V.26. America Latină


1810-1914

Când Napoleon ocupă Peninsula Iberică, coloniile spaniole şi portugheze din America Latină văd în înfrângerea metropolelor europene o oportunitate pentru autodeterminare. În următoarele două decenii, majoritatea statelor sud-americane au reuşit să-şi câştige independenţa sub conducerea creolilor băştinaşi - descendenţii coloniştilor spanioli. Brazilia a fost singura ţară care a reuşit să se elibereze de sub dominaţia colonială fără luptă. Războaiele civile şi luptele politice interne au avut repercusiuni o perioadă îndelungată după obţinerea independenţei în majoritatea statelor Americii Latine. Organizarea lor politică alterna între monarhii, dictaturi şi republici.

Războaiele sud-americane pentru independenţă

Simon Bolivar (1783-1830), unul dintre conducătorii războaielor pentru independenţă, s-a născut într-o familie de aristocraţi de viţă spaniolă, în Caracas, Venezuela. După moartea mamei sale, când avea numai nouă ani, se află un timp în Spania, unde şi-a format o părere proastă despre curtea lui Carol IV. După doi ani de şedere în Franţa revoluţionară, revine în Venezuela, dar merge din nou la Paris, unde participă la încoronarea lui Napoleon Bonaparte ca împărat. Împreună cu Francisco de Miranda, părintele independenţei sud-americane, contribuie la eliberarea Venezuelei de sub stăpânirea Spaniei între 1811 şi 1812, deşi Spania reuşeşte ulterior să îşi restabilească dominaţia. Pornind din Noua Granadă (care cuprindea Columbia de astăzi) Bolivar reia bătălia, iar Venezuela este din nou eliberată în 1817. În 1819, Bolivar anunţă unirea Venezuelei cu Noua Granadă, care deveneau Gran Columbia, şi instalarea sa la preşedinţie. Panama se alipeşte la Gran Columbia în 1821, iar Ecuadorul, în 1822. La sud, elitele locale din provincia Rio de La Plata se folosiseră de slăbiciunea guvernului central al Spaniei napoleoniene pentru a-l îndepărta pe vicerege în 1810. În 1816, Congresul de la Tucamân proclamă independenţa Provinciilor Unite Rio de La Plata (astăzi Argentina, Uruguay, Paraguay şi Bolivia). După alungarea forţelor locale spaniole din nord-vestul regiunii printr-o serie de bătălii corp la corp, armata argentiniană condusă de Jose de San Martin porneşte să elibereze Chile şi Peru. San Martin trece munţii Anzi împreună cu revoluţionarul chilian Bernardo O'Higgins. Armata rebelilor îi înfrânge pe spanioli în 1817 la Chacabuco şi proclamă independenţa statului Chile în 1818. Când San Martin traversează Peru şi ajunge la Lima, spaniolii abandonaseră deja oraşul, iar Peru se autoproclamă independent în 1821. San Martin devine preşedinte şi se alătură armatei lui Simon Bolivar, care venise în Peru din nord. Bătăliile de la Junin şi Ayacucho din Peru din 1824 marchează sfârşitul dominaţiei Spaniei în America de Sud.

Dezvoltarea după obţinerea independenţei

După obţinerea independenţei, multe dintre noile state sud-americane se confruntă cu frământări politice şi cu dictaturi militare.

