V.6. Germania imperială


1871-1914

După fondarea Reichului, Bismarck a iniţiat o politică de alianţe menită să creeze un echilibru de putere în Europa, izolând tot mai mult Franţa. Pe plan intern, s-a luptat cu puterea Bisericii Catolice într-o Kulturkampf (luptă culturală). De asemenea, a căutat să controleze răspândirea socialismului printr-o strategie de ademenire, promovând reforme sociale, dar interzicând organizaţiile şi literatura socialistă. După destituirea din 1890 a lui Bismarck, din cauza alianţei formate între Franţa şi Rusia, Reichul german a fost prins între două fronturi, - exact situaţia pe care a căutat să o evite dintotdeauna. La Belle Époque a devenit o perioadă care anunţa o izbucnire de tensiuni, atât în politica internă, cât şi în cea externă.

Politicile europene de alianţă

Liga celor Trei împăraţi, Tripla Alianţă şi Tratatul de reasigurare au protejat temporar Imperiul German în reţeaua de mari puteri europene.

Reichul german, înfiinţat prin constituţia de la 16 aprilie 1871, cuprindea 22 de state de sine stătătoare şi trei oraşe libere. Monarhia constituţională era acum guvernată de un cancelar imperial numit de kaizer (împărat) şi, la fel ca în cazul lui Bismarck, care era şi prim-ministru al Prusiei şi ministru de externe.

Alianţele înfiinţate de Bismarck au protejat temporar marele imperiu în cadrul sistemului de puteri europene. În 1873, Bismarck a format Liga celor Trei împăraţi împreună cu Austria şi Rusia, însă deja din 1878, când a avut loc Congresul de la Berlin, alianţa a început să se clatine, iar Germania a abandonat-o în favoarea unui pact cu Austria; această nouă înţelegere a devenit Tripla Alianţă în 1882, odată cu alăturarea Italiei.

Balcanii, butoiul cu praf de puşcă al Europei, au rămas un spaţiu de dispută în care interesele expansioniste ale Austriei şi Rusiei creau tensiuni. Pentru a evita expansiunea, Germania a semnat Tratatul de reasigurare cu Rusia în 1887, prin care ambele îşi exprimau neutralitatea. Când Marea Britanie s-a aliat cu Italia şi Austria - şi, astfel, indirect şi cu Germania - prin Antanta Mediteraneeană în 1887, toate marile puteri ale Europei, cu excepţia Franţei, erau acum legate de Germania prin diferite alianţe, însă Tratatul de reasigurare nu a fost reînnoit după demiterea în 1890 a lui Bismarck. În schimb, Rusia a semnat un pact militar cu Franţa în 1892, plasând Germania între două mari puteri aliate.

Wilhelm II după demiterea lui Bismarck

Postul de ofiţer de serviciu pe nava-stat mi s-a încredinţat mie. Cursul rămâne neschimbat. Cu toată viteza înainte!

Caracteristicile politicii interne

Bismarck nu s-a bucurat de succes în lupta sa împotriva influenţei politice a catolicismului, deoarece se împotrivea mişcării sindicaliste.

În primii ani ai Reichului politica de comerţ liber a lui Bismarck, susţinută de plăţile mari făcute de Franţa pentru reparaţii, au determinat dezvoltarea economiei. Perioada a fost marcată de un număr mare de construcţii şi de speculaţii bursiere, care s-au diminuat după prăbuşirea Bursei vieneze din 1873. Bismarck a introdus apoi taxe vamale de protecţie în 1879, are au scindat Partidul Naţional Liberal pe care îl avusese aliat în tot acest timp.

Naţional-liberalii reprezentau îndeosebi interesele clasei de mijloc, preocupate de progresul industrial, şi pe cele ale protestanţilor, intelectualii clasei de mijloc, dornice să oprească influenţa Bisericii Catolice, reprezentate în Reichstag (Parlament) de către Partidul de Centru; din acest motiv l-au susţinut pe Bismarck în lupta sa împotriva influenţei politice a catolicismului Kulturkampf. La începutul anilor 1870 au intrat în vigoare legi care au interzis clerului catolic să facă declaraţii politice în timpul slujbei, au lăsat instruirea acestora în seama statului, au interzis numirea iezuiţilor, au transferat statului supravegherea şcolilor şi au făcut posibilă închiderea mănăstirilor. Preoţii care refuzau să recunoască legile erau persecutaţi. Aceste măsuri au rămas însă ineficiente, iar Bismarck s-a văzut nevoit să le abroge în mare parte în anii 1880.

