V.18. Persia şi Afghanistanul


CCA 1800-1914

În sec. XIX, competiţia dintre Marea Britanie şi Rusia pentru controlul „centrului Asiei" a exercitat o mare influenţă asupra Afghanistanului şi Persiei. Planurile de expansiune ale Rusiei în sudul Asiei reprezentau o ameninţare pentru India, bijuteria coroanei Imperiului Britanic. Puterile europene ameninţau din afară Persia şi Afghanistanul şi căutau s-o influenţeze pe plan intern, destabilizând regimurile ambelor state. Descoperirea petrolului în Persia (1908) a crescut şi mai mult miza competiţiei, dar Afghanistanul a reuşit să îşi asigure o oarecare autonomie, ca stat tampon între Imperiul Rus şi India Britanică.

Persia: dependenţa de britanici şi ruşi

Două mari puteri, Rusia şi Marea Britanie, doreau să-şi subordoneze Persia, fapt confirmat prin imixtiunile lor tot mai numeroase în politica internă a acesteia.

În timpul domniei sale, Fath Ali, şahul Persiei, suferă numeroase înfrângeri din partea ruşilor, în tratatele de la Golstan din 1813 şi Turkmanchay din 1828, perşii pierd toate teritoriile din Caucaz. Între anii 1870 şi 1880, ruşii exercită şi mai multă presiune asupra ţării, ocupând teritoriile persane de la estul Mării Caspice şi de la sudul Mării Arai, iar în 1884 cuceresc spaţiul din jurul Mervului.

Tensiunea internă creşte de asemenea. În timpul domniei sale, din 1848-1896, Nasir ad-Din Şah, care călătorise în toată Europa, iniţiază o politică prudentă de reforme. Mentalitatea liberală europeană ajunge astfel şi în Persia. Marea Britanie avea un interes deosebit şi o influenţă puternică asupra economiei Persiei. În consecinţă, şahul s-a văzut nevoit să-i tolereze pe negustorii influenţi, susţinători ai britanicilor, care se opuneau sistemului autocrat, cerând să fie implicaţi în luarea deciziilor. În acelaşi timp, orice concesie acordată reformei era acuzată de europenizare din partea clericilor şiiţi influenţi.

Începând cu anii 1840, şahul a dus lupte cu babismul, care a generat mai târziu credinţa baha'i. Acesta a apelat la măsuri severe împotriva grupului care scinda islamul, omorându-i aproape pe toţi adepţii acestei mişcări după o tentativă de asasinare din 1852.

Tensiunea internă creştea după fiecare concesie făcută de şah în favoarea britanicilor, care cereau, de exemplu, permisiunea de a construi o cale ferată şi industrializarea ţării. Garantarea monopolului comerţului cu tutun pentru Marea Britanie a determinat proteste de amploare. În 1906, şahul este obligat să convoace o Adunare naţională şi să adopte o constituţie, transformând Persia în monarhie constituţională. Muhammad Ali Şah, care a venit la putere în anul următor, încearcă să anuleze aceste modificări, însă tensiunile şi răscoalele îl forţează să abdice. Când Rusia şi Marea Britanie semnează Antanta anglo-rusă în 1907 la Sankt Petersburg, acestea împart Persia în zone de influenţă, pe care ajung să le ocupe în 1909.

Puţurile de ţiţei din Persia

Primele rezerve de petrol din Persia au fost descoperite în 1908, iar într-un an au fost construite primele rafinării. Compania petrolieră anglo-persană a forat puţuri de ţiţei în sud-vestul provinciei Khuzestan din Golful Persic, care astăzi dispune de mai mult de zece procente din rezervele de petrol cunoscute ale lumii. Guvernul britanic îşi asigură poziţia de control în companie şi ocupă regiunea sub pretextul apărării intereselor sale comerciale, desemnate anterior drept teritoriu neutru într-un acord cu Rusia. Însă încercarea britanicilor de a controla ţara în totalitate şi implicit petrolul acesteia a eşuat în următoarele decenii, în parte din cauza ostilităţii populaţiei persane faţă de ocupaţia străină.

