V.25. Statele Unite ale Americii: formarea lor şi ascensiunea ca putere mondială


1789-1917

Statele Unite ale Americii o, cu puternice tradiţii spirituale europene, se străduiau să-şi dezvolte propria identitate. Prin Doctrina Monroe (America americanilor) se implementează o politică de izolare pe plan extern. Pe parcursul sec. XIX, Statele Unite îşi extind prin cuceriri şi anexări de teritorii străine. După 1828, diferenţele dintre statele din sud şi cele din nord se accentuau tot mai mult, îndeosebi în problema deţinerii de sclavi. Războiul de Succesiune din 1861-1865 traumatizează tânăra ţară. Însă Uniunea se menţine, datorită victoriei nordiştilor. După Războiul de Succesiune, începe ascensiunea economică şi tehnologică a ţării. Intrarea Statelor Unite ale Americii în Primul Război Mondial în 1917 marchează abandonarea izolaţionismului.

Anii de fondare

În anii de început, exista o polemică intensă cu privire la orientarea socio-politică a tinerei republici. Implicarea nefericită a Statelor Unite ale Americii în disputele europene a condus la politica izolaţionistă, formulată în 1823 de preşedintele James Monroe.

După ce cele 13 state iniţiale ratifică în 1787 constituţia SUA, la doi ani după ce aceasta a fost formulată la Philadelphia, George Washington este ales preşedinte, iar John Adams vicepreşedinte, executând un mandat din 1789 până în 1797. În primii ani sunt explorate opţiunile politice deschise tinerei naţiuni. Se dezvoltă două poziţii: o direcţie către o guvernare puternică naţională care ar promova industria şi comerţul, susţinută de Alexander Hamilton şi de alţii, adoptată ulterior de Partidul Federalist; sau o Americă orientată către agricultură, cu state individuale puternice, idee sprijinită de Partidul Democrat condus de Thomas Jefferson. În 1794, fermierii sunt obligaţi să accepte o acciză federală pentru whisky.

Dacă Washington promovase o politică de neintervenţie, în timpul preşedintelui John Adams (1797-1801) se pune întrebarea dacă America trebuie să se alieze cu Franţa sau cu Anglia şi să tolereze ca flota britanică să debarce şi să caute nave ale Statelor Unite, constrângându-i pe marinarii americani să li se alăture. În 1803, Thomas Jefferson (1801-1809) cumpără vastul teritoriu dintre râul Mississippi şi Munţii Stâncoşi, aşa-numita Achiziţie a Louisianei, de la Franţa, dublând teritoriul Statelor Unite. Pe plan extern, Statele Unite se implică în războiul dintre Napoleon şi Marea Britanie, ducând la un război împotriva britanicilor sub preşedintele James M. Madison. Experienţa aceasta l-a făcut pe James Monroe (1817-1825) să proclame Doctrina Monroe la 2 decembrie 1823, în care se stipula că Statele Unite nu se vor implica în conflicte europene şi nici nu vor tolera tentativele de colonizare din partea puterilor europene în America.

După creşterea economică de după Războiul din 1812, urmează dezvoltarea teritoriilor centrale de către fermierii care căutau terenuri noi. Aceasta a determinat conflicte interminabile cu triburile de amerindieni care fuseseră înghesuite spre nord sau colonizate în rezervaţii.

Curtea Supremă

Tinerele State Unite se străduiau să urmeze separarea puterilor susţinută de filozoful francez Montesquieu. John Marshall, care a fost prim-judecătorul Curţii Supreme din 1801 până în 1835, a restricţionat în mod repetat prezumţia de autoritate a preşedinţilor Thomas Jefferson şi James M. Madison. În cazul Marbury vs. Madison din 1803, acesta a reuşit să acorde Curţii Supreme dreptul de a examina constituţionalitatea legilor federale şi, dacă este cazul, de a le declara nule.

George Washington, 1793

Politica noastră constă în a nu face alianţe permanente cu nici o parte a străinătăţii.

Reorientarea politică şi expansionismul

Sub preşedintele Andrew Jackson, democraţia populară şi dominaţia partidelor încep să contureze sistemul politic al Statelor Unite. Preşedintele James K. Polk anexează spaţii din vest, extinzând în continuare teritoriile naţiunii, ale cărei graniţe se îndreptau către Pacific.

