V.3. Dominaţia napoleoniană


1792-1814

Franţa revoluţionară a făcut ca aproape întreaga Europă să se întoarcă împotriva ei. Între 1792 şi 1806, aceasta s-a confruntat cu o serie de coaliţii în schimbare, în patru războaie în care a triumfat de fiecare dată. Condusă de Napoleon, Franţa a obţinut supremaţia asupra celei mai mari părţi a Europei, impunându-şi ideile şi legile liberale în ţările ocupate. Însă dominaţia lui Napoleon era ambivalentă. Cultiva emanciparea civică, dar reprima opoziţia şi autodeterminarea naţională. Dictatura care se ascundea sub aparenta democraţie a trezit rapid rezistenţa statelor ocupate. Când lanţul de victorii ale Franţei s-a încheiat în 1812 în Rusia, celelalte puteri europene s-au revoltat la rândul lor. Bătălia de la Waterloo din 1815 a marcat încheierea destinului politic al lui Napoleon.

Războaiele revoluţionare franceze şi primele războaie napoleoniene

La început, Franţa de-abia era în stare să se apere de coaliţiile în schimbare ale puterilor europene, dar sub conducerea lui Napoleon a izbutit să obţină dominaţia asupra Europei.

În Războiul Primei Coaliţii (1792-1797), le levée en masse (mobilizarea generală) şi îndeosebi acţiunea decisivă a lui Napoleon din campania din Italia au condus la o victorie a Franţei asupra armatelor Austriei, Prusiei, Marii Britanii, Spaniei şi Olandei.

Doi ani mai târziu, după eşecul campaniei din Egipt, Napoleon a înlăturat Directoratul printr-o lovitură de stat (coup d'etat), pentru a se instaura în fruntea Franţei. A învins Austria în Războiul celei de-a Doua Coaliţii (1798-1802) de la Marengo şi a forţat o instalare la Lunéville, aducând Franţei pentru totdeauna malul stâng al Rinului.

Pentru a tempera orgoliul lui Napoleon şi a menţine o balanţă de puteri în Europa, prim-ministrul britanic William Pitt cel Tânăr continua să creeze noi coaliţii împotriva Franţei. În Războiul celei de-a Treia Coaliţii (primul dintre războaiele napoleoniene), amiralul Nelson a reuşit să distrugă flota franceză la Trafalgar, la 21 octombrie 1805. Această înfrângere a cauzat pierderi pe termen lung comerţului francez extern. Cu toate acestea, Napoleon a câştigat la Austerlitz decisiva bătălie a celor trei împăraţi, la 2 decembrie 1805, asigurând înfrângerea celei de-a treia coaliţii, formată din Marea Britanie, Suedia, Austria şi Rusia. La 26 decembrie 1805, Napoleon a impus Tratatul de la Pressburg şi a organizat fondarea Confederaţiei Rinului, care urmărea împărţirea Sfântului Imperiu Roman. Ca răspuns la acţiunile ostile ale Marii Britanii, Napoleon a instituit mai târziu şi blocada economică continentală.

Când Prusia i-a cerut lui Napoleon să se retragă din regiunea de la est de Rin, a început Războiul celei de-a Patra Coaliţii, câştigat de francezi în bătăliile de la Jena şi Auerstedt de la 14 octombrie 1806. În urma acestor bătălii, Franţa a ocupat Berlinul şi, după Tratatul de la Tilsit care a urmat, Prusia a fost împărţită în două.

Pierderea hegemoniei asupra Europei

În 1810, Napoleon domina aproape întreaga Europă. Cu toate acestea, războaele cu Spania şi Rusia îi sunt fatale şi duc la prăbuşirea imperiului său.

