VI.16. Ungaria şi Cehoslovacia


1914-1945

În 1918, din rămăşiţele monarhiei dualiste a Austro-Ungariei apar noile state Ungaria şi Cehoslovacia. Însă în anii 1930, datorită proximităţii geografice cu Germania, ambele sunt prinse în plasa expansiunii Reichului. Sub presiunea Germaniei, Cehoslovacia este împărţită în 1938 şi dispare ca stat înainte ca o parte din ea să fie anexată la Reichul german. În Ungaria, regimul radical de dreapta simpatizează cu naziştii şi luptă de partea puterilor Axei în cel de Al Doilea Război Mondial, ceea ce duce apoi la prăbuşirea guvernului.

Ungaria: de la republică la regim de dreapta

După anii revoluţionari de după război, în Ungaria, redusă dramatic ca teritoriu, se instituie un regim autoritar care, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, simpatizează cu Germania.

După căderea monarhiei duale de Habsburg în 1918, contele Mihály Károly profită de Revoluţia democratică a burgheziei din Ungaria pentru a prelua puterea, proclamând republica la 16 noiembrie. Încă de la început, guvernul este împovărat de conflictele dintre partide şi de pierderile teritoriale. Ungaria este obligată să evacueze zonele din sudul şi estul ţării, ca rezultat al Tratatului de la Versailles din 1919. Slovacia se uneşte cu Cehia, Transilvania cu România, iar Ungaria de Sud cu Serbia. De asemenea, tratatul impune reducerea armatei maghiare şi obligă statul să plătească despăgubiri. Károly demisionează în semn de protest, iar în martie 1919 comuniştii sub conducerea lui Béla Kun proclamă Republica Socialistă Ungară.

Presiunea opoziţiei de dreapta şi războiul împotriva Cehoslovaciei şi a României pentru teritoriile pierdute duc la prăbuşirea regimului de stânga.

La sfârşitul războiului, Tratatul de la Trianon din 1920 - prin care Ungaria pierde două treimi din teritoriu - instaurează pacea. Pretenţiile revizioniste determină politica ulterioară a Ungariei şi încurajează mişcările naţionale.

În 1920, Ungaria redevine monarhie. Parlamentul îl alege pe Miklós Horthy ca regent al imperiului şi instituie un regim de dreapta. Problema internă centrală era criza financiară, rezolvată doar temporar prin împrumutul de la Societatea Naţiunilor din 1923. Criza economică din anii 1930 distanţează societatea de regimul de dreapta. Partidul Naţional-Socialist Crucile cu Săgeţi câştigă popularitate, iar guvernul îşi propune o apropiere de Germania lui Hitler, atât în politica internă, cât şi în cea externă. Legile antisemite restricţionează drepturile evreilor la viaţa publică.

Arbitrajele de la Viena ale Germaniei şi Italiei (din 1938 şi 1940) satisfac câteva dintre pretenţiile teritoriale ale Ungariei: o parte din Slovacia şi Transilvania sunt retrocedate Ungariei. În alianţă cu Germania, Ungaria intră în Iugoslavia în 1941 şi participă la campania militară a lui Hitler împotriva Rusiei. Când, în 1944, Ungaria doreşte încetarea focului, trupele germane ocupă ţara, dar o pierd din nou în favoarea Armatei Roşii. La 4 aprilie 1945, sovieticii cuceresc toată Ungaria.

Monarhia

Prin Proclamaţia de la 23 martie 1920, Ungaria devine o monarhie fără monarh. Poporul maghiar respinge categoric pretenţiile la tron ale fostului împărat austriac şi rege maghiar, Carol IV. Atunci când monarhul încearcă să preia coroana prin forţă, este arestat în octombrie 1921 şi trimis în exil cu familia la Madeira.

Republica Cehoslovacia (1918-1938)

Republica Cehoslovacia, înfiinţată în 1918, este divizată în 1938 şi anexată la Reichul german ca Protectorat al Boemiei şi Moraviei.

În timpul Primului Război Mondial, emigranţii cehi şi slovaci care simpatizau cu Aliaţii şi care fugiseră din serviciul militar al forţelor austriece formează guverne în exil în Statele Unite ale Americii; prin Tratatul de la Pittsburgh din 1918, acestea reuşesc după război să unească cele două naţiuni într-un singur stat. În 1920, Adunarea Naţională il alege ca preşedinte al noii republici parlamentare democratice pe cehul Tomás Masaryk, care formase regimentele cehe în serviciul Aliaţilor. Rămâne la putere până în 1935, alături de ministrul de externe Edvard Benes, însă nu reuşeşte să formeze o identitate naţională comună pentru atâtea etnii diferite. Populaţia noului stat multinaţional era formată doar în proporţie de 60% din cehi şi slovaci; alături de maghiari, ucraineni şi polonezi, germanii din Regiunea Sudetă reprezentau minoritatea cea mai mare, cu aproape 25%. Încurajaţi de preluarea puterii de către nazişti în Germania, nemţii din Regiunea Sudetă încep să aspire la autonomie.

Împreună cu Frontul Patriei Germanilor din Regiunea Sudetă (din 1935, Partidul German al Sudeţilor) al lui Konrad Henlein, Hitler grăbeşte Criza Sudetă din 1938. Nici alianţa cu Franţa şi Polonia din 1920-1921, nici Mica Antantă cu Iugoslavia şi România nu reuşesc să ţină piept pretenţiilor teritoriale ale regimului nazist. Prin Acordul de la München dintre Marile Puteri, Cehoslovacia este obligată să cedeze Germaniei Regiunea Sudetă. Divizarea statului nu mai putea fi împiedicată. Poloniei şi Ungariei li se garantează teritorii în zonele de graniţă. La 14 martie 1939, a doua zi după ce Slovacia îşi proclamă independenţa sub protecţie germană, trupele acesteia intră în restul teritoriului cehoslovac şi îl trec sub conducerea Reichului ca Protectorat al Boemiei şi Moraviei. Cehoslovacia era desfiinţată. Au loc doar revolte sporadice împotriva ocupaţiei germane. Prima revoltă de amploare se produce la Praga în mai 1945.

Benes, care devenise preşedinte, încearcă, din exilul de la Londra, să reconstruiască statul cehoslovac. În 1943, guvernul din exil încheie un acord pentru ocuparea teritoriului de către Armata Roşie. La 10 septembrie 1945, Cehoslovacia se reconstituie sub protecţia sovieticilor.

Slovacia

După declaraţia de independenţă a Slovaciei, aici se creează un stat fascist satelit al Reichului german. Acesta participă la invazia Germaniei în Polona în 1939, se alătură Pactului Tripartit în 1940, iar din 1941 se implică în politicile de exterminare a evreilor. După ocuparea de către Armata Roşie a teritoriului Slovaciei în aprilie 1945, preşedintele Jozef Tiso şi trei miniştri sunt spânzuraţi.