V.8. Franţa


1814-1914

După Napoleon I, Franţa îşi recâştigă poziţia în rândul marilor puteri europene. Dinastia Bourbonilor încearcă să restabilească monarhia prerevoluţionară, însă represiunea politică şi nedreptatea socială conduc la mai multe revolte, care câştigă treptat forţă şi avânt. A Doua Republică, care a rezultat după Revoluţia de la 1848, era din nou transformată într-un imperiu printr-o lovitura de stat a preşedintelui Ludovic-Napoleon. Însă, în timp, se reafirmă interesul pentru politici liberale, iar conservatorii se află sub o presiune din ce în ce mai mare. Imperiul sfârşeşte odată cu înfrângerea suportată din partea Germaniei în 1870-1871, iar a Treia Republică elimină definitiv bonapartismul în lupta dintre ideile republicane şi cele conservatoare.

Domnia Bourbonilor şi Revoluţia de la 1830

Franţa devine monarhie constituţională sub Bourboni. Politicile lor de restaurare determină izbucnirea Revoluţiei din Iulie 1830.

La 4 iunie 1814, după aproape un an de la înfrângerea definitivă a lui Napoleon în Bătălia de la Waterloo şi exilul său la Elba, Franţa primeşte La Charte Constitutionelle, o nouă cartă pentru o monarhie constituţională. Aceasta cuprindea unele elemente democratice, cum ar fi un cod civil şi un Parlament bicameral, cu o Cameră a nobilimii, aleasă de către rege, şi cu o Cameră a deputaţilor aleasă prin vot. Bourbonul Ludovic XVIII conduce un regim de restauraţie care favoriza aristocraţia şi marea burghezie deţinătoare de proprietăţi. Această politică a continuat după perioada de O Sută de Zile ale lui Napoleon, în 1815. În 1818, Congresul de la Aachen, o conferinţă care a urmat Congresului de la Viena, rezolvă problema recunoaşterii Franţei ca mare putere europeană. Carol, fratele lui Ludovic, se afla printre conducătorii ultraregalişti, care au câştigat o influenţă semnificativă în politica internă de după 1820. Aceştia reuşesc să emită restricţii referitoare la dreptul de vot, restabilesc cenzura presei şi redau Bisericii proprietăţile secularizate. După moartea lui Ludovic din 1824, Carol urcă pe tron şi continuă politica reacţionară anterioară. Opoziţia clasei de mijloc liberale conduse de Adolphe Thiers câştigă majoritatea în Camera inferioară în 1830. Carol a dizolvat-o imediat. În ziua următoare a început Revoluţia din Iulie, Carol X abdică şi emigrează în Anglia. Regele Ludovic-Filip urcă pe tron.

Revoluţia de la 1848 şi lovitura de stat a lui Ludovic-Napoleon

Problemele sociale din timpul lui Ludovic-Filip au culminat cu Revoluţia din Februarie 1848 şi cu o nouă constituţie care introducea un sistem prezidenţial conservator, care avea să fie înlocuit foarte curând de un Al Doilea Imperiu.

Muncitorii şi clasa de mijloc, care fuseseră până atunci slab reprezentaţi din cauza sufragiului cenzitar (doar deţinătorii de mari proprietăţi aveau drept de vot), doreau o republică. Însă deputaţii burghezi care dominau a doua Cameră au decis să continue monarhia constituţională, sub regele-bancher Ludovic-Filip de Orléans.

În anii următori, Franţa a cunoscut o industrializare rapidă, are a cauzat grave probleme sociale. Gânditorii şi filozofii socialişti, precum Pierre-Joseph Proudhon şi Charles Fourier, care criticau regimul, au exprimat doleanţele păturii de jos de a-şi îmbunătăţi condiţiile de trai.