Napoleon a mărşăluit în Spania şi Portugalia, ocupând oraşe spaniole şi instalându-şi fratele, pe Iosif Bonaparte, ca rege, după ce a sechestrat familia regală spaniolă la Bayonne. La 2 mai 1808, populaţia s-a răsculat. Războiul de Independenţă Spaniol a început ca război de gherilă şi a durat cinci ani, până când spaniolii, ajutaţi de puternica armată britanică de sub comanda lui Arthur Wellesley, duce de Wellington, victorios mai târziu asupra lui Napoleon, au reuşit să-i alunge pe invadatori la sfârşitul lui 1813. Această victorie a demonstrat celorlalte naţiuni că rezistenţa împotriva ocupaţiei franceze poate avea succes. Prim-ministrul Austriei, contele Johann Philipp von Stadion, credea în 1809 că era momentul potrivit pentru o revoltă împotriva Franţei, dar victoria lui Napoleon de la Wagram a adus Austriei şi mai multe pierderi teritoriale. Răscoala din Tirol a făcut parte din revolta austriacă, înăbuşită rapid după succesele sale iniţiale; liderul său, Andreas Hoffer, a fost împuşcat în 1910 la Mantova. Pentru a aduce pacea pe frontul franco-austriac, Napoleon s-a căsătorit cu fiica împăratului Austriei, Maria Luiza.

În acelaşi an, Rusia a refuzat să accepte blocada economică continentală, care avea drept scop izolarea Marii Britanii. În consecinţă, Napoleon invadează Rusia în 1812 cu marea sa armată de peste 600.000 de soldaţi, dintre care numai jumătate erau francezi. Armata franceză ajunge la Moscova în septembrie. Ruşii se retrag, lăsând în urmă doar pământ pârjolit şi diminuând astfel câştigurile franceze. Această tactică s-a dovedit realmente eficientă după Bătălia de la Borodino, una dintre cele mai sângeroase din sec. XIX, soldată cu incendierea Moscovei şi cu refuzul negocierilor de pace. Armata lui Napoleon a suferit atât de multe lipsuri, încât a fost forţată să se retragă în timpul iernii, după ce foarte mulţi combatanţi muriseră. Mitul invincibilităţii lui Napoleon se spulberă.

Discursul arhiducelui Carol de Austria, 1809:

Luptăm pentru Germania, pentru independenţă şi pentru restabilirea onoarei naţionale, aceasta este datoria noastră. Germani, fiţi conştienţi de poziţia voastră! Acceptaţi ajutorul atunci când vi se oferă; contribuiţi la propria voastră salvare; fiţi demni de respect! Orice neamţ care se uită pe sine este duşmanul nostru.

Codul civil al lui Napoleon

Dominaţia lui Napoleon asupra Europei nu s-a fondat numai pe succesele din război, ci şi pe politica sa internă, în egală măsură inovatoare şi restrictivă.

În 1799, în acelaşi an cu lovitura de stat din noiembrie, care a dus la introducerea Consulatului, a fost impusă o nouă constituţie, redactată şi aprobată de Napoleon. Acesta s-a autoproclamat prim-consul şi, în 1802, şi-a asigurat această poziţie pe viaţă. Doi ani mai târziu, a abolit Consulatul şi s-a autoproclamat împărat al Franţei, în noiembrie 1804.

Napoleon a căutat să centralizeze puterea, să reorganizeze economia şi a făcut un acord cu Papa Pius VIII, prin care a recunoscut catolicismul ca religie a majorităţii francezilor, dar a acceptat naţionalizarea proprietăţilor Bisericii. A introdus serviciul civil (cu un loc de muncă garantat pe viaţă); a reformat sistemul educaţional, administrarea civilă şi tribunalele, şi a centralizat guvernul, menţinând totuşi legile civile de bază. Redactat în 1804 şi rămânând valabil şi astăzi, Codul civil al lui Napoleon garantează egalitatea individuală în faţa legii, libertatea personală, dreptul la proprietate şi căsătoria civilă legală, precum şi divorţul.

Napoleon a recunoscut de asemenea constituţiile şi drepturile civile ale popoarelor de pe teritoriile pe care le-a cucerit, în conformitate cu acest cod. În mod ironic, drepturile şi legile pe care el însuşi le-a introdus au permis rezistenţa împotriva expansiunii sale teritoriale.

