V.1. Epoca civică


Criticarea autorităţii şi a tradiţiei pe toate planurile s-a intensificat odată cu ideile raţionaliste şi de emancipare ale iluminismului. Revoluţia Franceză din 1789 a încheiat vechea ordine a Celor trei stări şi, prin deviza sa, Libertate, egalitate, fraternitate, a pus temeliile unei noi ordini sociale paneuropene, bazate pe principiile libertăţii personale şi ale egalităţii în faţa legii. De-a lungul sec. XIX, clasa mijlocie, campioană a liberalismului, a ajuns treptat să domine viaţa publică în mai multe state ale lumii.

Calea către emanciparea politică a cetăţenilor

Napoleon a încheiat Revoluţia Franceză odată cu încoronarea sa ca împărat al Franţei în 1804 şi, prin expansiune militară, a început să reorganizeze Europa după propria viziune. Cu toate că a fost înfrânt în cele din urmă în Bătălia de la Waterloo din 1815, iar celelalte puteri au încercat să restabilească cadrul politic prerevoluţionar la Congresul de la Viena din 1815, dominaţia napoleoniană a lăsat urme adânci în Europa. Ideile lansate de revoluţie şi reformele napoleoniene care au urmat au făcut imposibilă revenirea la vechile structuri. După Codul civil al lui Napoleon, statele din Europa pe care le-a cucerit au adoptat o legislaţie civilă care a servit ca model pentru solicitările naţionaliştilor şi ale mişcărilor liberale de mai târziu, pentru instituirea protecţiei constituţionale a drepturilor cetăţenilor.

Tensiunile dintre vechile structuri de la putere şi mişcările burgheze care doreau să aibă un cuvânt de spus în politică au culminat într-un final cu revoluţiile de la 1848 din Europa. Ameninţarea cu anarhia civilă a dat roade la început, ducând la impunerea reformei constituţionale, dar mişcărilor le-a lipsit unitatea, multe realizări fiind anulate după restabilirea ordinii. Revoluţiile de la 1848 au marcat însă intrarea clasei de mijloc în rândurile celor care căutau să menţină ordinea socială. Clasa de mijloc încerca să imite stilul de viaţă al aristocraţiei. Societatea burgheză şi muncitorii nu aveau să mai fie niciodată împreună pe aceleaşi baricade.

Schimbările din societate şi economie

La începutul sec. XIX, industrializarea - care începuse în Marea Britanie încă din sec. XVIII - s-a răspândit în multe părţi ale Europei prin invenţii precum motorul cu aburi. Introducerea noilor tehnologii a determinat o transformare rapidă a condiţiilor de lucru şi de trai, cel mai adesea în rău, la început. S-a format o nouă pătură socială: clasa muncitoare. Muncitorii trăiau în condiţii sordide în cartierele muncitoreşti din oraşele aflate în curs de dezvoltare. Pe măsură ce condiţiile economice de la ţară continuau să se deterioreze, ţăranii şi-au pierdut sursa de existenţă şi s-au mutat la oraş să-şi caute o slujbă. De asemenea, mulţi oameni au emigrat, cel mai adesea în America. Aceştia au fugit de sărăcie şi de regimurile din ce în ce mai autoritare care au urmat revoluţiilor de la 1848.

Forţa de muncă industrială care se năştea a fost adeseori politizată şi supravegheată. Cererile muncitorilor se refereau îndeosebi la salarii şi la orele de muncă, însă aceştia s-au alăturat în multe locuri unor mişcări ale căror revendicări cuprindeau votul universal pentru bărbaţi şi abolirea sărăciei. Din ce în ce mai multe ideologii politice sistematice - între care s-au remarcat anarhismul şi socialismul, expuse în cunoscutul Manifest comunist al lui Karl Marx şi Friedrich Engels, - s-au luptat pentru a-şi câştiga influenţa în rândul clasei muncitoare de la oraş. Pe de altă parte, deşi mulţi lideri radicali aveau rădăcini burgheze, clasa de mijloc a devenit tot mai conservatoare, identificându-şi interesele cu păstrarea drepturilor de proprietate.

