V.16. Imperiul Otoman


CCA 1800-1914

În sec. XIX, Imperiul Otoman, care în perioada sa cea mai prosperă se întindea de la Marea Mediterană până în Persia, cunoaşte un declin politic şi economic. Pe la sfârşitul anilor 1700, guvernul otoman a promovat reforme, însă acestea nu erau susţinute de vechea elită şi, mai târziu, nu au mulţumit nici tânăra generaţie liberală care devenea tot mai puternică. Această perioadă de reforme a fost însoţită de pierderi substanţiale de teritorii, care au marcat începutul declinului şi apoi prăbuşirea marelui imperiu.

Pierderile teritoriale şi reformele interne

La sfârşitul sec. XIX, Imperiul Otoman suportă mari pierderi teritoriale, mai ales în Balcani. Pe plan intern, sultanul pregăteşte reforme.

Revoluţia Franceză şi războaiele de eliberare împotriva lui Napoleon trezesc de asemenea năzuinţele de libertate şi sentimentele naţionale în teritoriile europene dominate de turci. Grecia se revoltă şi îşi câştigă în final independenţa în 1829, iar restul Balcanilor este cuprins de răscoale pe tot parcursul sec. XIX. Marile puteri europene, mai ales Rusia, intervin tot mai mult, sprijinind independenţa Bulgariei, României, Serbiei şi Muntenegrului la Congresul de la Berlin din 1878. În nordul Africii, Egiptul îşi căuta de asemenea independenţa faţă de Imperiul Otoman. În ciuda sprijinului iniţial oferit turcilor de alianţa dintre Austria, Prusia şi Marea Britanie, egiptenii ies învingători în 1841. Statele din Maghreb se află din ce în ce mai mult sub influenţa Europei. În 1830, Franţa ocupă, apoi colonizează Algeria, iar în 1881 transformă Tunisia în protectorat francez. Pe plan intern, sultanii otomani erau nevoiţi să accepte slăbirea puterii lor centrale. Primul aşa-numit sultan reformist este Selim III, care urcă pe tron în 1789 şi reorganizează statul, administraţia financiară şi armata după modelele Europei de Vest. Însă acesta nu a reuşit să se opună rezistenţei elitei tradiţionale - îndeosebi ienicerilor, care în cele din urmă l-au asasinat. Planurile sale au fost continuate apoi de sultanul Mahmud II, care a desfiinţat corpul ienicerilor după răscoala din 1826 şi l-a înlocuit cu o armată regulată controlată de guvern. De asemenea, acesta a sprijinit oamenii de ştiinţă, fondând şcoli de stat şi pledând pentru secularizarea generală. Sub sultanul Abdul-Medjid I a început epoca Reformei Tanzimat, o nouă etapă de reforme liberale. Pe lângă restructurarea armatei, a fost reorganizată administraţia după model francez şi toţi supuşii imperiului au obţinut drepturi egale. Se construiesc numeroase drumuri, căi ferate, se introduce telegraful. Pentru realizarea reformelor, s-a apelat la împrumuturi din străinătate, însă guvernul nu a reuşit să plătească dobânda după 1875.

Această situaţie, la care s-au adăugat corupţia şi mania de lux şi opulenţă a sultanilor - Abdul-Medjid tocmai îşi construise un palat nou măreţ pe malurile Bosforului - a determinat în final colapsul financiar al Imperiului Otoman.

Sfârşitul reformelor şi mişcarea Junii turci

Mişcarea Junii turci dorea modernizarea politică şi economică a Imperiului Otoman, însă iniţiativele acesteia au eşuat.

După moartea sultanului Abdul-Medjid I, în 1861, pe tron urcă fratele său Abdul-Aziz, dar este forţat să abdice în 1876 fiind înlocuit de Abdul-Hamid II. Acesta iniţiază o constituţie, garantează libertatea religiei şi a presei şi instalează un Parlament în 1877, pe care il dizolvă atunci când imperiul trebuie să facă presiunii asupra europenilor. Rusia declară război Imperiului Otoman. Prin Tratatul de la San Stefano din 1878 Turcia cedează Rusiei Basarabia. Congresul de la Berlin (1878) marchează alte pierderi teritoriale otomane. Domnia lui Abdul-Hamid II devine curând una dictatorială şi centralizată. Masacrul celor 200.000 de armeni din 1896 a avut loc în timpul domniei sale. Deşi sultanul a reuşit să îmbunătăţească situaţia economică, regimul său autocrat a determinat rezistenţa liberalilor organizaţi în mişcarea Junii turci. În 1909, izbucneşte un puci cu sprijinul generalului Enver-Paşa. Junii turci preiau puterea, restabilesc constituţia şi Parlamentul şi guvernează timp de zece ani sub domnia lui Mehmet V. Ei au încercat să modernizeze ţara, limitând influenţa religiei în şcoli şi în sistemul juridic, în paralel demarând procesul de industrializare. Însă nici aceste acţiuni nu au reuşit să salveze bolnavul Europei. Cele două Războaie Balcanice din 1912-1913 au slăbit şi mai mult imperiul aflat în declin, lăsându-i numai un mic teritoriu - Tracia de Est - în Europa. Guvernul otoman a încercat să-şi păstreze neutralitatea în timpul Primului Război Mondial, dar a fost atras de partea Puterilor Centrale, prin promisiunea de sprijin şi finanţare din partea Germaniei în lupta cu Rusia ţaristă.

Mişcarea Junii turci

Această mişcare a fost fondată de Midhat-Paşa în 1868, cu scopul de a reforma instituţiile turceşti. În jurul anilor 1880, mulţi funcţionari, ofiţeri şi intelectuali, majoritatea tineri, care nu erau de acord cu sistemul autocrat de guvernare din Turcia şi care urmăreau revitalizarea ţării, şi-au unit forţele. Junii turci susţineau o strategie de liberalizare, cu scopul de a stabili o monarhie constituţională, dar sunt forţaţi la început să acţioneze din străinătate. Mai multe grupuri şi-au unit forţele, destituindu-l pe Abdul-Hamid II şi instalându-l pe tron pe sultanul Mehmet V. Cu toate acestea Junii turci nu au reuşit să revigoreze vechiul Imperiu Otoman, fiind forţaţi sa renunţe la guvernare în octombrie 1918.