Ascensiunea lui Napoleon Bonaparte (1769-1821)

Născut la 15 august 1769, la Ajaccio, în Corsica, Napoleon a demonstrat foarte devreme că poate face carieră militară. A absolvit ca locotenent de artilerie în 1785, după care a urcat rapid în grad. A fost promovat brigadier general în 1793, după ce a preluat comanda unei brigăzi de artilerie şi a recâştigat Toulonul de la britanici. În 1795, acesta a înăbuşit o revoltă regalistă la Paris, fiind răsplătit cu funcţia de comandant al armatei interne. În 1796, i-a fost încredinţată comanda armatei din Italia. Căsătoria acestuia cu aristocrata Josephine de Beauharnais din 1796 i-a înlesnit accesul la personalităţile influente din politică.

Constituirea Consulatului

Constituţia din 1799 a fost a cincea constituţie din Franţa de la începutul Revoluţiei Franceze. Aceasta susţinea un Senat numit de un prim-consul, un tribunat şi un corp legislativ (Corps Législatif). Cei trei consuli erau aleşi de Senat pentru zece ani. Corpul legislativ, inima oricărei constituţii democratice, era subordonat primului-consul; acesta putea vota numai legile care îi erau prezentate. Numai el putea propune legi noi şi numi judecătorii şi miniştrii.

Imperiul

Domnia internă a lui Napoleon s-a caracterizat prin măsuri represive şi dure.

Drepturile umane şi politice au fost adesea restricţionate cu severitate în politica de zi cu zi a consulatului şi a Imperiului lui Napoleon. Acesta nu era guvernat de popor, ci, s-ar părea, în interesul lui, însă libertăţile fundamentale erau reprimate. Joseph Fouché, ministrul poliţiei lui Napoleon, a instaurat un sistem modern de servicii secrete. Drepturile Adunării au fost limitate; ele aveau oricum o putere restrânsă, iar libertatea de exprimare şi libertatea presei erau restrânse de cenzură. Dar probabil că cei mai mulţi doreau unitatea şi recâştigarea prosperităţii după atâţia ani de haos. Exemplul cel mai semnificativ a fost expulzarea scriitoarei şi publicistei Germaine de Staël, din cauza criticii aduse lui Napoleon. Sistemul legal era abuziv şi prevedea condamnarea la moarte, aşa cum s-a întâmplat în cazul execuţiei scandaloase din 1804 a ducelui de Enghien. La Nürnberg, Johann Philipp Palm a fost împuşcat în 1806, fiindcă tipărise un pamflet împotriva Franţei. În ciuda acestor evenimente, Napoleon - care susţinea că doreşte să salveze revoluţia şi ideile ei - a continuat să aibă sprijinul poporului francez pentru un timp îndelungat, chiar şi atunci când a proclamat imperiul. Când Napoleon a fondat Legiunea de Onoare în 1802, a pus bazele unei noi elite sociale, care avea să-i susţină domnia cu devotament. Poziţia socială, rangul sau religia nu aveau nici o importanţă pentru a fi admis. După încoronarea sa ca împărat în 1804, Napoleon a transformat Legiunea de onoare într-un ordin de merit, care s-a păstrat până astăzi.

În artă, epoca este reprezentată prin picturile lui Jacques-Louis David şi stilul clasic Empire.

Execuţia ducelui de Enghien

După tentativa nereuşită de asasinare a lui Napoleon din 1803, conspiratorii regalişti suspectaţi au fost trataţi cu maximă severitate. Napoleon a făcut un exemplu din descendentul Bourbonilor Louis-Antoine-Henri, duce de Enghien (1772-1804), care se afla în exil în Germania. Tânărul duce a fost răpit din castelul său din Baden şi adus în faţa tribunalului militar. Nu s-a prezentat nici o dovadă a vinovăţiei sale, însă a fost condamnat la moarte. La 21 martie 1804, ducele de Enghien a fost împuşcat la Vincennes, lângă Paris.