Economiile în curs de dezvoltare din timpul Revoluţiei Industriale necesitau acces la noile surse de materie primă şi la noile pieţe din afara Europei. În acelaşi timp, afluxul de forţă de muncă spre oraş şi lipsa reglementărilor au contribuit la deteriorarea condiţiilor de lucru şi de viaţă din oraşe.

Statele-naţiuni şi imperialismul

Pe lângă Revoluţia Industrială, naţionalismul crescând - sub forma imperialismului - a devenit o sursă semnificativă a mişcărilor de puteri din afara Europei, mai ales în ultimele decade ale secolului. Acesta a avut o contribuţie decisivă la izbucnirea Primului Război Mondial. În cea de-a doua jumătate a sec. XIX, conştientizarea identităţii naţiunilor s-a confundat din ce în ce mai mult cu competiţia pentru supremaţie în lume. Pe lângă faptul că aduceau puterea şi prestigiul unei naţiuni, coloniile reprezentau o sursă de materie primă valoroasă, pieţe pentru bunuri industriale şi, în unele cazuri, baze navale strategice vitale. Influenţa în lume însemna putere economică. În plus, imperialismul a fost susţinut de presupoziţiile ştiinţelor sociale din sec. XIX, care ofereau o acoperire intelectuală pentru expansiunile imperialiste. În forma sa cea mai simplă, imperialismul a fost perceput, sau cel puţin prezentat, în termeni paternalişti. De exemplu, imaginea despre sine a imperialismului britanic a fost aceea că reprezintă cel mai mare imperiu al lumii, care cultivă dezvoltarea naţiunilor supuse de pe glob, până când acestea vor învăţa să se autoguverneze - cu toate că, fireşte, numai Marea Britanie putea determina când ar urma să se întâmple acest lucru.

După ce Franţa a ocupat Tunisia, iar Marea Britanie, Egiptul, la începutul anilor 1880, între puterile europene a început competiţia pentru teritorii. Statele Unite ale Americii, care-şi făcuseră propriile achiziţii în Pacific, şi-au accelerat hegemonia în America Centrală şi de Sud prin Doctrina Monroe din 1823. Printre marile puteri se număra, de asemenea, noul stat italian şi Imperiul German. Suprapunerile de interese, îndeosebi în ceea ce s-a numit competiţia pentru Africa, au condus la un conflict deschis. La Conferinţa Congoului ţinută la Berlin în 1884, s-a ajuns la un acord cu privire la sferele de influenţă din Africa ale Marilor Puteri. Primul conflict militar al Marilor Puteri de după Congresul de la Viena a fost Războiul Crimeii din anii 1853-1856. Marea Britanie şi Franţa au luptat de partea Imperiului Otoman împotriva Rusiei, în regiunea Mării Negre. Relaţiile dintre Austria şi Rusia erau tensionate, în vreme ce Imperiul Austro-Ungar căuta să rămână neutru, în ciuda alianţei sale cu Moscova. Eforturile expansioniste ale Marilor Puteri au creat conflicte inevitabile. Marea Britanie şi Franţa revendicau aceleaşi teritorii în Asia şi Africa, iar aceste pretenţii ameninţau să declanşeze un război de anvergură. Însă nici una dintre părţi nu-şi putea permite acest lucru, iar Antanta (în franceză întâlnirea prietenilor), alianţă fondată în 1904, a reprezentat tocmai înţelegerea dintre Franţa şi Marea Britanie. Germania imperială a condus la o cursă a înarmării. Astfel, la începutul Primului Război Mondial, Marile Puteri erau angajate într-o complexă reţea de alianţe şi o tot mai acerbă competiţie pentru extinderea imperiilor coloniale.