VI.14. Scandinavia şi Ţările Baltice


1917-1944

După Primul Război Mondial, ţările scandinave încep să se dezvolte ca state democratice şi prospere. În afacerile internaţionale, doar Suedia reuşeşte să menţină tradiţia scandinavă a neutralităţii în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, în timp ce Danemarca şi Norvegia sunt ocupate de trupele germane, iar Finlanda luptă pentru păstrarea independenţei recent câştigate. Statele baltice nou create sunt prinse între agresiunea Germaniei şi cea a Uniunii Sovietice.

Scurta independenţă a republicilor baltice

Cu sprijinul Germaniei, statele baltice devin independente după Primul Război Mondial. Începând cu 1939, sunt invadate mai întâi de Hitler, apoi de Stalin. După cel de Al Doilea Război Mondial, sunt anexate şi devin republici ale Uniunii Sovietice.

În Tratatul de la Brest-Litovsk din 1918 dintre Germania şi Rusia, bolşevicii sunt obligaţi să garanteze independenţa provinciilor baltice din Europa de Nord-Est. În 1920, după eforturi îndelungate, Estonia, Letonia şi Lituania erau state liberale constituţionale. Germania intenţiona să joace rolul de garant al suveranităţii acestora împotriva atacurilor din partea Poloniei şi Uniunii Sovietice. În 1920, fostul port german Memel este preluat de Lituania; în 1924, acesta obţine autonomia până când este reasimilat în Reichul nazist în 1939. După semnarea Pactului de Neagresiune Germano-Sovietic din 1939, ţările baltice sunt la cheremul lui Hitler şi Stalin. În protocolul secret al acordului, regimul nazist recunoaşte întreaga regiune baltică şi Finlanda ca aparţinând sferei de influenţă a Rusiei. Cu puţin timp înainte, Hitler semnase un Pact de Neagresiune cu Letonia. În 1940, Armata Roşie intră în ţările baltice. Stalin obligă Lituania, Letonia şi Estonia să accepte bazele navale şi garnizoanele sovietice; Rusia îşi dorise de mult acces la porturile apelor calde şi control asupra Mării Baltice. Armata germană ocupă din nou teritoriul în timpul invaziei sale în Rusia şi începe exterminarea sistematică a evreilor. Germanii baltici sunt recolonizaţi în vest. Sperând că Germania va susţine independenţa acestor mici republici după război, mulţi anticomunişti şi antisemiţi din zona baltică, mai ales din Lituania, intră voluntari în corpurile Waffen SS. Când sovieticii înaintează spre vest, Estonia, Letonia şi Lituania capitulează din nou în faţa Armatei Roşii în 1944. După război, sunt încorporate în Uniunea Sovietică şi îşi recapătă independenţa abia după prăbuşirea ei.

Corpurile de voluntari

Mult după sfârşitul oficial al Primului Război Mondial, corpuri de armată continuă să lupte în ţările baltice împotriva Armatei Roşii. Erau sprijinite oficial de guvernele occidentale, care urmăreau să distrugă din faşă revoluţia bolşevică ce se extindea în Rusia. După mai multe bătălii, corpurile de voluntari sunt înfrânte şi revin în Germania la mijlocul lunii decembrie 1919.

Scandinavia şi Finlanda în cel de Al Doilea Război Mondial

Dacă în Primul Război Mondial toate ţările scandinave reuşesc să-şi menţină neutralitatea, în cel de Al Doilea Război Mondial doar Suedia evită intrarea în vârtejul ostilităţilor provocate de agresiunea Germaniei naziste.

Suedia, Danemarca şi Norvegia nu intră în Primul Război Mondial, deşi Antanta boicota Suedia din cauza relaţiilor omerciale pe care aceasta le avea u Reichul german, iar Norvegia trimite flotele comerciale împotriva Puterilor Centrale. Cu toate acestea, statutul de nealiniere al ţărilor scandinave nu a fost niciodată încălcat de nici una dintre părţi, iar după război nu au existat tulburări sociale. În perioada interbelică, monarhiile scandinave devin democraţii parlamentare şi se dezvoltă rapid ca state prospere. Majoritatea social-democrată reduce efectele crizei economice asupra populaţiei, prin creşterea serviciilor de stat.

Finlanda rămâne un caz special în lumea scandinavă, din cauza vecinătăţii sale cu Rusia. Ca fost dominion al imperiului ţarist, Finlanda profită de tulburările provocate de Revoluţia Rusă, şi la 6 decembrie 1917 îşi declară independenţa. În ciuda Tratatului de Neagresiune semnat în 1932, relaţia cu Uniunea Sovietică rămâne tensionată şi, după Pactul de Neagresiune Germano-Sovietic, cu acordul tacit al Germaniei, Armata Roşie invadează Finlanda la 30 noiembrie 1939, pentru a împiedica eventuale ameninţări germane prin Scandinavia la adresa Uniunii Sovietice. Însă sovieticii câştigă Războiul de iarnă numai după ce bombardează oraşele finlandeze şi duc lupte cu mari pierderi, ocupând doar 10% din teritoriul Finlandei, în timp ce puterile occidentale ameninţau cu intervenţia. După invazia lui Hitler în Uniunea Sovietică în 1941, Finlanda se aliază cu Germania nazistă împotriva acesteia.

Suedia iese nevătămată din cel de Al Doilea Război Mondial. Făcând concesii în faţa Germaniei naziste, cum ar fi permisiunea de liberă trecere a trupelor germane pe teritoriul suedez, este lăsată în pace şi garantează azil pentru refugiaţi până la sfârşitul războiului. Cu toate acestea, la sfârşitul lui 1943, Suedia începe să se apropie tot mai mult de Aliaţi.

La 9 aprilie 1940, Danemarca şi Norvegia sunt ocupate de trupele germane. În Norvegia se dezvoltă încă de la început o mişcare de rezistenţă. Aproape 40.000 de norvegieni sunt deportaţi în lagărele de concentrare, iar în 1942 liderul fascist norvegian Vidkun Quisling este numit prim-ministru de către forţele de ocupaţie. În 1943, când germanii încep deportarea evreilor din Danemarca, situaţia devine critică. Grevele şi actele de sabotaj sunt urmate de impunerea legii marţiale. Pescarii danezi ascund 7.900 de evrei în istmurile Suediei. În mai 1945, Danemarca este eliberată de trupele britanice fără nici un foc de armă. De asemenea, forţele de ocupaţie germane din Norvegia se predau fără a opune rezistenţă.