Dezmembrarea Sfântului Imperiu Roman

Una dintre consecinţele războaielor împotriva lui Napoleon a fost sfârşitul Sfântului Imperiu Roman. Multe teritorii şi proprietăţi din Germania au fost secularizate, iar altor teritorii li s-au anexat regiuni independente. Austria a fost de asemenea slăbită.

În februarie 1803, Dieta imperială a Sfântului Imperiu Roman s-a întrunit la Regensburg pentru ultima dată. Tema principală a fost reorganizarea politică şi legală, sintetizată în Criza Dietei. Prinţii germani care pierduseră teritorii la vest de Rin prin Tratatul de la Luneville din 1801 au fost despăgubiţi. Majoritatea proprietăţilor catolice au fost confiscate şi secularizate. Când a fost diminuată independenţa celor 41 de teritorii libere, acestea au fost trecute sub autoritatea directă a împăratului. În acest fel, teritoriile subordonate imperiului au scăzut de la o mie la treizeci. Toate oraşele imperiale libere şi-au pierdut statutul excepţional, în afară de Bremen, Hamburg, Lübeck, Augsburg, Nürnberg şi Frankfurt. Astfel a luat sfârşit Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană, după multe secole de existenţă. Acesta nu era compatibil cu noul Imperiu Napoleonian, fiindcă îi periclita ambiţiile de a se extinde în întreaga lume.

Din proprietatea Bisericii Catolice au fost secularizate în total patru arhiepiscopii, 18 episcopii şi aproape 300 de mănăstiri de călugări şi de maici, abaţii - cea mai reprezentativă reducere a proprietăţii şi a influenţei Bisericii de după Reformă. Cel mai mult au avut de câştigat prinţii suverani şi clasa mijlocie în ascensiune. Comercianţii şi industriaşii au reuşit să dobândească proprietăţi simplu şi ieftin. Sub acest aspect, reorganizarea a favorizat procesul de industrializare care începea. În politica externă, Criza Dietei nu a realizat numai obiectivele Franţei, ci şi pe cele ale Rusiei, care era interesată să slăbească Imperiul Habsburgic al austriecilor. Prusia egala acum influenţa Austriei în teritoriile germane, iar influenţa şi autonomia statelor mai mici a crescut odată cu pierderea independenţei acestora în faţa Franţei.

Reformele din Bavaria

Criza Dietei imperiale a oferit statelor germane numeroase posibilităţi de reformare politică. Un exemplu îl reprezintă politicile omului de stat Maximilian de Montgelas. Contele a realizat o expansiune semnificativă a Bavariei şi a modernizat ţara, centralizând administraţia şi depunând toate eforturile pentru a integra noile teritorii în vechea Bavarie printr-o „conştientizare a ceea ce înseamnă statul Bavaria". Au fost create curţile regionale unificate, s-a emis un edict religios care garanta egalitatea protestanţilor şi a catolicilor, s-a introdus educaţia obligatorie, au fost abolite privilegiile nobiliare şi s-a adoptat un cod penal liberal. Deşi constituţia redactată de Montgelas în 1808 prevedea egalitate politică universală, Bavaria a rămas o monarhie absolutistă conservatoare.

Confederaţia Rinului

Unirea celor şase state germane prin Confederaţia Rinului a semnificat ruptura şi sfârşitul Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, determinându-l pe împăratul Francisc II să abdice.

După Bătălia de la Austerlitz şi după Tratatul de la Pressburg de la 26 decembrie 1805 care a urmat, puterea Austriei a fost subminată clin ce în ce mai mult. Prusia a rămas neutră şi, în 1806, Bavaria şi Württemberg acum aliate ale Franţei, au fost ridicate la rangul de regate. La 12 iulie 1806, Napoleon a constrâns 16 state sudice şi vestice germane să formeze Confederaţia Rinului, care şi-a declarat apoi membrii suverani şi separaţi de Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană. Pentru a termina acest proces de dezintegrare, Napoleon l-a obligat pe Francisc II să renunţe la titlul de împărat al Sfântului Imperiu Roman. Acum rămăsese doar împărat al Austriei. În 1809, Pacea de la Viena a redus şi mai mult extinderea Imperiului Austriac. După căsătoria lui Napoleon cu arhiducesa Maria Luiza, Austria a devenit pentru scurt timp aliata acestuia, până când s-a alăturat Marii Alianţe care a învins armata franceză la Leipzig, în 1814. La 6 august 1806, împăratul a abdicat fără a avea un succesor, iar Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană, care dăinuise timp de mai bine de opt sute de ani, a devenit istorie.