Viaţa insuportabilă i-a făcut pe ţesătorii din Lyon să se răscoale mai întâi în 1831 şi apoi în 1834. Lipsa recoltelor şi crizele economice, precum şi dorinţa de a avea o democraţie reală, nu un guvern şi mai corupt decât cel dinainte, au generat în cele din urmă Revoluţia din Februarie 1848. Guvernul provizoriu a proclamat A Doua Republică, iar Ludovic-Filip şi prim-ministrul François Guizot au demisionat. După reprimarea Răscoalei muncitorilor din iunie a aceluiaşi an, de către noul guvern moderat ales, Franţa a adoptat o constituţie în noiembrie 1848. În decembrie, Ludovic-Napoleon, nepotul lui Napoleon I, a fost ales preşedinte de către popor. Ludovic-Napoleon a cerut sprijinul micii burghezii în defavoarea majorităţii parlamentare, cu scopul de a restaura bonapartismul. Când guvernarea acestuia a ajuns la termenul limită de patru ani, în 1851, a dizolvat Parlamentul şi i-a arestat pe oponenţii săi cei mai importanţi. În ianuarie 1852, printr-un referendum, a fost adoptată o nouă constituţie, care stipula o perioadă de guvernare de zece ani. Câteva luni mai târziu, Ludovic-Napoleon a declarat sfârşitul celei de A Doua Republici, iar la 2 decembrie 1852 a urcat pe tron ca împărat Napoleon III, fiul lui Napoleon I şi al Mariei-Luiza de Habsburg.

Enrichissez-vous!

Ca reacţie la cererea populaţiei de a aboli votul cenzitar, François Guizot, prim-ministrul liberal moderat al „regelui-bancher" Ludovic-Filip, se pare că ar fi răspuns: „Nu va fi nici o reformă. Îmbogăţiţi-vă, apoi veţi putea vota."

Pierre-Jospeh Proudhon (1808-1865), tipograf şi jurnalist, a formulat celebra afirmaţie Proprietatea este furt într-un pamflet din 1840 intitulat Ce este proprietatea? Anarhist, Proudhon a respins orice formă de stat, visând la o societate în care oamenii să trăiască şi să lucreze după propria voinţă, fără nici un interes personal, numai în interesul tuturor. După 1848, Proudhon a fost membru al Adunării Constituante, iar în 1849 a fost arestat ca oponent al lui Ludovic-Napoleon. După eliberarea sa din 1852, a trăit în exil în Belgia, dar a reuşit să se întoarcă în Franţa, după graţierea sa din 1862, în speranţa de a continua cauza reformei sociale.

Al Doilea Imperiu

Domnia lui Napoleon III a deviat într-o direcţie autoritară, pe care a trebuit să o abandoneze în favoarea dezvoltării liberale.

Parlamentul nu deţinea o putere prea mare în timpul domniei lui Napoleon III. Biserica şi armata aveau o mult mai mare influenţă în treburile statului. Clasa de mijloc inferioară ca număr a acceptat statul autoritar de frica violenţei socialiste. Clasa de jos a fost redusă la tăcere prin crearea unor locuri de muncă cu ocazia renovării şi modernizării Parisului. Baronul Georges-Eugene Haussmann, prefect al Departamentului Senei, a remodelat oraşul aerisindu-l cu bulevarde şi parcuri precum Bois de Boulogne. Expoziţiile universale organizate la Paris în 1889 au demonstrat progresul industrial al Franţei.

Între 1853 Şi 1856, Franţa a luptat în Războiul Crimeii împotriva Rusiei, de partea Imperiului Otoman. Participarea sa la Războiul Franco-Sardinian împotriva Austriei în 1859 - pe care Franţa l-a câştigat în primul rând datorită victoriei în Bătălia de la Solferino, la 24 iunie 1859 - a fost de asemenea profitabilă, cucerindu-se Nisa şi Savoia. După ce Franţa a anexat Algeria în 1834 şi a cucerit-o definitiv în 1847, luptând împotriva lui Abdelkader, aceasta a fost exploatată agricol de către coloniştii europeni, în majoritate francezi. De asemenea, Franţa şi-a impus dominaţia în Indochina, Siria şi Senegal. În Mexic însă împăratul francez instalat a fost detronat în 1867. Planul de absorbţie a Luxemburgului şi Belgiei a eşuat, de asemenea.

Pe plan intern, opoziţia liberală a ieşit victorioasă în 1869. Napoleon III a fost obligat să ajungă la un compromis cu democraţii şi să renunţe la o mare parte a puterii regimului său autoritar, în favoarea lui Empire libéral (Imperiul liberal). Războiul Franco-Prusian din 1870-1871, provocat de Prusia, a culminat cu Bătălia de la Sedan de la 1 septembrie 1870 şi cu prăbuşirea celui de Al Doilea Imperiu. Împăratul a fost luat prizonier şi, în urma negocierilor, Franţa a trebuit să cedeze Germaniei Alsacia şi Lorena.