Bismarck a combătut răspândirea socialismului în rândul muncitorilor printr-o strategie cu două tăişuri. Legea antisocialistă din 1878 a fost menită să „contracareze eforturile democraţiei socialiste, care este periculoasă pentru popor". Organizaţiile muncitoreşti şi pamfletele erau interzise. Aceste măsuri s-au arătat de asemenea fără succes. Până să abroge legea în 1890, se formase deja Partidul Social Democrat, iar electoratul acestuia se triplase. Introducerea treptată a securităţii sociale, din 1883 până în 1889, a îndeplinit unele dintre revendicările muncitorilor, însă era menită să prevină cereri politice mai radicale.

La 15 iunie 1888, Wilhelm II devine kaizer după moartea tatălui său Friedrich III, care domnise numai 99 de zile după moartea în acelaşi an a tatălui său, Wilhelm I. Bismarck nu împărtăşea în mare parte dorinţa lui Wilhelm de a împăca muncitorii prin mai multe reforme sociale şi nici alte idei ale noului kaizer. În consecinţă, Wilhelm l-a demis pe Cancelarul de Fier la 20 martie 1890.

„Anul celor trei împăraţi"

1888 este cunoscut în Germania sub numele de anul celor trei împăraţi. După moartea kaise-rului Wilhelm I la 9 martie, la vârsta de 91 de ani, fiul său Frederich III era deja grav bolnav de cancer la laringe şi îşi pierduse vocea. Acesta respira printr-un tub de argint introdus în trahee. Poporul îşi pusese speranţele în el, datorită convingerilor sale politice liberale, însă acesta a murit în vară. L-a urmat fiul său Wilhelm II.

Reichul german din 1890 până în 1914: Noua direcţie

După demiterea din 1890 a cancelarului imperial Bismarck, la doi ani de la urcarea pe tron, Wilhelm II anunţa o eră nouă. Cu toate acestea, societatea din timpul său îşi păstrează tradiţiile învechite.

Wilhelm II nu a urmat direcţia strategică fermă a lui Bismarck. Noua direcţie trasată de el promitea să încheie stagnarea politică internă. Catolicilor care fuseseră îndepărtaţi în mişcarea Kulturkampf li se ofereau acum concesii, legea antisocialistă nu a fost promulgată, iar noua legislaţie a muncii ce interzicea, de exemplu, angajarea copiilor, arăta latura protectoare a monarhiei. Însă interesul kaizerului pentru problemele sociale s-a diminuat când a văzut că muncitorii, chiar şi după aceste „cadouri", nu au putut fi îndepărtaţi de Partidul Social Democrat.

În persoana contelui Leo von Caprivi, Wilhelm avea acum un cancelar imperial mai puţin dominant, care nu îi incomoda „guvernarea personală". Politicile interne pragmatice şi conciliante ale lui Caprivi au fost tratate cu dispreţ de conservatori, iar cele pentru comerţ, care au transformat Germania în cea mai importantă putere economică a lumii în anii 1890, i-au atras antipatia marilor proprietari. Caprivi a fost obligat să demisioneze din postul de prim-ministru al Prusiei în 1892 şi din cel de cancelar imperial în 1894, deoarece plănuia, la fel ca Bismarck, să răstoarne Reichstagul.

Caracteristica principală a epocii wilhelmiene a fost contradicţia dintre modernizarea economică şi tradiţionalismul elitei. Aristocraţia, care dăduse tonul reformelor sociale, a încercat să-şi menţină rolul de conducere. Însă acest rol fusese pierdut de mult în favoarea clasei de mijloc, care controla atât industria, cât şi piaţa financiară. Cu toate acestea, nu s-a permis modernizarea, îndeosebi în Prusia, partea cea mai influentă a Reichului. Aici, componenţa parlamentului a fost determinată, până în 1918, de privilegiile electorale ale clasei superioare, aceasta opunându-se tot mai mult Reichstagului progresist. Afacerea Zabern din 1913 a arătat faţa reală a epocii wilhelmiene: un parlament nu poate realiza nimic împotriva unui guvern autoritar care răspunde numai în faţa kaizerului.

