenea, cere sfârşitul coaliţiei guvernului provizoriu şi putere absolută pentru soviete. În iulie 1917, bolşevicii încearcă o lovitură de stat, însă aceasta eşuează.

Calendarul rus

Până în 1918, calendarul rus respecta vechiul calendar iulian, de stil vechi, de unde şi denumirea Revoluţia din Februarie. Conform calendarului gregorian, de stil nou, adoptat de lumea occidentală, data era 15 martie. La fel, conform datării după stil nou, Revoluţia din Octombrie a avut loc la 7 noiembrie.

Victoria bolşevică

După Revoluţia din Octombrie izbucneşte războiul civil dintre Armata Roşie şi Garda Albă. În 1922, Armata Roşie iese victorioasă.

În a doua jumătate a anului 1917, conflictul dintre Soviete şi guvern devine critic, deoarece guvernul provizoriu sub noul primministru Aleksandr Kerenski continuă războiul şi refuză să cedeze în faţa cererilor de reforme sociale. După septembrie 1917, Lenin şi bolşevicii plănuiesc o nouă revoltă armată împotriva guvernului.

Revoluţia din Octombrie izbucneşte la 7 noiembrie 1917. Lev Troţki conduce Garda Roşie bolşevică, ocupă punctele strategice din St. Petersburg şi asediază Palatul de Iarnă, sediul guvernului provizoriu. Guvernul lui Kerenski este arestat, iar Lenin formează Sovietul Comisarilor Poporului, primul guvern sovietic.

Bolşevicii încheie războiul împotriva Puterilor Centrale la 3 martie 1918, prin Tratatul de la Brest-Litovsk. Lenin acceptă termenii duri impuşi de Germania, din cauza tulburărilor interne din Rusia. Marii proprietari de pământuri şi industriaşii sunt expropriaţi fără despăgubiri, băncile sunt naţionalizate, partidele de opoziţie sunt interzise, iar Parlamentul democratic este desfiinţat. Comisia extraordinară (Ceka), poliţia secretă nou-înfiinţată, are rolul de a asigura autoritatea exclusivă a bolşevicilor. Prima fază a reformării revoluţionare a Rusiei se sfârşeşte în martie 1918, odată cu mutarea guvernului sovietic în frunte cu Lenin de la Petrograd la Moscova, în Kremlin.

Cu toate acestea, guvernul era departe de a fi în siguranţă. În 1918, alianţa contrarevoluţionară a monarhiştilor, menşevicilor şi a puterilor nesocialiste formaseră Garda Albă, care se confruntă cu Garda Roşie într-un război civil sângeros, care durează aproape trei ani. În ciuda sprijinului acordat Albilor de către foştii aliaţi ai Rusiei din Primul Război Mondial, la începutul lui 1922 Armata Roşie învinge. Odată cu Georgia, Ucraina, Armenia şi Azerbaidjan, Roşii cuceresc şi state care se declaraseră independente după Tratatul de la Brest-Litovsk. Războiul Polono-Rus din 1920-1921 şi foametea cumplită din iarna următoare nu mai ridicau probleme serioase puterii bolşevice. În 1922, noul stat socialist era aproape la fel de mare ca fostul imperiu rus.

În acelaşi an, Republica Sovietică Socialistă Federativă Rusă se uneşte cu republicile sovietice Ucraineană şi Belarusă şi formează Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), care devine astfel primul stat comunist din lume, fiind salutată cu bucurie de socialiştii de pretutindeni.

Ascensiunea lui Stalin în 1924-1929

După moartea lui Lenin, Stalin a preluat conducerea partidului, iar în 1929 era deja conducătorul de necontestat al Uniunii Sovietice.

În 1922, când Vladimir Lenin se îmbolnăveşte, luptele pentru succesiune din interiorul partidului influenţează dezvoltarea internă a ţării. Stalin îşi foloseşte puterea (la acea dată era secretar general al Partidului Comunist) pentru a-i numi pe discipolii săi, în principal pe Kamenev şi Zinoviev, în funcţii importante în guvern şi în partid şi pentru a-şi asigura o poziţie-cheie în structura partidului. Cu toate că Lenin, în testamentul său politic, recomanda înlocuirea lui Stalin - pe care îl suspecta că vrea să acapareze puterea - din funcţia de secretar general, acesta reuşeşte să-şi învingă rivalii după moartea lui Lenin, la 21 ianuarie 1924. Cu toate acestea, războiul civil şi intervenţiile internaţionale pentru anihilarea revoluţiei creau temeri permanente.

