V.22. Japonia


1854-1912

În sec. XVII, sub shogunii dinastiei Tokugawa, Japonia fusese izolată aproape în întregime. Era condusă de o clasă superioară de nobili, cel mai înalt în ierarhie fiind shogunul. Cu toate că oferise imperiului o lungă perioadă de pace şi înflorire culturală, accesul către modernizarea occidentală era blocat mai ales în domeniile tehnologiei şi politicii. Sub presiunea politică internă, ultimul shogun este forţat să abdice în 1868, în favoarea împăratului, care accelerează procesul de modernizare. În timpul Epocii Meiji, Japonia ajunge rapid campioana industrializării în Asia şi duce o politică externă de succes.

Sfârşitul izolării şi schimbările interne

Statele occidentale contribuie la dezvoltarea Japoniei transformând-o într-un important centru comercial. Criza internă conduce la anularea shogunatului.

La începutul sec. XIX, shogunii dinastiei Tokugawa încearcă să ţină Japonia departe de lumea occidentală. Însă Statele Unite cer deschiderea Japoniei şi impun Tratatul de la Kanagawa din 1854, care asigură americanilor utilizarea a două porturi pentru comerţ. Ca urmare, statele europene încheie tratate similare, iar în 1860 solii japoneze călătoresc în Europa pentru a începe comerţul cu Occidentul. Multe tratate erau dezavantajoase pentru Japonia, adesea oferind străinilor privilegii substanţiale.

Această deschidere a ţării a avut consecinţe şi pe plan intern. Japonezii îi considerau pe străini nişte intruşi. Atunci când mai mulţi samurai naţionalişti i-au atacat pe comercianţii străini, nave de război europene au bombardat Kagoshima în 1863 şi Shimonoseki în 1864.

În Japonia se formează un grup de influenţă care cere reorganizare politică şi revenirea la putere a împăratului (tenno). Susţinătorii modernizării şi puterile străine înarmate accentuează deficienţele shogunatului Tokugawa. Shogunii admit că Japonia trebuie să-şi adapteze politica la noile condiţii. Acestea sunt anticipate de conducătorii militari ai provinciilor Satsuma, Choshu şi Tosa, care cuceresc palatul imperial din Kyoto, la 3 ianuarie 1868. Tokugawa Yoshinobu se vede nevoit să-i redea împăratului puterea, care fusese în mâinile shogunilor peste 250 de ani. În 1868, oraşul Edo este declarat capitală, fiind redenumit Tokyo, iar în 1869 tenno Mutsuhito (Meiji) se stabileşte aici.

Ukiyo-e: imagini ale lumii plutitoare

Datând din sec. XVII, sub forma unor gravuri în lemn colorate de mână, cu subiecte preluate din viaţa boemă a societăţii, arta şcolii Ukiyo-e prezenta actori şi curtezane. Mai târziu, erau reprezentate peisaje şi scene citadine. În sec. XIX, cei mai importanţi artişti Ukiyo-e au fost Ando Hiroshige şi Hokusai, arta lor intrând în declin în Epoca Meiji.

Modernizarea şi cuceririle teritoriale

Reformele Epocii Meiji modernizează Japonia şi o transformă în cea mai mare putere politică şi militară din Asia de Est.

Războiul Boshin, un război civil scurt împotriva ultimilor adepţi ai dinastiei Tokugawa, duce direct la Epoca Meiji. Tenno Mutsuhito, supranumit Meiji (Iluminatul) promovează pe plan extern o politică expansionistă şi stabileşte drept obiectiv modernizarea Japoniei prin reforme radicale, care se realizează mai ales sub conducerea puternicilor miniştri Kido Takayoshi, Saigo Takamori şi Okubo Toshimichi. Prin decretul de la 1871, aceştia abolesc structura feudală tradiţională şi numesc guvernatori care iau locul sistemului anterior de autonomie locală. Consultanţii militari şi inginerii europeni restructurează armata, industria şi transportul. Legile şi instituţiile de educaţie se reînnoiesc după model occidental. Cu toate acestea, ritmul rapid al schimbărilor a dus la rezistenţă. Când clasa războinică a samurailor a fost desfiinţată, în 1877, ministrul de război Yamagata Aritomo - care introdusese serviciul militar obligatoriu, după modelul prusac - este obligat să înăbuşe revolta de la Satsuma. Statul prusac a servit drept model şi în cazul elaborării noii constituţii din 1889, care, formal, transforma Japonia într-o monarhie constituţională. În 1890 se formează un Parlament cu o Cameră Superioară şi una Inferioară, deşi împăratul încă avea dreptul să intervină în politică prin decrete sau dizolvând Camera Inferioară. De asemenea, armata avea drept de veto în cazul numirilor în fotoliile ministeriale. Industrializarea cerea extinderea teritoriilor ţării, mai ales pentru a prelua materii prime şi a extinde exportul pe pieţe externe. În anii 1870, Japonia ajunge la o înţelegere cu Rusia în ceea ce priveşte Insulele Kurile din nordul Japoniei şi ocupă Insulele chineze Ryukyu, în sud. Japonezii se folosesc de Răscoala din Coreea pentru a prelua şi mai multe teritorii chineze. Câştigă Războiul Sino-Japonez din 1894-1895, iar prin Tratatul de la Shimonoseki preiau Taiwanul şi Insulele Pescadores. De asemenea, Japonia învinge în Războiul Ruso-Japonez din 1904-1905, a cărui miză erau Manciuria şi Coreea; printr-un tratat negociat la Portsmouth, New Hampshire, în 1905, Japonia câştigă jumătatea sudică a Insulei Sahalin şi dreptul de concesiune asupra Peninsulei Liaodong. În 1910, Japonia anexează Coreea. În 1912, tenno Mutsuhito moare la Tokyo. În timpul domniei lui, Japonia devine cea mai industrializată ţară din Asia şi în acelaşi timp o mare putere politică şi militară.

Saigo Takamori

Generalul Saigo Takamori conducea o armată de peste 50.000 de samurai în Războiul Boshin. Împreună cu Kido Takayoshi şi Okubo Toshimichi, era unul dintre Cei trei eroi ai guvernării Meiji Se retrage curând din viaţa publică şi înfiinţează o şcoală pentru samuraii care fuseseră demişi din posturi. În 1877, Saigo conduce revolta de la Satsuma, iniţiată de samuraii care se simţeau dezonoraţi de pierderea privilegiilor. Rănit grav în luptă, le cere camarazilor săi să-l decapiteze, pentru a evita capturarea şi o mai mare dezonoare.