VI.13. Spania şi Portugalia


1914-1945

În anii 1930, în Portugalia şi Spania mişcările autoritare de extremă dreaptă devin din ce în ce mai influente. Dacă în Portugalia regimul dictatorial se impune rapid, în Spania izbucneşte în 1936-1939 un război civil sângeros şi devastator, cu implicare internaţională, între forţele de stânga şi cele de dreapta. Generalul victorios Francisco Franco pune bazele unei lungi şi sângeroase dictaturi militare.

Portugalia: regimul lui Salazar

În anii 1930, premierul Salazar foloseşte tulburările politice apărute după război pentru a institui un regim dictatorial şi nu se implică în politica mondială.

În Primul Război Mondial, Portugalia sprijină Antanta; trimite în război o divizie slab instruită, care este distrusă pe Frontul de Vest. Cu toate acestea, după proclamarea republicii în 1910, predomină haosul intern. Guvernul se schimbă de 44 de ori înainte ca republica să se prăbuşească definitiv în mai 1926, după un puci. În 1928, noul şef al guvernului, generalul Antonio de Fragoso Carmona, îl numeşte ministru de finanţe pe Antonio de Oliveira Salazar. Acesta reuşeşte să consolideze rapid statul din punct de vedere economic.

În 1930, Salazar înfiinţează partidul fascist União Nacional, care, sub conducerea sa, coordonează politica Portugaliei mult timp după cel de Al Doilea Război Mondial. În 1932 devine prim-ministru, iar în 1933 instituţionalizează Estado Novo (Noul Stat) printr-o constituţie nouă şi printr-un guvern dictatorial pe baze corporatiste, care îi uneşte pe angajatori şi pe angajaţi într-un sistem şi o societate politică, controlată de stat.

În afacerile externe, Salazar îi sprijină pe insurgenţii lui Francisco Franco în timpul Războiului Civil din Spania dintre 1936 şi 1939, iar după victoria lui Franco, cele două ţări semnează un pact de neagresiune. La începutul celui de Al Doilea Război Mondial, Salazar adoptă o politică de neutralitate, dar în 1943 se alătură Aliaţilor şi permite staţionarea forţelor aeriene şi a unităţilor navale pe insulele portugheze Azore.

Spania: Războiul Civil şi dictatura lui Franco

În 1936, tensiunile interne din Spania culminează cu izbucnirea Războiului Civil, care duce în 1939 la dictatura fascistă a lui Francisco Franco.

După Primul Război Mondial, Spania este zguduită de tulburări politice care ţin mai mult de 20 de ani. Corupţia, aspiraţiile separatiste - de exemplu, în Catalonia - şi încercările repetate de a linişti protectoratul din partea de nord a Marocului, împotriva lui Abd El Krim, lider al mişcării de independenţă, slăbesc monarhia parlamentară, iar în 1923 duc la lovitura militară a generalului Miguel Primo de Rivera. Acesta instaurează o dictatură personală tolerată de regele Alfonso XIII. În ciuda sfârşitului favorabil al Războiului din Maroc, în 1930 regele este obligat să abdice, din cauza problemelor sociale nerezolvate şi a economiei care stagna în anii 1920. Prin Pactul de la San Sebastian din 1930, partidele politice republicane şi intelectualii, cum ar fi José Ortega y Gasset, reuşesc să înlăture monarhia. În 1931, aceştia ies victorioşi, iar regele este obligat să părăsească ţara. Se înfiinţează A Doua Republică, însă aceasta devine curând ţinta forţelor politice radicale, atât de stânga, cât şi de dreapta. În 1933 au loc răscoale violente ale muncitorilor sindicalişti, care cereau reforme sociale. De asemenea, mişcarea fascistă se consolidează. În 1933, se înfiinţează partidul antidemocratic Falanga Spaniolă, mai târziu, acesta devine instrumentul decisiv al guvernului dictatorial al lui Franco. Grevele generale şi asasinatele politice măresc prăpastia dintre forţele conservatoare-naţionaliste, republicani şi socialiştii radicali. În 1936, puciul de extremă dreaptă al generalului Franco împotriva guvernului de stânga Frontul Popular provoacă un Război Civil de trei ani, în care sunt implicate alte state. Acesta este dus de ambele părţi cu sprijin militar străin. Republica va cădea în 1939, după cucerirea Barcelonei de către trupele lui Franco.

Acesta instalează un regim dictatorial în Spania devastată, scoate în afara legii înfiinţarea partidelor politice şi suprimă toată opoziţia. Peste 350.000 de oponenţi sunt executaţi şi sute de mii închişi.

Regimul lui Franco rămâne neutru în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, cu toate că se alătură Pactului Anticomintern. Unităţile detaşate să lupte pe Frontul de Est împotriva bolşevismului sunt trimise înapoi în 1944. Când înfrângerea Axei devine iminentă, Franco se apropie de Aliaţi şi opreşte persecuţia comuniştilor.

Brigada Internaţională

Mulţi idealişti de stânga, inclusiv artişti din toată lumea, luptă în Brigada Internaţională împotriva trupelor lui Franco. Printre alţii, Andre Gide, George Orwell, Egon Erwin Kisch şi Ernest Hemingway veneau din Franţa, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite ale Americii ca luptători sau reporteri pentru republică.

Guernica

Distrugerea totală a micului oraş basc Guernica de forţele aeriene germane Luftwaffe la 26 aprilie 1937, în timpul Războiului Civil din Spania, anticipează raidurile bombardamentelor din cel de Al Doilea Război Mondial. Atacurile sunt direcţionate exclusiv asupra populaţiei civile, pentru a scădea moralul trupelor republicane. Faimosul tablou în ulei Guernica al lui Pablo Picasso avea ca scop condamnarea acestui act nesăbuit de distrugere.