V.12. Portugalia şi Spania


1815-1914

Pe plan economic şi politic, Peninsula Iberică rămâne în urma Europei de Vest şi suportă pierderi de resurse economice şi de prestigiu după ce coloniile sud-americane şi-au câştigat independenţa. Portugalia nu reuşeşte să se industrializeze în sec. XIX, iar democratizarea sa are loc abia în secolul următor. În Spania, modernizarea se produce de asemenea doar în salturi după restaurarea Bourbonilor, puterea catolicismului, a armatei şi a nobilimii absolutiste fiind încă foarte puternică. După o perioadă mai stabilă între 1870 şi 1880, conflictele coloniale de ordin politic conduc la o destabilizare care stopează şi pentru mai departe reformele liberale.

Portugalia: lupta liberală şi falimentul statului

Lupta dintre forţele politice conservatoare şi cele liberale din Portugalia a limitat modernizarea ţării şi a făcut imposibilă reforma agrară. În 1911, Portugalia devine republică.

În 1821, regele portughez Ioan VI a revenit în Portugalia din exilul său în Brazilia, la un an după ce ţara fusese transformată în monarhie constituţională prin revoluţia liberală. Fiul său, împăratul Pedro I al Braziliei, a proclamat independenţa coloniei pentru a o salva de Coroană. În Portugalia, regina şi fiul ei Miguel au încearcat o lovitură de stat împotriva lui Ioan VI în 1824, însă aceasta a fost contracarată cu sprijinul englezilor. În 1826, după moartea lui Ioan VI, Pedro - care se afla încă în Brazilia - a preluat tronul portughez sub numele de Pedro IV şi a întărit drepturile regelui printr-o nouă constituţie. Apoi a garantat o cartă constituţională şi a abdicat în favoarea fiicei sale Maria da Gloria. Sfânta Alianţă l-a obligat însă să-l numească regent pe fratele său Miguel în 1827. Regentul s-a autoproclamat regele Miguel I în 1828 şi a reintrodus absolutismul. Englezii au venit din nou în ajutorul Portugaliei, iar Pedro a reuşit să o readucă la tron în 1834 pe regina Maria II, fiica sa. În anii care au urmat, au avut loc lupte permanente între septembriştii liberali şi cartiştii conservatori. În 1836, printr-o revoluţie se restabileşte constituţia din 1832, iar revolta populară din 1846-1847 a fost reprimată. Guvernele regilor Pedro V şi Ludovic I au fost marcate de tulburări politice interne, în care interveneau uneori puterile străine. Până în 1892, ţara a fost falimentară. Sub Carol I, succesorul mai slab al lui Ludovic, prim-ministrul João Franco a abolit Parlamentul (Cortes) în 1907 şi a instaurat o dictatură. În anul următor, Carol şi fiul cel mare al acestuia, Ludovic Filip, au fost asasinaţi. Pe tron a urcat Manuel II, în vârstă de 19 ani. În ciuda guvernelor de coaliţie, a amnistiilor şi a legislaţiei liberale, neexperimentatul rege al Portugaliei a fost exilat în Marea Britanie, după o lovitură de stat republicană. La 31 august 1911, s-a proclamat o nouă constituţie liberală. În 1916, Portugalia a intrat în Primul Război Mondial împotriva Germaniei. Forţele portugheze au suferit pierderi uriaşe, dar au obţinut câteva teritorii coloniale mici care aparţinuseră Imperiului German.

Spania: feudele familiale şi modernizarea lentă

Războaiele Carliste şi revoltele au obstrucţionat dezvoltarea Spaniei în sec. XIX. Perioada de înflorire care a început imediat după 1876 se termina deja spre sfârşitul secolului.

La sfârşitul Războaielor Napoleniene regele Ferdinand VII al Spaniei, mai mult decât alţi monarhi europeni, a urmărit o politică de restaurare care a întâmpinat reacţii extreme. În 1814, după reîntoarcerea sa din Franţa, a restaurat Inchiziţia, apoi a anulat constituţia de la 1812 prin care cuvântul liberal a devenit cunoscut în lume. Revoluţia populară din 1820 a fost zdrobită cu ajutorul Franţei, iar autoritatea absolută a lui Ferdinand a fost restabilită. În 1831, a desemnat-o pe fiica sa nou-născută, Isabela, ca noua regină, în detrimentul fratelui său, Don Carlos, fapt care a declanşat Războaiele Carliste. Acestea au durat mai mult de 40 de ani, la sfârşitul lor Alfonso XII, fiul Isabelei, preluând tronul după o Primă Republică scurtă. Alfonso XII a înlăturat absolutismul prin constituţia din 1876, care a interzis atât regelui, cât şi armatei, să se implice în politică. Următoarele două decenii au fost marcate de stabilitate şi prosperitate crescândă. Carliştii au fost înfrânţi în cele două războaie, fiind înăbuşită şi Răscoala din Cuba din 1878, care a reizbucnit în 1895. Mai târziu, Statele Unite au intervenit în Cuba, aprinzând scânteia Războiului Hispano-American din 1898, prin care Spania a pierdut Cuba, Puerto Rico, Filipinele şi Guamul în favoarea Statelor Unite. Înfrângerea Spaniei a produs instabilitate internă. Facţiunile anarhiste şi socialiste au devenit mai puternice, iar mişcările regionale revendicau autonomia. Şeful conservator al guvernului din 1907, Antonio Maura, nu a dat dovadă de înţelegere pentru liberali, iar în 1909 a încercat să-i folosească pe muncitorii din Barcelona în conflictul legat de controlul Spaniei în Maroc. A izbucnit o răscoală, iar Maura a fost înlocuit de Jose Canalejas y Mendez, de orientare liberală. Reformele sale promiţătoare au fost întrerupte, acesta fiind asasinat în 1912. Spania a rămas neutră în timpul Primului Război Mondial.

Războaiele Carliste

Războaiele Carliste îşi au originea în disputata succesiune a lui Ferdinand VII, care a desemnat-o pe fiica sa, Isabela II, ca moştenitoare a tronului. Carliştii, care doreau să-l aducă pe tron pe Carol, fratele lui Ferdinand, au purtat război împotriva adepţilor Mariei Cristina, mama Isabelei. Cum puterea carliştilor se afla în zona rurală din nordul Spaniei, aceştia au luptat împotriva sudului mai urbanizat. În 1839, au fost înfrânţi, dar încoronarea Isabelei în 1843 a provocat Al Doilea Război Carlist. Isabela a rămas la putere până la Revoluţia glorioasă din 1868. În 1870, Amadeo, fiul regelui italian, a urcat pe tron, dar a fost obligat să renunţe în 1873. După Prima Republică, în urma puciului din 1874 pe tron a fost urcat Alfonso XII, fiul Isabelei, punându-se astfel capăt Războaielor Carliste în 1876.