Crizele economice din anii 1820, în urma cărora mulţi fermieri au rămas datornici la bănci, au fost urmate de o turnură politică, Andrew Jackson (1829-1837), primul preşedinte care nu făcea parte din elita de est, introducând politica omului simplu. Între 1832-1836, a desfiinţat a doua bancă a Statelor Unite ale Americii şi a dezvoltat un program de ajutorare a fermierilor şi coloniştilor. Democraţia Jacksoniană marchează politica SUA până în 1860. Aceasta implica dominaţia clasei mijlocii asupra elitei economice, dezvoltarea sistemelor de partide şi dominaţia politică a părţilor de vest şi de sud asupra celei de nord-est. Legile protecţioniste de taxare vamală emise în 1828, în ciuda obiecţiilor vehemente ale statelor din sud înaintate de John Calhoun, au condus la Criza nulificării, o controversă cu privire la dreptul stat de a nesocoti legile federale, considerându-le nule. Jackson a ameninţat Sudul cu intervenţie armată, salvând astfel Uniunea.

Din 1830, Jackson desfăşoară o politică dură. Triburile amerindiene sunt expulzate în vest, în teritorii pustii, sau colonizate în rezervaţii deplasate continuu din cauza expansiunii permanente. Texas îşi declară independenţa faţă de Mexic în 1836. Mexicul trimite imediat trupe în scopul de a-şi restabili autoritatea. După o serie de înfrângeri, între care se numără masacrarea coloniştilor americani de trupele mexicane la Alamo, în San Antonio, în martie 1836, texanii înfrâng în final armata mexicană la San Jacinto.

Această perioadă se încheie odată cu venirea preşedintelui James K.Polk (1845-1849). Polk declară că destinul manifest al cetăţenilor SUA este să locuiască pe întregul continent, proclamând Texasul ca stat în Congresul din martie 1845 şi provocând astfel cu bună ştiinţă un război cu Mexicul. Acesta începe în iunie 1846 şi se încheie cu victoria SUA. În februarie 1848, Mexicul este obligat să încheie pace, Statele Unite ale Americii anexând California şi New Mexico. În plus, guvernul SUA semnase Tratatul de la Oregon cu Marea Britanie, prin care îşi asigura teritoriul dintre Munţii Stâncoşi şi Oceanul Pacific. Graniţa canadiană a fost stabilită la paralela 49.

Până în 1848, teritoriul Statelor Unite ale Americii se mai dublase o dată, iar în California fuseseră descoperite mine de aur, dând startul Goanei după aur. În oraşele din vest domnea legea pistolului.

Criza nulificării

În noiembrie 1832, statul Carolina de Sud condus de John Calhoun ameninţă cu secesiunea, ameninţare care a fost adusă la îndeplinire în 1860. Preşedintele Jackson a calificat aceasta drept trădare şi se pregătea să intervină militar, însă nu şi-a realizat iniţiativa. Conflictul, menţinut până la Războiul de Succesiune, a început la o cină prezidenţială în aprilie 1830. Jackson a propus un toast: „Uniunea noastră federală, trebuie să fie şi va fi menţinută", la care Calhoun a răspuns: „Uniunea noastră dragă nu va fi menţinută fără libertăţile noastre."

Începutul Războiului de Secesiune

În semn de protest faţă de alegerea în 1860 a candidatului Abraham Lincoln, adept al abolirii sclaviei, ca preşedinte al Statelor Unite, unsprezece state din Sud ies din Uniune. În consecinţă, în 1861 izbucneşte un sângeros război civil.

