V.5. Statele germane: remodelarea Austriei şi Prusiei


1815-1871

După Congresul de la Viena, Austria a căutat să-şi exercite influenţa asupra Europei: politica lui Metternich de a restabili ordinea prerevoluţionară a conturat decisiv politica europeană şi a făcut posibil ca Habsburgii să tergiverseze îndeplinirea cererilor de reformă. Situaţia din Prusia era diferită; înfrângerea umilitoare din partea lui Napoleon a dus la accelerarea reformelor militare, iar birocraţia şi-a propus întărirea statului. Astfel, cele două naţiuni germane mai mari s-au dezvoltat foarte diferit şi au devenit rivale. Acest lucru explică de ce Bismarck a reuşit să unifice Germania în anii 1860 fără sprijinul Austriei, dar în asentimentul întregii populaţii.

Austria: slăbiciune şi stagnare internă

Sistemul conservator al lui Metternich a dorit stabilitate în Europa, dar a plasat Imperiul Austriac în urma celorlalte state europene care au păşit pe calea modernizării.

Odată cu avântul industrializării, clasele de mijloc din Europa, din ce în ce mai încrezătoare, au solicitat participarea la viaţa politică, în timp ce mişcările sociale de protest cereau abolirea sărăciei. Însă politica lui Metternich, care dorea să construiască o unitate conservatoare în Europa după războaiele revoluţionare ale lui Napoleon Bonaparte, a înăbuşit liberalizarea socio-politică. Cu toate acestea, doar represiunea nu era suficientă pentru a ţine piept cererilor poporului pentru reformă, însă Metternich nu avea un orizont atât de larg încât să realizeze că erau necesare alte abordări. În 1835 a fost combătut de un rival, ministrul de stat Franz von Kolowrat-Liebsteinsky, care a reuşit să reducă influenţa lui Metternich fără a aplica însă politicile de reformă pe care le intenţiona, acestea fiind blocate de o birocraţie extrem de conservatoare.

Natura multietnică a Imperiului Austriac a dus la apariţia mai multor conflicte naţionale. În anii 1830, în statele slave conduse de Habsburgi a apărut Mişcarea panslavică. Aceasta afirma identitatea etnică a slavilor şi solicita mai multă influenţă în imperiu, în Ungaria, sentimentul naţionalist a crescut după 1815, ducând la apariţia mişcărilor de independenţă.

Austro-slavismul

Mişcarea naţionalistă slavă dezvoltată din panslavism în sec. XIX, mai ales în Imperiul Austriac, a fost denumită austro-slavism. Cehii erau primii care doreau să fie recunoscuţi ca egali ai germanilor şi ungurilor în cadrul statului multinaţional. Istoricul Frantisek Palacky a condus primul Congres slav, în martie 1848 la Praga, devenind mai târziu membru al Camerei superioare a Austriei şi al Parlamentului provinciei Boemia. A promovat identitatea naţională cehă în ziarul Muzeul Boemian şi în lucrările Istoria Boemiei şi Istoria naţiunii cehe în Boemia şi Moravia. Palacky este considerat părintele naţionalismului ceh modern.

Reformele prusace

Elita prusacă a reacţionat la înfrângerea din partea lui Napoleon la Jena şi Auerstedt, printr-un program de reforme care a transformat monarhia absolutistă într-un stat birocratic modern.

În timpul Războaielor napoleoniene a ieşit în evidenţă slăbiciunea Prusiei şi necesitatea unor reforme radicale. Generalii von Gneisenau şi von Scharnhorst au început reformarea prin restructurarea armatei prusace. Prin reducerea perioadei de serviciu militar, aceştia au creat rapid o armată de mobilizare de cca 150.000 de rezervişti, iar cei care nu aparţineau aristocraţiei aveau şansa să devină ofiţeri de carieră. Pedeapsa corporală a fost abolită. În 1813 a fost introdus serviciul militar obligatoriu, iar la Berlin a fost înfiinţată mai târziu o şcoală militară generală, condusă de faimosul strateg militar Karl von Clausewitz.

Baronul vom und zum Stein şi succesorul acestuia, prinţul de Hardenberg, au reformat administraţia de stat, urmând direcţii similare. Aceştia au reorganizat departamentele guvernamentale şi au acordat o autonomie mai largă fiecărei municipalităţi.

