V.17. Egiptul


1798-1914

Egiptul a fost cucerit de sultanul Selim I în 1517, fiind condus de guvernatori ai dinastiei Mamelucilor. Această regenţă se încheie după victoria campaniei lui Napoleon. După expulzarea francezilor, Egiptul este condus de generalul turc de origine albaneză Mehmet Ali, ale cărui reforme politice au pus bazele statului egiptean modern. Pentru a accelera dezvoltarea economică, statul a făcut împrumuturi uriaşe, ceea ce a dus la restrângerea bugetului şi apoi la faliment. De această situaţie profită puterile europene - mai ales Marea Britanie, care ocupă Egiptul la sfârşitul sec. XIX.

Egiptul sub Mehmet Ali

Mehmet Ali a extins graniţele Egiptului şi a început modernizarea.

Napoleon ajunge la Alexandria în 1798 şi începe cucerirea Egiptului. Campania este însoţită de cercetarea şi jefuirea comorilor arheologice egiptene. Francezii îi înving pe mameluci lângă piramide, provocând astfel Marea Britanie, care avea interese în Africa de Nord şi Imperiul Otoman. După ce otomanii îi alungă pe francezi în 1803, Egiptul devine autonom, deşi formal aparţinea încă Imperiului Otoman. Paşa Mehmet Ali, un albanez care luptase ca general turc împotriva lui Napoleon, devine guvernatorul otoman al Egiptului în 1805. Pentru a-şi consolida puterea acesta desfiinţează Corpul mamelucilor în 1811. În anii următori, investeşte în dezvoltarea industriei şi agriculturii. Pentru a obţine controlul rutelor comerciale, extinde graniţele ţării de la est şi sud. Ibrahim-Paşa, fiul adoptiv al lui Mehmet Ali, îi înfrânge în 1819 pe wahhabiţii care trăiau în Peninsula Arabia şi conduce campanii ulterioare în 1820-1822 în Sudan, şi în 1833 în Siria. Cu numai câţiva ani înainte, flota egipteană îl ajutase pe sultanul Mahmud II împotriva grecilor. Acum, egiptenii atacau la rândul lor Imperiul Otoman. Expansiunea egiptenilor a fost blocată numai după intervenţia Prusiei, Austriei, Marii Britanii şi Rusiei - care erau interesate să evite cucerirea Constantinopolului. Flota lui Ibrahim-Paşa a fost înfrântă în Bătălia navală de la Navarino în 1827. Egiptenii controlau încă Siria, pe care o pierd în 1839, atunci când atacă pentru bătălia a doua oară Imperiul Otoman. După această dată, Egiptul devine viceregat, iar Mehmet Ali urcă pe tronul Egiptului, obţinând pentru fiul său, Ibrahim, dreptul la succesiune.

Canalul Suez

Încă din Antichitate, între Marea Mediterană şi Marea Roşie exista o rută scurtă folosită sporadic. Încurajat de investigaţiile oamenilor de ştiinţă ai lui Napoleon, Said-Paşa concesionează francezului Ferdinand de Lesseps construirea unui canal care să lege cele două mări în 1854. Construcţia a durat zece ani. După deschiderea canalului în 1869, majoritatea acţiunilor companiei au revenit francezilor, iar restul egiptenilor. Canalul Suez prezenta un interes deosebit pentru britanici, deoarece scurta drumul pe mare către India, aşa că aceştia au cumpărat acţiunile falimentare ale egiptenilor în 1875 şi au ocupat militar canalul în 1882.

Dezvoltarea internă a statului şi influenţa crescândă a puterilor europene

Construirea Canalului de Suez şi dezvoltarea infrastructurii au condus la ruinarea financiară a Egiptului, care lupta împotriva rebeliunii din Sudan. Marea Britanie ocupă Canalul de Suez şi controlează mai târziu întreaga ţară.

Mehmet Ali moare în 1849, iar succesorii săi continuă modernizarea ţării, însă intră tot mai mult sub influenţa puterilor europene. Said-Paşa, al patrulea fiul al lui Mehmet Ali, promovează o politică prooccidentală şi împrumută sume imense de bani din străinătate. Proiectele de dezvoltare ale succesorului său, Ismail-Paşa, necesită de asemenea împrumuturi externe, construcţia de fabrici, dezvoltarea drumurilor şi a sistemului poştal şi, mai ales, construcţia Canalului Suez - concesionat de Said - Paşa în 1854 - au suprasolicitat bugetul statului. Datoriile tot mai mari i-au obligat pe egipteni să accepte în cabinet miniştri francezi şi britanici, în schimbul unor plăţi. Ismail-Paşa, care ieşise odată victorios în luptele din sud, reuşind să extindă hegemonia Egiptului până la graniţele cu Ethiopia, a fost demis şi înlocuit de fiul său, Tawfiq-Paşa, care a restructurat finanţele publice ale ţării. Între timp, Marea Britanie era interesată să câştige controlul asupra Canalului Suez. După ce britanicii obţin acţiunile egiptene în 1875, împotriva lui Tawfiq-Paşa izbucneşte o răscoală a militarilor egipteni, condusă de ministrul de război Arabi-Paşa, în 1881. În 1882, creştinii din Alexandria sunt măcelăriţi, iar britanicii intervin imediat, înăbuşind răscoala, apoi cuceresc ţara. Egiptul devine un condominiu anglo-egiptean, la care se adaugă Sudanul între 1895 şi 1899. Dinastia lui Mehmet Ali se menţine sub conducerea lui Abbas II Hilmi-Paşa, dar de fapt ţara este condusă de un general-guvernator britanic. Abbas, care sprijinea eforturile Egiptului de a-şi redobândi autoguvernarea, a fost înlocuit de unchiul său Hussein Kamil în 1914. Pentru a împiedica Egiptul să susţină Puterile Centrale în cadrul Primul Război Mondial, aşa cum a procedat Imperiul Otoman, statul a fost declarat protectorat britanic.

Răscoala lui al-Mahdi

După Mehmet Ali, în 1874, egiptenii continuă cucerirea Sudanului, care în 1877 este plasat sub administrarea guvernatorilor britanici. În 1881 izbucneşte o răscoală împotriva ocupaţiei, sub conducerea lui Muhammad Ahmad. Autoproclamat Mahdi (cel bine condus de Dumnezeu - salvatorul mesianic aşteptat de musulmani), acesta a sprijinit războiul împotriva Egiptului, cucerind Kordofanul în 1883 şi, doi ani mai târziu, Khartoumul, după victoria asupra britanicilor. Este recunoscut apoi drept conducător al Sudanului de Răsărit, însă moare în acelaşi an la Omdurman. Statul lui al-Mahdi rezistă doar până la invazia egiptenilor şi britanicilor, fiind înfrânt în 1898 la Omdurman. Din 1899, Sudanul devine de asemenea condominiu anglo-egiptean.