Problema nerezolvată a deţinerii de sclavi creează o prăpastie adâncă între statele din Nord, în care predomina burghezia orientată către comerţ, şi Sudul patriarhal agrar. Sclavia fusese deja abolită în toate statele de la nord de Maryland către sfârşitul sec. XVIII, dar Sudul, cu economia sa bazată pe plantaţii extinse, nu putea supravieţui fără sclavi, principala forţă de muncă. Disputa se înteţise din nou după Războiul cu Mexicul din 1848, când noile teritorii obţinute - California, New Mexico şi Texasul - urmau să fie încorporate în Uniune ca state. Nordiştii doreau să interzică sclavia în toate statele, iar sudiştii nu erau de acord, pretinzând ca fiecare stat să aibă putere de decizie individuală. Neînţelegerile interne au slăbit Partidul Democrat aflat la putere, în timp ce la noul Partid Republican aderau grupări politice diverse ce militau împotriva sclaviei. În 1860, pentru prima dată, un candidat republican, Abraham Lincoln, câştigă alegerile prezidenţiale (1861-1865). În semn de protest, Carolina de Sud iese din Uniune, declarându-şi independenţa. Alte zece state (Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana, Texas, Virginia, Arkansas, Tennessee şi Carolina de Nord) se alătură protestului, părăsind Uniunea, iar în februarie 1861, formează Statele Confederative ale Americii, cu propria constituţie şi propriul preşedinte, Jefferson Davis. La 12 aprilie 1861, trupele din Carolina de Sud deschid focul asupra nordiştilor staţionaţi în fortul Sumter din Charleston, marcând începutul Războiului de Secesiune american. După succesele iniţiale ale Confederaţiei, situaţia se schimbă în favoarea Uniunii în 1863.

Partidul Republican

Partidul Republican a fost format în 1854, prin unificarea grupurilor care militau împotriva sclaviei din partidele Democrat şi Whig. Iniţial, obiectivul principal era anularea Actului Kansas-Nebraska din 1854, care permitea ca în teritoriile din vest să fie introdusă sclavia. Republicanii erau reprezentaţi şi susţinuţi îndeosebi în statele din nord şi din vest.

Abraham Lincoln, Discursul de la Gettysburg, 19 noiembrie 1863

Este mai important pentru noi să fim aici, dedicaţi marii sarcini pe care o avem de realizat - de la aceşti defuncţi onorabili căpătăm o dedicare şi mai mare pentru cauza pentru care ei şi-au dat dovada supremă de devotament - să facem ca aceşti oameni să nu fi murit degeaba - ca în această naţiune, cu ajutorul lui Dumnezeu, să se nască din nou libertatea - şi ca guvernarea oamenilor, de către oameni, pentru oameni să nu piară din această lume.

Victoria Uniunii şi reconstrucţia

De la victoria din 1865 a Uniunii şi până în 1877, politica americană a fost dominată de dispute referitoare la reconstrucţia Sudului distrus la începutul Războiului de Secesiune. Construcţia căii ferate transcontinentale a adus o creştere economică.

La începutul anului 1864, Lincoln îl numeşte pe generalul Ulysses S. Grant comandant suprem al forţelor nordiste. La 9 aprilie 1865, la Appomattox, Virginia, Grant îl obligă pe generalul Confederaţiei, Robert E. Lee, să capituleze, încheind astfel războiul. Cinci zile mai târziu, Lincoln este împuşcat de un sudist fanatic la Washington. La 18 decembrie 1865, sclavii sunt eliberaţi prin cel de-al 13-lea amendament. La fel ca Lincoln, succesorul său Andrew Johnson (1865-1869) pledează pentru o politică de reconstrucţie şi reconciliere cu Sudul patriarhal, care era atât de înapoiat, încât, până în 1870, producţia sa agricolă nu avea să ajungă nici la jumătatea celei din 1860. Majoritatea republicanilor radicali din Congres insistă însă asupra demontării totale a structurilor guvernamentale şi sociale şi instalează administraţii militare pentru a controla statele din Sud. Biroul Oamenilor Liberi, instalat în 1867 pentru protejarea sclavilor eliberaţi, a fost copleşit de mai bine de trei milioane de sclavi eliberaţi - aproape jumătate din toată populaţia statelor din Sud. Atitudinile sociale din Sud aveau să se schimbe treptat, îndeosebi cu privire la drepturile civile ale foştilor sclavi. O mişcare rasistă care cuprindea numeroase societăţi secrete, cea mai mare fiind Ku Klux Klan, îi teroriza pe sclavii eliberaţi. Reformarea fundamentală a societăţii sudice eşuează în stadiile sale incipiente, sub Grant care, ca preşedinte (1869-1877), nu a avut un succes la fel de mare ca pe vremea când era general. Cel de al doilea mandat al său a fost umbrit de scandaluri de corupţie. După retragerea trupelor nordiste din Sud în 1870 şi după încheierea oficială a Reconstrucţiei, vechile sisteme de discriminare aveau să revină rapid pe plantaţii, deşi nu sub formă de sclavie deschisă. La sfârşitul sec. XIX, se introduce segregarea rasială strictă, care afectează şcolile, transportul în comun şi restaurantele.

