V.23. Asia de Sud-Est


PÂNĂ ÎN 1914

În sec. XIX şi la începutul sec. XX, cu excepţia Siamului (Thailanda de astăzi), aproape toată Asia de Sud-Est era supusă colonizării de către puterile europene. În afară de britanici, care îşi extinseseră imperiul indian spre est, anexându-i şi mai multe teritorii coloniale, Olanda, care controla Indonezia, şi Franţa erau puterile coloniale cele mai importante în Asia de Sud-Est. Prins între Birmania, ocupată de britanici, şi Indochina, controlată de francezi, Siamul reuşise să scape de colonizare, prin politica înţeleaptă a regilor Mongkut şi Chulalongkorn. Aceşti regi au deschis ţara către modernizare şi industrializare după model occidental.

Cucerirea Asiei de Sud-Est de către Franţa şi Marea Britanie

Indochina şi Birmania cad victime ambiţiilor expansioniste ale Franţei şi Marii Britanii.

În 1802, Franţa pune capăt luptelor interne pentru putere în Vietnam, contribuind la victoria lui Nguyen Anh asupra dinastiei conducătoare Tay Son. Nguyen centralizează administraţia, urmând modelul chinez, şi îşi extinde semnificativ stăpânirea. În 1801 îşi revendică titlul de împărat şi face eforturi pentru a-i câştiga pe proprietarii de pământuri de partea sa, împotriva ţăranilor care se răsculaseră. Însă succesorul său, Minh Mang, nu mai poate controla situaţia. Persecutarea misionarilor creştini sub domnia lui Minh oferă Franţei şi Spaniei pretextul să atace Vietnamul.

Spania se retrage, însă comandantul francez continuă expansiunea, guvernând cu ajutorul ofiţerilor săi, şi punând astfel bazele Imperiului Francez în Orientul îndepărtat. Până în 1867, francezii cuceriseră Cochinchina, partea de sud a Vietnamului, iar în 1883-1884, centrul şi nordul Vietnamului. Annam şi Tonkin devin protectorate. În prima jumătate a sec. XIX, Cambodgia este asediată de Siam şi Vietnam. În 1845, cele două puteri ajung la un acord care prevedea administrarea comună a vechiului Imperiu Khmer. La solicitarea regelui khmer Norodom, Franţa - interesată mai ales de orez şi cauciuc - stabileşte un protectorat. Susţine monarhia şi o consiliază. Se instruieşte o elită administrativă naţională şi se modernizează infrastructura ţării. Uniunea Indochinei, care cuprindea Vietnamul şi Cambodgia, era cea mai mare posesiune colonială franceză, după teritoriile africane. Între timp, Birmania, astăzi Myanmar, intră în zona de interes a Marii Britanii. Când Birmania ocupă teritorii întinse din Siam, Compania Indiilor Orientale se foloseşte de această oportunitate Q pentru a-şi extinde sfera de influenţă. În 1824, în timpul Primului Război Anglo-Birmanez, început prin cucerirea capitalei Rangoon, britanicii anexează doar unele teritorii. În Al Doilea Război Anglo-Birmanez, Marea Britanie ocupă partea de sud, unde se găseau câmpii fertile de orez, devenind astfel cel mai important exportator al acestui produs din Asia. În 1885, după Al Treilea Război Anglo-Birmanez, toată Birmania era deja teritoriu colonial britanic.

Modernizarea şi independenţa Siamului

Regii Mongkut şi Chulalongkorn deschid Siamul către influenţa occidentală, evitând astfel colonizarea ţării.

În sec. XIX, Chakri, dinastia conducătoare a Siamului, se confrunta cu planurile de expansiune ale Marii Britanii. Astfel, în 1826, Siamul se vede nevoit să încheie un acord comercial care sporea puterea britanicilor, ai căror comercianţi erau prezenţi încă din sec. XVII. Acesta însă prevenea colonizarea totală. Următorii regi ai Siamului aplică aceeaşi strategie, sunt deschişi la ideile de modernizare occidentale până în punctul în care se puteau folosi de avantajele acestora şi a evita ocuparea ţării. Odată cu trecerea Vietnamului sub ocupaţie franceză, Siamul era ameninţat atât de Franţa, la est, cât şi de Marea Britanie, în Birmania. Pentru că nu avea de ales, regele siamez Mongkut (Rama IV) încheie în 1855 un tratat de supunere faţă de Marea Britanie, prin care făcea concesii mari, cum ar fi prezenţa unui consulat britanic la Bangkok, şi oferea britanicilor avantaje după modelul tratatelor inegale ale europenilor cu China. Mongkut, un fost călugăr care deshumase rămăşiţele pământeşti ale regelui Rama Kamheng, importante pentru identitatea Thailandei, cunoştea temeinic lumea europeană. După venirea sa la putere în 1851, acesta renunţă la politica anterioară de izolare. Sfătuit de europeni, îmbunătăţeşte infrastructura ţării, construind străzi şi canale, modernizează agricultura şi creează o armată după model european. Chulalongkorn (Rama V), fiul lui Mongkut, continuă direcţia începută de tatăl său, în timpul lungii sale domnii din 1868-1910. Administraţia este reformată şi organizată mai strict în formă centralizată şi se implementează un sistem juridic modern, bazat pe ideile de stat constituţional european şi pe respectul pentru drepturile omului. Chulalongkorn aboleşte sclavia. Se construiesc spitale şi un sistem poştal, se continuă construcţia de drumuri şi începe construcţia unei reţele de căi ferate. Negocierile franco-britanice referitoare la frontierele coloniilor acestora cu Siamul au loc în 1895. În timpul creării Indochinei franceze, Siamul pierde Laosul, regiuni din Cambodgia şi propriul teritoriu cu excepţia centrului său, care îşi menţine independenţa.

Chulalongkorn


Rama V, cunoscut îndeobşte drept Chulalongkorn, a fost încoronat rege al Siamului în 1868. Acesta împărtăşea ideile tatălui său, regele Mongkut, privitoare la modernizarea ţării după model european. Chulalongkorn a fost primul rege siamez după Rama Kamheng care a ieşit din ţară, călătorind în India, Birmania, Java şi Singapore în 1871, şi care a vizitat Europa în 1907. A reuşit să reprime o serie întreagă de tentative de lovituri de stat, însă acestea l-au determinat să realizeze doar reformele începute. Marele rege iubit, moare la 23 octombrie 1910, această zi fiind de atunci comemorată în Thailanda.