Edictul de reformă prusac din 1807 a abolit iobăgia şi a consolidat dreptul la proprietate. Au fost anulate restricţiile privind mutarea şi angajarea, puterea breslelor a fost simţitor diminuată, iar legile discriminatorii pentru evrei au fost abolite. În scopul instruirii personalul necesar pentru administraţia statului, ministrul educaţiei, Wilhelm von Humboldt a reorganizat sistemul de învăţământ prusac şi a creat un model admirat şi preluat de întreaga Europă. Statul supraveghea tot sistemul, asigurând pentru fiecare copil o educaţie generală, care punea accent pe patriotism şi pe datoria faţă de stat. Începând cu 1809, au fost înfiinţate peste tot şcoli de gramatică şi alte instituţii de învăţământ, în 1810 fiind fondată la Berlin şi Universitatea Frederic Wilhelm (astăzi Universitatea Humboldt). Reorganizarea proprietăţii şi prioritatea acordată dezvoltării armatei au constituit premisele dezvoltării Prusiei ca putere majoră, care a dominat Germania.

Baronul von Humboldt

După ce a activat ca ministru al educaţiei în Prusia, Wilhelm von Humboldt (1767-1835) a devenit ambasador în Austria în 1810, participând la Congresul de la Viena. Mai târziu, a fost ambasador în Marea Britanie. În 1819 a părăsit serviciul de stat şi a lucrat pe cont propriu, ca personalitate academică. Baronul Wilhelm von Humboldt s-a dedicat cu precădere filologiei, studiind multe limbi străine, de la limbile Europei până la cele din Asia de Est. Pe lângă traduceri ale operelor clasice ale Antichităţii, a publicat lucrări de filozofie politică şi a dezvoltat o teorie proprie a învăţământului.

Politica de restaurare a Confederaţiei germane

După Războaiele napoleoniene, cancelarul Metternich a urmărit constituirea unei unităţi conservatoare în Confederaţia germană. Au fost introduse Decretele de la Karlsbad pentru a descuraja radicalismul. În ciuda neîncrederii manifestate de mulţi liberali intelectuali, aceste măsuri au fost eficiente pe termen scurt.

La 10 iunie 1815,37 de prinţi suverani germani şi patru oraşe libere au semnat Actul Confederaţiei din 1815, suplinit de cele 65 de articole ale actului final al Congresului de la Viena din 20 iulie 1820, prin care urma să se reglementeze Confederaţia Germană. Aceasta era considerată succesoarea Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, dizolvat în 1806. Toate statele participante au rămas independente şi au trimis reprezentanţi în Dieta care avea sediul la Frankfurt, fiind condusă de cancelarul austriac, prinţul von Metternich. Obiectivul acestuia era să alinieze politicile externe ale fiecărui stat şi să ducă o politică favorabilă Austriei, ceea ce însemna menţinerea influenţei ei în cadrul Confederaţiei.

S-a discutat posibilitatea unui nou imperiu german unit. Soluţia Germaniei reduse prevedea un stat german fără Austria, sub supremaţie prusacă. Soluţia Germaniei mari includea Austria, dar şi rivalitatea, cu rădăcini adânci, între cele două mari puteri Austria şi Prusia.

În timpul revoluţiei eşuate din martie 1848, patrioţii germani au demonstrat pentru a-şi exprima dezacordul cu privire la starea de lucruri existentă, fapt care a alarmat multe dintre statele germane mai mici şi le-a forţat să dea curs măsurilor de reformă liberale. În pragul revoluţiei, Confederaţia Germană a fost temporar abandonată. Din acest punct şi până la Războiul de 7 Săptămâni din 1866, conflictul dintre Prusia şi Austria s-a aflat în centrul politicii germane.

Confederaţia Germană a încercat să pună capăt mişcărilor naţionaliste din ce în ce mai puternice în multe oraşe germane. Frăţiile studenţeşti sau societăţile combatante au fost considerate veritabile bastioane ale radicalismului violent, fiind interzise prin Decretele de la Karlsbad (astăzi Karlovy Vary) din 1819.

Frăţiile studenţeşti

Frăţiile studenţeşti s-au format din corpurile de voluntari care au luptat împotriva lui Napoleon între 1812 şi 1815. Aceştia au adoptat culorile voluntarilor de la Lützow - negru, roşu şi galben - drept culori germane. Au împrumutat conceptele de naţionalism şi libertate de la Johann Gottlieb Fichte şi Ernst Moritz Arndt şi au susţinut cererile de democratizare în timpul Festivalului de la Wartburg din 1817 şi în memorandumul din 1818. În 1833, unii dintre membri au atacat sediul poliţiei din Frankfurt.

Statele germane înainte de martie 1848

Istoricii germani numesc etapa de dinaintea Revoluţiei din Martie 1848 Perioada premartie, în timpul căreia agitaţia radicalistă coexistă cu ezitările apolitice.