După Războiul de Secesiune, Nordul cunoaşte o creştere economică puternică, îndeosebi datorită construirii căii ferate transcontinentale. În jurul anului 1893, au fost terminate cinci linii de cale ferată, deschizând drumul spre Vestul slab colonizat.

Răscoalele indienilor

Deschiderea Vestului de către colonişti, mineri în căutare de au şi calea ferată s-a realizat în detrimentul băştinaşilor americani. Teritoriile lor au fost expropriate cu brutalitate, fiind forţaţi să trăiască în rezervaţii. Triburile care şi-au apărat teritoriile erau tratate violent, chiar anihilate. Printre cele mai ample conflicte se numără Bătălia de la Little Bighorn din 1876, unde indienii sioux conduşi de comandantul Sitting Bull au nimicit expediţia de atac condusă de George Armstrong Custer. În 1890, a existat o tentativă de a-l aresta pe Sitting Bull, în timpul căreia a fost ucis. La 29 decembrie 1890, cavaleria SUA a masacrat 200 de indieni sioux la Wounded Knee, în Dakota de Sud.

Creşterea economică

Între 1877 şi 1897, dezvoltarea rapidă a oraşelor din Statele Unite, produsă de forţa de muncă a imigranţilor şi de muncitorii din industrie, a fost însoţită de probleme sociale şi economice.

Ridicarea Statelor Unite la rangul de putere mondială începe prin progresul său economic rapid. După construcţia de căi ferate, descoperirea petrolului a condus la continuarea expansiunii economice şi la sporirea puterii financiare, precum şi a capitalului de investiţii economice. John D. Rockefeller înfiinţează Standard Oil Company în 1870, creând primele trusturi din Statele Unite; prin 1911, acesta controla aproximativ 90 de procente din afacerile cu petrol. În 1873, Andrew Carnegie începe construcţia industriei oţelului. Dezvoltarea rapidă a oraşelor şi creşterea permanentă a numărului de imigranţi nevoiaşi din Europa şi Asia a condus la dezvoltarea cartierelor etnice în marile oraşe şi la o creştere uriaşă a numărului de muncitori din industrie. Nu existau reglementări pentru condiţiile de muncă. Grevele neautorizate şi actele de violenţă erau la ordinea zilei, iar uniunile se organizau numai local.

Rebeliunea din piaţa Haymarket din mai 1886 a demonstrat urgenţa soluţiilor sociale. În timpul unei demonstraţii în masă, doisprezece oameni, printre care şi poliţişti, sunt ucişi după un atac cu bombă. În consecinţă, patru anarhişti sunt spânzuraţi, deşi nu exista nici o dovadă a vinovăţiei lor. Evenimentele din piaţa Haymarket au inspirat în mod direct sărbătorirea pe plan internaţional a zilei muncii pe data de 1 mai.

În timp ce uniunile îşi consolidau organizarea, clasa de mijloc cerea introducerea unor măsuri care să aducă la dezvoltarea economică a ţării.

O problemă controversată a fost cea a taxelor vamale protecţioniste, care favorizau vânzarea produselor americane în ţară, în defavoarea celor europene, dar ameninţau sectoarele care erau dependente de articole importate. Preşedintele Grover Cleveland (1885-1889 şi 1893-1897), un oponent al taxelor vamale prohibitive, nu a reuşit să-şi împiedice succesorii să impună taxe vamale pentru bunurile exportate - Tariful McKinley şi 1890 şi Tariful Dingley în 1897. Prin 1909, taxele vamale atingeau 57 de procente. În 1893, căderea pieţelor străine şi speculaţiile riscante de la bursă determină declanşarea unei crize economice grave în Statele Unite ale Americii.