Când Peru şi Venezuela se retrag din Gran Columbia în 1830, Bolivar demisionează, iar ţara se divide în Noua Granadă - după 1861, Columbia -, Bolivia şi Ecuador. În 1828, în timpul unui război civil din Bolivia, generalul peruvian Andres Santa Cruz preia puterea, iar în 1836 forţează unificarea Boliviei cu Peru. Însă foarte curând, Argentina şi Chile dizolvă această confederaţie şi îl demit pe Santa Cruz. În următoarele decenii, generalul Ramon Castilia reuşeşte să aducă stabilitate în Peru. Ţara cunoaşte o creştere economică, iar materii prime precum guano şi salpetru îi sporesc puterea financiară. În Bolivia însă, stabilitatea internă se arăta în continuare înşelătoare. Statul e zguduit de războaie civile sângeroase. Confruntări similare au loc în multe state sud-americane devenite independente: în centrul acestor conflicte se aflau dezacordurile cu privire la structura politică a ţării. În Argentina, măsurile generalului Juan Manuel de Rosas, care urmărea unitatea naţională prin mijloace autoritare, aduc stabilitate ţării pentru mult timp. În 1852, generalul Jose de Urquiza răstoarnă dictatura şi, după ce intră în vigoare constituţia federală, devine preşedinte al Republicii Argentina. Provincia Buenos Aires, care fusese obligată să accepte constituţia în timpul Războiului Civil, se revoltă sub conducerea generalului Bartolome Mitre în 1861 şi îşi instituie propria preşedinţie. Între 1879 şi 1880, Cucerirea deşertului, condusă de Julio Argentino Roca împotriva amerindienilor, aduce ţării spaţii agricole imense în pampas împreună cu Chile, acesta ajunge la un acord cu privire la împărţirea Ţării de Foc. Statele Unite au fost arbitru în disputa în care Argentina a cucerit regiuni din Brazilia în 1895 şi, în 1902, iar prin medierea Marii Britanii care cucerise Insulele Falkland în 1833 - câştigă Patagonia de la Chile. Chile reuşeşte doar să înlăture ultimele trupe spaniole în 1826. Constituţia restauraţionistă a generalului Joaquîn Prieto este respinsă de liberali până în 1859, dar fără succes. Guvernul lui Prieto şi cele de după el se străduiesc să instituie o situaţie politică internă stabilă, ajutând la renaşterea economică şi culturală. Exploatarea zăcămintelor de cupru, argint şi salpetru, deschiderea de pieţe pentru produse agricole, dezvoltarea reţelelor de transport navale şi de căi ferate şi îmbunătăţirea educaţiei reprezintă elementele fundamentale ale acestei renaşteri. În 1891, preşedintele în funcţie Jose Manuel Fernández este înlăturat, iar Războiul Civil care urmează se încheie prin asediul capitalei Santiago, cu preţul a mai bine de zece mii de vieţi.

Războiul Salpetrului

În 1879, o companie chiliană de salpetru din Antofagasta, parte a Boliviei, se împotriveşte unei majorări de impozite. Drept pedeapsă Chile cucereşte provinciile Tacna şi Arica din Peru, un aliat al Boliviei. Mai târziu, în 1881, ocupă Lima. După Tratatul de la Ancon, semnat la 20 octombrie 1883, Peru pierde provinciile Tacna, Arica şi Tarapacá în favoarea statului Chile. După pierderile din Antofagasta şi din provincia Atacama, Bolivia nu mai are acces la mare.

Mexicul în secolul XIX

Mexicul a avut de câştigat în lupta pentru independenţă. Sub o alternanţă de monarhii şi republici, se produce liberalizarea şi dezvoltarea treptată a economiei.

În Noua Spanie (Mexic), nevoia independenţei şi autodeterminării creştea la fel de mult ca în restul Americii spaniole. În 1810, Miguel Hidalgo y Costilla, un preot de la ţară, face apel la populaţie pentru a lupta împotriva spaniolilor. Declaraţia de independenţă este proclamată în 1813 şi se decretează o constituţie republicană. Ţara nu devine însă independentă oficial decât atunci când conducătorul militar al creolilor, Agustín de Iturbide, se aliază cu conducătorul rebelilor, Vicente Guerrero, şi proclamă monarhia în 1821. Marea burghezie a creolilor şi înaltul cler se alăturaseră lui Guerrero pentru a preveni acceptarea constituţiei liberale spaniole. Iturbide domneşte pentru scurt timp ca împăratul Agustin I al Mexicului, apoi este destituit de către Antonio Lopez de Santa Anna în 1823. Se adoptă o constituţie republicană şi federală în 1824, iar Guadalupe Victoria este ales preşedinte. Tânăra republică era divizată de conflictele dintre partizanii statului centralizat şi cei ai sistemului federalist. Guadalupe Victoria a fost înlăturat de Santa Anna în 1833. Acesta îşi menţine pentru o lungă perioadă influenţa asupra politicii ţării. Statele Unite ale Americii Centrale, care înglobau cea mai mare parte a statelor din America Centrală de astăzi, se retrag din Republica Mexic între 1838-1839.

