V.14. Rusia: de la Tratatul de la Tilsit la abdicarea ultimului ţar


1807-1917

În secolul XIX, Rusia a rămas cu mult în urma progresului politic şi economic care a transformat radical Europa Occidentală. În Rusia, autocrată pe plan intern şi cu o economie bazată pe un sistem de agricultură semifeudal, a crescut tot mai mult prăpastia dintre majoritatea covârşitoare a populaţiei şi marea nobilime. Deşi a cucerit vaste teritorii, eşecurile acesteia în politica externă au slăbit puterea ţarului. Tentativele de reformă erau întotdeauna urmate de perioade de reprimare extremă, determinând radicalismul liberalilor moderaţi. După începutul industrializării, muncitorii de la oraş s-au alăturat intelectualilor radicali în lupta lor cu autocraţia ţaristă şi au participat la Revoluţie.

Expansionismul, Polonia şi Revoluţia din Decembrie

Rusia a reuşit să-şi extindă vastul teritoriu, iar Polonia lupta fără succes să-şi recapete independenţa. Tinerii ofiţeri liberali urmăreau să instaureze reforma, dar revolta lor a eşuat.

Pactul cu Napoleon încheiat prin Tratatul de la Tilsit din 1807 oferă ţarului rus Alexandru I posibilitatea să-şi extindă imperiul. Rusia câştigă, în 1809, insulele Åland şi Finlanda, de la Suedia, şi Basarabia, după Războiul Ruso-Turc din 1806-1812. În 1813, cucereşte Daghestanul după un război cu Persia; ţarul Pavel I ocupase deja Georgia, aflată în vecinătate, în 1801. După înfrângerea lui Napoleon în Campania din Rusia şi eliminarea definitivă a acestuia în Bătălia de la Waterloo, Congresul de la Viena din 1815 acordă de asemenea Rusiei cea mai mare parte a Marelui Ducat al Varşoviei. Polonia nu era pregătită să accepte dominaţia ruşilor. Deşi rămâne iniţial regat independent, rezistenţa - îndeosebi Răscoala din Noiembrie 1830 - este reprimată, iar Polonia îşi pierde autonomia. Următoarea revoltă a polonezilor din 1863 este de asemenea înăbuşită, iar Rusia dizolvă complet regatul cinci ani mai târziu.

Pe plan intern, Alexandru I aplică la început unele reforme liberale, cum ar fi reorganizarea guvernului şi a sistemului de educaţie. Sfânta Alianţă formată de Rusia şi Austria la Congresul de la Viena în 1815, în scopul de a menţine ordinea monarhică în Europa, determină politica de după restauraţie (1820) a ţarului. În definitiv, Rusia devine un jandarm al Europei care luptă împotriva radicalismului politic, stând la pândă şi intervenind în sprijinul regimurilor care erau ameninţate de răscoalele populare.

Decembriştii

Mulţi intelectuali ruşi au fost influenţaţi de ideile reformei occidentale, opunându-se autocraţiei ţariste. Unii au format societăţi secrete. La scurt timp după moartea lui Alexandru I, un grup de tineri liberali, care doreau să stabilească o monarhie constituţională, organizează o răscoală la St. Petersburg în decembrie 1825. Deşi cererile acestora erau moderate, Nicolae s-a arătat foarte alarmat de eveniment. Reacţia extremă şi severitatea domniei sale se leagă adesea de efectele acestei răscoale asupra ţarului în tinereţe. În consecinţă, şase sute de decembrişti au fost condamnaţi, cinci executaţi şi peste o sută exilaţi.

Cuceririle teritoriale şi Războiul Crimeii

Nicolae I intensifică politica represivă şi implică ţara în Războiul Crimeii.

Nicolae I, fratele şi succesorul lui Alexandru I, sporeşte represiunea prin interzicerea universităţilor liberale şi arestarea disidenţilor. După revoluţiile europene din 1848, a continuat măsurile restrictive, trimiţând trupele ruseşti să lupte împotriva revoltei maghiarilor din Austria. Mai mult, plănuia rusificarea populaţiei neslave din imperiu prin limbă şi religie, în speranţa că-i va face pe supuşi mai credincioşi.