Afacerea Zabern

Afacerea Zabern din 1913 a clarificat importanţa Reichstagului. După ce militarii germani au arestat protestatarii de la Zabern, Alsacia, fără baze legale, cancelarul imperial Theobald von Bethmann Hollweg, l-a susţinut, chiar dacă nu îl aproba, pe ministrul de război prusac Erich von Falkenhayn să mascheze împreună cu kaizerul abuzul de putere al militarilor. Pentru prima dată, Reichstagul şi-a exprimat prin vot lipsa de încredere în guvern, la 4 decembrie 1913, cerând demisia cancelarului. Însă nu exista nici o bază constituţională pentru această iniţiativă, şi în consecinţă ea nu a fost realizată.

Diplomaţia fără tact

Wilhelm nu s-a arătat foarte priceput în politicile externe. Germania s-a izolat tot mai mult de Europa din cauza diplomaţiei sale imprudente.

Wilhelm II şi-a început politica externă a Noii direcţii prin abandonarea politicii lui Bismarck de menţinere în echilibru a puterilor europene. Germania căuta acum o politică imperialistă de conducere a lumii. Noul său cancelar Caprivi a refuzat reînnoirea Tratatului de reasigurare cu Rusia în 1890. Franţa a profitat de pe urma acestui fapt şi s-a aliat cu Rusia în 1894, făcând posibil un război pe două fronturi împotriva Germaniei.

În ciuda teoriei inevitabilităţii rivalităţii anglo-germane, Wilhelm a căutat relaţii strânse cu Marea Britanie, recunoscând protectoratul britanic al Zanzibarului în schimbul Heligolandului, însă i-a uimit apoi pe britanici, în 1896, prin telegrama Kruger - un mesaj prin care felicita preşedintele republicii sud-africane Transvaal, Paul Kruger, pentru victoria burilor asupra britanicilor. Mai mult, Wilhelm dorea să construiască o flotă germană cu ajutorul amiralului von Tirpitz şi, în consecinţă, a iniţiat o bătălie navală cu Marea Britanie la mijlocul anilor 1890, bătălie care a condus Germania la limita resurselor sale financiare. Când Germania s-a apropiat de Imperiul Otoman în 1898 şi a început construcţia căii ferate Berlin-Bagdad în Orientul Apropiat, britanicii au considerat această acţiune o intruziune în sfera lor de influenţă şi, prin urmare, s-au aliat mai întâi cu francezii, în 1904, apoi şi cu Rusia, în 1907, creând Tripla Antantă şi izolând Germania, căreia îi rămăsese aliat doar Austro-Ungaria.

În problemele coloniale, Germania „îşi dorea locul ei sub soare", după cum se exprima ministrul de externe von Bülow în 1897. Germania s-a implicat politic în Africa, în China şi în Pacific. Răscoalele din Africa de Sud-Vest, cum ar fi cele ale triburilor herrero şi ale hotentoţilor (koikoi), au fost reprimate brutal. Conflictul cu Franţa în timpul Crizei din Maroc (1905-1911) a lăsat Germania fără aliaţi în Europa - cu excepţia singurului său prieten Austro-Ungaria - şi încercuită din punct de vedere militar. Germania a decis să-şi extindă puterea militară şi navală în ciuda eforturilor britanicilor de a o tempera. Când moştenitorul tronului austriac a fost împuşcat la Sarajevo în 1914, Primul Război Mondial devenise inevitabil.

„Discursul hun"

În al său scandalos „Discurs hun" din 27 iulie 1900, kaizerul Wilhelm II şi-a trimis trupele în China pentru a reprima răscoala boxerilor împotriva străinilor, enunţând următoarele: „Iertare nu li se va da. Prizonieri nu se vor lua. Oricine vă cade în mâini trebuie pedepsit. De mult, acum o mie de ani, hunii conduşi de Attila se făceau cunoscuţi în lume... Fie ca la fel să faceţi şi voi cunoscut neamul german în China pentru o mie de ani, pentru ca nici un chinez să nu îndrăznească să înfrunte vreodată un neamţ!"