Prusia a fost de asemenea afectată de procesul de dezintegrare, după ce Bonaparte a devenit arbitrul împărţirii Europei în urma victoriei de la Austerlitz. După bătăliile de la Jena-Auerstedt, Eylau şi Friedland, urmate de Tratatul de la Tilsit (1807), Prusia şi-a pierdut toate teritoriile de la vest de Elba. Teritoriile rămase care aparţinuseră anterior Sfântului Imperiu Roman au devenit Confederaţia Rinului, ca parte a regatului Westfalia, sub regele Jerôme Bonaparte şi Marele Ducat al Bergului. Statele germane centrale şi nordice s-au unit apoi, astfel că cea mai mare parte a Germaniei era acum controlată de francezi. Populaţia nu respingea dominaţia napoleoniană, deoarece reformele introduse după modelul Revoluţiei Franceze au adus o şi mai mare libertate a comerţului şi economiei.

Reformarea Germaniei şi dizolvarea Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană prin Criza Dietei au permis modernizarea politică şi legală şi industrializarea economică rapidă a multor teritorii germane.

Împăratul Francisc II, discursul de abdicare, 6 august 1806

Noi, Francisc al Doilea, ales prin voinţa Domnului drept sfânt împărat roman, sporind întotdeauna prestigiul Imperiului, împărat ereditar al Austriei... rege al Germaniei, Ungariei, Boemiei, Croaţiei, Dalmaţiei, Slavoniei, Galiţiei, Lodomeriei şi Ierusalimului... rege ereditar al Austriei... proclamăm... că vedem tronul şi onoarea Imperiului în eliberarea statelor confederale ale Rinului de toate datoriile faţă de Imperiul German, astfel că renunţ cu umilinţă la coroana de împărat şi la guvernarea Imperiului.

Războaiele napoleoniene

Între 1813 şi 1815, puterile europene care luptau împotriva lui Napoleon reuşesc în sfârşit să elibereze Europa de sub dominaţia franceza şi să se restabilească ca naţiuni independente.

Înfrângerea din 1812 a lui Napoleon în Rusia declanşează războaie de eliberare în Europa. Generalul Graf Yorck von Wartenburg care conducea trupele prusace napoleoniene, trece de partea taberei adverse şi asigură neutralitatea Rusiei prin Convenţia de la Tauroggen. După o lună, în februarie 1813, alianţa ruso-prusacă este făcută publică la Kalisz. În consecinţă, Prusia îşi mobilizează trupele miliţieneşti, susţinute de armatele din teritoriu şi de trupele de voluntari. Regele Frederic Wilhelm III ezită la început, însă mai târziu, la 27 martie 1813, declară război Franţei. Îşi încurajează armata cu discursul emoţionant Către oamenii mei (An Mein Volk). Deşi războaiele de eliberare erau purtate de trupe obişnuite, poeţi patrioţi precum Theodor Korner le declarau războaie ale poporului german împotriva unei dominaţii străine. Făcând apel la naţionalismul în formare, poetul chema cetăţenii la arme.