După un război împotriva Statelor Unite, Mexicul este forţat să îşi cedeze teritoriul de la nord de Rio Grande în 1848. SUA intervin şi în politica sa internă, susţinându-l pe liberalul Benito Juárez împotriva conservatorilor. Ca preşedinte, Juárez plănuia să dezvolte ţara şi căuta să evite plata dobânzilor către creditorii străini. Drept răspuns, statele în cauză - Marea Britanie, Spania şi Franţa - invadează Ciudad de Mexico în 1863 şi îl numesc împărat pe arhiducele austriac Maximilian. Juárez recucereşte însă ţara şi îl împuşcă pe Maximilian în 1867, sub incidenţa legii marţiale. Printr-o lovitură de stat, generalul liberal Porfirio Díaz vine la putere în 1876 şi continuă reformele pe plan intern şi dezvoltarea economică. Sub guvernul său, resentimentele ţăranilor fără pământ explodează alimentând Revoluţia Mexicană din 1910, condusă de Emiliano Zapata, Francisco Villa şi Venustiano Carranza. După succesul Revoluţiei, Carranza devine preşedintele Mexicului şi adoptă o constituţie liberală în 1917.

Revoluţia mexicană

În 1910, după realegerea lui Díaz, izbucneşte o revoluţie condusă de politicieni. În scurt timp însă, revoluţia se transformă într-o răscoală a ţăranilor (campesinos) care îşi pierduseră proprietăţile în urma politicilor lui Díaz. În sud, aceştia luptă sub conducerea lui Zapata pentru recuperarea pământurilor; în nord, sub Villa, luptă pentru obţinerea de terenuri agricole. După mai multe conflicte între conducători, Carranza iese învingător şi se autoproclamă preşedinte. În timpul mandatului său adoptă reforme agrare.

Brazilia în secolul XIX

Brazilia este singura ţară din America Latină care şi-a câştigat independenţa fără luptă, separându-se de Portugalia în 1822.

La începutul sec. XIX, Brazilia a fost locul de refugiu al regelui portughez Ioan VI, sub escortă navală britanică, după înlăturarea sa de către Napoleon. El a transformat Rio de Janeiro în capitala regatului portughez. Rio era deschis comerţului internaţional. Se înfiinţează ministere şi multe alte organe de guvernământ. În Rio se construiesc spitale, teatre, biblioteci, academii navale şi militare şi o şcoală de medicină. După Congresul de la Viena, Ioan revine în Europa în 1821 pentru a domni la Lisabona, în timp ce fiul său Pedro rămâne în locul său ca regent. Cu toate acestea, Pedro se opune planurilor Parlamentului Portugaliei de a transforma iar Brazilia în colonie, conducând mişcarea braziliană care lupta pentru independenţă. Evenimentele sunt influenţate de mişcările pentru autonomie şi de ideile liberale de pe întregul continent. La 7 septembrie 1822, el declară independenţa pământurilor de pe ţărmurile râului Iparanga şi, în acelaşi an, se încoronează ca Pedro I împărat al Braziliei. Acesta a fost un monarh constituţional. După o campanie împotriva armatelor portughezilor, în care amiralul britanic, lordul Cochrane, comanda nou-formata flotă braziliană, portughezii sunt obligaţi să părăsească Bahia. În 1825, Portugalia recunoaşte independenţa Braziliei. După un război cu Argentina din 1825 şi 1827, Brazilia pierde provincia de la nord de Rio de La Plata, ulterior Uruguay - prin Pacea de la Montevideo din 1828. Această nereuşită pe plan extern, precum şi conflictele cu Parlamentul şi cu clasele sociale dominante, îl obligă pe Pedro I să abdice în 1831. Sub guvernul liberal al lui Pedro II de după 1840, ţara se stabilizează. Economia cunoaşte o creştere rapidă, datorită numărului mare de imigranţi europeni şi dezvoltării plantaţiilor de cafea, îndeosebi în sudul Braziliei. Cea mai mare problemă internă era sclavia. Când un grup influent de oponenţi cer abolirea sclaviei, Pedro II o scoate în afara legii în 1888, fără a-i despăgubi însă pe deţinătorii de sclavi. În consecinţă, acest grup puternic aderă la tabăra republicană. După o răscoală a garnizoanei din Rio de Janeiro din 1889, condusă de generalul Manuel Deodora da Fonseca în 1889, Brazilia devine republică, iar acesta este primul ei preşedinte.

În 1891, o adunare a decis soarta noii constituţii pentru Statele Unite ale Braziliei. Fonseca este destituit în acelaşi an de către Floriano Peixotos şi urmează o serie de dictatori. Până la Primul Război Mondial, teritoriul Braziliei se extinde în urma tratatelor semnate cu statele vecine. În timpul războiului începe industrializarea, odată cu deschiderea de pieţe noi, iar infrastructura ţării se consolidează.