Reprimarea revoluţionarilor şi a liberalilor a avut loc, conform Decretelor de la Karlsbad, prin cenzura presei şi desemnarea unei comisii centrale de investigaţie la Mainz. Misiunea ei era spionarea intrigilor revoluţionare şi a asocierilor demagogice. În plus, facultăţile au fost epurate de studenţii suspecţi; Cei şapte de la Göttingen, grup în care se aflau şi fraţii Grimm, au fost victimele acestei politici în 1837. Decretele de la Karlsbad au fost provocate, la fel ca şi alte măsuri impuse de fervoarea revoluţionară, de asasinarea de către un student, în 1819, a lui Kotzebue, consilierul de stat rus. Au urmat măsuri disciplinare, arestări şi detenţii, inclusiv cea a fondatorului mişcării de gimnastică germane, Friedrich Ludwig Jahn. Revoluţia din Iulie 1830 din Franţa a dat avânt grupurilor liberale şi naţionaliste.

Mişcarea de unitate şi eliberare germană a atins apogeul în mai 1832, la Festivalul de la Hambach. Peste 30.000 de persoane care purtau culorile Germaniei, negru, roşu şi galben, au mărşăluit peste Neustadt către castelul Hambach şi au cerut suveranitatea poporului şi o Germanie republicană unită. Evenimentele de la Hambach, împreună cu asaltul asupra Dietei de la Frankfurt, au reprezentat provocări însemnate pentru ordinea instituţională. Ca răspuns, autorităţile au interzis toate asociaţiile politice, adunările publice şi festivalurile şi au intensificat cenzura presei. Organizatorii festivalului au fost arestaţi, iar profesorii implicaţi au fost suspendaţi din funcţie. Contemporan curentelor radicale ale Perioadei premartie (între Congresul de la Viena din 1815 şi Revoluţia din Martie 1848), susţinută de personalităţi literare precum Heinrich Heine şi Georg Büchner (care a scris Pace bordeielor! Război palatelor!) a fost curentul denumit Biedermeier. Acesta se referea la stilul de viaţă al clasei de mijloc, care era fie apolitică, fie orientată spre latura conservatoare. Tipice pentru arta Biedermeier sunt picturile lui Franz Carl Spitzweg, ale cărui tablouri uşor satirice ale vieţii clasei mijlocii din Germania înfăţişează o lume armonioasă. Stilul Biedermeier tipic înfăţişa noţiunea de Gemütlichkeit - confort domestic şi moderaţie - şi era o reacţie la opulenţa stilului imperial. De asemenea, poate fi considerat drept un tip de evadare din climatul politic dur.

Cântecul de la Hambach:
fragment

Vrem să întemeiem o patrie / şi să o dedicăm libertăţii: / Apoi, în faţa tiraniei / Germanul liber nu se va mai pleca... / Dacă în luptă suntem / Toţi pentru unul şi unul pentru toţi, / Puterea şi maiestatea poporului vor înflori / Şi fiecare inimă va străluci / Pentru un singur scop, un singur bun, / Să ardă flăcările libertăţii, pentru binele patriei.

Politica de restaurare a Austriei

Prin centralismul său rigid, guvernul austriac i-a frustrat pe naţionalişti şi pe radicali. Diplomaţia sa iscusită a reuşit să pună capăt temporar ambiţiilor prusace în Germania.

Succesorul lui Metternich, prinţul Felix zu Schwarzenberg, a stabilit o structură constituţională în care a încorporat diverse naţionalităţi. A urmărit ca Ferdinand I să fie forţat să abdice după Revoluţia din Martie 1848. Franz Iosif I, care în 1854 s-a căsătorit cu Elisabeta, fiica ducelui Maximilian de Bavaria, a fost încoronat ca succesor. Noul împărat a încălcat promisiunea reformelor democratice, făcută înainte de suprimarea sângeroasă a revoltelor de la 1848. Guvernul a restabilit regimul absolutist printr-o politică severă de represiune. În 1849, ministrul de interne, baronul von Bach, a inaugurat Sistemul Bach, o măsură birocratică care centraliza autoritatea la Viena. Prin Decretul de Anul Nou din 1851, constituţia liberală acordată revoluţionarilor a fost respinsă. Clerul catolic a fost întărit considerabil prin Acordul din 1855. Pe de altă parte, sprijinul ţăranilor a fost asigurat prin abolirea iobăgiei, iar clasele de mijloc au avut tendinţa de a sprijini regimul atunci când acesta părea ameninţat de agitaţia radicală.

În afacerile externe, neutralitatea Austriei din timpul Războiului Crimeii din 1853-1856 a îndepărtat Rusia, fără a câştiga sprijinul Franţei şi al Marii Britanii, lăsând Austria în izolare. De asemenea, Austria a pierdut multe dintre teritoriile sale italiene, inclusiv Lombardia, prin Tratatul de la Zürich din 1859, în timp ce mişcarea de unificare a Italiei, sprijinită de Napoleon III, a dus la înfrângeri militare grave pentru Austria în bătăliile de la Magenta şi Solferino.