Tot atunci se instituie Ordinul celor Trei Cruci de Fier, care reprezintă şi astăzi însemnul forţelor armate germane. Forţelor prusace li s-au alăturat Austria în august şi Bavaria în octombrie. La Leipzig, între 16 şi 19 octombrie 1813, armatele aliate ale Austriei, Prusiei şi Rusiei câştigă o victorie decisivă în Bătălia Naţiunilor, numită astfel datorită numărului mare de combatanţi şi de popoare implicate. Napoleon este forţat să se retragă de-a lungul Rinului. Confederaţia Rinului se alătură coaliţiei care înaintează spre Franţa şi, în martie 1814, ocupă Parisul. Napoleon este forţat să abdice şi pleacă în exil pe insula Elba. Tratatul de la Paris care a urmat reduce Franţa la graniţele sale din 1792 şi restabileşte puterea Bourbonilor, dând tronul lui Ludovic XVIII.

Bătălia Naţiunilor de la Leipzig

Bătălia Naţiunilor de la Leipzig a fost poate cea mai mare ciocnire de forţe din istorie de dinaintea Primului Război Mondial, desfiinţând supremaţia lui Napoleon în Europa. După câteva confruntări nedecisive din 18 octombrie 1813, trupele saxone şi din Württemberg se alătură aliaţilor. Contemporanii povestesc că un număr foarte mare de răniţi pentru care nu exista o îngrijire medicală adecvată au murit în chinuri îngrozitoare.

Congresul de la Viena

Napoleon revine la putere încă o dată în 1815, dar este înfrânt definitiv la Waterloo. După războaiele napoleoniene, Congresul de la Viena, prezidat de prinţul austriac Fürst von Metternich, caută să stabilească o nouă ordine în Europa.

Napoleon nu s-a resemnat cu exilul. Fuge din insula Elba şi ajunge la Cannes în martie 1815, adună trupe şi ia din nou puterea la Paris cu armata sa - dar numai pentru o scurtă perioadă - Cele o Sută de Zile. Aliaţii răspund prompt la întoarcerea lui Napoleon, îl înfruntă în Belgia şi îl înving definitiv, sub conducerea mareşalului von Blücher şi a ducelui de Wellington, în Bătălia de la Waterloo din 18 iunie.

Napoleon este exilat definitiv pe insula Sf. Elena, unde moare la 5 mai 1821. Regele Ludovic XVIII, care fugise în timpul Celor o Sută de Zile, îşi recapătă tronul. Printr-un al doilea tratat de la Paris, Franţa a fost forţată să plătească reparaţii pentru distrugeri şi să accepte pierderea altor teritorii. Congresul de la Viena îşi desfăşură tratativele încă din septembrie 1814, cu scopul de a reorganiza teritoriile europene şi de a restabili echilibrul de forţe. Cu excepţia Imperiului Otoman, au participat conducătorii tuturor statelor europene: prinţul Klemens von Metternich, cancelar şi preşedinte al congresului care a dominat negocierile; cancelarul Karl August von Hardenberg; ministrul britanic de externe, vicontele Castlereagh; ţarul Alexandru I şi reprezentantul francez Charles Maurice de Talleyrand-Perigord, care reuşeşte să facă auzită vocea ţării sale în congres. Cu toate acestea, Franţa a fost nevoită să renunţe la teritoriile pe care le acaparase. În plus, este fondat Regatul Olandei; Elveţia este recunoscută ca ţară independentă şi neutră, iar Rusia, Prusia şi Austria îşi măresc teritoriile. Italia rămâne divizată în două state separate. Această înţelegere a avut un impact atât de mare, încât Europa s-a bucurat de pace timp de 40 de ani.

Tot în cadrul Congresului de la Viena s-a semnat şi Actul Confederaţiei, la 9 iunie 1815, la care aderă 41 de state germane. O confederaţie germană, în care Prusia şi Austria preiau conducerea, ia locul Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană.

Wilhelm Freiherr von Humboldt despre Congresul de la Viena:

Treburile nu merg bine deloc... În mare parte, motivul este că principalii negociatori sunt, fiecare din propriile motive, nişte oameni cu totul nepotriviţi pentru aşa ceva. Fiecare merge pe drumul său ori, cel puţin, se sileşte să o facă, iar noi încercăm în zadar să găsim o punte de legătură sau să facem apel la raţiune.