Pe plan extern, a continuat direcţia expansionistă. În 1828, Persia a fost obligată să cedeze teritorii din Armenia. Al Şaselea Război Ruso-Turc stabileşte suzeranitatea Rusiei în Caucaz şi „protectoratul" Ţării Româneşti şi Moldovei, prin Tratatul de la Adrianopol din 14 septembrie 1829. Armata lui Nicolae I ocupă aceste teritorii în 1853, cu scopul de a prelua controlul Dardanelelor, împlinindu-şi astfel visul de a obţine şi acces naval la Marea Mediterană. Atitudinea Rusiei îngrijorează puternic celelalte mari puteri, determinând sângerosul război din Crimeea. Imperiul Otoman se aliază cu Franţa, Marea Britanie şi Regatul Sardiniei împotriva Rusiei. Ruşii reuşesc să anihileze flota otomană la 30 noiembrie 1853, însă atunci când coaliţia declară război Rusiei în 1854, Austria refuză să lupte cu vechiul ei aliat Rusia. Neutralitatea Habsburgilor a determinat înstrăinarea ambelor părţi. În septembrie, aliaţii lansează un atac în Crimeea, asediind Sevastopolul, portul principal al flotei ruseşti din Marea Neagră. După 11 luni de asediu, ruşii se predau la 9 septembrie 1855. La 30 martie 1856, în urma prevederilor Tratatului de la Paris care a urmat, Rusia pierde Armenia şi partea de sud a Basarabiei, precum şi protectoratul asupra Principatelor Române care rămân sub suzeranitatea Porţii Otomane. Marea Neagră este declarată zonă neutră demilitarizată, eveniment care a reprezentat o înfrângere majoră a ambiţiilor ruseşti în regiune.

Războiul Crimeii

Războiul Crimeii a fost mai mult decât un conflict militar, constituind mai curând un punct de turnură, care a marcat răsturnarea balanţei de puteri stabilită după Congresul de la Viena. Pentru prima dată în patru decenii, Marile Puteri se angajează într-un război de proporţii, iar Sfânta Alianţă dintre Austria şi Rusia se prăbuşeşte. Deşi modest, succesul forţelor britanice şi franceze a ajutat la protejarea Imperiului Otoman, aflat în declin, de expansionismul rusesc. Rolul Rusiei în problemele continentale, dezvoltat sub ţarii Alexandru I şi Nicolae I, se diminuează semnificativ după Războiul Crimeii.

Rusia sub Alexandru II

Ţarul Alexandru II extinde imperiul către Oceanul Pacific. Reformele sale precaute nu satisfac mişcarea reformistă, iar ţarul este asasinat de militanţii radicali în 1881.

Alexandru II, care îşi urmează tatăl la tron în 1855, încheie Războiul Crimeii. După dezastrul din sud, Rusia orientează planurile expansioniste către est. În 1856, Rusia anexează o parte a insulei Sahalin, iar în 1858 cucereşte toate teritoriile de până la Coasta Pacificului, unde fondează Vladivostokul în 1860. Ţarul vinde Alaska Statelor Unite în 1867. În 1891 începe construcţia căii ferate transsiberiene, care leagă provinciile îndepărtate ale imperiului. În anii 1860 şi 1870, Rusia cucereşte şi mai multe teritorii din sud-est, graniţele imperiului extinzându-se astfel până în India. Alexandru II aprobă cererile de reformă în Rusia şi aboleşte iobăgia în 1861, iar trei ani mai târziu introduce instituţiile de guvernare locală alese prin vot - zemstve - şi serviciul militar obligatoriu, însă aceste măsuri nu satisfac opoziţia, iar societăţile secrete rămân active. Grupul autointitulat Narodniki (Prietenii poporului) era activ îndeosebi în zonele rurale. Răscoala sârbilor şi muntenegrenilor împotriva dominaţiei otomane din 1876 deschide Rusiei o altă oportunitate de a-şi satisface ambiţiile în Dardanele. Rusia se alătură rebelilor, declanşând al Optulea Război Ruso-Turc în ianuarie 1877, care a slăbit şi mai mult Imperiul Otoman. Prin Tratatul de la San Stefano din 3 martie 1878, Rusia câştigă domenii reprezentative ale otomanilor şi dobândeşte astfel hegemonia regiunii Mării Negre.

Marile Puteri revizuiesc substanţial acest acord în cadrul Congresului de la - prin Tratatul de la Berlin din 13 iulie 1878, care limitează influenţa Rusiei -, însă nu găseşte nici o soluţie pentru Problema răsăriteană a dezintegrării Imperiului Otoman sau pentru prevenirea crizei iminente din Balcani.