Trusturile

Un trust este un amalgam de companii independente care sunt reunite într-o singură companie cu capital comun, cu scopul de a controla piaţa, mai exact, de a crea monopol într-un anumit sector industrial. Spre deosebire de un cartel, un trust are administraţie şi capital unic şi o organizare centralizată. Chiar de la înfiinţarea trusturilor, guvernul SUA a încercat să le interzică, pentru a asigura competiţia liberă, dar cel mai adesea succesul acestuia a fost moderat. Printre legile antitrust din SUA se numără Actul Sherman (1890), Actul Elkins (1903), Comisia de comerţ federal şi Actul Clayton (1914).

Politica imperialistă

Între 1897 şi 1898, William McKinley şi Theodore Roosevelt intensifică expansiunea imperialistă a SUA în America Latină şi în regiunile din Caraibe. După 1913, preşedintele Woodrow Wilson se concentrează asupra politicii interne, dar contextul extern îl forţează să intre în Primul Război Mondial de partea Aliaţilor în 1917.

Republicanul William McKinley (1897-1901) este primul preşedinte modern al Statelor Unite ale Americii (1897-1901). El a întărit autoritatea personală a preşedintelui, a instituit taxe vamale de import, a introdus standardul în aur pentru dolar şi a întărit încrederea în guvern a comercianţilor, a industriaşilor şi a sindicatelor. În 1898, McKinley intervine în lupta de eliberare a Cubei de sub dominaţie spaniolă. Interesul guvernului era îndreptat către noile pieţe şi surse de materie primă din America Latină şi din regiunea Pacificului, până în Orientul îndepărtat. Cuba devine republică prin Tratatul de la Paris, iar Filipinele, Guamul şi Puerto Rico sunt cedate de Spania Statelor Unite ale Americii, fapt care generează în 1899 constituirea unor ligi antiimperialiste în cercurile democrate.

După asasinarea lui McKinley în septembrie 1901, succesorul său, Theodore Roosevelt (1901-1909), intensifică politica expansionistă. Pe plan intern, realizează un control mai eficient al trusturilor şi mediază conflictele muncitorilor. Reales în 1904, acesta intervine în numeroase ţări din America Centrală şi mediază Războiul Ruso-Japonez din 1904-1905, acţiune care îl face să devină primul preşedinte american care primeşte Premiul Nobel pentru pace (1906). După instalarea unui guvern dependent de SUA în Panama în 1903, Roosevelt obţine controlul zonei viitorului canal şi construieşte Canalul Panama (deschis în 1914), care leagă Pacificul de Atlantic.

În 1913, Woodrow Wilson (1913-1921) îi readuce la putere pe democraţi. Wilson temperează politica de expansiune, concentrându-se îndeosebi asupra problemelor interne. Programul său Noua libertate urmărea reforme sociale. Wilson a avut o politică liberală pentru diferitele culturi şi a promis să respecte drepturile altor naţiuni. După izbucnirea Primului Război Mondial, Wilson răspunde printr-o declaraţie de neutralitate. Demersul său era controversat, însă promisiunea de neintervenţie i-a asigurat realegerea în 1916. Cu toate acestea, a fost obligat, mai ales de republicani, să acţioneze, cu atât mai mult că războiul submarin fără restricţii afecta comerţul SUA. Cu aprobarea Congresului, Wilson declară război Germaniei la 6 aprilie 1917.

Preşedintele McKinley despre Doctrina Monroe

Izolarea nu mai este posibilă sau dorită. Perioada de exclusivism a trecut. Expansiunea comerţului reprezintă viitorul. Războaiele comerciale nu sunt profitabile. O politică de bunăvoinţă şi de relaţii de comerţ prietenos va împiedica represaliile.

Corolarul Roosevelt

La 6 decembrie 1904, preşedintele Theodore Roosevelt amendează Doctrina Monroe prin Corolarul Roosevelt. Acesta proclamă dreptul americanilor de a interveni în emisfera vestică (America Latină şi regiunea Pacificului) şi justifică dreptul Statelor Unite ale Americii de a-şi exercita puterea politică pe plan internaţional în America Latină. Rolul Statelor Unite de „jandar al lumii", controversat şi astăzi, începe în timpul guvernării sale.