În 1929, Stalin îşi eliminase deja oponenţii de la conducerea guvernului şi a partidului, prin diferite coaliţii şi tertipuri şirete. În 1927, îl exclude din partid pe Troţki, rivalul său cel mai puternic, iar în 1929 îl expulzează din ţară; în 1940, în timpul exilului său în Mexic, Troţki este asasinat de serviciile secrete sovietice. În timp ce Troţki considera că Uniunea Sovietică se putea menţine doar dacă revoluţia comunistă ar fi fost continuată în ţările puternic industrializate ale Europei. Începând din 1928 Stalin se concentrează în primul rând pe impunerea cu cruzime a unei ordini socialiste în propria ţară. Odată cu industrializarea şi colectivizarea forţată a agriculturii, în anii 1930 dictatura lui Stalin devine un sistem sângeros de suprimare.

În 1924, URSS era deja recunoscută de majoritatea statelor europene. Prioritatea acesteia în relaţiile externe era să-şi asigure propriul sistem de guvernare. În 1934, URSS se alătură Societăţii Naţiunilor şi semnează diverse pacte de neagresiune şi tratate de ajutor reciproc. După reînarmarea Germaniei naziste în anii 1930, concesiile puterilor occidentale din Acordul de la München reîntăresc suspiciunile lui Stalin, mai ales după ce statele capitaliste trădează democraţia în Războiul Civil din Spania. Astfel, Stalin decide să încheie o alianţă paradoxală din punct de vedere ideologic cu Germania, fapt ce-i permite să participe la împărţirea Poloniei şi să evite un conflict militar major. Hitler încalcă tratatul la 22 iunie 1941, când forţele germane încep invazia.

Iosif Stalin, omul de oţel

Numele real al lui Stalin este Iosif Vissarionovici Djugaşvili. Fiul de cizmar urma să devină preot, însă în 1899 este dat afară de la Seminarul Ortodox pentru că organizase demonstraţii şi greve. Stalin, membru al Partidului Social-Democrat Rus, se alătură bolşevicilor după întoarcerea lui Lenin din exil în St. Petersburg. Lenin admiră talentul organizatoric al lui Stalin, însă mai târziu îşi dă seama că acesta era motivat de o maniacală sete de putere.

Regimul terorii staliniste din anii 1930

Dictatura personală a lui Stalin asupra statului şi a partidului atinge un apogeu sângeros odată cu epurările politice masive din anii 1930.

În anii 1930, dictatura lui Stalin era legată de un cult al personalităţii din ce în ce mai puternic şi de dezvoltarea statului ca un mecanism administrativ rigid, controlat de la centru. Politica lui Stalin este declarată dogmă socialistă, iar în 1936 se stabileşte oficial hegemonia Partidului Comunist la toate nivelurile societăţii şi ale statului. Poliţia secretă ţine populaţia sub supraveghere şi elimină opoziţia prin împuşcare, muncă silnică şi deportări în Siberia.

În ceea ce priveşte viaţa socială, în 1928 este introdusă colectivizarea forţată a gospodăriilor ţărăneşti; acestea se uneau în mari cooperative agricole. Ţăranii care deţineau suprafeţe medii şi mari sunt calificaţi drept chiaburi, duşmani ai poporului şi exploatatori; pământurile lor sunt confiscate, iar aceştia - trimişi în lagărele de muncă din Siberia. A urmat un colaps temporar al agriculturii; în Ucraina, de exemplu, au murit de foame patru milioane de oameni.

În 1935-1939, Stalin îi elimină pe toţi oponenţii reali sau închipuiţi, prin Marile epurări. Persecuţiile au loc la toate nivelurile partidului şi ale statului. Milioane de oameni sunt exterminaţi sau trimişi la muncă silnică, sub acuzaţia de spioni, sabotori sau lipitori care sug sângele poporului. Critica la adresa politicii oficiale era catalogată ca deviaţionistă, iar vinovaţii erau adesea acuzaţi că acţionează în numele puterilor străine. În 1937-1938, Stalin elimină cea mai mare parte a elitei militare. 35.000 de ofiţeri sunt arestaţi şi aproape 30.000 executaţi. Persoanele de alte etnii devin, de asemenea, victime ale persecuţiei lui Stalin. Republica Germană de pe Volga este desfiinţată în 1941, iar locuitorii acesteia sunt trimişi în lagăre de muncă. Membrii de partid importanţi sunt judecaţi în trei mari procese publice, sub acuzaţia de contrarevoluţionari. Dintre membrii Comitetului Central al partidului, aleşi în 1934, două treimi nu supravieţuiesc anilor 1937-1938.

Până la sfârşitul valului de teroare, în 1939, aproape întreaga elită revoluţionară din 1917 fusese distrusă şi înlocuită în toate zonele structurii de partid de aparatcici, a căror loialitate faţă de Stalin era asigurată.

Realismul socialist

În 1932, realismul socialist a fost impus în toate zonele culturii. Literatura şi artele vizuale trebuiau să-i formeze pe cetăţenii sovietici în spiritul socialismului. Motivul central era omul muncii, care reprezenta progresul socialist. Sculpturi şi picturi murale înfăţişând bărbaţi şi femei în timpul muncii împodobeau clădirile din întreaga Uniune Sovietică.