De asemenea, Franz Iosif I a fost forţat să se confrunte cu provocări interne. Bach a fost destituit, fiind implementată o constituţie mai federalistă. Manifestul din 26 februarie 1861 a favorizat din nou centralizarea şi a asigurat o poziţie privilegiată pentru germani în statul habsburgic multinaţional, fapt care i-a pus într-o poziţie antagonică faţă de reprezentanţii celorlalte naţionalităţi.

În acelaşi timp, Austria şi Prusia s-au luptat pentru supremaţie în Germania. Schwarzenberg a reuşit să înlăture pericolul creării confederaţiei germane fără Austria şi sub conducere prusacă, ce trebuia să fie aprobată de către Parlamentul uniunii prusace din Erfurt, în martie şi aprilie 1850. Prusia a fost astfel înşelată şi obligată să amâne uzurparea rolului de conducător al Habsburgilor în statele germane.

Sisi

Împărăteasa Elisabeta, alintată Sisi, a fost o aristocrată neconvenţională, care nu dorea să se supună ceremoniilor Curţii austriece. A călătorit mult şi a menţinut contactul cu aristocraţia rebelă din Ungaria. La cererea ei a fost stabilită în 1867 dubla monarhie a Austro-Ungariei, Ungaria redobândindu-şi astfel constituţia. A fost asasinată la 10 septembrie 1898 de un anarhist italian. Împărăteasa a fost adorată în timpul vieţii pentru frumuseţea şi spiritul său de independenţă. După moarte, a devenit o figură emblematică a Imperiului Austro-Ungar.

Ascensiunea Prusiei şi declinul Austriei

Războiul de 7 Săptămâni din 1866 a pus capăt influenţei austriece în politica germană. Astfel, Confederaţia Germană de Nord a început să fie dominată de Prusia.

Wilhelm I, fiul lui Frederic Wilhelm III, l-a urmat pe fratele său Frederic Wilhelm IV ca rege al Prusiei în 1861. A fost un conducător cu idei absolutiste şi autocrate. Fiind pus în faţa unui conflict constituţional în 1862, a lăsat postul de cancelar şi de ministru de externe al Prusiei lui Otto von Bismarck. Prima acţiune a acestuia a fost să înfrunte Camera Deputaţilor prusacă şi să impună un set de reforme militare, anunţându-şi astfel dominaţia. Bismarck i-a oprit pe Habsburgi, boicotând Dieta prinţilor de la Frankfurt în 1863, în care se convenise discutarea propunerilor de reformă a Austriei pentru Confederaţia Germană. Apoi s-a orientat către Rusia pentru de neutralitatea acesteia într-un posibil conflict cu Austria. În ciuda acestor tensiuni, Austria şi Prusia au înfrânt împreună Danemarca în 1864 în Războiul pentru Schleswig şi Holstein. În 1866, Bismarck a reaprins disputa pentru supremaţie, ocupând Holsteinul. Austria şi-a asigurat o rezoluţie a Dietei Confederaţiei Germane, prin care erau mobilizate trupele neutre ale confederaţiei, în cazul în care Prusia ar fi declarat război Austriei. Prusia şi cele 18 state germane din nord aliate au înfrânt Austria şi cele 13 state aliate ale acesteia din Confederaţia Germană, la 3 iulie 1866, la Königgrätz. Tratatul de la Praga care a urmat, semnat la 23 august, a dizolvat Confederaţia Germană. Prusia a dominat Confederaţia Germană de Nord, formată la scurt timp după aceea, acesteia alăturându-i-se statele germane din sud. Însă Bismarck mai avea de realizat unitatea formală a Germaniei, sub conducere prusacă. Războiul franco-prusac - încheiat prin înfrângerea Franţei în Bătălia de la Sedan de la 1 septembrie 1870 - a furnizat această oportunitate. La 18 ianuarie 1871, în Sala Oglinzilor a palatului de la Versailles, Wilhelm I s-a autoproclamat împărat al noii Germanii unificate. Cu toate că Prusia asigurase Germaniei un rol important în Europa, întărirea acesteia a alarmat celelalte Mari Puteri. Franţa, care după înfrângere pierduse Alsacia şi Lorena, era îngrijorată şi ostilă.

Otto von Bismarck:

Germania nu doreşte liberalismul Prusiei, ci puterea acesteia... Nu prin discursuri şi majorităţi răspundem la marile întrebări ale prezentului - aceea a fost greşeala de la 1848 şi 1849 -, ci prin fier şi sânge.
Dintr-un discurs susţinut în faţa Camerei Deputaţilor din Prusia, la 30 septembrie 1862