Charles Baudelaire

Poetul Charles-Pierre Baudelaire (1821-1867) este poate cel mai important liric francez al Epocii Moderne. Şi-a dobândit faima datorită culegerii sale de poezii Florile răului (Les fleurs du mal), a cărei apariţie, în 1857, a declanşat un scandal în societatea burgheză din Franţa. După un proces în care era acuzat că aduce o ofensă moralei publice, a fost obligat să îşi retragă şase dintre poemele publicate. Cele mai importante teme ale esteticii urâtului sunt moartea şi erotismul, în opoziţie cu romantismul. Baudelaire i-a influenţat mai ales pe scriitorii britanici şi americani, cum ar fi Edgar Allan Poe. A trăit mai mulţi ani în Belgia, murind însă la Paris, oraşul său natal, la 31 august 1867.

A Treia Republică

Al Doilea Imperiu a fost urmat de A Treia Republică, o perioadă marcată de scandaluri politice interne. Pe plan extern, Franţa a reuşit să se reintegreze treptat în comunitatea statelor europene.

La scurt timp după capitularea armatei franceze condusă de contele Mac-Mahon la Sedan în Războiul Franco-Prusian, la Paris a fost proclamată A Treia Republică. În 1871, Adunarea Naţională l-a ales pe Adolphe Thiers în fruntea noului guvern. Comuniştii şi socialiştii care se alăturaseră Comunei din Paris, au stabilit o formă de republică socialistă, care este înfrântă de trupele lui Mac-Mahon în Săptămâna sângeroasă din mai. Mac-Mahon a fost ales preşedinte sau substituent al monarhiei de către majoritatea conservatoare, însă a demisionat în 1879, din auza acaparării puterii de către republicani. Majoritatea republicană moderată, condusă de preşedintele Jules Grevy, s-a menţinut până în 1887, apoi a intrat în declin, din cauza crizelor şi scandalurilor. Criza economică din 1882 a înrăutăţit starea populaţiei, sporind popularitatea conservatorilor. Georges Boulanger a decis să se revanşeze faţă de Germania după pierderea Alsaciei şi Lorenei prin Tratatul de la Versailles din 1871. El a unit conservatorii, radicalii şi monarhiştii într-o mişcare naţionalistă autoritară, denumită Partidul celor nemulţumiţi, care ameninţa serios republica. Victoria republicanilor în alegerile din 1889 a prevenit declanşarea dictaturii lui Boulanger. Republica a fost zguduită în anii 1890 de Scandalul Panama şi de Afacerea Dreyfus, care a determinat polarizarea politică. Coaliţia majoritară din republicani şi radicalii de stânga, care s-a format în 1898, împreună cu socialistul Aristide Briand şi cu prim-ministrul Georges Clemenceau au declarat în 1909 separarea Bisericii de stat, precum şi iniţierea unor programe sociale.

Pe plan extern, Franţa urmărea o politică de alianţe, pentru a-şi menţine interesele coloniale şi a evita un posibil război cu Germania. În 1902, Franţa a primit o asigurare de neutralitate din partea Italiei în cazul unui atac german. Alianţa dintre Franţa şi Rusia din 1894, la care a aderat şi Marea Britanie, a deveni în 1907 Tripla înţelegere (Antanta). Antigermanismul cetăţenilor francezi, exacerbat de Criza din Maroc, a fost încurajat după 1913 de preşedintele Raymond Poincare, care spera să recâştige teritoriile pierdute de la Prusia.

Afacerea Dreyfus

Căpitanul evreu Alfred Dreyfus a fost acuzat pe nedrept de spionaj în folosul germanilor, fiind arestat, degradat şi condamnat în 1890 de un tribunal militar la închisoare pe viaţă pe Insula Diavolului. Afacerea Dreyfus a împărţit naţiunea în două. De exemplu, dacă Emile Zola a obţinut redeschiderea procesului prin scrisoarea sa deschisă J'accuse, antisemiţii, naţionaliştii şi antiparlamentariştii s-au constituit în opoziţie. În 1898, principalul document-probă s-a dovedit a fi un fals, iar Dreyfus a fost achitat în 1906. Afacerea a fost o confruntare dură între ideile restauraţiei şi cele republicane, iar republica s-a întărit şi mai mult în uma triumfului ideilor liberale.