Afghanistan: independenţă precară

Britanicii şi ruşii au rămas neutri în lupta pentru hegemonie strategică în Asia Centrală, permiţând astfel Afghanistanului să obţină o oarecare independenţă.

Ahmad Şah Durrani, care urcase pe tron în 1747, fondează statul Afghanistan modern. Acesta l-a extins în toate direcţiile, îndeosebi în nordul Indiei. Însă imperiul se prăbuşeşte complet în jurul anului 1818, din cauza disensiunilor din interior. În 1826, Dost Mohammed Han cucereşte Kabulul şi stabileşte un nou emirat, care este tratat imediat de britanici şi ruşi ca o ameninţare la adresa intereselor lor. După ce Dost Mohammed Han începe negocierile cu ruşii, britanicii se hotărăsc să declare război. În timpul Primului Război Anglo-Afghan din 1838-1842, britanicii cuceresc Kandaharul şi Ghazni. Shuja Şah, unul dintre nepoţii lui Ahmad Şah Durrani, este instaurat ca suveran acceptat de britanici. Contraatacul lui Akbar Han, fiul lui Dost Mohammed Han, se dovedeşte victorios, iar trupele britanice sunt nevoite să se retragă. Dost Mohammed Han îşi reia emiratul, iar conflictul se încheie paşnic în 1855, prin Tratatul de la Peshawar.

Când Shir Ali Han decide să reia dialogul cu Rusia în 1878 şi refuză să accepte o reprezentanţă britanică la Kabul, armata Marii Britanii invadează din nou Afghanistanul. De această dată însă, afghanii nu reacţionează deloc la cucerirea Kabulului în timpul celui de Al Doilea Război Anglo-Afghan din 1878-1879. Prin Tratatul de la Gandamak care încheie războiul, Yaqub Han cedează definitiv Marii Britanii pasul Khyber şi alte teritorii; britanicii acordă garanţia protecţiei împotriva agresiunilor străine, dar obţin dreptul de a importa produse britanice în ţară şi de a controla politica externă afghană. În 1893, prin Tratatul de la Durand sunt stabilite frontierele Afghanistanului cu India britanică, acestea reprezentând astăzi graniţa dintre Afghanistan şi Pakistan.

În 1907, Afghanistanul devine independent în mod indirect, pentru că Rusia şi Marea Britanie cad de acord să renunţe la pretenţiile lor teritoriale din zonă. Afghanistanul ajunge un stat tampon între două mari puteri europene şi, în ciuda alianţei anglo-ruse, rămâne neutru în timpul Primului Război Mondial. Însă Marea Britanie îşi menţine influenţa în ţară, mai ales în politica externă afghană, până în 1919, când moştenitorul tronului este asasinat din cauza atitudinii probritanice a monarhiei.

Sayyid Jamal ad-Din al-Afgani

Sayyid Jamal ad-Din, născut lângă Kabul în 1838, a fost un reformator islamic şi un activist politic. Acesta a propovăduit că islamul este modalitatea de a-i uni pe musulmani şi de a rezista în faţa colonizării europene a teritoriilor islamice. A studiat la medresa (şcoală teologică) din Kabul, apoi a trăit în India, Arabia, Turcia şi Egipt, dar a călătorit şi în Europa, Rusia şi Statele Unite. Britanicii l-au deportat pe ad-Din din Egipt în 1879. Şi-a atras după aceea sprijinul populaţiei persane, prin denunţarea dependenţei conducătorilor islamici de Europa şi prin susţinerea Reformei. Este din nou deportat, de această dată în Imperiul Otoman, fiind arestat în 1896, după împuşcarea lui Nasir ad-Din Şah de către un militant suspectat că ar fi un adept al său.