VI.12. Italia sub fascism


1919-1945

Criza economică şi nemulţumirea de a nu fi obţinut un imperiu colonial după Primul Război Mondial radicalizează dreapta politică din Italia, iar în 1922 duc la instaurarea primei dictaturi fasciste în Europa, sub conducerea lui Benito Mussolini. Acesta exploatează aspiraţiile italienilor la statutul de Mare Putere. După ce se apropie tot mai mult de regimul nazist german, atât ideologic cât şi politic, Il Duce aruncă Italia în cel de Al Doilea Război Mondial de partea Germaniei, împotriva Aliaţilor.

Ascensiunea lui Mussolini

În 1922, mişcarea fascistă a lui Mussolini iese victorioasă din tulburările interne care urmează Primului Război Mondial. Ambiţiosul Mussolini transformă statul într-o dictatură personală, chiar dacă păstrează formal monarhia.

În 1915, extinzând posibilitatea unor câştiguri teritoriale şi a unor avantaje financiare, Marea Britanie, Franţa şi Rusia conving Italia, care fusese până atunci neutră, să intre în Primul Război Mondial. De partea puterilor victorioase la sfârşitul războiului, în ciuda unei contribuţii militare minime, Italia se simte ofensată de modul în care este marginalizată în timpul negocierilor de pace. Cu jumătate de milion de morţi şi în plină criză economică, facţiunile interne duc Italia în pragul războiului civil.

Dreapta naţionalistă, cu sloganul Victorie amputată, condusă de Benito Mussolini, se transformă într-o mişcare de masă violentă şi haotică. În Roma şi în alte zone, fasciştii poartă lupte de stradă sângeroase împotriva grupurilor socialiste şi comuniste; partidele moderate nu reuşesc să controleze situaţia. În octombrie 1922, când Mussolini organizează Marşul asupra Romei şi cere puterea, regele Victor Emmanuel III acceptă şi îl numeşte prim-ministru, acordându-i puteri extinse. Cu aprobarea regelui, Mussolini profită de criza internă care se declanşează după asasinarea liderului socialist Giacomo Matteotti în 1925 pentru a instaura o dictatură personală. Toate partidele de opoziţie sunt scoase în afara legii, Parlamentul este dizolvat, drepturile civile individuale sunt anulate şi se instituţionalizează puterea personală a lui Mussolini. Biserica şi regele îşi păstrează drepturile în timpul regimului. În 1929, Mussolini şi Papa Pius XII încheie Tratatul de la Lateran, care garantează Vaticanului statut de independenţă.

La început, Mussolini păstrează distanţă faţă de Hitler şi de regimul nazist german, promiţând chiar să apere Austria împotriva unei unificări forţate cu Germania. În 1935, formează Frontul Stresa cu Franţa şi Marea Britanie, pentru a împiedica încălcările ulterioare ale Tratatului de la Versailles de către Germania. Visele sale imperialiste îl fac însă să îşi modifice politica şi alianţele.

Marşul asupra Romei din 1922

Demonstraţiile fasciste care au avut loc între 27-31 octombrie 1922 sunt cunoscute drept Marşul asupra Romei şi servesc ca model discipolilor lui Hitler. Grupurile fasciste înaintează spre Roma după declaraţia lui Mussolini de la Napoli, prin care susţine că, dacă este necesar, va folosi forţa pentru a prelua guvernarea. Marşurile ample de protest din 30 octombrie de la Roma, la care participă 30.000 de oameni, au loc de fapt fără Mussolini, care fusese deja numit prim-ministru cu o zi înainte.

Alianţa cu regimul nazist

În anii 1930, Italia şi Reichul german stabilesc relaţii tot mai strânse. Mussolini speră să îndeplinească visurile imperialiste ale Italiei de a institui un nou imperiu mediteraneean, luptând de partea lui Hitler în cel de Al Doilea Război Mondial. Însă eşecurile militare îl fac foarte curând dependent de Hitler.

Campania lui Mussolini împotriva Ethiopiei (denumită Abisinia înainte de cel de Al Doilea Război Mondial) din 1936 marchează începutul cooperării sale cu regimul nazist al lui Hitler şi totodată începutul aşa-numitei Axe Berlin-Roma. Germania este singura naţiune care sprijină atacul italian nemotivat asupra unei naţiuni care îşi câştigase demult independenţa. După o invazie de proporţii care implica folosirea tancurilor, bombardierelor şi a armelor chimice împotriva armatei ethiopiene nemecanizate, Victor Emmanuel III este proclamat împărat al Ethiopiei.

Relaţia italo-germană se întăreşte în anii următori. Italia iese din Societatea Naţiunilor în 1937 şi nu protestează atunci când Hitler anexează Austria la Reichul german în 1938. Împreună, Italia şi Germania sprijină lovitura de stat a generalului Francisco Franco în Războiul Civil din Spania. Fascismul italian se apropia tot mai mult de ideologia naţional-socialismului. Dacă doctrina supremaţiei rasiale nu făcuse parte iniţial din programul fascismului italian, în 1938 majoritatea evreilor din Italia îşi pierd drepturile civile şi sunt excluşi din funcţiile publice. În mai 1939, cei doi dictatori semnează Pactul de Fier, un acord de prietenie şi alianţă care definea condiţiile unui război european comun.


Deşi Italia ezita încă în momentul în care Germania invadează Polonia în 1939, victoria rapidă a Germaniei asupra Franţei spulberă toate dubiile, aşa că Italia declară război Puterilor Aliate la 10 iunie 1940. Obiectivul lui Mussolini era să cucerească regiunea mediteraneeană, inclusiv Grecia şi Africa de Nord, şi să înfiinţeze un nou Imperiu Roman. Pactul Tripartit de la 27 septembrie 1940 exprimă angajamentul Italiei, Germaniei şi Japoniei de a declara război oricărei naţiuni aflate de partea Aliaţilor. Eşecurile militare stabilesc foarte curând dependenţa politică şi militară a Italiei de Germania şi anunţă criza internă care culminează în final cu răsturnarea lui Mussolini. După atacurile aeriene şi debarcarea Aliaţilor în Sicilia, regele îl forţează pe Mussolini să demisioneze şi la 25 iulie 1943 îl arestează. Când generalul Eisenhower anunţă la scurt timp încetarea ostilităţilor cu Italia, trupele germane ocupă Roma. Mussolini este eliberat de paraşutiştii germani şi, sub protecţia armatei germane, înfiinţează Republica Fascistă Italiană la Salo, în nordul Italiei. La 9 iulie 1944, Roma este recucerită de Aliaţi, iar după ce trupele germane capitulează în Italia, guvernul marionetă al lui Mussolini este dizolvat. Partizanii comunişti îl prind şi îl execută pe fostul dictator la 28 aprilie 1945, în timp ce acesta se pregătea să fugă în Elveţia.