V.21. China până la ultimul împărat


CCA 1840-1912

Momentul de vârf al dinastiei Qing (1644-1912) ţinea de domeniul trecutului. China pierdea văzând cu ochii puterea politică şi economică în faţa britanicilor, care triumfaseră în cele două războaie ale opiului. Britanicii, ruşii şi francezii pretindeau tot mai multe teritorii chinezeşti. Pe plan intern, dinastia Qing se confrunta cu societăţi secrete şi cu mişcări religioase, precum şi cu un consum considerabil de opiu de către populaţie. Astfel slăbit, statul chinez se destramă în final după reforme precaute, fiind înlocuit de republică în 1912.

Comerţul cu opiu şi porturile deschise pentru europeni

Războaiele opiului au sporit influenţa economică şi culturala europeană în China.

După ce britanicii încep să importe opiu din India în China, balanţa comercială a Chinei slăbeşte semnificativ. Importul de opiu în China era interzis de legea chineză, ţara fiind în stare să producă o cantitate suficientă pentru uz medical. Utilizarea opiului a fost interzisă în 1810. Când guvernul imperial chinez din Canton confiscă mari cantităţi de opiu, în 1840 se declanşează Primul Război al Opiului, deoarece britanicii refuzaseră să renunţe la comerţul cu acest drog. O flotă militară a fost trimisă pentru a impune continuarea comerţului. Chinezii, a căror forţă slăbise considerabil, sunt forţaţi să accepte tratatul inegal semnat la Nanjing la 29 august 1842. Prin acesta li se cerea chinezilor să plătească reparaţii de război, să cedeze teritoriul Hong Kong în favoarea britanicilor şi să deschidă cinci porturi noi pentru comerţul britanic. Însă noile condiţii tot nu au satisfăcut Marea Britanie, deoarece nu coincideau cu ideea acesteia despre comerţul liber.

Europenii triumfă şi în Al Doilea Război al Opiului, sau Războiul Lorcha (1856-1860). Prin Tratatul de la Tianjin din 1858, aceştia îşi asigură încă zece porturi deschise. Când chinezii maltratează prizonierii britanici, 20.000 de soldaţi englezi şi francezi distrug palatul de vară al împăratului. Tratatul de la Beijing din 1860 legalizează comerţul cu opiu. În plus, după reducerea taxelor de import, în China sunt introduse nenumărate produse europene ieftine, distrugând prin aceasta economia chineză şi orice şansă de modernizare.

Pe plan intern, mişcarea Taiping (Marea Pace) - o sinteză între religia tradiţională şi viziunea creştină care cerea un sistem social egalitar - devenea un adversar de temut al dinastiei Qing. În 1851, adepţii săi se răscoală împotriva guvernării imperiale, sub conducerea lui Hung Hsiu, în Răscoala de la Taiping, şi îşi declară un stat propriu, care cuprindea o mare parte din sudul şi sud-vestul Chinei, având Nanjingul drept capitală. Răscoala este înfrântă în 1864 de dinastia Qing, în ajutorul căreia veniseră britanicii şi francezii. Au murit 20 de milioane de oameni. Provincia Yunnan a fost zguduită de răscoalele musulmanilor, între 1864 şi 1878. În Sinkiang, în partea de vest a Imperiului Chinez, Yakub Beg a întemeiat un imperiu musulman turc, din 1865 şi până în 1877, autoproclamându-se han al Kashgariei.

Sfârşitul imperiului

Influenţa Chinei în Asia se diminuează vizibil. Răscoala boxerilor demonstrează slăbiciunea guvernării Qing, care este înlocuită curând de republică.

După ce în 1860 China îşi pierduse teritoriile de la nord în favoarea Rusiei, aceasta pierde Vietnamul în favoarea Franţei, prin Războiul Sino-Francez din 1884-1885 şi Birmania, câştigată de Marea Britanie în 1886. Intervenţia Japoniei şi Chinei într-o răscoală din Coreea în 1894 declanşează Războiul Sino-Japonez. În ciuda superiorităţii numerice a trupelor chineze, războiul - mai ales după pierderea Bătăliei navale din estuarul râului Yalu - se încheie cu înfrângerea acestora şi cu pierderi semnificative de teritorii. China este obligată să renunţe la influenţa asupra Coreei, care dobândeşte apoi independenţa.

Către sfârşitul sec. XIX, vocile care cereau mai multe reforme, după modelul japonez sunt auzite de împăratul Te Tsung. Acesta dorea să transforme China în monarhie constituţională şi să continue modernizarea. Însă etapa de reforme a fost stopată de lovitura de stat a puternicei împărătese văduve Tzu-Hsi, sprijinită de adepţii conservatori. În 1899, aceasta recunoaşte societatea secretă a boxerilor, care începe să câştige teren. Boxerii denunţau exploatarea ţării de către europeni şi urmăreau să restabilească gloria pierdută a Chinei. În acest scop atacă sediile europenilor şi ucid personalul. Răscoala boxerilor din 1900, înfrântă de trupele japoneze, europene şi americane, a condus la restrângeri şi mai mari ale drepturilor de suveranitate ale Chinei. Curtea chineză a fost pregătită pentru reforme abia după ce ruşii şi japonezii au împărţit între ei Manciuria în sfere de influenţă în 1904-1905. Au fost planificate o constituţie şi formarea Parlamentului, acţiunile fiind însă ezitante. În 1911, are loc la Wuchang un puci care se răspândeşte în imperiu, forţându-l pe ultimul împărat Puyi să abdice. Acesta urcase pe tron în copilărie, în 1908, după ce împărăteasa văduvă Tzu-Hsi, fiind pe patul de moarte, îl desemnase ca succesor. Republica proclamată la sfârşitul anului de revoluţionarii din jurul lui Sun Yat-Sen a fost guvernată din 1912 de generalul Yuan Shikai. După acordul semnat cu noul conducător chinez, Puyi îşi retrage titlul imperial. De asemenea, acordul stipula ca fostul împărat se va bucure de acelaşi protocol ca şi monarhii străini.

Răscoala boxerilor

Răscoala boxerilor a fost declanşată de asasinarea la Beijing a ambasadorului german, baronul von Ketteler, la 20 iunie 1900, şi de asedierea ambasadelor de către societatea lor secretă I-he-tuan. Răscoala a fost înfrântă în final de o armată internaţională de intervenţie formată din trupe japoneze, europene şi americane, care au ocupat Beijingul la 14 august 1900. Răsculaţii au fost pedepsiţi printr-o serie de campanii extrem de sângeroase, conduse de mareşalul conte von Waldersee. Conflictul s-a încheiat în septembrie 1901 prin Protocolul boxerilor, care, printre alte condiţii dure, obliga China să plătească reparaţii de război şi să accepte baze militare străine pe teritoriul ei.