Piotr Kropotkin

În 1862, la 20 de ani, Piotr Alekseevici Kropotkin îşi satisface stagiul militar, lucrând totodată ca geograf în Siberia. În anii 1870, călătoreşte în Europa de Vest pentru Societatea Geografică Rusă şi se familiarizează cu teoriile socialiste revoluţionare, devenind un anarhist convins. După revenirea la Sankt Petersburg, în 1874, este arestat pentru complot împotriva ţarului, dar evadează şi ajunge în Europa de Vest doi ani mai târziu. Este condamnat la domiciliu forţat timp de patru ani în Franţa., în anii 1880, apoi trăieşte în exil în Anglia, până în 1917. Aici scrie numeroase lucrări, dintre care se remarcă faimoasa schiţă despre utopia anarhistă, Ajutorul reciproc (1902). Deziluzionat de politica bolşevică a lui Lenin după revenirea în Rusia, acesta se retrage treptat din viaţa politică.

Războiul Ruso-Japonez şi Prima Revoluţie

Războiul împotriva Japoniei a fost pierdut, determinând izbucnirea Revoluţiei din 1905, dar ţarul a reuşit să recapete controlul.

Alexandru II este asasinat cu o bombă în 1881 de către membrii grupului terorist Narodnaia Volea (Voinţa poporului). Fiul şi succesorul său, Alexandru III, anulează multe dintre reformele liberale ale tatălui. Autoritatea zemstvelor a fost redusă, cenzura sporită, iar forţa poliţiei politice întărită. Măsurile xenofobe se înăspresc: discriminarea evreilor ia proporţii, iar rusificarea minorităţilor etnice creşte. Toate aceste acţiuni dau avânt rezistenţei antiţariste. Deşi Rusia era încă departe de adevărata industrializare - reformele economice se introduc în anii 1880 pentru a spori producţia în fabrici -, ideile socialiste se răspândeau treptat în rândurile muncitorilor. Organizaţiile formate erau conduse cel mai adesea de persoane aflate în exil.

În politica externă, Rusia formează o alianţă cu Franţa împotriva Puterilor Centrale în 1890, stabilind astfel configuraţia fronturilor pentru Primul Război Mondial.

Ultimul ţar, Nicolae II, încoronat în 1894, continuă politica de expansiune în Răsărit. Aceasta determină conflictul Rusiei cu Japonia, o putere în formare, care urmărea de asemenea să întemeieze un imperiu pe continentul asiatic. Conflictul pentru Manciuria degenerează în Războiul Ruso-Japonez, printr-un atac al Japoniei asupra portului rusesc Artur. În ciuda superiorităţii numerice, Rusia suferă înfrângeri pe uscat şi pe apă, culminând cu Bătălia navală de la Tsushima din mai 1905. Rusia este obligată să-şi recunoască înfrângerea în Tratatul de la Portsmouth din 1905.

Umilirea Rusiei în război a scos în evidenţă slăbiciunea guvernului rusesc, dând naştere Revoluţiei din 1905. În consecinţă, a fost adoptată o nouă lege de vot cenzitar, care aducea o majoritate conservatoare în a treia Dumă, adunarea legislativă, care s-a întrunit până în 1912 fără să aibă vreo realizare. Necesitatea schimbării a fost evidenţiată în Primul Război Mondial. Revoluţia din Octombrie (noiembrie după stil nou) din 1917 determină abdicarea ultimului ţar. La scurt timp după aceasta, în 1918, Nicolae II şi întreaga sa familie sunt împuşcaţi.

Duminica sângeroasă

O întrunire a zemstvelor din St. Petersburg cerea ţarului schimbări democratice. concentrare de trupe din 22 ianuarie 1905 a înconjurat mulţimea de aproape 200.000 de oameni. Sute de participanţi au fost ucişi după ce soldaţii au deschis focul la ordinul unchiului ţarului. Această Duminică, denumită sângeroasă, a provocat furia întregii naţiuni. În ciuda Manifestului din Octombrie al lui Nicolae II, au avut loc răscoale în toată ţara. Guvernul a înăbuşit revoluţia la începutul anului 1906 cu ajutorul armatei. Duma a fost dizolvată după protestul împotriva unei noi legi fundamentale a imperiului, antidemocratice, din 6 mai 1905.